Consolidarea spiritului de inițiativă

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Şcoala Gimnazială Nr. 7 "Sfânta Maria" Timişoara-România
Advertisements

Asociația copiilor întreprinzători TIME IS MONEY
Bibliografie suplimentară
Proiect strategic POSDRU/87/1.3/S/ 62339
Curtea Supremă a Republicii Croația
MANAGEMENTUL ACHIZIȚIILOR STRATEGICE ȘI PUBLICE
Aboradrea curriculara a disciplinei Consiliere si Orientare invatamantul profesional de 3 ani SIMONA LUCA   Consilier școlar în cadrul CMBARE, la Colegiul.
Propunere dezbateri la nivelul sistemului de învățământ
Proiect Erasmus+ (KA1)- „STUDENT TALENT BANK” FR01-KA aprilie 2019, Leeuwarden, Olanda   Inspector școlar general -prof. dr. Genoveva.
F.L.O.R.A Finding Love Of natuRe Again The Human Impact on FLORA in the 21st century
COMENIUS REGIO “4S-Say Short Simply Sport”
INSTRUCȚIUNEA PRIVIND MANAGEMENTUL TEMELOR PENTRU ACASĂ ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR, GIMNAZIAL ȘI LICEAL V.TONU,șefa DÎHâncești.
STRATEGIA NAȚIONALĂ DE REINTEGRARE SOCIALĂ
Abordarea de tip integrat a conținuturilor învățării
CONSFĂTUIREA PROFESORILOR DE LIMBA ȘI LITERATURA ENGLEZĂ
CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII: DE CE, CUM, CINE?
Campanie de informare a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
"Consolidarea capacităţii instituţionale a Consorţiului Regional (CR)- Regiunea de dezvoltare Centru" POSDRU/41/3.3./G/14068.
Atelier tematic Liceul teoretic "Mihai Eminescu“ Cluj,
Metode de predare a literaturii române axate pe tehnologia on-line
Parteneri: Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Colegiul Naţional Emil Racoviţă Şcoala Gimnazială Nr. 88 Școala Profesională Specială pentru Deficienți.
Management performant în administrația publică din Municipiul Vulcan
Prezentare proiect ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilităţi!” Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul.
Corelarea ISCED cu HG privind domeniile de studii
Seminar de lucru privind piaţa muncii
UNITED ENTERPRISES: MISSION INCLUSION
Titlul proiectului: Integrarea instrumentelor IT în predare – calea de a aduce elevii înapoi la şcoală Programul Erasmus+ Acţiunea Cheie 1 – Proiect.
Corelarea ISCED cu HG privind domeniile de studii
REFLECȚIA PEDAGOGICĂ Cunoașterea în afara reflecției e greu de imaginat, deoarece actul cunoașterii nu poate fi descris doar ca informație privită izolat.
Propunere dezbateri la nivelul sistemului de învățământ
PROGRAM DE FORMARE ACADEMICA I.
Eveniment de lansare proiect Activitati si rezultate
CONSFĂTUIREA PROFESORILOR DE LIMBI MODERNE
PROIECTUL « EDUCAŢIA PENTRU INFORMAŢIE ÎN MEDIUL RURAL DEFAVORIZAT”
Cine este Agricover AGRI-BUSINESS AGRI-FINANCE
Proiect.
GRADINITA CU P.P. “MOTANUL INCALTAT” GALATI
GRADINITA GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR.3 CU PROGRAM NORMAL NR.24
Profilul psihologic-pilonul planificării şi dezvoltării carierei elevului PROF. PĂTRĂŞCOIU ANA-MARIA, ŞCOALA CONSTANTIN SĂVOIU; TG-JIU; GORJ.
Unităţi de învăţământ Calendarul activităților specifice pentru stabilirea cifrei de școlarizare
Prioritățile MECC privind dezvoltarea curriculară în învățămîntul general Valentin CRUDU, șef Direcție Învățământ general.
Florin Talpes CEO Bitdefender/Softwin 14 Noiembrie 2013
STARTUP ECO TRAINING FIRMS
Bilanţ Absorbţia fondurilor structurale și de coeziunie
“Să formezi o echipă este doar începutul, Să rămâi împreună înseamnă progresul, Să lucrezi împreună aduce succesul! ” Henry Ford.
Programul: INTERREG V-A RO-BG Axa prioritară-4
“Educatie cu responsabilitate si oportunitate de dezvoltare pentru copii si tinerii romi din Homorod, judetul Brasov –EROD” Proiect finanţat cu sprijinul.
Programe de studii liceale și de formare profesională
CONFERINTA in parteneriat cu SECTRA si
Proiect co-finanţat din Fondul Social European
care vor să demareze o afacere în mediul urban, cu fonduri europene
Status EUGA in cifre Ce reprezinta EUGA?
MOBILITĂŢI INDIVIDUALE DE FORMARE CONTINUĂ
Cadrul normativ privind organizarea
Implicarea în procesul de formare profesională a Patronatului Român din Industria de morărit și panificație - Rompan Dr. ing. Daniela Voica – Director.
Mai multă mobilitate = Mai multe competenţe/ More mobility = More competencies Proiect nr. RO/2006/PL 97119/E.
MUNICIPIUL SEBES SOLICITANT in cadrul proiectului “Dezvoltarea economiei sociale prin înființarea și dezvoltarea de întreprinderi sociale. Șansă-Evoluție-Stabilitate”
Inspecţia şcolară Inspecţia şcolară reprezintă un ansamblu de acţiuni care urmăresc îndrumarea, controlul şi evaluarea activităţii desfăşurate de cadrele.
PROIECT LEONARDO DA VINCI
Calea spre succes. O educatie mai buna pentru toti
Oleg VEREJAN, Preşedintele Asociaţiei de Actuariat din Moldova
PREZENT! Stimularea participării la formarea continuă a angajatilor aflati în situatie de risc pe piata muncii – informare, constientizare si acces la.
COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU POPULAŢIE ŞI DEZVOLTARE
Suportul statisticii în societatea civilă
Impactul pedagogiei digitale asupra elevilor-avantaje și dezavantaje
INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI HUNEDOARA Anul şcolar
Prof. Irina Prodan – I.S.J. Iaşi
PORTOFOLIUL PROFESORULUI METODIST
Raportul Grupului de Lucru 3
Transcriere de prezentare:

Consolidarea spiritului de inițiativă și a competențelor antreprenoriale Caraman Tatiana, director, Școala Profesională nr. 9 mun. Chișinău

– dezvoltarea competențelor reprezintă scopul de bază al reformelor Strategia Educației 2020 – dezvoltarea competențelor reprezintă scopul de bază al reformelor Direcțiile prioritare în evoluția sistemului educațional din Republica Moldova, sau axat – 3 criterii de bază: Relevanță Acces Calitate Creșterea relevanței educaţiei şi formării profesionale pentru nevoile pieţei muncii este un obiectiv declarat şi urmărit în realizarea politicilor educaţionale și în activităţile desfășurate de furnizorii de educaţie.

Codul Educației Educaţia are ca finalitate principală formarea unui caracter integru şi dezvoltarea unui sistem de competenţe care include cunoştinţe, abilităţi, atitudini şi valori ce permit participarea activă a individului la viaţa socială şi economică. (art.11)   Educaţia urmăreşte formarea următoarelor competenţe-cheie:     a) competenţe de comunicare în limba română;     b) competenţe de comunicare în limba maternă;     c) competenţe de comunicare în limbi străine;     d) competenţe în matematică, ştiinţe şi tehnologie;     e) competenţe digitale;     f) competenţa de a învăţa să înveţi;     g) competenţe sociale şi civice;     h) competenţe antreprenoriale şi spirit de iniţiativă;     i) competenţe de exprimare culturală şi de conştientizare a valorilor culturale.

principiile fundamentale principiul calității principiul centrării educației pe beneficiarii acesteia În acest scop sunt urmate principiile fundamentale ale educației: principiul echității principiul relevanței eficienței manageriale și financiare principiul incluziunii sociale Toate aceste principii determină accesul, calitatea și relevanța principiul transparenței susținerii și promovării personalului în educație.

Cadrul competenței antreprenoriale (2016) EntreComp: Cadrul competenței antreprenoriale (2016) definește antreprenoriatul ca ,, o competență transversală, care se regăsește în toate sferele vieții: de la facilitarea dezvoltării personale, la participarea activă în societate, la (re)inserția pe piața muncii, în calitate de angajat sau de lider profesionist, și până la demararea unei inițiative (culturale, sociale sau comerciale)”.

,, Spiritul de inițiativă și antreprenoriatul” se referă la abilitatea oamenilor de a identifica și valorifica oportunitățile, de a pune ideile în practică, de a planifica și gestiona proiecte pentru a atinge obiective. Antreprenoriatul în educație: CE ? DE CE ? CÂND ? CUM?

REGULAMENT CADRU PRIVIND AGV … ??? Bazele antreprenoriatului Firma de exercițiu …şi toate disciplinele de studii Hotărîrea Guvernului nr.1077 din 23.09.2916 prin care s-a aprobat Regulamentul privind finanțarea în bază de cost per elev REGULAMENT CADRU PRIVIND AGV … ??? Conform art. 12 3 /12 4 Veniturile instituției obținute exclusiv din activitatea de intreprinzător sunt acumulate și utilizate pentru dezvoltarea instituțională În baza Hotărârii Guvernului nr. 1234 din 12.12.2018 instituţiile de învăţământ funcţionează în regim de autogestiune financiar-economică

Avantajele realizării autogestiunii financiar-economice Educația financiară poate ajuta elevii să ia cunoștință de valoarea banilor și îi poate învăța pe aceștia să își gestioneze cheltuielile și să facă economii. procesul de instruire axat pe predarea cunoștințelor ce formează competența antreprenorială și dezvoltă spiritul de inițiativă (transdisciplinar); activitatea de instruire practică dezvoltă abilități pentru valorificarea oportunităților dezvoltării instituționale; stagiile de practică în producție la întreprinderile de profil - sursa de exemple și experiențe reale esențiale pentru procesul de învățare a elevilor; promovarea unui management financiar eficient la nivel de instituție în scopul asigurării eficacității.

Dovezile sugerează că dezvoltarea spiritului antreprenorial este un ingredient fundamental al creșterii economice și o condiție obligatorie pentru o dezvoltare durabilă și coeziune socială.

Propuneri: Dezvoltarea cadrului politic național (transministerial); Formarea continuă a cadrelor didactice –principalul factor de succes. Colaborarea cu întreprinderile –furnizori de oportunități de învățare practică. Implicarea activă a Autorităților locale în susținerea relațiilor dintre învățământ și întreprinderi. Educația antreprenorială eficientă în școli de toate nivelurile.

Mulțumim pentru atenție !!!