Problemele reglementării asociațiilor de asigurări în Ungaria

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Vârsta a treia – prioritate pe agenda publică
Advertisements

Sistemul de pensii facultative - oportunitati si provocari 2008
Programul de training pentru jurnaliști
Nina Dosca Director Direcție generală supraveghere valori mobiliare
Modificarea şi completarea unor acte normative - OUG nr.114/2018
SUB LUPA COFACE INTERCREDIT
Cadru legislativ Fondurile deschise de investitii
Reorganizarea judiciară, între mit și realitate
BANCA TRANSILVANIA, JUCATOR IN DIVIZIA A
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
Cadrul european cuprinzând Regulamentul 606/2013,
Comisia Naţională a Pieţei Financiare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor
ALT/BAU GRUP LOCAL URBACT PRIMA ÎNTÂLNIRE 18/12/2018
RISCURI ȘI DEZECHILIBRE EXTERNE
completări şi modificări aferente drepturilor acţionarilor:
România 2008 PENSIILE PRIVATE o evaluare la start
Profilul pieţei bancare din mediul urban românesc
7 aprilie 2019 Ziua Mondială a Sănătăţii
FURNIZOR INTEGRAT DE ENERGIE SI RESURSE ENERGETICE
Codul de guvernare corporativă
Percepţia mediului de afaceri asupra economiei Raport de cercetare Pregătit pentru Camera de Comerţ şi Industrie a României Martie 2015 Studiu desfăşurat.
Iarăși ne facem că facem
PROIECTUL BUGETULUI GENERAL AL MUNICIPIULUI FOCŞANI PE ANUL 2019
Servicii Imobiliare Complete
România 2008 PENSIILE FACULTATIVE O soluţie eficientă de fidelizare a personalului PLOIEŞTI.
Ziua ASIGURĂRILOR de VIAŢĂ & SĂNĂTATE
Perspectivele bancassurance-ului
Piata romaneasca a asigurarilor
Unităţi de învăţământ Calendarul activităților specifice pentru stabilirea cifrei de școlarizare
Prioritățile MECC privind dezvoltarea curriculară în învățămîntul general Valentin CRUDU, șef Direcție Învățământ general.
Fonduri specializate si conturi administrate
Piata imobiliara intre oportunitati si riscuri
Parteneriatul Broker – Asigurator
Riscuri operationale - definitie
PRIVATIZARE PRIN PIATA DE CAPITAL
ECONOMISIREA SI CREDITAREA PENTRU DOMENIUL LOCATIV
Structura emitentilor listati la BVB
Asigurarea afacerii si Managementul Riscului
Colaborarea stat – asigurători – cetățean, esențială pentru o gestionare eficientă a riscurilor catastrofale Aurel Badea Responsabilul Secțiunii Property.
MANAGEMENTUL RISCULUI îN PERSPECTIVA BASEL II
PREVENIRE CORUPȚIE ÎN EDUCAȚIE
Prim-viceguvernator al BNR BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI
CONFERINTA in parteneriat cu SECTRA si
30 % din volumul total al pieței de intermediere
EVOLUTIA SI IMPORTANTA CARDULUI DE CREDIT
Elena Apostolescu, FCCA
Florile Bune pentru dezvoltarea unei afaceri si pentru cresterea randamentului angajatilor.
TRANSACTIONAL BANKING
Comisia Naţională a Pieţei Financiare
POTENȚIALUL INVESTIȚIONAL AL ASIGURĂRILOR ÎN ECONOMIA NAȚIONALĂ CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ CU PRILEJUL JUBILEULUI DE 20 DE ANI AL PIEȚEI ASIGURĂRILOR DIN.
Oleg VEREJAN, Preşedintele Asociaţiei de Actuariat din Moldova
PREZENT! Stimularea participării la formarea continuă a angajatilor aflati în situatie de risc pe piata muncii – informare, constientizare si acces la.
Tema 4. Tipurile de strategii ale întreprinderii.
Suportul statisticii în societatea civilă
DEZVOLTARE ECONOMICA PRIN CAPITAL ROMANESC
Posibilităţi de garantare prin F.G.C.R.
Instrumente financiare (IF)
Aspecte juridice referitoare la piata de retail
Facilităţi fiscale şi modificarea Codului fiscal
TEHNOLOGIILE MODERNE, SIGURANTA VIITORULUI !
Constituirea Biroului de Credit
Actualitatea politică
Mediul antreprenorial in România
Sistemul de pensii facultative Oportunitati si provocari 2008
UNIUNEA NAŢIONALĂ A ORGANISMELOR
Robert C. Rekkers Director General, Banca Transilvania
PENSIILE PRIVATE, START 2007! IN PIATA FONDURILOR DE PENSII
Instrumentar de formare privind APE 4. Evaluarea nevoilor
Transcriere de prezentare:

Problemele reglementării asociațiilor de asigurări în Ungaria Dr. Banyár, József Consilieru președintelui 17 June 2011, Chisinau

Sumar istoric al asociațiilor de asigurări din Ungaria Înainte de 1949: asociații de asigurări puternice- sistem regulatoriu inteligent Între 1949 și 1986: toată industria asigurări(inclusiv asociațiile) au fost naționalizate- creîndu- se un monopol După 1986: monopolul a fost eliminat–noi jucători ai pieței asigurărilor au penetrat piața (asigurători și asociații străine)

Poziția relativă a asociațiilor de asigurări pe piața ungară Asociații = asigurări mutuale În practică(dar nu în sistemul regulatoriu) evidențiem 2 tipuri: asociații mici, locale de asigurări în agricultură(22) și instituțiile naționale specializate(7) Cota lor combinată de piață este de 2%

Sisitemul regulatoriu al asociațiilor de asigurări Principiile reglementării asociațiilor: O asociație poate fi fondată cu un capital social minim de la 8.000 € – o companie de asigurări de la 2.000.000 € Cerințele față de rata de solvabilitate pentru asociații este de 75% din cerințele față de companie Posibilitate de reducere a profitului sau subscrierea primei adăugător este în dependență de statutul deținut de asociație

Reglementarea asociațiilor Asociațiile de asigurări sunt reglementate de către „Legea cu privire la asociații” → ele nu se pot transforma în companii de asigurări Non-profit clientul = proprietarul → “membrul” Restul reglementărilor sunt identice celora pentru companiile de asigurări

Cauzele implementării reglementărilor Guvernul Ungar dorea să ajute: Să se stabilească asigurători cu capital local Auto-guvernare, auto-organizare, mutualitate Neajunsul surselor financiare ale potențialilor asigurători în Ungaria

Consecințele reglementării - Probleme CONTROL Dacă cineva dorea să fondeze o companie de asigurări dar nu avea surse financiare suficiente, atunci ei se organizau în asociații. Deci careva asociații erau fondate în loc de companii de asigurări, altele în loc de captivi→ au pierdut comunitate în urma asociației→ managementul putea activa fără control.

Consecințele reglementării - Probleme GARANȚII Asociații de asigurări Life au promis o rată fixă de dobîndă pentru investiții (4%) Acesta nu a fost o problemă pentru aproape de 20 de ani pînă la criză Pe parcursul crizei a fost depistat că pentru promisiunile asumate(client = fondator) nu exista un garant(ca un fondator în cazul companiilor de asigurări)

Consecințele reglementării - Probleme NEAJUNS DE CAPITAL Cîndva în Ungaria existau 3 asociații de asigurări de răspundere civilă auto. Toate din ele aveau neajuns de capital. 3 rezultate diferite: A fost ajutate cu capital de un reasigurător mare- și autoritatea de reglementare de asemenea i-a ajutat→ asigurător activ, în dezvoltare cu capital deajuns. În continuu a crescut și a acoperit neajunsurile de capital cu noi prime subscrise(s-a evadat spre creștere)- a atras un număr crescînd de clienți cu premii joase- a decăzut cînd a ajuns la un nivel impunător. În final a pierdut aproape toți clienții- autoritatea de reglementare treptat ia înlăturat de pe piață.

Consecințele reglementării - Probleme NU EXISTĂ INTERES FINANCIAR DE A PĂSTRA O ASOCIAȚIE MARE INSOLVABILĂ Pentru investitori: aceasta este o instituție non-profit + ei nu pot să acapere o cotă mai mare în cadrul membrilor cu drept de vot (“un membru, un vot”) Membrii: ei nu se consideră proprietari → pe principiu de voluntariat ei nu vor investi pentru a salva asociația (mai rațional pentru ei este de a abandona asociația problematică)

Consecințele reglementării - Probleme FĂRĂ SUBSCRIEREA PRIMEI ADIȚIONALE ÎN CADRUL ASIGURĂRILOR OBLIGATORII Cînd asociațiile de asigurări de răspundere civilă auto au devenit concurenți importanți pentru companiile de asigurări, ei au început a amenința clientul care intenționa să-i abandoneze în favoarea unei asociații, ca și cum aceștia ar trebui să achite prime adiționale → toate asociațiile au exclus această opțiune din statutul lor.

→ ei au pierdut posibilitatea lor primordială de a rezolva situația lor financiară în cazuri extreme → înainte de căderea marii asociații de asigurări de răspundere civilă auto, comunitatea membrilor au votat contra primelor adiționale facultative-charge, care ar fi putu salva asociația.

Reacția autorității față de probleme menționate Studii de consultare– dezbateri deschise– propuneri detaliate pentru un nou sistem regulatoriu Mutualii locali și naționali (redenumire) Nu se reglementează de “Legea cu privire la asociații” Anumite drepturi de proprietate Posibilitatea de a subscrie prime adiționale sau de a reduce beneficiul este obligatorie și în autoritatea de management (nu consiliul de administrare) → nu exista o rată a dobînzii garantată

Reacția autorității față de probleme menționate Cerințele față de capitatul social minim s-a impus ca companiilor de asigurări Profitul trebuie acumulat în capital adițional

Mulțumim mult pentru atenție!