Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Suportul statisticii în societatea civilă

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Suportul statisticii în societatea civilă"— Transcriere de prezentare:

1 Suportul statisticii în societatea civilă
Bogdan Iuliu HOSSU Președinte CNS “Cartel ALFA”

2 Suport statistica este interesată de fenomenele de masă, de variaţia (evoluţia) acestora; statistica constituie un puternic instrument de cunoastere a societatii civile si nu numai; de fiecare data cand se intreprinde ceva important, statisticienii sunt in culise.

3 Statistica Permite evaluarea obiectivă a stării şi evoluţiei societăţii; Ajuta la fundamentarea deciziei politice si realizarea unui management de calitate; Furnizează o imagine de ansamblu asupra fenomenelor din piata (piata muncii, piata monetara, piata fiscala etc.) Oferă posibilitatea de a aprecia performanţele

4 Statistica “Bun public”
statistica nu constituie un instrument de control şi nu este apanajul exclusiv al unui cadru restrîns de utilizatori - cel al autorităţilor statului. informaţia statistică este pusă la dispoziţia întregii societăţi, în condiţii de maximă transparenţă, imparţialitate şi egalitate cu acces egal în termeni de volum/conţinut, calitate şi timp.

5 Actiuni ale societatii civile
Promovarea educaţiei şi culturii statistice; Stimularea atitudinii ştiinţifice, creativităţii şi comunicării la toate nivelurile; Recunoasterea statisticii ca parte a “industriei cunoştinţelor”; Utilizarea instrumentelor TIC pentru interpretarea şi diseminarea datelor.

6 Necesitatea de informatii
Realizarea de studii si cercetari pe teme centrale ale societatii civile (sindicat, angajator, ONG-uri, salarii, SSM etc.; Negociere CCM; Politici publice; Argumente pentru modificari legislative.

7 Date statistice utilizate
Forta de munca; Ocupare si somaj; Preturi; Castiguri si costul fortei de munca; Incluziune sociala; Pensii; Egalitate de gen; Formare profesionala; Sanatate etc.

8 Studii realizate cu ajutorul datelor statistice
Cosul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populatia Romaniei, Bucuresti, 2018 Reconstructia drepturilor angajatilor din Romania, Bucuresti, 2016 Analiza impactului noii legislatii a dialogului social, Bucuresti 2015

9 Sursa datelor Institutul National de Statistica Inspectia Muncii
Casa de Pensii Ministerul Muncii si Justitiei Sociale Eurostat Eurofound

10 Propuneri pentru colectare date
Monitorizarea nivelului de trai; Densitatea organizarii sindicale si a angajatorilor; Rata de acoperire a CCM; Date privind muncitorii detasati; Date privind formele atipice de munca; Date cu privire la dialogul social (tipul de revendicari care conduc la declansarea unui conflict, procesul de consultare si negociere etc)

11 Goethe a spus: „cifrele nu numai că guvernează lumea, ci ele arată cum lumea este guvernată” Va multumesc!


Descărcați ppt "Suportul statisticii în societatea civilă"

Prezentări similare


Publicitate de la Google