Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Profilul psihologic-pilonul planificării şi dezvoltării carierei elevului PROF. PĂTRĂŞCOIU ANA-MARIA, ŞCOALA CONSTANTIN SĂVOIU; TG-JIU; GORJ.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Profilul psihologic-pilonul planificării şi dezvoltării carierei elevului PROF. PĂTRĂŞCOIU ANA-MARIA, ŞCOALA CONSTANTIN SĂVOIU; TG-JIU; GORJ."— Transcriere de prezentare:

1 Profilul psihologic-pilonul planificării şi dezvoltării carierei elevului
PROF. PĂTRĂŞCOIU ANA-MARIA, ŞCOALA CONSTANTIN SĂVOIU; TG-JIU; GORJ

2 Exercitarea unei profesii la un nivel de performanță ridicat necesită un ansamblu de aptitudini specifice, o motivație, precum și o serie de caracteristici ale personalității adecvată, (atitudini, interese, valori) care pot constitui resursele cheie ale succesului într-o profesie. Modelul hexagonal al intereselor implementat de John L. Holland are la bază problema planificării şi dezvoltării carierei ca și problemă a intereselor.

3

4 Realist Se caracterizează prin tendința de a se îndrepta spre acele activități care presupun manipularea obiectelor și instrumentelor. Se distinge prin afinitate deosebită pentru cercetare, investigare în special pentru domeniile chimie, fizică, biologie. Investigativ

5 Artistic Persoanele artistice sunt înzestrate cu abiltăți artistice și imaginație creativă manifestând atracţie pentru pictură, muzică, etc. Persoanele artistice sunt înzestrate cu abiltăți artistice și imaginație creativă manifestând atracţie pentru pictură, muzică, etc.

6 Social Este interesat de activități care implică relaționare interpersonală. Preferă astfel să ajute oamenii să-și rezolve problemele sau să-i învețe diverse lucruri. Este interesat de activități care implică relaționare interpersonală. Preferă astfel să ajute oamenii să-și rezolve problemele sau să-i învețe diverse lucruri.

7 Antreprenorial Preferă să lucreze în echipă, dar cu scopul de a conduce, de a dirija, a ocupa locul de lider. Preferă să lucreze în echipă, dar cu scopul de a conduce, de a dirija, a ocupa locul de lider.

8 Convenţional Se îndreaptă către activități care se caracterizează prin manipularea sistematică și ordonată a unor obiecte într-un cadru bine organizat și definit. Are abilități secretariale și matematice, ceea ce îl face pregătit pentru activitățile administrative. Se îndreaptă către activități care se caracterizează prin manipularea sistematică și ordonată a unor obiecte într-un cadru bine organizat și definit. Are abilități secretariale și matematice, ceea ce îl face pregătit pentru activitățile administrative.

9 Se distinge prin afinitate deosebită pentru
Cercetare si investigare in predarea şi învăţarea chimiei Se distinge prin afinitate deosebită pentru

10 Tipul investigativ- se distinge prin afinitate deosebită pentru cercetare, investigare în special pentru domeniile chimie, fizică, biologie.

11 Cercetare si investigare in predarea şi învăţarea fizicii

12 Predarea şi învăţarea chimiei şi fizicii cu ajutorul TIC Lectii- AEL

13 Aptitudinile sunt interconectate în structuri foarte variate.
Ceea ce asigură succesul într-o activitate nu este o aptitudine singulară ci o structură, o combinație de aptitudini în care acestea se compensează și se potențează pentru a asigura performanța superioară..

14 Metodele prin care se realizează explorarea posibilităților de dezvoltare şi planificare a carierei sunt multiple dintre care amintim: -Observaţia -Interviul -Documentare-consultarea materialelor scrise -Experimentul de cercetare psihopedagogică

15 Experimentul ca metodă de cercetare psihopedagocică realizează evaluarea planificării si dezvoltării carierei pe bază de baterii de teste clasice dar şi teste pe computer cu programe speciale în vederea selecţiei aptitudinilor.

16 În concluzie este important ca adolescenții să înțeleagă că există o relație directă între caracteristicile de personalitate și mediile ocupaționale. În cadrul fiecărei profesii există medii de muncă care se pot ajusta la necesitățile și preferințele persoanei. În acest fel putându-se determina lărgirea zonei de alternative de care adolescenții trebuie să ţină cont în luarea deciziilor de carieră.

17 Aşadar, Cunoaşterea profilului psihologic al elevului dezvoltă gândirea sa critică, care îl face capabil să-şi aleagă profesia de viitor.

18 VĂ mulţumesc, pentru atenţie!
VĂ doresc o primăvară perpetuuă si frumoasă!


Descărcați ppt "Profilul psihologic-pilonul planificării şi dezvoltării carierei elevului PROF. PĂTRĂŞCOIU ANA-MARIA, ŞCOALA CONSTANTIN SĂVOIU; TG-JIU; GORJ."

Prezentări similare


Publicitate de la Google