Cadru institutional pentru lectura publica în Franta

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Şcoala Gimnazială Nr. 7 "Sfânta Maria" Timişoara-România
Advertisements

ROmanian Library Network Science & Technology
Consumul de tutun și consecințele sale în România
ÎMREI “ LUMTEH’’ asigură funcționarea stabilă a instalațiilor electrice de iluminat public din mun. Chișinău. Pentru serviciile de întreținere a sistemului.
OFICIUL DE STAT PENTRU INVENȚII ȘI MĂRCI
Subiectele 1. Administrarea publică centrală şi locală în R.Moldova
Conferința „Fundamentarea politicilor publice de investiţii în contextul modernizării administraţiei publice” Conferinţa de final a proiectului.
Bugetul municipal Chişinău anul 2011
NOUA LUME A RESURSELOR UMANE
Sistemul de pensii facultative - oportunitati si provocari 2008
Activitatea Casei Judeţene de Pensii Maramureş
INSTRUCȚIUNEA PRIVIND MANAGEMENTUL TEMELOR PENTRU ACASĂ ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR, GIMNAZIAL ȘI LICEAL V.TONU,șefa DÎHâncești.
Educație financiară Internet banking.
Istoric 1924/27 Infiintarea Camerelor de agricultura 1935
BINE AŢI VENIT !.
Sibiu – Iulie 2014.
LEGE nr. 336 din 21 decembrie 2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria.
Prima casă sau credit standard?
BANCA TRANSILVANIA, JUCATOR IN DIVIZIA A
SERVICII ŞI FACILITĂŢI OFERITE DE SPO (Serviciul Public de Ocupare)
Comisia Naţională a Pieţei Financiare
Competența face diferența!
"Consolidarea capacităţii instituţionale a Consorţiului Regional (CR)- Regiunea de dezvoltare Centru" POSDRU/41/3.3./G/14068.
Atelier tematic Liceul teoretic "Mihai Eminescu“ Cluj,
...într-un colțișor al Terrei...
Management performant în administrația publică din Municipiul Vulcan
ALT/BAU GRUP LOCAL URBACT PRIMA ÎNTÂLNIRE 18/12/2018
Titlul proiectului: Integrarea instrumentelor IT în predare – calea de a aduce elevii înapoi la şcoală Programul Erasmus+ Acţiunea Cheie 1 – Proiect.
Activitatea Serviciului Informatizare-Comunicaţii în anul 2004
7 aprilie 2019 Ziua Mondială a Sănătăţii
Proiecte cu finanţare europeană în domeniul mediului înconjurător
Activitatea Serviciului Informatizare-Comunicaţii în anul 2005
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
PROIECTUL BUGETULUI GENERAL AL MUNICIPIULUI FOCŞANI PE ANUL 2019
SESIUNE DE ANIMARE ÎN TERITORIUL GAL VALEA PRUTULUI
Primo B U PT Primo - sistem de informare de tip discovery, delivery care oferă acces rapid la resursele și serviciile documentare puse la dispoziție de.
ERASMUS CLUJ-NAPOCA 25 martie 2014.
Proiectul “Profesionişti în Reformă şi Educaţie Europeană”
ECONOMISIREA SI CREDITAREA PENTRU DOMENIUL LOCATIV
STRATEGIE PRIVIND EDUCAȚIA ȘI FORMAREA PROFESIONALĂ (Draft document) Perioada de programare Reuniunea Comitetului Consultativ Tematic Educație.
EVOLUŢIA ŞI SITUAŢIA DEPOZITELOR
SERVICII DE ASISTENTA TEHNICA PENTRU PROIECTUL INTEGRAT ”REDUCEREA RISCULUI LA INUNDATII IN BH IALOMITA AVAL DE ACUMULAREA PUCIOASA – COMPONENTA I BH IALOMITA.
SOCIETATEA ELECTROCENTRALE GRUP SA Bucuresti
Bilanţ Absorbţia fondurilor structurale și de coeziunie
Ce este EURES ? EURES* - reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale Spaţiului Economic.
Perspectivele implementarii SEPA in Romania
CONFERINTA in parteneriat cu SECTRA si
care vor să demareze o afacere în mediul urban, cu fonduri europene
Status EUGA in cifre Ce reprezinta EUGA?
EVALUAREA IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI
MOBILITĂŢI INDIVIDUALE DE FORMARE CONTINUĂ
UNIUNEA EUROPEANĂ Fondul Social European GUVERNUL ROMANIEI
MĂSURI DE INFORMARE ŞI PUBLICITATE
Companii Sănătoase, cu angajați Sănătoși
ESTE REINTERGRAREA ȘI RESOCIALIZAREA CONDAMNATELOR POSIBILĂ ÎN CONDIȚIILE ACTUALE? Prezentare pentru Conferința Internațională „Femeile și minorii în detenție:
Inspecţia şcolară Inspecţia şcolară reprezintă un ansamblu de acţiuni care urmăresc îndrumarea, controlul şi evaluarea activităţii desfăşurate de cadrele.
Centrul Istoric plan de management Seminar:
Teoremele lui Kirchhoff
PREZENT! Stimularea participării la formarea continuă a angajatilor aflati în situatie de risc pe piata muncii – informare, constientizare si acces la.
Administraţia Fondului pentru Mediu
Suportul statisticii în societatea civilă
DEZVOLTARE ECONOMICA PRIN CAPITAL ROMANESC
MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
MINISTERUL JUSTIŢIEI ŞI LIBERTĂŢILOR CETĂŢENEŞTI ROMÂNIA DIRECŢIA DE PROBAŢIUNE “Prezentarea experienţei României în dezvoltarea sistemului naţional de.
Mediul antreprenorial in România
Sistemul de pensii facultative Oportunitati si provocari 2008
UNIUNEA NAŢIONALĂ A ORGANISMELOR
Plata cu card online Rolul integratorului de eCommerce
Raportul Grupului de Lucru 3
Ziua Internațională a Sănătății
Transcriere de prezentare:

Cadru institutional pentru lectura publica în Franta Nu exista o lege a bibliotecilor Ele se afla in competenta comunelor* : - Competenta directa a comunelor sau delegata comunitatilor de comune, respectiv EPCI ( Institutie publica a cooperarii intercomunale) - Competenta departamentului articolul 23 din legea din 2 martie 1982 : « departamentul ofera comunelor care solicita sustinere pentru exercitarea competentei lor »

Ce este Mediateca departamentala ? O mediateca putin mai « deosebita » Nu este deschisa publicului Se afla în serviciul alesilor si a benevolilor care deservesc bibliotecile comunale sau intercomunale Un centru de resurse si de servicii pus la dispozitia comunelor si comunitatilor de comune pentru buna functionare a unei biblioteci publice Are ca misiune sa puna în aplicare schema departamentala privind lecturia publica

O politica departamentala pentru dezvoltarea lecturii publice Planul de deconcentrare a Mediatecii, din 2002, are scopul de : A propia serviciile Bibliotecii departamentale de bibliotecile din reteaua sa A asigura aceleasi servicii în întreg departamentul A crea 4 antene ( la Fougères -2004) , Bécherel -2008, Rennes -2010, Pipriac -2010) servicii centrale Schema departamentala pentru lectura publica în 2007 : Ameliorarea ofertei, calitatii si diversitatii serviciilor propuse de biblioteci Favorizarea egalitatii privind accesul la cultura pentru întregul departament Imbunatatirea bibliotecilor din departament, organizarea legaturilor teritoriale si a cooperarii între biblioteci

Mediateca departementala, serviciu teritorial din 2004 si sectoarele sale Antena din Bécherel : 8 agentii 78 biblioteci Antena dinFougères : 5 agentii 55 biblioteci Sectorul din Pipriac : 4 agentii 44 biblioteci deservite Sectorul din Rennes : 12 agentii 93 biblioteci

Mediateca departementala Noua organizare a serviciilor departamentale în 2010 : trecerea de la o logica ierarhizata pe meserii, la o logica transversala, centrata pe teritoriu Antenele Mediatecii fac parte din serviciile « viata sociala » ale agentiilor departamentale Serviciile comune ale Mediatecii sunt integrate în Directia pentru Cultura Repartizarea misiunilor în cadrul Mediatecii Servicii comune : formare / animare / politica documentara si circuitul cartii / evaluare Antene: consilierea alesilor si a profesionistilor / deservire cu documente / animarea retelelor de profesionisti / instrumentarea cererilor de subventie

Mediateca departementala Misiunile antenelor : Sustinerea proiectelor colectivitatilor: Alesi si profesionisti, salariati si benevoli Consiliere tehnica pentru alesii locali : Urmarirea proiectelor de construire a bibliotecilor, informatizare Asistenta profesionala acordata bibliotecilor municipale : Constituirea colectiilor, tratarea documentelor, animare… Punerea în legatura a bibliotecilor si a partenerilor locali sau sociali în cadrul serviciului « viata sociala » ale agentiilor departamentale

Mediateca departementala Misiunile serviciilor comune : Definirea si punerea în aplicare a planului de formare: Profesionisti, salariati si benevoli Coordonarea animatiilor din departament : Premiul Ados Rennes/Ille-et-Vilaine, Primavara poetilor Definirea politicii documentare: Tratarea comenzilor, bugetul …. Dezvoltarea parteneriatelor departamentale Urmarirea proiectelor de informatizare si a resurselor multi-media

Lectura publica în Ille-et-Vilaine în 2010 25 % persoane înscrise la biblioteca în 2010 (15 % la nivel national în 2008 ), adica 218 900 cititori (967 588 locuitori) Populatia departamentului deservita de MDIV : 610 139 locuitori (în afara de Rennes, St Malo, Vitré, Cesson, St Grégoire, Dinard) 275 biblioteci (357 comune*) 2 400 benevoli care lucreaza în biblioteci 465 ETP (Echivalent norma intreaga), adica 1 loc de munca la 2 000 de locuitori Media timp de acces pe saptamâna : 10 ore Suma cheltuita pentru achizitii / locuitor : 3,4 euro

O tipologie nationala Analiza bibliotecilor în functie de 5 categorii stabilite de Serviciul Carte si Lectura al Ministerului Culturii

Lectura publica în Ille et Vilaine Mediateca departamentala colaboreaza cu 271 biblioteci

Lectura publica în Ille et Vilaine

Mediateca în câteva cifre Sprijin financiar în 2010 : 1,9 milioane euro Constructii : 1 361 742 euro Mobilier : 157 050 euro Cumparare carti : 141 043 euros Cumparare documente audiovizuale : 30 463 euro Informatizare : 35 274 euros Angajari în biblioteca : 202 500 euro Studiul de fezabilitate conectare în retea : 13 200 euro

Mediateca în câteva cifre Imprumut de documente, vizite, formari - 325 vizite de consiliere pe centru în 2010 - 254 000 împrumuturi (din care 35 000 rezervate) - 75 zile de formare si 560 persoane formate - 380 000 euro buget pentru achizitii - 427 600 documente (86 % carti ; 11 % CD; 3 % DVD) Diagnostice teritoriale ale colectiilor si serviciilor realizate asupra EPCI (Institutii publice ale cooperarii intercomunale)

Mediateca în câteva cifre - Prezenta pe Internet www.mediatheque35.fr ( 42 600 vizite în 2010) www.facebook.fr/MDIV35 http://www.facebook.com/prixados - Experimente pe documente numerice Abonamente la surse de tip VOD, autoformare, baza de date juridice … Testearea tabletelor PC cu persoanele în vârsta