Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Administraţia Fondului pentru Mediu

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Administraţia Fondului pentru Mediu"— Transcriere de prezentare:

1 Administraţia Fondului pentru Mediu
MINISTERUL MEDIULUI ŞI PĂDURILOR ADMINISTRAŢIA FONDULUI PENTRU MEDIU Splaiul Independenţei nr. 294, Corp A, Sector 6, , Bucureşti, ROMÂNIA Tel / Fax : 021/ , 021/ , Mobil: 0724/242503, 0742/ C.U.I Website: Oportunităţi de finanţare a investiţiilor verzi. Programe pentru o economie verde Prezintă: Gheorghe POPESCU Preşedinte Administraţia Fondului pentru Mediu

2 FONDUL PENTRU MEDIU Informaţii generale
Administraţia Fondului pentru Mediu este principala instituţie care asigură suportul financiar pentru realizarea proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului, constituită conform principiilor europene „poluatorul plăteşte” şi „responsabilitatea producătorului”. Administraţia Fondului pentru Mediu funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor. Administraţia Fondului pentru Mediu gestionează programe finanţate din fonduri naţionale şi este finanţată integral din venituri proprii şi răspunde de gestionarea Fondului pentru mediu. Fondul pentru mediu este fond public, deductibil din punct de vedere fiscal, iar veniturile acestuia constituie venituri publice, ce fac parte din bugetul general consolidat, constituite printr-o lege specială ce stabileşte şi destinaţiile acestora. Administraţia Fondului pentru Mediu susţine finanţarea pentru 22 categorii de proiecte şi programe naţionale în vederea dezvoltării durabile a României. Administraţia Fondului pentru Mediu se adresează unei categorii largi de beneficiari: operatori economici; ong-uri; unităţi administrativ-teritoriale; unităţi şi instituţii de învăţământ; composesorate şi ocoale silvice; unităţi de cult; instituţii publice; asociaţii de dezvoltare intercomunitară; institute de cercetare-dezvoltare; asociaţii de proprietari; persoane fizice; persoane fizice autorizate; întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, care prin implementarea şi derularea de programe contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, şi în acelaşi timp, conştientizează publicul asupra problemelor de mediu.

3 Categorii de proiecte eligibile finanţate din Fondul pentru mediu
Administraţia Fondului pentru Mediu finanţează proiecte grupate pe trei categorii: proiecte care au ca scop diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă; proiecte care au ca scop creşterea capacităţii de stocare a dioxidului de carbon emis în atmosferă; proiecte care au ca scop reducerea efectelor poluării asupra apei, aerului şi solului.

4 Proiecte care au ca scop diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă
Din această categorie se distinge programul privind creşterea producţiei de energie din surse regenerabile: eoliană, geotermală, solară, biomasă, hidro. Obiectivele programului sunt îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea raţională şi eficientă a resurselor energetice primare, conservarea şi protejarea ecosistemelor. Programul presupune valorificarea resurselor regenerabile de energie: solare, eoliene, hidroenergetice, geotermale, biomasă, biogazul, gazele rezultate din fermentarea deşeurilor/nămolurilor din staţiile de epurare, pentru producerea de energie electrică şi/sau termică. Beneficiarii acestui program sunt operatorii economici care pot obține finanțare nerambursabilă de maximum 50% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Operatorii economici din Bucureşti-Ilfov pot obţine maximum 40% din din valoarea totală eligibilă a proiectului. Suma maximă care poate fi acordată este de până la 30 milioane lei pentru fiecare proiect. În cadrul Programului sunt în curs de derulare 52 proiecte cu o valoare contractuală de ,80 lei şi 17 proiecte finalizate cu o valoare decontată de ,86 lei.

5 Proiecte care au ca scop diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă
Tot pe partea de energie avem proiecte care vizează instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Proiectele au ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante. În cadrul programului, se acordă o sumă fixă persoanelor fizice care doresc să instaleze astfel de sisteme de încălzire, în funcție de tipul de proiect pentru care optează: centrale pe bază de peleţi – lei panouri solare – lei pompe de căldură – lei În cadrul sesiunii desfăşurată în perioada 1 iulie 2010 – 7 februarie 2011, au fost depuse la agenţiile judeţene de protecţia mediului dosare de finanţare, cu o valoare de ,79 lei. Au fost aprobate şi se află în diferite stadii de realizare un număr de dosare. În prezent, sunt în analiză şi evaluare dosare. Au fost decontate cereri cu o valoare decontată de ,88 lei. Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat în data de 1 iunie 2011, a doua sesiune a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, denumit popular Programul „Casa Verde”. Bugetul alocat Programului pentru anul 2011 este de mii lei, fiind distribuit la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia. Până la această dată, persoanele fizice au depus la agenţiile judeţene de protecţia mediului dosare de finanţare cu o valoare de lei.

6 Proiecte care au ca scop diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă
De asemenea, tot pe partea de energie, se distinge programul privind înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului. Programul prevede îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante. Beneficiarii Programului sunt unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult care pot obţine până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului. În cadrul Programului sunt în curs de derulare 143 proiecte cu o valoare contractuală de ,44 lei. Au fost finalizate 80 proiecte cu o valoare decontată de ,50 lei. În cadrul sesiunii de depunere a dosarelor de finanţare, desfăşurată în perioada 15 decembrie 2010 – 31 ianuarie 2011, au fost depuse la sediul AFM 955 dosare de finanţare care sunt în analiză.

7 Proiecte care au ca scop diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă
În cadrul aceleiaşi categorii avem şi Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional. Programul prevede diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, cauzate de emisiile de gaze de eşapament de la autovehiculele uzate, prin casarea autovehiculelor mai vechi de 10 ani de la data fabricaţiei şi înlocuirea acestora cu autoturisme noi nepoluante. În anul 2010, au fost aduse câteva schimbări care au determinat succesul acestui program: prima de casare a fost înlocuită cu tichetul valoric de lei, a fost acordată posibilitatea de a utiliza până la 3 tichete valorice pentru achiziţionarea unui autoturism nou. Aceste elemente noi au generat o dinamică a programului, astfel că, în anul 2010 au ajuns să fie casate autovehicule, aproape dublu față de întreaga perioadă , când au fost scoase din uz autovehicule. În data de 16 martie 2011, Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat a şaptea sesiune a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional care se adresează persoanelor fizice, persoanelor juridice sau operatorilor economici fără personalitate juridică, care deţin în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său. Obiectivul acestui Program vizează diminuarea poluării prin scoaterea din uz a autoturismelor vechi cu nivel de poluare ridicat. Datorită numărului mare de cereri din partea beneficiarilor, Programul se înscrie pe un curs ascendent fiind necesară dublarea sumei, printr-o rectificare bugetară, care asigură casarea a autoturisme. Ca şi în 2010, cei care casează maşinile primesc un tichet cu valoarea de lei. De asemenea, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou se pot utiliza unul, două sau cel mult 3 tichete valorice. Până în prezent, Administraţia Fondului pentru Mediu a emis firmelor colectoare de autovehicule uzate tichete valorice. Prin Program au fost casate autovehicule uzate şi s-au achiziţionat autovehicule noi, dintre care, autovehicule de origine autohtonă.

8 Proiecte care au ca scop diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă
La această categorie, se remarcă şi Programul de promovare a autovehiculelor hibrid şi electrice. Programul are ca scop promovarea şi stimularea pieţei vehiculelor nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic şi îmbunătăţirea contribuţiei sectorului transporturilor la politicile Uniunii Europene în demeniul mediului, climei şi energiei. Astfel, este reglementată o obligație generală în sarcina autorităților contractante şi a anumitor operatori de a ține cont la achiziția de vehicule de transport rutier de impactul energetic şi de mediu pe durata de viață, inclusiv de consumul energetic, de emisiile de CO2 şi de anumiți poluanți. Beneficiarii Programului: persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care predau spre casare autovehicule uzate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, beneficiază pentru anul 2011, de un număr până la 4 tichete valorice, astfel: a) 2 tichete valorice pentru achiziţionarea unui autovehicul hibrid, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat; b) 4 tichete valorice pentru achiziţionarea unui autovehicul electric, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat. Persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care nu casează autovehicule uzate, dar care achiziţionează autovehicule hibrid sau electrice beneficiază de: a) o reducere de 10%, dar nu mai mult de de euro din preţul de comercializare a autovehiculului hibrid achiziţionat; b) o reducere de 20%, dar nu mai mult de de euro, din preţul de comercializare a autovehiculului electric achiziţionat. Facilităţile acordate celor care achiziţionează acest tip de autovehicule urmăresc stimularea achiziţiei, atât de către persoanele fizice cât şi de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale de maşini hibrid şi electrice, în vederea creării unui mediu nepoluant şi care să respecte normele europene referitoare la poluare.

9 Proiecte care au ca scop creşterea capacităţii de stocare a dioxidului de carbon emis în atmosferă
În cadrul acestei categorii avem un program important ce vizează îmbunătăţirea calităţii mediului prin împădurirea terenurilor degradate. Programul prevede îmbunătăţirea calităţii mediului prin extinderea suprafeţei împădurite la nivel naţional, ameliorarea progresivă a capacităţii de producţie a terenurilor agricole degradate, menţinerea biodiversităţii şi dezvoltarea continuă a funcţiilor ecologice şi sociale ale pădurilor. În cadrul Programului se poate obţine finanţare nerambursabilă în proporţie de 100% din cheltuielile eligibile ale unui proiect. Beneficiarii sunt unităţile administrativ-teritoriale, asociaţiile de proprietari de terenuri, composesoratele, instituţiile de învăţământ care au în proprietate/administrare terenuri agricole degradate, unităţile de cult care au în proprietate/administrare terenuri agricole degradate. În cadrul Programului sunt în curs de derulare 36 proiecte cu o valoare contractuală de ,80 lei şi un proiect finalizat cu o valoare decontată de ,52 lei. Sunt în curs de contractare 48 proiecte cu o suprafaţă de ha, în valoare de ,38 lei.

10 Proiecte care au ca scop creşterea capacităţii de stocare a dioxidului de carbon emis în atmosferă
Un alt program cu un impact deosebit este Programul de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi. Programul prevede creşterea suprafeţelor spaţiilor verzi din localităţi şi apropierea mărimii acestora de standardele europene prin dezvoltarea şi modernizarea spaţiilor verzi din localităţi şi înfiinţarea de noi parcuri, scuaruri şi aliniamente plantate ori reabilitarea celor existente. Beneficiarii Programului sunt primăriile care pot obţine 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului. În cadrul Programului sunt în curs de derulare 197 proiecte cu o valoare contractuală de ,46 lei şi 185 proiecte finalizate cu o valoare decontată de ,47 lei. Sunt în curs de contractare 165 proiecte cu o valoare de lei.

11 Proiecte care au ca scop reducerea efectelor poluării asupra apei, aerului şi solului
Din această categorie se distinge Programul privind protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare. În cadrul acestui program sunt finanţate următoarele tipuri de proiecte: amenajare captări în vederea alimentării cu apă a comunităților locale, stații de tratare a apei, rețele de alimentare cu apă, stații de epurare, rețele de canalizare. Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din mediul urban şi rural. Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 95% din valoarea totală eligibilă a proiectului, fără a se depăși suma maximă care poate fi acordată unui beneficiar în cadrul sesiunii de finanțare. Suma maximă care poate fi acordată este între 4 și15 milioane lei în funcţie de tipul de proiect şi de numărul de locuitori. În cadrul Programului sunt în curs de derulare 3 proiecte cu o valoare contractuală de ,53 lei şi 45 proiecte finalizate cu o valoare decontată de ,90 lei. În perioada AFM a organizat sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare, în cadrul Programului privind protecţia resurselor de apă, staţii de tratare, staţii de epurare, canalizare. În cadrul Programului au fost depuse 904 dosare de finanţare care se află în analiză.

12 Alte proiecte Din Fondul pentru mediu se finanţează proiecte privind educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului. În cadrul Programului sunt în curs de derulare 16 proiecte cu o valoare contractuală de ,17 lei şi 182 proiecte finalizate cu o valoare de ,04 lei. În perioada 23 august - 21 septembrie 2010, Administraţia Fondului pentru Mediu a organizat sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare pentru Programul vizând educaţia şi constientizarea publicului privind protecţia mediului. În cadrul Programului au fost depuse 259 dosare de finanţare, dintre care au fost aprobate 87 dosare de finanţare în valoare de ,08 lei. În situaţii speciale, Administraţia Fondului pentru Mediu finanţează proiecte ce vizează lucrări destinate prevenirii, înlăturării şi/sau diminuării efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase la lucrările de gospodărire a apelor aferente obiectivelor din domeniul public al statului. În cadrul Programului sunt în curs de derulare 9 proiecte cu o valoare contractuală de ,28 lei şi 6 proiecte finalizate cu o valoare decontată de ,43 lei.

13 E-mail: presedinte@afm.ro
Administraţia Fondului pentru Mediu vă mulţumeşte pentru atenţie şi aşteaptă propuneri de colaborare! CONTACT:


Descărcați ppt "Administraţia Fondului pentru Mediu"

Prezentări similare


Publicitate de la Google