Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

CONFERINŢA ECONOMICĂ NAŢIONALĂ

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "CONFERINŢA ECONOMICĂ NAŢIONALĂ"— Transcriere de prezentare:

1 CONFERINŢA ECONOMICĂ NAŢIONALĂ
CEN 2019 Mai 2019

2 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
Prof.univ.dr. Lumi IONESCU Conf.univ.dr. Marian Ilie Universitatea Spiru Haret

3 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
Această lucrare tratează aspecte specifice ale eticii şi integrităţii academice ale profesiilor juridice și economice din România, în condiţiile provocărilor actuale ale societății româneşti.

4 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
Etica şi integritatea în exercitarea profesiilor este o problemă complexă şi de actualitate, care aduce în atenţia opiniei publice importanţa protejării interesului public şi asumarea responsabilităţii de către profesionişti în faţa autorităţilor publice.

5 PRINCIPIILE ETICII

6 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
Etica și dreptul trebuie să acționeze împreună. În acest sens, legea organizează cadrul relaţiilor dintre oameni, priviţi ca persoane fizice sau persoane juridice, de drept public sau de drept privat, iar etica este cea care dă un sens acestor relaţii. Conţinutul normei morale are în vedere o formă, un model de comportament.

7 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
Sunt reglemenate prin legi speciale, ordinare sau organice, profesiile de magistrat (judecător și procuror, în principal), de avocat, de notar public, de consilier juridic, de executor judecătoresc și de practician în insolvenţă.

8 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
Consiliul European al Profesiilor Liberale (CEPLIS) consideră că activităţile exercitate în cadrul profesiilor liberale sunt servicii intelectuale, care presupun un înalt nivel de cunoştiinţe juridice, tehnice şi ştiinţifice.

9 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
Profesionistul liberal devine apoi subiect al Codului de conduită aplicabil profesiei din care face parte, elaborate de propriul său corp profesional, conştient fiind că la orice încălcare a dispoziţiilor codului poate fi subiectul aplicarii unei sancţiuni disciplinare.

10 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
CEPLIS a concluzionat că, în mod obligatoriu, Codurile de conduită trebuie să cuprindă dispoziţii cu privire la confidenţialitate, onestitate şi integritate, participarea continuă la dezvoltarea pregătirii profesionale, independenţă şi imparţialitate, supravegherea personalului auxiliar. 10

11 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
În exercitarea profesiilor economice se întânesc principiile de etică şi deontologia profesiei contabile, care trebuie respectate de către toţi profesioniştii contabili. Profesioniştii contabili pot exercita mai multe profesii cum ar fi cele de : contabil autorizat, expert contabil, auditor, consultant fiscal, cenzor, etc. .

12 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
Codul etic national al profesioniştilor contabili din România aduce un plus de claritate eticii în profesia contabilă la nivel naţional şi vine în sprijinul consolidării profesiei contabile la nivel global, scopul final fiind furnizarea unor servicii de calitate în slujba interesului public.

13 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
Principiile fundamentale care sunt promovate de către Codul etic national al profesioniştilor contabili din România sunt următoarele: Integritatea; Obiectivitatea; Competenta profesională şi prudenţa; Confidenţialitatea; Conduita profesională (profesionalismul). 13

14 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
Aplicarea acestor principii fundamentale ale eticii profesionale şi evitarea incompatibilităţilor conduc la evitarea riscurilor financiare la entităţile publice şi economice.

15 Etică şi integritate în exercitarea profesiilor juridice şi economice
Vă mulţumim LUMI IONESCU MARIAN ILIE


Descărcați ppt "CONFERINŢA ECONOMICĂ NAŢIONALĂ"

Prezentări similare


Publicitate de la Google