Standardele Internaţionale de Contabilitate (IAS)

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
PRINCIPALELE REGLEMENTĂRI
Advertisements

Acte juridice normative
MANAGEMENTUL ACHIZIȚIILOR STRATEGICE ȘI PUBLICE
Conferința „Fundamentarea politicilor publice de investiţii în contextul modernizării administraţiei publice” Conferinţa de final a proiectului.
ORDINUL DE PROTECŢIE ÎN ROMÂNIA
Valorile și principiile Uniunii Europene
Nina Dosca Director Direcție generală supraveghere valori mobiliare
Modificarea şi completarea unor acte normative - OUG nr.114/2018
INSTRUCȚIUNEA PRIVIND MANAGEMENTUL TEMELOR PENTRU ACASĂ ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR, GIMNAZIAL ȘI LICEAL V.TONU,șefa DÎHâncești.
Modificare nomenclator obligații Declarația 100
Publicitatea in cadrul societatii S.C.CLADI S.R.L
STRATEGIA NAȚIONALĂ DE REINTEGRARE SOCIALĂ
LEGE nr. 336 din 21 decembrie 2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria.
Evolutii recente ale sistemului bancar
Cadru legislativ Fondurile deschise de investitii
Reorganizarea judiciară, între mit și realitate
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
Masuri de sprijinire a contribuabililor aflati in dificultate financiara Temei legal: * Art.VIII si art. XI din OG 30/2011 pentru.
Cadrul european cuprinzând Regulamentul 606/2013,
Comisia Naţională a Pieţei Financiare
Competența face diferența!
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor
completări şi modificări aferente drepturilor acţionarilor:
Urmărirea normelor europene de către Parlamentul francez
Analiza arieratelor. Măsuri propuse
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
Alimentatia.O viata mult mai buna si sanatoasa
Codul de guvernare corporativă
Percepţia mediului de afaceri asupra economiei Raport de cercetare Pregătit pentru Camera de Comerţ şi Industrie a României Martie 2015 Studiu desfăşurat.
Provocari si oportunitati in industria platilor
- PROGRESE ÎN ARMONIZAREA CADRULUI LEGISLATIV -
TAIEX Ana Maria DOBRE Chişinău, Mai 2012
LIBERA CIRCULAŢIE A MĂRFURILOR Eliminarea barierelor în calea comerţului Aplicarea principiului recunoaşterii reciproce Mirona Coropciuc Ministerul Integrării.
Despre sistemul TVA la încasare începând cu data de
Ordin CSA nr. 14/2012, depunerea situatiilor contabile semetriale de catre societatile de asigurari si brokerii in asigurari Comisia de Supraveghere a.
Unităţi de învăţământ Calendarul activităților specifice pentru stabilirea cifrei de școlarizare
Riscuri operationale - definitie
HOTĂRÂRE nr din 14 decembrie 2011
What the BEPS? EY Romania
EVOLUŢIA ŞI SITUAŢIA DEPOZITELOR
Bilanţ Absorbţia fondurilor structurale și de coeziunie
Creșterea sustenabilă: Mediul de afaceri și rolul său în echilibrul macroeconomic și în convergența reală Ionut Dumitru Presedinte Consiliul Fiscal, Economist-sef.
MANAGEMENTUL RISCULUI îN PERSPECTIVA BASEL II
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare - Romania -
Alocațiile copiilor în anul 2019
CONFERINTA in parteneriat cu SECTRA si
Operaţiunile cu instrumente de plată electronică în România
domeniul construcțiilor
EVALUAREA IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI
30 % din volumul total al pieței de intermediere
MOBILITĂŢI INDIVIDUALE DE FORMARE CONTINUĂ
Instrumentele financiare derivate
MĂSURI DE INFORMARE ŞI PUBLICITATE
ESTE REINTERGRAREA ȘI RESOCIALIZAREA CONDAMNATELOR POSIBILĂ ÎN CONDIȚIILE ACTUALE? Prezentare pentru Conferința Internațională „Femeile și minorii în detenție:
Formularul 394 “Declaraţie informativă
Apa Prod S.A. Deva Calitatea rezidă în oameni și în managementul pe care ei îl fac. *** Sistemul Integrat de Management Calitate – Mediu – SSM.
Modele de succes: Plăţile electronice în Noua Europă
Oleg VEREJAN, Preşedintele Asociaţiei de Actuariat din Moldova
Buletin Informativ nr.43/05.07
Plafoane majorate pentru popriri conturi
Instrumente financiare (IF)
Facilităţi fiscale şi modificarea Codului fiscal
Formularul 097“Notificare privind aplicarea / încetarea aplicării sistemului TVA la încasare“ 2015.
Susţinerea reformării Sistemului Instituţiilor Penitenciare şi a Reformei Penale în Republica Moldova (2011)
UNIUNEA NAŢIONALĂ A ORGANISMELOR
CONFERINŢA ECONOMICĂ NAŢIONALĂ
Buletin Informativ nr.55/22.08
Buletin Informativ nr.48/22.07
Rolul procurorului în sistemul de justiţie penală
Despre radierea din sistemul TVA la încasare
Transcriere de prezentare:

Standardele Internaţionale de Contabilitate (IAS) - posibilă soluţie pentru o bază unitară de impozitare la nivelul Uniunii Europene

Standardele Internaţionale de Contabilitate (IAS) - posibilă soluţie pentru o bază unitară de impozitare la nivelul Uniunii Europene 2001 - octombrie: Comunicatul Comisiei (Directoratul General pentru Unificarea fiscală şi vamală) a publicat sinteza raportului consultării deschise asupra temei ,,Aplicarea IAS din 2005 şi implicaţiile pentru introducerea unei baze fiscale consolidate pentru activităţile societăţilor la nivel comunitar” Scop: - eliminarea obstacolelor fiscale în comerţul intracomunitar

Standardele Internaţionale de Contabilitate (IAS) - posibilă soluţie pentru o bază unitară de impozitare la nivelul Uniunii Europene Constatare: existenţa a 15 seturi separate de reguli fiscale pentru calcularea bazei de impozitare pe Piaţa Internă: - conduce la costuri suplimentare - cauzează numeroase probleme; ex: lipsa oricăror facilităţi la: - pierderi cross-border - transfer pricing - dubla impunere.

Standardele Internaţionale de Contabilitate (IAS) - posibilă soluţie pentru o bază unitară de impozitare la nivelul Uniunii Europene Opţiuni: - home state taxation (conform regulilor fiscale ale statului unde este situat sediul companiei multinationale). - Common (consolidated) Tax Base (conform unui nou set de reguli fiscale aplicabil în întreaga Uniune).

IAS - soluţie pentru o nouă bază de impozitare Summary report 2003 • La nivelul UE, toate societăţile listate, inclusiv bănci şi societăţi de asigurări, îşi vor întocmi situaţiile consolidate conform IAS începând din 2005. • Problemă: cum poate fi utilizată această uniformizare pentru scopuri fiscale.

IAS - soluţie pentru o nouă bază de impozitare Summary report 2003 • Principalele aspecte din raportul din 7 iulie 2003: • IAS nu sunt prea ,,investor orientated” pentru a fi utilizate ca sursă pentru determinarea bazei de impozitare? • în ce măsură principiile IAS de materialitate ,,fair value” şi ,,substance over form” sunt în conflict cu principiile fiscalităţii • cum poate fi dezvoltată sau modificată procedura stabilită pentru generalizarea IAS în vederea furnizării unui model pentru scopuri fiscale.

IAS - soluţie pentru o nouă bază de impozitare Summary report 2003 Surse: http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/taxation/ consultation/ias.htm http://europa.int:8082/comm/taxation_customs/ /taxation/consultation/ias.htm

IAS/IFRS în România Februarie 2001: Adoptarea Ordinului Ministerului Finanţelor Publice (OMFP) 94/2001 referitor la alinierea sistenului contabil din România la IAS şi normele UE. Ordinul prevede aplicarea limitată a Standardelor Internaţionale de Contabilitate în cazul societăţilor româneşti: - identifică societăţile cărora li se aplică în funcţie de mărime; - combină prevederile din Directiva a IV-a a UE cu IAS, fapt care conduce la anumite excepţii de la aplicarea integrală a IAS; - nu are prevederi referitoare la consolidarea conturilor; - menţionează anumite reglementări contabile naţionale care se vor aplica suplimentar/în loc de IAS;

IAS/IFRS în România Iunie 2002: Adoptarea OMFP 189/2002 referitor la consolidarea conturilor. Ordinul descrie metodele de consolidare şi încearcă să combine Directiva a VII-a a UE referitoare la consolidarea conturilor cu IAS. Octombrie 2001: Adoptarea OMFP 1982/5/2001 referitor la aplicarea reglementărilor contabile aliniate la IAS şi Normele UE în cazul instituţiilor de credit.

IAS/IFRS în România Februarie 2002: Adoptarea OMFP 306/2002 referitor la aplicarea reglementărilor contabile aliniate la IAS şi Normele UE în cazul societăţilor mici. Decembrie 2002: Adoptarea OMFP 1742/2002 referitor la aplicarea reglementărilor contabile aliniate la IAS şi Normele UE în cazul instituţiilor supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

IAS/IFRS în România Iulie 2003: Adoptarea OMFP 815/2003 referitor la formatele rapoartelor financiare semestriale ale societăţilor. Octombrie 2003: Adoptarea Hotărârii Ministerului Finanţelor Publice referitoare la interacţiunea dintre noile reglementări contabile şi normele fiscale. (Decizia 9)

IAS/IFRS în România Decembrie 2003: Publicarea OMFP 1827/2003 care clarifică aspectele legate de aplicarea viitoare a standardelor internaţionale de contabilitate în România Prevederi principale: specifică societăţile care trebuie să aplice OMF 94/2001 (cu modificările ulterioare) pentru 2004:cele care îndeplinesc cel puţin două din următoarele condiţii: - cifra de afaceri peste 7,3 mil. euro, - active totale peste 3,65 mil euro - 50 de angajaţi. impune aplicarea integrală a IFRS de la data de 1 ianuarie 2005 de către toate societăţile, cu excepţia societăţilor mici. situaţiile financiare IFRS trebuie auditate, inclusiv comparativele pentru anul 2004 pentru situaţiile financiare ale anului 2005.

IAS/IFRS în România Adoptarea integrală a IFRS are o serie de implicaţii: trebuie aplicată contabilitatea de inflaţie (IAS 29); modalitatea de aplicare va depinde de nivelul inflaţiei în anii următori. IFRS 1,,Aplicarea pentru prima dată a Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară” oferă anumite avantaje în această privinţă; aplicarea integrală a anumitor standarde care nu au fost aplicate anterior în practică (IAS 39 ,,Instrumente financiare”, IAS 36 ,,Deprecierea activelor”, etc); se vor aplica noi standarde (IFRS 1 şi standardul prin care sunt revizuite 13 standarde şi este retras IAS 15 ,,Informaţii care reflectă efectele variaţiei preţurilor”); pentru anul 2004 trebuie întocmite conturi comparative IFRS, iar acestea trebuie auditate. Aceasta presupune întocmirea unui bilanţ contabil de deschidere IFRS (la 1 ianuarie 2004).

IAS/IFRS în România Consolidarea conturilor devine obligatorie începândcu 2005 (după cum s-a menţionat mai sus, cu comparative pentru 2004). Situaţiile financiare consolidate auditate trebuie depuse la autorităţile fiscale în termen de 180 de zile de la sfârşitul anului.

IAS/IFRS în România Standardele Internaţionale se află într-un proces permanent de dezvoltare, devenind mai complexe şi prescriptive pe măsură ce IASB vizează convergenţa cu US GAAP; prin trecerea la aplicarea integrală a IFRS în România, societăţile româneşti vor fi afectate şi ele de aceste standarde mai complexe. Printre principalele consecinţe se numără următoarele: contabilitatea se bazează tot mai mult pe raţionamentul profesional trecerea la contabilitatea pe baza valorii juste - implică obţinerea tot mai frecventă de informaţie privind valoarea justă a activelor personalul financiar trebuie să fie mai informat în legătură cu natura economică a activităţilor societăţilor pentru a putea astfel aplica corect standardele. este posibil ca reglementările fiscale să nu ţină pasul cu reglementările contabile, iar implicaţiile fiscale ale anumitor tranzacţii pot fi neclare; ca urmare, pot apărea conflicte cu autorităţile fiscale

Impactul dreptului comunitar asupra legislaţiei fiscale din România

• Neconstituţionalitatea dispoziţiilor privind procedura administrativă fiscală prealabilă ale Legii nr. 105/1997 pentru soluţionarea obiecţiunilor, contestaţiilor şi plângerilor împotriva actelor de control sau de impunere ale organelor Ministerului Finanţelor Publice. - termen rezonabil - contravine art. 6 par 1 fraza I din CEDO (Dreptul la un proces echitabil) => OUG nr. 13/2001 privind soluţionarea contestaţiilor împotriva măsurilor dispuse prin actele de control sau de impunere întocmite de organele Ministerului Finanţelor Publice.

• Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative - modificată prin Legea nr. 189/20 mai 2004 Art. 20 (1): Soluţiile legislative preconizate prin noua reglementare trebuie să aibă în vedere reglementările în materie ale Uniunii Europene, asigurând compatibilitatea cu acestea. Art. 29 (2): ,,Pentru fiecare proiect de act normativ, motivarea trebuie să cuprindă o menţiune expresă cu privire la compatibilitatea acestuia cu reglementările comunitare în materie, determinarea exactă a acestora şi, dacă este cazul, măsurile viitoare de armonizare care se impun.”