Produsele agricole ecologice, o sansa pe piata Uniunii Europene

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
UNIUNEA PIETELOR DE CAPITAL UN PROIECT EUROPEAN PRIORITAR
Advertisements

Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală
Acte juridice normative
Procesul Bologna si sistemul de învăţământ tehnic superior
Istoric 1924/27 Infiintarea Camerelor de agricultura 1935
STRATEGIA NAȚIONALĂ DE REINTEGRARE SOCIALĂ
LEGE nr. 336 din 21 decembrie 2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria.
Cadru legislativ Fondurile deschise de investitii
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
Mecanismul de alertă în temeiul Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului.
Competența face diferența!
PENTRU MEMBRII ASOCIAȚIEI „MOLDOVA APĂ-CANAL”
PROIECT DE COOPERARE Măsura 421
Viitoarea PAC și Directiva Nitrați Cluj-Napoca, iunie 2019.
Management performant în administrația publică din Municipiul Vulcan
RAPORT DE ACTIVITATE.
Proiecte cu finanţare europeană în domeniul mediului înconjurător
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
Alimentatia.O viata mult mai buna si sanatoasa
Prezentare de D-na. Veronica Toncea
Aurel Netin, Secretar de stat
Finantarea Agriculturii in CEC Bank
Provocari si oportunitati in industria platilor
Cine este Agricover AGRI-BUSINESS AGRI-FINANCE
Proiect.
Instrumente şi mecanisme de promovare prin sectorul public
LIBERA CIRCULAŢIE A MĂRFURILOR Eliminarea barierelor în calea comerţului Aplicarea principiului recunoaşterii reciproce Mirona Coropciuc Ministerul Integrării.
Gala “Doamne în Energie”
Mediul concurential - conditie a succesului in afaceri-
Ordin CSA nr. 14/2012, depunerea situatiilor contabile semetriale de catre societatile de asigurari si brokerii in asigurari Comisia de Supraveghere a.
Florin Talpes CEO Bitdefender/Softwin 14 Noiembrie 2013
PRIVATIZARE PRIN PIATA DE CAPITAL
Structura emitentilor listati la BVB
Standardele Internaţionale de Contabilitate (IAS)
Bilanţ Absorbţia fondurilor structurale și de coeziunie
Proiectul ESPON Territorial Diversity (TeDI)
Ce este EURES ? EURES* - reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale Spaţiului Economic.
MEDIU ÎNCONJURĂTOR ŞI PEISAJE.
Conferinta internationala “Intarirea Legitimitatii”
CONFERINTA in parteneriat cu SECTRA si
  GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII, COMERŢULUI ŞI MEDIULUI DE AFACERI  Agenţia pentru Implementarea proiectelor şi Programelor.
Fă parte din Agricultura Susținută de Comunitate!
MĂSURI DE INFORMARE ŞI PUBLICITATE
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale AGENTIA DE PLATI SI INTERVENTIE PENTRU AGRICULTURA SISTEMUL DE ECOCONDIŢIONALITATE DIN ROMÂNIA Martie 2019.
Conferinţa Curs de Guvernare
Implicarea în procesul de formare profesională a Patronatului Român din Industria de morărit și panificație - Rompan Dr. ing. Daniela Voica – Director.
Proiectul ESPON Territorial Diversity (TeDI)
ESTE REINTERGRAREA ȘI RESOCIALIZAREA CONDAMNATELOR POSIBILĂ ÎN CONDIȚIILE ACTUALE? Prezentare pentru Conferința Internațională „Femeile și minorii în detenție:
prin Banca Transilvania
DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ MUREȘ
Stadiul implementării POSDRU în 2008 Braila,
Apa Prod S.A. Deva Calitatea rezidă în oameni și în managementul pe care ei îl fac. *** Sistemul Integrat de Management Calitate – Mediu – SSM.
Modele de succes: Plăţile electronice în Noua Europă
PREZENT! Stimularea participării la formarea continuă a angajatilor aflati în situatie de risc pe piata muncii – informare, constientizare si acces la.
COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU POPULAŢIE ŞI DEZVOLTARE
Viitoarea PAC și Directiva Nitrați Tg. Mureș, iunie 2019.
Tema 4. Tipurile de strategii ale întreprinderii.
Posibilităţi de garantare prin F.G.C.R.
Instrumente financiare (IF)
Buletin informativ editat de Apa Serv Valea Jiului
Recunoașterea calificărilor profesionale
Viitoarea PAC și Directiva Nitrați Slatina, septembrie 2019.
Dezvoltarea Penitenciarului nr
UNIUNEA NAŢIONALĂ A ORGANISMELOR
Instrumentar de formare privind APE 7. 6
Instrumentar de formare privind APE 7. 2
2005 – ANUL IMM-urilor BANCA TRANSILVANIA Bucuresti, 22 martie 2005.
PENSIILE PRIVATE, START 2007! IN PIATA FONDURILOR DE PENSII
POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ
Ziua Internațională a Sănătății
Transcriere de prezentare:

Produsele agricole ecologice, o sansa pe piata Uniunii Europene Nastasia Belc Institutul de Bioresurse Alimentare www.bioresurse.ro

Ecologizarea agriculturii vest-europene a aparut ca alternativa la agricultura conventionala, intensiva, care are tot mai multe influente negative asupra mediului inconjurator, precum si, neajunsuri in ceea ce priveste periclitatea produselor obtinute. Dupa cum se subliniaza in Reglementarea Consiliului Europei (CEE) nr.2092/1991 toate eforturile s-au concentrat asupra extensificarii productiei si aplicarii metodelor ecologice de productie. In functie de ponderea suprafetei agricole ecologice a fiecarui stat membru in suprafata agricola ecologica totala a Uniunii Europene, J.Hansen a realizat in studiul sau urmatoarea ierarhizare: Italia 26%, Austria, Germania si Spania peste 5%, iar celelalte state sub 5%.

Prin modul de productie ecologica se realizeaza obtinerea produselor agroalimentare ecologice de origine vegetala si animala, in stransa legatura cu mediul inconjurator si limitarea riscului poluarii, cu mentinerea fertilitatii solului. Romania dispune de conditii pentru dezvoltarea agriculturii ecologice: soluri fertile si productive intinse pe o mare suprafata de teren arabil; chimizarea si tehnologizarea nu au atins nivelurile tarilor UE; parcele care se preteaza foarte bine la aplicarea practicilor agriculturii ecologice; prin obtinerea unor produse de inalta calitate aliniate la standardele comunitare si mondiale, exploatatiile agricole familiale romanesti ar avea sanse mai mari de dezvoltare si consolidare.

si sporirea interesului pentru spatiul rural cresterea suprafetelor si crearea unei piete interne de produse ecologice cu o contributie potentiala la necesitatile societatii, precum siguranta hranei si un mediu curat, contribuie la promovarea unei economii rurale viabile cu ocuparea populatiei din mediul rural si sporirea interesului pentru spatiul rural

SITUATIA INTERNA ACTUALA: Obiectivele strategiei ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale il constituie ca in anul 2005 Romania sa fie pregatita pentru a depune la Comisia Europeana dosarul pentru includerea pe lista tarilor terte. Scopul este ca treptat suprafata cultivata cu produse ecologice sa ajunga in anul 2007 la 150.000 ha (1,7%) din suprafata arabila si deasemenea sa se dezvolte in paralel si sectorul de procesare.

Legislatia romaneasca din acest domeniu este integral armonizata cu legislatia comunitara, respectiv cu Reglementarea (CEE) nr.2092/91 al Consiliului din 24 iunie 1991 privind modul de productie ecologic al produselor agricole si prezentarea sa pe produsele agricole si alimente. Legislatia romaneasca cuprinde un numar de 6 acte normative care stabilesc: tipul de produse, reguli de etichetare, reguli de productie, sistemul de inspectie si importul din terte tari. Anexele la aceste acte legislative cuprind principiile de productie ecologica, lista produselor permise care se pot utiliza in agricultura ecologica precum si ingredientele care pot fi folosite pentru prepararea alimentelor ecologice.

s-a infiintat Autoritatea Nationala pentru Produse Ecologice; s-a acreditat primul organism romanesc de inspectie si certificare; au fost agreate organisme de inspectie si certificare din strainatate pentru teritoriul Romaniei; s-au intensificat actiunile de promovare a conceptului de agricultura ecologica de catre Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Federatia Nationala de Agricultura Ecologica, asociatiile de agricultura ecologica, institutii si statiuni de invatamant superior si cercetare, prin organizarea de: simpozioane, mese rotunde, conferinte, editare de reviste, pliante. s-au infiintat module experimentale de tip microferma ecologica, ca exemple concrete pentru producatorii care doresc sa treaca de la agricultura conventionala la cea ecologica in cadrul a diferite proiecte; s-au organizat stadii de pregatire pentru formatori producatori, procesatori si inspectori.

Dinamica suprafetelor agricole exploatate in sistem ecologic in perioada 2000-2003 Culturi de camp Culturi horticole

Dinamica efectivelor de animale exploatate in sistem ecologic in perioada 2000-2003

Dinamica productiilor ecologice inregistrate in perioada 2000-2003 Productie vegetala Productie animala