Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Structura emitentilor listati la BVB

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Structura emitentilor listati la BVB"— Transcriere de prezentare:

1 Structura emitentilor listati la BVB
Razvan Pasol SSIF Intercapital Invest SA

2 Structura Emitentilor Listati la BVB
Nivelul diversificarii sectoriale a emitentilor listati la bursa si comparatii cu o piata dezvoltata de capital. Comparatii ale indicatorilor sectoriali calculati pentru emitentii listati la bursa de valori. Importanta studiului sectoarelor economice prezente la bursa pentru a evidentia tendinte viitoare. Perspective pentru viitor si recomandari

3 Structura Emitentilor Listati la BVB
Sectoare economice prezente la bursa: Ponderea ridicata a sectoarelor industriale In randul acestora, produsele cele mai putin prelucrate (materii prime si materiale de baza) inregistreaza cea mai mare pondere. Serviciile, motorul cresterii unei economii moderne, inregistreaza o pondere foarte redusa (cu exceptia serviciilor financiare).

4 Structura Emitentilor Listati la BVB
Comparatie structura sectoriala BVB cu piata de capital SUA: Intr-o economie moderna sectoarele de varf (tehnologie, farmaceutice) inregistreaza cea mai mare pondere in capitalizare. In Statele Unite mai mult de jumatate din capitalizare este detinuta de firme din domeniul serviciilor.

5 Structura Emitentilor Listati la BVB
Comparatii rentabilitate venituri pe sectoare: In general rentabilitatea firmelor romanesti este foarte scazuta Sectoarele de varf – farmaceutice si tehnologie – inregistreaza rentabilitati comparabile cu cele din SUA Serviciile financiare inregistreaza rentabilitati foarte bune in tara noastra.

6 Structura Emitentilor Listati la BVB
Comparatii evaluare actiuni pe sectoare: Sectorul bunurilor industriale este puternic subevaluat in tara noastra. Acestuia i se adauga sectoarele servicii si tehnologie. Cu exceptia acestuia, actiunile din celelalte sectoare sunt in general corect evaluate de piata (pe medie). Perspectivele de crestere in Romania justifica indici mai mari.

7 Structura Emitentilor Listati la BVB
Comparatii performante actiuni pe sectoare: Cel mai eficient sector pentru investitori, din punct de vedere al raportului randament/risc este de departe sectorul serviciilor financiare. Sectorul farmaceutice si cel al bunurilor de consum inregistreaza de asemenea valori peste medie.

8 Structura Emitentilor Listati la BVB
Concluzii: Emitentii listati la Bursa de Valori Bucuresti reprezinta in cea mai mare masura sectoare industriale, iar dintre acestea, ponderea cea mai mare o au sectoarele cu grad de prelucrare redus. Aceasta structura reflecta structura economiei nationale de dinainte si din primii ani de dupa 1989. Fenomenul se explica prin faptul ca majoritarea covarsitoare a emitentilor listati la BVB (80%) s-au listat in urma programului de privatizare in masa derulat in 1995. Doua sectoare – materii prime si materiale de baza, si servicii financiare – inregistreaza 95% din capitalizarea bursei de valori.

9 Structura Emitentilor Listati la BVB
Tendinte: Serviciile se dezvolta din ce in ce mai mult la nivelul economiei nationale. Aceasta tendinta este vizibila si la nivelul listarilor noi la bursa: 11 din cele 13 firme listate din proprie initiativa la bursa apartin de sectoare legate de servicii. La nivelul economiei, serviciile inregistreaza cele mai mari rate de rentabilitate, in timp ce multe din societatile industriale inregistreaza rate reduse sau chiar pierderi. Aceasta tendinta este vizibila si la bursa, societatile din servicii si alte domenii de varf inregistrand cele mai mari rate de rentabilitate a veniturilor, si mai departe, rate ridicate de rentabilitate pentru investitori.

10 Structura Emitentilor Listati la BVB
Recomandari: Institutiile pietei de capital si autoritatile statului trebuie sa depuna eforturi pentru diversificarea structurii emitentilor listati. Structura emitentilor la cota trebuie sa ajunga sa reflecte structura economiei nationale. Emitentii din sectoarele cele mai dinamice ale economiei vor avea numai de castigat din listarea la bursa. Pentru investitori, urmarirea sectoarelor cele mai dinamice din economie, pentru a identifica cele mai dinamice sectoare si la bursa de valori.

11 Structura emitentilor listati la BVB
Razvan Pasol SSIF Intercapital Invest SA


Descărcați ppt "Structura emitentilor listati la BVB"

Prezentări similare


Publicitate de la Google