MINISTERUL JUSTIŢIEI ŞI LIBERTĂŢILOR CETĂŢENEŞTI ROMÂNIA DIRECŢIA DE PROBAŢIUNE “Prezentarea experienţei României în dezvoltarea sistemului naţional de.

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Proiect strategic POSDRU/87/1.3/S/ 62339
Advertisements

Curtea Supremă a Republicii Croația
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ A PENITENCIARELOR
PRINCIPALELE REGLEMENTĂRI
Registrul Potentialilor Contractori (RPC)
Subiectele 1. Administrarea publică centrală şi locală în R.Moldova
Conferința „Fundamentarea politicilor publice de investiţii în contextul modernizării administraţiei publice” Conferinţa de final a proiectului.
ORDINUL DE PROTECŢIE ÎN ROMÂNIA
Sistemul de pensii facultative - oportunitati si provocari 2008
PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALă CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA în ARIA ASISTENței SOCIALE.
Nina Dosca Director Direcție generală supraveghere valori mobiliare
Indicatori de performanță IMI și date statistice
PROIECTUL EUROPEAN “ENDURANCE”
STRATEGIA NAȚIONALĂ DE REINTEGRARE SOCIALĂ
LEGE nr. 336 din 21 decembrie 2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria.
POCU/227/3/8/
Total cauze de soluţionat şi soluţionate – perioada
Cadru legislativ Fondurile deschise de investitii
Reorganizarea judiciară, între mit și realitate
SERVICII ŞI FACILITĂŢI OFERITE DE SPO (Serviciul Public de Ocupare)
Mecanismul de alertă în temeiul Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului.
Competența face diferența!
Atelier tematic Liceul teoretic "Mihai Eminescu“ Cluj,
Potrivit art. 1 alin. (4) din Constituţia României, republicată în 2003: „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor
Management performant în administrația publică din Municipiul Vulcan
BANII, FRAUDA ŞI POLITICIANUL
completări şi modificări aferente drepturilor acţionarilor:
Integrarea socială a infractorilor în Elveția
Raport de bilanţ al activităţii profesionale desfăşurate în anul 2015
Proiecte cu finanţare europeană în domeniul mediului înconjurător
Analiza arieratelor. Măsuri propuse
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
Nu este o lecție de istorie
PROIECTUL BUGETULUI GENERAL AL MUNICIPIULUI FOCŞANI PE ANUL 2019
Să știi mai multe, să fii mai bun
Raport de bilanț al activității profesionale desfășurate în anul 2016
Raport de bilanț al activității profesionale desfășurate în anul 2018
TIPURI DE CERERI SI SCRISORI
Bilanţ Absorbţia fondurilor structurale și de coeziunie
Stadiul implementării Programului Operaţional Regional
“Educatie cu responsabilitate si oportunitate de dezvoltare pentru copii si tinerii romi din Homorod, judetul Brasov –EROD” Proiect finanţat cu sprijinul.
PREVENIRE CORUPȚIE ÎN EDUCAȚIE
METODA PROIECTULUI.
Status EUGA in cifre Ce reprezinta EUGA?
Dinţi sănătoşi pentru un organism sănătos
UNIUNEA EUROPEANĂ Fondul Social European GUVERNUL ROMANIEI
ESTE REINTERGRAREA ȘI RESOCIALIZAREA CONDAMNATELOR POSIBILĂ ÎN CONDIȚIILE ACTUALE? Prezentare pentru Conferința Internațională „Femeile și minorii în detenție:
prin Banca Transilvania
Inspecţia şcolară Inspecţia şcolară reprezintă un ansamblu de acţiuni care urmăresc îndrumarea, controlul şi evaluarea activităţii desfăşurate de cadrele.
Monitorizarea modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
Centrul Istoric plan de management Seminar:
PREZENT! Stimularea participării la formarea continuă a angajatilor aflati în situatie de risc pe piata muncii – informare, constientizare si acces la.
COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU POPULAŢIE ŞI DEZVOLTARE
PARTENERIATUL CU BCR IN CADRUL PROIECTELOR FINANTATE DIN FONDURI EUROPENE
Buletin informativ editat de Apa Serv Valea Jiului
Contractul de voluntariat
Aspecte legale ale recuperarii creantelor de la populatie
Susţinerea reformării Sistemului Instituţiilor Penitenciare şi a Reformei Penale în Republica Moldova (2011)
Dezvoltarea Penitenciarului nr
Sistemul de pensii facultative Oportunitati si provocari 2008
UNIUNEA NAŢIONALĂ A ORGANISMELOR
CONFERINŢA ECONOMICĂ NAŢIONALĂ
PORTOFOLIUL PROFESORULUI METODIST
Chişinău 2016 Iuliana Curea
Rolul procurorului în sistemul de justiţie penală
Detenţiunea pe viaţă şi liberarea condiţionată în Moldova
Raportul Grupului de Lucru 3
H.G. 691/2015 SPAS identifică situaţiile de risc la care este supus copilul şi care impun acordarea de servicii şi beneficii. Situaţii de risc.
Ziua Internațională a Sănătății
Transcriere de prezentare:

MINISTERUL JUSTIŢIEI ŞI LIBERTĂŢILOR CETĂŢENEŞTI ROMÂNIA DIRECŢIA DE PROBAŢIUNE “Prezentarea experienţei României în dezvoltarea sistemului naţional de Probaţiune” Chişinău – 27 noiembrie 2009 Titlul conferintei

Populaţie: 21,5 milioane locuitori Titlul conferintei Populaţie: 21,5 milioane locuitori

Supraaglomerarea penitenciarelor De ce a fost necesară introducerea probaţiunii în România? Supraaglomerarea penitenciarelor (rata custodială în România în perioada 1994 – 1997 era de 225 la 100.000 locuitori în timp ce în Europa rata cutsodială medie era de 150 la 100.000 locuitori) Rata criminalităţii crescută (în aceeaşi perioadă de referinţă a crescut de la 421 la 496 la 100.000 locuitori) Costuri ridicate pentru detenţie Titlul conferintei

Fazele dezvoltării sistemului de probaţiune – de la experiment la serviciu specializat Faza experimentării (1997 – 2001) – 11 centre pilot – parteneriat Ministerul Justiţiei şi organizaţii neguvernamentale Faza introducerii sistemului la nivel instituţional în subordinea Ministerului Justiţiei (2001 – 2002) Faza de consolidare instituţională - continuă (2003 – prezent)

Scopul activităţii serviciilor de probaţiune sprijinirea instanţelor de judecată în procesul de individualizare a pedepselor, creşterea gradului de siguranţă socială prin supravegherea în comunitate a măsurilor şi obligaţiilor impuse în sarcina persoanelor condamnate.

Legislaţia care ne reglementează activitatea Codul penal, Codul de procedură penală, Legea de executare a pedepselor, Legea specială de organizare a serviciilor de probaţiune, Legile speciale privind statutul şi salarizarea personalului de probațiune.

La nivel central: Direcţia de Probaţiune– MJLC (din anul 2001); Organizarea actuală La nivel central: Direcţia de Probaţiune– MJLC (din anul 2001); La nivel local: 41 servicii de probaţiune, sub autoritatea MJLC, organizate pe lângă tribunale – 300 consilieri de probaţiune licenţiaţi în asistenţă socială, drept, pedagogie, psihologie, sociologie

Principalele atribuţii ale serviciilor de probaţiune Faza de urmărire penală Întocmirea referatelor de evaluare în cauzele cu infractori minori la solicitarea procurorului (art. 482 Cpp)

Principalele atribuţii ale serviciilor de probaţiune Faza de judecată Întocmirea la solicitarea instanţei de judecată a referatelor de evaluare cu privire la inculpaţi (minori – obligatoriu, majori - opţional). participă la judecarea cauzelor cu minori, având dreptul şi îndatorirea să dea lămuriri, să formuleze cereri.

Principalele atribuţii ale serviciilor de probaţiune Faza de executare a pedepsei Supraveghează modulul în care persoana condamnată menţinută în stare de libertate respectă măsurile de supraveghere prevăzute de Codul penal şi/sau execută obligaţiile impuse de instanţa de judecată pe durata termenului de încercare; Supraveghează modul în care minorul faţă de care s-a luat măsura educativă a libertăţii supravegheate execută obligaţiile impuse de către instanţă; Oferă, la cerere, asistenţă şi consiliere persoanelor aflate în evidenţă.

Profesionalizarea personalului de probaţiune Condiţii necesare pentru a deveni consilier de probaţiune Au evoluat de-a lungul timpului Câteva constante: 5 licenţe eligibile: asistenţă socială, drept, psihologie, pedagogie, sociologie Concurs organizat naţional

Profesionalizarea personalului de probaţiune Formarea iniţială şi continuă Toate persoanele nou recrutate beneficiază de un stagiu de formare iniţială de două săptămâni (regional sau în cadrul serviciului sub îndrumarea supervizorului de practică) Sesiuni de formare continuă în anumite arii de practică (ex: Formare utilizare programe de lucru cu infractorii)

Unu la Unu – program destinat lucrului individual cu infractorii Profesionalizarea personalului de probaţiune Dezvoltarea şi aplicarea unor programe de intervenţie Unu la Unu – program destinat lucrului individual cu infractorii Program de grup – Stop! Gândeşte şi Schimbă! Interviul Motivaţional

Dezvoltare Abilităţi Sociale – Minori Profesionalizarea personalului de probaţiune Dezvoltarea şi aplicarea unor programe de intervenţie Dezvoltare Abilităţi Sociale – Minori Dezvoltare Abilităţi Sociale – Adulţi Instrumentul de colectare de date şi diagnoză Munca în folosul comunităţii Reducerea riscului de recidivă după închisoare

Analiză statistică privind activitatea serviciilor de probaţiune

Analiză statistică privind activitatea serviciilor de probaţiune Populaţia din penitenciare vs. populaţia din probaţiune

Perspectiva noilor Coduri (Penal şi Procedură Penală) Extinderea atribuţiilor Liberarea condiţionată, Amânarea aplicării pedepsei, Renunţarea la urmărirea penală, Coordonarea executării muncii în folosul comunităţii, Coordonarea tuturor măsurilor educative aplicate minorilor sancţionaţi penal.

Ce am învăţat din acest proces de dezvoltare? Că este nevoie de foarte mult entuziasm şi energie, dar nu este de ajuns…

Ce am învăţat din acest proces de dezvoltare? Este necesar un angajament la nivel politic pentru a dezvolta un astfel de sistem Este necesară deschiderea şi implicarea judecătorilor Este necesar parteneriatul cu societatea civilă Este necesar parteneriatul cu mediul academic

Ce am învăţat din acest proces de dezvoltare? Este necesară o strategie pentru atragerea fondurilor externe, Resursa umană este cea mai importantă resursă!

Vă mulţumesc! Iuliana CARBUNARU Director Direcţia de probaţiune Ministerul Justiţiei şi libertăţilor Cetăţeneşti ROMÂNIA icarbunaru@just.ro