Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Chişinău 2016 Iuliana Curea

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Chişinău 2016 Iuliana Curea"— Transcriere de prezentare:

1 Chişinău 2016 Iuliana Curea
Evaluarea riscurilor Chişinău 2016 Iuliana Curea

2 Principii de bază: Infracţiunile sunt soluţii nereuşite ale problemelor; Oamenii maturizaţi , psihic sănătoşi nu săvîrşesc infracţiuni; Omul se poate schimba.

3 Riscul poate fi: Risc de evadare; Risc de periculozitate;
Risc de recidivă; Risc de accentuare a unor boli;

4 Ce informaţii trebuie să cunoaştem atunci cînd prezentăm un deţinut pentru eliberarea condiţionată înainte de termen?

5 Ce vrem să obţinem prin evaluare?
- riscul de comitere a unei infracţiuni ; - pentru care tip de infracţiune riscul este mai mare; - cine ar putea fi victima noii (noilor) infracţiuni ; - în care circumstanţe riscul sporeşte; - cum ar putea fi folosite aceste rezultate în timpul executării sentinţei; - măsurarea evoluţiei (progresului) în timpul executării sentinţei.

6 La sfîrşitul evaluării, pentru fiecare caz, trebuie să apară răspunsuri la următoarele întrebări:
care au fost cauzele săvârşirii infracţiunii? ce măsuri social-utile putem propune condamnatului pentru dezvoltarea lui personală şi reintegrarea socială? care e pronosticul resocializării lui? care e riscul de recidivă?

7 Determinare a riscurilor (săvîrşire a noilor infracţiuni, periculozitate, evadare, etc)
statistică intuitivă clinică

8 Dimensiunea statistică:
Infracţiuni legate de droguri – între 50 şi 60%; Accidente rutiere – în jur de 50%; Furt – între 25 pînă la 50%; Leziuni corporale - între 25 pînă la 50%; Jaf – de la 10 la 25%; Exhibiţionism (infracţiuni de start pentru sadicii sexuali) - între 25 pînă la 50%; Pedofilie – peste 60%; Incest – 7% Pedosexuali - între 25 pînă la 50%; Omorul - ?????

9 Dimensiunea statistică
Factori negativi: Infracţiune planificată; Dependenţa de substanţe; Infractorul nu cunoaşte victima; Stil de viaţă infracţional Patern infracţional (recidiva) Infracţiunea săvîrşită cu mai multă agresiune; Vîrsta (cu cît e mai tînăr, cu atît e mai mare);

10 Dimensiunea statistică
Factori negativi: Tulburări de personalitate; Lipsa empatiei; Nu poate conştientiza şi delimita binele de rău; Nu există autocritică; Dezintegrat social; Conflicte pe care nu le poate rezolva; Lipsa tolleranţei la frustrare; Impulsivitate; Percepţia negativă a celor din jur; Lipsa unui partener stabil; Lipsa contactelor sociale

11 Studiu de caz Alina – în stare de iebrietate şi-a înjunghiat concubinul cu cuţitul drept în inimă. În penitenciar se caracterizează pozitiv, are un loc de muncă, nu este conflictuală. A învăţat să coase şi speră după eliberare să-şi găsească o sursă de venit. Acasă a lăsat un copil. Alte rude nu are. Are o casă, însă condiţiile sunt dezastruoase.

12 este studiat dosarul personal al condamnatului;
Personalul penitenciar în urma evaluării condamnatului trebuie să deţină informaţii la următoarele puncte: Analiza infracţiunii este studiat dosarul personal al condamnatului; deţinutul evaluează singur infracţiunea săvîrşită; starea lui pînă la săvîrşirea infracţiunii (circumstanţele, acţiunile, gîndurile); dacă a avut alternative şi de ce nu le-a folosit; studierea sferei etico-morale, i-a fost greu să ia decizia, cît de uşor a luat-o, dileme morale;

13 Energia criminală: în cît timp a planificat infracţiunea; resursele; a fost studiată victima; a fost o situaţie de criză sau are o astfel de reacţie comportamentală interiorizată; izvorul energiei criminale (starea psihică – a chemat ajutor a fugit, ce emoţii avea); aprecierea datelor de către specialist.

14 Biografia criminală: cînd a început viaţa criminală; cît de des a săvîrşit infracţiuni; conştientizarea vinei; Aprecierea personalităţii: Starea psihică la momentul evaluării; Dimensiunile personalităţii; Trăsături caracterologice accentuate; Caracteristici criminogene ale personalităţii;

15 Situaţia socială; Competenţe sociale: Domeniul prestărilor; Evoluţia şcolară; Dezvoltarea parteneriatelor; Parteneriate; Comportamentul în timpul liber; Contacte sociale.

16 Planificarea viitorului;
Problematica substanţelor Consum de substanţe; Intervenţiile terapeutice de pînă acum; Situaţia actuală; Problematica comportamentului care nu este legată de substanţe. Anamneza specială (în cazul infracţiunilor cu caracter sexual) etc.


Descărcați ppt "Chişinău 2016 Iuliana Curea"

Prezentări similare


Publicitate de la Google