Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

PRIVATIZARE PRIN PIATA DE CAPITAL

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "PRIVATIZARE PRIN PIATA DE CAPITAL"— Transcriere de prezentare:

1 PRIVATIZARE PRIN PIATA DE CAPITAL
INVESTITOR STRATEGIC VS. PRIVATIZARE PRIN PIATA DE CAPITAL

2 => Inca din 2003, Foaia de parcurs in domeniul energetic din Romania aplicabila pentru perioada a prevazut doua obiective strategice ale privatizarii in sectorul energetic: obtinerea de preturi competitive la energie, ca linie directoare a strategiei de privatizare in domeniu si atragerea capitalului necesar si consolidarea societatilor din domeniul energetic, ca principal scop al privatizarii. Principalele scopuri ale privatizarii: atragerea de investitii necesare pentru asigurarea de surse energetice eficiente, sigure si cu impact scazut de mediu; privatizarea va fi efectuata in principal prin atragerea de capital privat in capitalul propriu al societatilor, combinata cu vanzarea de pachete suplimentare de actiuni; atragerea de investitori strategici in cadrul societatilor publice, care demonstreaza un real potential managerial si financiar necesar consolidarii structurilor postprivatizare si asigura implementarea unui management modern; armonizarea strategiilor de privatizare cu procesul de restructurare; consolidarea cadrului competitiv postprivatizare in contextul integrarii pietei energiei si al aderarii la Uniunea Europeana; realizarea transferului pachetului majoritar de actiuni cu o componenta de recapitalizare a societatii, necesara pentru realizarea programelor de modernizare si investitii.

3 Metode de privatizare Cadru legal:
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale Legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii Normele Metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale si a Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii Potrivit Legii nr. 137/2002, diminuarea participatiei statului la societatile comerciale se realizeaza prin una din urmatoarele metode: Vanzarea de actiuni Majorarea de capital social prin aport de capital privat Majorarea capitalului social prin aport de capital, in cazul societatilor comerciale aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului, respectiv in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, conform O.U.G. 101/2006 privind reorganizarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului prin comasarea prin absorbtie cu Oficiul Participaţiilor Statului si Privatizarii in Industrie Transferul cu caracter gratuit sau vanzarea activelor cu caracter social Orice combinatie a metodelor enumerate anterior.

4 I.Vanzarea de actiuni Institutiile publice implicate pot vinde actiunile printr-una din urmatoarele metode: oferta publica; metode de vanzare specifice pietei de capital; negociere; licitatie cu strigare sau in plic; certificate de depozit emise de banci de investitii pe piata de capital internationala; orice combinatie a metodelor enumerate mai sus.

5 Privatizare prin selectarea unui investitor strategic
Unul dintre cazurile cand se utilizeaza metoda vanzarii prin negociere este acela in care: institutia publica implicata se adreseaza, prin publicarea unui anunt de vanzare investitorilor strategici, in scopul obtinerii unor oferte de cumparare Investitor strategic - acel investitor/grup de investitori care isi manifestă intentia de a cumpara un pachet de actiuni prin care isi asigura controlul asupra societatii comerciale emitente si, in acelasi timp, dispune de resursele financiare, tehnice si organizatorice necesare in vederea atingerii anumitor obiective de dezvoltare a societatii comerciale. Prin control se intelege capacitatea unui actionar de a exercita cel puţin o treime din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a actionarilor societatii comerciale supuse privatizarii.

6 Privatizare prin selectarea unui investitor strategic
 Principalele avantaje: experienta in domeniu, eventual pe baza unor criterii prestabilite asigurarea finantarii necesare dezvoltarii societatii capabilitati manageriale si know-how posibilitatea realizarii unei planificari detaliate si a implementarii unei strategii de dezvoltare a societatii pe termen lung, elemente esentiale pentru asigurarea sigurantei energetice posibilitatea de a determina target-ul sa aplice strategia postprivatizare intr-un mod coerent care sa conduca la atingerea unor obiective strategice adoptarea in cadrul societatii privatizate a unui sistem de guvernanta corporativa si etica in activitate menite sa stabileasca criterii de conduita in relatia cu actionarii, dar si cu clientii, cu tertii si cu comunitatea din care face parte.

7 II.Vanzarea actiunilor prin metode specifice pietei de capital
Institutiile publice implicate pot vinde actiunile detinute la societatile comerciale prin orice metode de tranzactionare a valorilor mobiliare, cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind valorile mobiliare si bursele de valori si a reglementarilor aplicabile emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si de alte institutii abilitate. Metodele de vanzare ce pot fi folosite in principal de institutiile publice sunt: vanzarea la ordin vanzarea ca raspuns la o oferta de cumparare licitatii electronice pe piata de capital orice combinatii ale metodelor prevazute anterior

8 Privatizare prin piata de capital
Principalele avantaje: posibilitate de atragere a capitalului de la public, inclusiv din partea unor investitori autohtoni stabilirea pretului actiunilor pe piata, in conformitate cu cererea existenta, dar si cu valoarea intrinseca a societatii obligatii suplimentare de informare continua si transparenta la care societatea listata este supusa spre beneficiul pietei si al actionarilor minoritari

9 Privatizare prin piata de capital
Alte aspecte specifice: metoda face posibila vanzarea actiunilor catre investitori fara experienta relevanta in domeniu potential actionariat difuz, aspect ce poate ingreuna posibilitatea societatii de a implementa un plan de dezvoltare si investitii pe termen mediu si lung, dar si celeritatea procesului decizional la nivelul societatii transferul ulterior al actiunilor nu poate fi ingradit, acesta fiind supus regulilor specifice pietei de capital nu pot fi solicitate investitorilor intrunirea unor conditii tehnice, financiare sau de management specifice domeniului de activitate

10 Participatiile Fondului Proprietatea in companiile care activeaza in sectorul energetic
Fondul Proprietatea - organism de plasament colectiv in valori mobiliare, infiintat in baza Legii 247/2005, sub forma unei societati de investitii financiare, in scopul realizarii platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman in perioada 6 martie decembrie 1989.

11 Participatiile Fondului Proprietatea in companiile care activeaza in sectorul energetic
In baza Legii 247/2005, Fondul Proprietatea a dobandit participatii intre 12 si 20% in cadrul tuturor societatilor ce activeaza in domeniul energiei electrice, dupa cum urmeaza: 20% din S.C. Hidroelectrica S.A. si SN Nuclearelectrica S.A. 15% din CN Transelectrica Bucureşti S.A. si din fiecare dintre complexele energetice 12% din filialele si fostele filiale S.C. Electrica S.A., active in distributia si furnizarea de energie electrica Toate acestea fac din Fondul Proprietatea un actionar minoritar semnificativ, beneficiar indirect al metodei privatizarii prin intermediul pietei de capital.

12 Concluzii Prin combinarea celor doua metode:
vanzarea unui pachet majoritar de actiuni catre un investitor strategic si privatizarea prin metode specifice pietei de capital a unui pachet minoritar de actiuni Se pot realiza: Cumularea avantajelor specifice fiecareia dintre cele doua metode Maximizarea beneficiilor atat pentru autoritatea publica implicata, cat si pentru stakeholderi (actionari, salariati) si societate in ansamblu.


Descărcați ppt "PRIVATIZARE PRIN PIATA DE CAPITAL"

Prezentări similare


Publicitate de la Google