EVALUAREA IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Cadrul normativ privind organizarea procesului de învățământ, în anul școlar
Advertisements

Buletin Informativ nr.12/21.01
PRINCIPALELE REGLEMENTĂRI
Programul Operaţional Regional
Consumul de tutun și consecințele sale în România
Registrul Potentialilor Contractori (RPC)
Implementarea legislației UE în legislația națională
Modificarea şi completarea unor acte normative - OUG nr.114/2018
LEGE nr. 336 din 21 decembrie 2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria.
CONSFĂTUIREA PROFESORILOR DE LIMBA ȘI LITERATURA ENGLEZĂ
Cadru legislativ Fondurile deschise de investitii
Reorganizarea judiciară, între mit și realitate
Masuri de sprijinire a contribuabililor aflati in dificultate financiara Temei legal: * Art.VIII si art. XI din OG 30/2011 pentru.
Comisia Naţională a Pieţei Financiare
Mecanismul de alertă în temeiul Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului.
Promovarea eficientei energetice în concordanţă cu Strategia Energetică a României pentru perioada BUCURESTI 20 Martie 2008.
Competența face diferența!
PENTRU MEMBRII ASOCIAȚIEI „MOLDOVA APĂ-CANAL”
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor
BANII, FRAUDA ŞI POLITICIANUL
completări şi modificări aferente drepturilor acţionarilor:
Autoritatea Națională pentru Calificări - ANC
Corelarea ISCED cu HG privind domeniile de studii, pentru UNIVERSITATEA TEHNICĂ „GHEORGHE ASACHI” DIN IAȘI Autoritatea Națională pentru Calificări -
PENTRU MEMBRII ASOCIAȚIEI „MOLDOVA APĂ-CANAL”
Asociatia Profesionistilor Prof. dr. Mircea Vintilescu, Decan
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ “APELE ROMÂNE”
Proiecte cu finanţare europeană în domeniul mediului înconjurător
Analiza arieratelor. Măsuri propuse
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
Statistica evenimentelor produse în judeţul Vrancea în anul 2011
Prezentare de D-na. Veronica Toncea
Scheme de plăţi SEPA 16 martie 2010.
LIBERA CIRCULAŢIE A MĂRFURILOR Eliminarea barierelor în calea comerţului Aplicarea principiului recunoaşterii reciproce Mirona Coropciuc Ministerul Integrării.
Autoritatea Națională pentru Calificări - ANC
Unităţi de învăţământ Calendarul activităților specifice pentru stabilirea cifrei de școlarizare
problematica protectiei mediului din perspectiva consultantului
PRIVATIZARE PRIN PIATA DE CAPITAL
Structura emitentilor listati la BVB
HOTĂRÂRE nr din 14 decembrie 2011
EVOLUŢIA ŞI SITUAŢIA DEPOZITELOR
TIPURI DE CERERI SI SCRISORI
SERVICII DE ASISTENTA TEHNICA PENTRU PROIECTUL INTEGRAT ”REDUCEREA RISCULUI LA INUNDATII IN BH IALOMITA AVAL DE ACUMULAREA PUCIOASA – COMPONENTA I BH IALOMITA.
Bilanţ Absorbţia fondurilor structurale și de coeziunie
Alocațiile copiilor în anul 2019
CONFERINTA in parteneriat cu SECTRA si
Operaţiunile cu instrumente de plată electronică în România
Cadrul normativ privind organizarea
Instrumentele financiare derivate
UNIUNEA EUROPEANĂ Fondul Social European GUVERNUL ROMANIEI
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale AGENTIA DE PLATI SI INTERVENTIE PENTRU AGRICULTURA SISTEMUL DE ECOCONDIŢIONALITATE DIN ROMÂNIA Martie 2019.
Practicarea pescuitului recreativ/sportiv pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării! Practicarea pescuitului recreativ/sportiv se face pe baza.
Formularul 394 “Declaraţie informativă
Monitorizarea modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ PREZENT ȘI VIITOR
Apa Prod S.A. Deva Calitatea rezidă în oameni și în managementul pe care ei îl fac. *** Sistemul Integrat de Management Calitate – Mediu – SSM.
Buletin Informativ nr.43/05.07
Practicarea pescuitului recreativ/sportiv pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării! Practicarea pescuitului recreativ/sportiv se face pe baza.
Suportul statisticii în societatea civilă
Posibilităţi de garantare prin F.G.C.R.
" Implicarea BCR in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale " RAMONA IVAN Director Executiv-
PARTENERIATUL CU BCR IN CADRUL PROIECTELOR FINANTATE DIN FONDURI EUROPENE
DELIA COMŞA - Inspector de muncă ITM Sibiu
Facilităţi fiscale şi modificarea Codului fiscal
Contractul de voluntariat
Aspecte legale ale recuperarii creantelor de la populatie
Parametrii utilizati la stabilirea venitului OTS pentru perioada
  Consultare publică cu privire la normele privind răspunderea producătorului pentru prejudiciul cauzat de un produs cu defect Constanta, 25 aprilie 2017.
Instrumentar de formare privind APE 7. 4
Parametrii utilizati la stabilirea venitului OTS pentru perioada
PENSIILE PRIVATE, START 2007! IN PIATA FONDURILOR DE PENSII
Transcriere de prezentare:

EVALUAREA IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT (I) M.O. no. 860/02 Marilena PATRASCU, Env’l Policy Expert Sinaia, 13 – 22 January 2003 EVALUAREA IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI Marilena PATRASCU Expert Politici de Mediu Bucuresti, Ianuarie 2005

Cadrul legal (1 - EIA) Scop: Reglementarea conditiilor pentru solicitarea si obtinerea acordului/ acordului integrat de mediu pentru un proiect cu impact semnificativ asupra mediului, necesar obtinerii Acordului Unic. Baza legala: HG nr. 918/ 2002 privind stabilirea procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului si pentru aprobarea listei proiectelor publice sau private supuse acestei proceduri (cu modificarile si completarile ulterioare – HG 1705/2004). OM: nr. 860/2002 (modificat prin 210/2004); 863/2002 si 864/2002.

Cadrul legal (2 - SEA) Scop:  Reglementarea conditiilor pentru solicitarea si obtinerea avizelor de mediu pentru planuri si programe. Baza legala: HG nr. 1076/ 2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe

Participanti la EIM Parti implicate: Autoritatile publice pentru protectia mediulu (conduc procedura); Colectivul de Asistenta Tehnica; Initiatorul proiectului; Publicul interesat.

Domeniul procedurii EIM Procedura se aplica obligatoriu pentru: Proiecte noi de investitii; Modificari substantiale aduse celor existente; dezafectari, privind activitatile cu impact semnificativ asupra mediului, stabilite prin HG nr. 918/2002 (cu modificarile si completarile ulterioare) –anexele 1 si 2. NB: Toate proiectele localizate in siturile ecologice NATURA 2000 sunt supuse procedurii EIM.

Proiecte supuse EIM – Sectoare de activitati 1. Agricultura 2.Industria extractiva a petrolului, gazelor naturale, carbunelui si turbei 3. Industria energetica 4. Producerea si prelucrarea metalelor 5. Industria materialelor minerale de constructii 6. Industria chimica si petrochimica 7. Industria lemnului si a hârtiei 8. Proiecte de infrastructura 9. Industria alimentara 10. Turism si recreere Alte tipuri de proiecte

Etape procedurale Inaintarea solicitarii si evaluarea initiala; etapa de încadrare a proiectului în procedura de evaluare a impactului asupra mediului; etapa de definire a domeniului evaluarii si de realizare a raportului privind studiul de evaluare a impactului asupra mediului; etapa de analiza a calitatii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului.

Alternative privind continuarea procedurii, functie de evaluarea initiala si de incadrare . Identificare Impact semnificativ Etapa I (Identificare Cu EIM Activitati cu impact nesemnificativ Activitati incluse in Anexa 2 Activitati incluse in Anexa 1 Etapa II (Incadrare) Incadrare Impact semnificativ Definirea domeniului Impact redus Emiterea Fisei Tehnice Fara EIM Cu EIM

Participarea publicului Autoritatile competente pentru protectia mediului: - anunta public: a) depunerea solicitarii; b) domeniul de evaluare definit; c) dezbaterea raportului la studiul de evaluare EIM; d) decizia de emitere sau de respingere a solicitarii de emitere a acordului de mediu. - pun la dispozitie publicului urmatoarele informatii: a) continutul solicitarii si al raportului la studiul EIM; b) continutul acordului si orice conditii prevazute în acesta, cu exceptia celor care afecteaza confidentialitatea informatiilor, conform legislatiei în vigoare; c) principalele motivatii si consideratii pe care se bazeaza aceasta decizie; d) descrierea, dupa caz, a principalelor masuri pentru prevenirea, reducerea si,daca este posibil, eliminarea efectelor adverse.

Evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera (Conventia Espoo) Aplicabilitate: - cand un proiect este posibil sa aiba un efect semnificativ asupra mediului altui stat, sau - când un alt stat posibil sa fie afectat semnificativ solicita informatii asupra proiectului. Obligatie: APCPM transmite (cat mai curand posibil) autoritatii centrale de mediu a acelui stat, în cadrul relatiilor bilaterale, pe baza de reciprocitate si în condiţii de echivalenta informatii referitoare la proiect.

Autorizarea activitatilor noi Obligatorie la punerea in functiune a obiectivelor pentru care s-a emis acord/ acord integrat de mediu; Autorizare integrata (IPPC) pentru activitatile listate in anexa 1 a OUG nr. 34/2002 (aprobata cu modificari prin Legea nr. 645/2002); Lista coroborata a activitatilor supuse prevederilor EIM si IPPC.