Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Mediul antreprenorial in România

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Mediul antreprenorial in România"— Transcriere de prezentare:

1 Mediul antreprenorial in România
Studiu comandat de CONAF şi FPPG , Septembrie 2019

2 Metodologie Cercetare cantitativă, CAWI (interviuri online – panel Novel Research), Eșantion pe cote (regiune, vârstă, gen) conform structurii populației urbane 1014 respondenți, cu vârste de 18 ani și peste, din mediul urban 9-17 Septembrie 2019

3 Salariați

4 Venituri alternative angajați
*Bază: persoane angajate cu normă întreagă (n=617) Date in % Majoritatea angajaților cu normă întreagă cu surse de venit alternativ își completează veniturile ca liber profesioniști. Sursa venitului alternativ 6,700 LEI Venit minim pentru a renunța la activitatea suplimentară Venituri alternative C1. Care este statutul dvs. ocupațional? C1B. Ați spus că aveți mai multe surse de venit. Care este venitul minim pe care v-ați dori să-l câștigați de la un singur loc de muncă astfel încât să renunțați la celelalte?

5 7% dintre angajații cu normă întreagă au surse alternative de venit, acestea fiind în majoritatea lor venituri obținute ca liber profesioniști. Renunțarea la sursele de venit alternativ s-ar face în condițiile obținerii unui venit minim de 6,700 lei.

6 ANTREPRENORIAT

7 Experiența antreprenorială
*Bază: total persoane intervievate (n=1014) Date in % Am o firmă/ o afacere în prezent Am avut o firmă/ o afacere în trecut, dar nu o mai am Nu am si nici nu am avut o firmă/ o afacere 24.1% 62.0% 13.9% 52% 48% 50% 50% (n=141) (n=244) Sunt singurul acționar/ proprietar Dețin jumătate sau mai mult din companie Sunt acționar minoritar Am fost singurul acționar/ proprietar Am deținut jumătate sau mai mult din companie Am fost acționar minoritar C2. Aveţi sau aţi avut vreodată vreo afacere? C3. Cine deține / a deținut compania/ afacerea?  

8 Deschiderea către antreprenoriat
*Bază: total persoane intervievate (n=1014) Date in % Am propria afacere 13.9 Am început deja demersurile pentru deschiderea unei afaceri 1.4 8.2 Sunt pregătit(ă) să încep o afacere și sigur o voi face în următoarele 12 luni 25.1 Sunt pregătit(ă) să încep o afacere însă în următoarele 12 luni o să îmi adun ideile și fac planul Nu sunt interesat(ă)/ pregatit(ă) să încep o afacere 51.4 E1. Care din urmatoarele afirmatii descrie cel mai bine situatia dvs?  

9 Deschiderea către antreprenoriat în contextul experienței anterioare
*Bază: total persoane intervievate (n=1014) Date in % Am propria afacere 13.9 1.4 Am început deja demersurile pentru deschiderea unei afaceri 8.2 Sunt pregătit(ă) să încep o afacere și sigur o voi face în următoarele 12 luni 25.1 Sunt pregătit(ă) să încep o afacere însă în următoarele 12 luni o să îmi adun ideile și fac planul 51.4 Nu sunt interesat(ă)/ pregatit(ă) să încep o afacere Da, am avut o firmă/ o afacere în trecut, dar nu o mai am Nu am și nici nu am avut o firmă/ o afacere C2. Aveţi sau aţi avut vreodată vreo afacere? E1. Care din urmatoarele afirmatii descrie cel mai bine situatia dvs?  

10 Motivația activității antreprenoriale
DEZVOLTARE PROFESIONALA Expunere profesională mai mare Experiența anterioară în acest tip de activitate Obținerea prestigiului social Dezvoltarea carierei INVESTIȚIE ÎN PROPRIA AFACERE Pentru a pune în practică propria idee de afacere Pentru a investi banii/ economiile într-o afacere NEMULȚUMIRE LA LOCUL DE MUNCĂ Frustrare la locul de muncă Teama de pierdere a locului de muncă FRUCTIFICAREA CUNOȘTINȚELOR Fructificarea cunoștințelor și abilităților tehnice/ profesionale Experiență superioară cerințelor locului de muncă și insatisfacțiile create DORINȚA DE CONTROL Control asupra timpului meu Satisfacție personală/ respect pentru propria persoană, împlinire personală Asigurarea unei activități independentu, unui trai independent Mai multe oportunități de a lua decizii PUTERE FINANCIARĂ Dorința de a câștiga mai mulți bani INFLUENȚA APROPIAȚILOR Influența și încurajările familiei, prietenilor, cunoștințelor

11 Motivația activității antreprenoriale
Nemulțumirea la locul de muncă este un factor declanșator în decizia imediată de a începe activitatea antreprenorială, de multe ori în detrimentul căutării unui alt loc de muncă. Persoanele care au în plan să își deschidă o afacere în următorul an sunt interesate în mod special de dezvoltarea profesională și de punerea în aplicare a propriei idei de afacere.

12 Principala barieră în menținerea/ dezvoltarea afacerii
**Bază: persoane care au în prezent o firmă/ o afacere (n=141) Date in % 2.8% Taxele și reglementările fiscale 44.0 15.6 Lipsa unor programe guvernamentale care să sprijine antreprenorii 11.3 14.9% Lipsa de personal calificat 11.3 Lipsa oportunităților de finanțare 35.5% 17.7 Alte bariere E9. Care credeți că este principala barieră în menținerea/ dezvoltarea unei afaceri?

13 Probleme cu personalul calificat și utilizarea personalului din afara țării
**Bază: persoane care au în prezent o firmă/ o afacere (n=141) Date in % Am importat/ folosit personal din afara țării 2.8% Nu 46.8% Da 53.2% Iau in calcul soluția importului de personal/ folosirii de personal din afara țării 14.9% Nu intenționez să import/ folosesc personal din afara țării 35.5% E10. Ați spus că în prezent aveți o afacere. În ultimul an ați avut probleme de personal, în sensul că nu ați găsit personal calificat adecvat pentru a satisface nevoile afacerii dvs? E11. Ați spus că ați avut probleme de personal în ultimul an. Pentru a rezolva această problemă...:

14 38% dintre persoanele intervievate au experimentat antreprenoriatul, în prezent rămânând activi 13.9%. Nevoia de control asupra veniturilor, timpului și deciziilor precum și satisfacția personală sunt principalele motivații ale antreprenoriatului. Taxele si reglementările fiscale reprezintă principala barieră în menținerea și dezvoltarea afacerilor. Aproximativ 2 din 10 antreprenori sunt deschiși la ideea de a importa/ folosi personal calificat din afara țării în condițiile lipsei de personal calificat. Există un potențial antreprenorial de 9.6% pe termen scurt, din care 1.4% este deja conturat.

15 MIGRAȚIE

16 Loc de muncă în afara țării
Experiența anterioară *Bază: total persoane intervievate (n=1014) Date in % Da, în prezent am un loc de muncă în altă țară 1.5 % Da, am lucrat în altă țară dar m-am intors 19.4 % Nu am avut până acum un loc de muncă în altă țară 79.1% 60.4% 17.3% Sunt bărbați Sunt pregătiți/ au început demersurile să plece din țară în următorul an 18.8% Au o firmă/ o afacere în prezent F1. Ati fost vreodata plecat la munca in alta tara? F2. In acest moment vă găndiți serios să vă mutați în străinătate pentru a trăi și a lucra acolo?

17 Loc de muncă în afara țării
Planuri de viitor *Bază: total persoane intervievate (n=1014) Date in % În următorul an îmi fac planul pentru un loc de muncă în afara țării 16.8 % Am inceput demersurile/ sunt pregatit pentru un loc de munca in afara tarii in următorul an 8.2 % Nu sunt interesat să îmi găsesc un loc de muncă în afara țării 75.0% 68.7% 41.0% Persoane între 18-44 ani Au lucrat în trecut în altă țară 24.1% Au o firmă/ o afacere în prezent F1. Ati fost vreodata plecat la munca in alta tara? F2. In acest moment vă găndiți serios să vă mutați în străinătate pentru a trăi și a lucra acolo?

18 Motivații migrare Pentru a-mi creste nivelul de trai
*Bază: persoane care au în plan să plece la muncă în afara țării (n=253) Date in % Pentru a-mi creste nivelul de trai Lipsa perspectivelor de creștere salarială și profesională Să ofer o șansă mai bună copilului Pentru educație și pregătire profesională Nu am un loc de muncă/nu găsesc un loc de muncă Pentru a mă alătura familiei Am fost detașat/ relocat de către companie Nu cred că la noi se va schimba ceva (hoție, corupție, nedreptate, etc) Să-mi asigur un trai bun la pensie Sistem de sănătate mai bun F3. Care dintre următoarele motive de a migra vi se potrivesc ?

19 8% dintre persoanele intervievate intenționează să plece la muncă în străinătate în perioada imediat următoare sau pe parcursul următorului an. Aproape jumătate dintre aceștia au experimentat un loc de muncă în afara țării iar 24% au în prezent o afacere în România. Lipsa perspectivelor financiare și profesionale, precum și șansa unui viitor mai bun al copilului sunt principalele motive luate în considerare de cei care au în plan în viitorul apropiat sau mai îndepărtat să migreze.

20 Concluzii 7% dintre angajați desfășoară activități extra pentru a ajunge la un venit similar salariului mediu din UE. Importul/ folosirea personalului calificat din afara țării reprezintă o soluție pentru 2 din 10 antreprenori în condițiile lipsei accentuate de personal. Lipsa personalului calificat va continua să fie o problemă pe termen scurt și mediu în condițiile menținerii unui trend al migrării relativ ridicat.

21 MULTUMIM! adresa: Calea Victoriei, nr. 118, et. 6, sector 1, București
telefon:


Descărcați ppt "Mediul antreprenorial in România"

Prezentări similare


Publicitate de la Google