Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Creșterea sustenabilă: Mediul de afaceri și rolul său în echilibrul macroeconomic și în convergența reală Ionut Dumitru Presedinte Consiliul Fiscal, Economist-sef.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Creșterea sustenabilă: Mediul de afaceri și rolul său în echilibrul macroeconomic și în convergența reală Ionut Dumitru Presedinte Consiliul Fiscal, Economist-sef."— Transcriere de prezentare:

1 Creșterea sustenabilă: Mediul de afaceri și rolul său în echilibrul macroeconomic și în convergența reală Ionut Dumitru Presedinte Consiliul Fiscal, Economist-sef Raiffeisen Bank, Profesor universitar ASE Bucuresti* Octombrie 2015 *Opiniile exprimate sunt opinii personale ale autorului si nu implica institutiile cu care este asociat.

2 Obiectivul principal al politicilor macroeconomice este de a contribui la bunastarea economica si sociala intr-un mod echitabil si sustenabil Obiective intermediare – stabilitatea preturilor, stabilitatea financiara, echilibrul bugetar, echilibrul balantei de plati – joaca un rol important in deciziile de investitii. Stabilitatea macroeconomica este preconditie pentru cresterea economica sustenabila.

3 Cresterea economica si volatilitatea ei (2003-2014)
Sursa: Eurostat

4 Cresterea economica in perioada 2003-2014
Sursa: Eurostat

5 Crestere foarte puternica a numarului de insolvente in perioada crizei…
Sursa: ONRC

6 …Romania avand de departe cea mai mare rata de insolvente in Europa Centrala si de Est

7 Infrastructura, educaţia şi sănătatea – slăbiciunile României în materie de competitivitate
România Sursa: The Global Competitiveness report, World Economic Forum, Calitatea infrastructurii este, în mod evident, călcâiul lui Ahile în cazul competitivităţii economiei romaneşti vis-à-vis de ţările din Europa Centrala şi de Est.

8 Cresterea consumului - principalul motor al cresterii economice…
Sursa: Institutul National de Statistica, Eurostat

9 …pe fondul imbunatatirii substantiale a increderii consumatorilor si a inclinatiei spre consum
Creștere substanțială a apetitului de consum începând cu 2014 Condițiile din piața muncii s-au îmbunătățit semnificativ – salariile cresc cu circa 7-8% în termeni nominali, masa salarială crește cu circa 13% in termeni reali. Ameliorare de proporții a încrederii consumatorilor începând cu Oct.-Nov Consumul crește deja mai repede decât oferta internă – risc pe termen mediu de reapariție a dezechilibrelor macroeconomice (deficit de cont curent și inflație) Nota: Remunerarea angajatilor= (numar de angajati * salariu net) in companiile private cu cel putin 4 angajati si in sectorul public Sursa: Institutul National de Statistica, Comisia Europeana, GfK

10 Crestere rapida a creditarii in moneda nationala
Nota: medie mobila pe 3 luni pentru dinamica anuala a creditelor noi Sursa: Banca Nationala a Romaniei, Raiffeisen RESEARCH

11 Semne de revigorare a investitiilor private; evolutie foarte slaba a investitiilor publice
Nota: Ajustari sezoniere proprii pentru formarea bruta de capital fix in sectorul privat si in sectorul public Sursa: Eurostat, Institutul National de Statistica,

12 Problemele reale ale companiilor tin mai degraba de reformele structurale

13 Totalul taxelor platite de catre companii in Romania este usor peste media europeana
Sursa: World Bank Doing Business report

14 Povara taxelor si impozitelor pe munca este inca mare in special in cazul veniturilor mici

15 Rata de suport (numar de contribuabili/numar de beneficiari in sistemul public de pensii, 2013)
Sursa: Comisia Europeana

16 Salariul minim creste probabil prea rapid – posibile probleme de competitivitate pentru companii
Raportul salariul minim/salariu mediu, 2013 Sursa: Eurostat, FMI

17 Evaluarea efectelor asupra creșterii economice și asupra echității sociale ale instrumentelor de stimulare fiscală Sursa: Cournède B. et al. - Choosing fiscal consolidation instruments compatible with growth and equity, 2013 Notă: (a) Efectul de cont curent se referă la o țară aflată pe deficit, iar semnele ar fi schimbate în cazul unei țări caracterizate de surplus al contului curent.

18 Cheltuieli publice cu educatia si sanatatea (medie 2009-2013)


Descărcați ppt "Creșterea sustenabilă: Mediul de afaceri și rolul său în echilibrul macroeconomic și în convergența reală Ionut Dumitru Presedinte Consiliul Fiscal, Economist-sef."

Prezentări similare


Publicitate de la Google