Prezentare: Solovei Ala, profesor de psihologie

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Şcoala Gimnazială Nr. 7 "Sfânta Maria" Timişoara-România
Advertisements

Proiect strategic POSDRU/87/1.3/S/ 62339
CONSOLIDAREA CUNOSTINTELOR CLASA A VII-A
Duhul Sfânt și darurile Lui
Utilizare Google.com.
Copyright.
Idealul democratic Ce este democratia?.
PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALă CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA în ARIA ASISTENței SOCIALE.
CONSTRUCTUVISMUL.
INSTRUCȚIUNEA PRIVIND MANAGEMENTUL TEMELOR PENTRU ACASĂ ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR, GIMNAZIAL ȘI LICEAL V.TONU,șefa DÎHâncești.
Publicitatea in cadrul societatii S.C.CLADI S.R.L
Abordarea cognitivă a personalităţii. George Kelly ( )
E X P R E S I I L E L O C U Ţ I U N I L E
ZIUA PORŢILOR DESCHISE,
ŞCOALA GIMNAZIALĂ „MIHAI VITEAZUL”
Campanie de informare a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Ileana Vulpescu.
Transmiterea veştilor proaste
Concurs din Genesa / II.
GENUL EPIC BALADA POPULARĂ – MIORIŢA
Ziua Internaţională Împotriva Violenţei asupra Femeilor 25 Noiembrie
Clasa: a VII -a Obiectul: Geometrie
TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilităţi!
TIMPUL, FORȚA SUPREMĂ A EXISTENȚEI
Metodologia elaborării proiectelor de intervenţie
REFLECȚIA PEDAGOGICĂ Cunoașterea în afara reflecției e greu de imaginat, deoarece actul cunoașterii nu poate fi descris doar ca informație privită izolat.
Campania Globală pentru Educație
PROGRAM DE FORMARE ACADEMICA I.
COMENIUS REGIO ‘YES’ VIDEOCONFERINTA Bologna-Iasi 13 decembrie 2010
PROIECT-CONCURS LA NIVEL DE ȘCOALĂ
Nu este o lecție de istorie
Testul docimologic Conf. dr. Florin Frumos
Percepţia mediului de afaceri asupra economiei Raport de cercetare Pregătit pentru Camera de Comerţ şi Industrie a României Martie 2015 Studiu desfăşurat.
Politici publice-concept,tipologie Ananliza politicilor publice
ÎMPREUNĂ PENTRU PACE Proiect educațional.
Aquarelles de Marcel REYNAERT.
STRATEGII DE STIMULARE A GÂNDIRII CRITICE LA PREȘCOLARI
GRADINITA GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR.3 CU PROGRAM NORMAL NR.24
Simulare de examen Psihologie medicală
Simulare de examen Psihologie medicală
Profilul psihologic-pilonul planificării şi dezvoltării carierei elevului PROF. PĂTRĂŞCOIU ANA-MARIA, ŞCOALA CONSTANTIN SĂVOIU; TG-JIU; GORJ.
Prioritățile MECC privind dezvoltarea curriculară în învățămîntul general Valentin CRUDU, șef Direcție Învățământ general.
Invatarea centrata pe elev
STRATEGIE PRIVIND EDUCAȚIA ȘI FORMAREA PROFESIONALĂ (Draft document) Perioada de programare Reuniunea Comitetului Consultativ Tematic Educație.
Informatica in economie
ORIGINILE NERVOASE ALE EMPATIEI
„Nu există ceva mai presus de tată și de mamă printre oameni ”
Incluziune socială prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunităţii - Componenta Educaţie Parentală - - Unicef - Bacău
Înţelege diabetul, preia controlul!
CONFERINTA in parteneriat cu SECTRA si
Proiect co-finanţat din Fondul Social European
METODA PROIECTULUI.
Dinţi sănătoşi pentru un organism sănătos
MOBILITĂŢI INDIVIDUALE DE FORMARE CONTINUĂ
AGRESIVITATEA ȘI JOCUL PE CALCULATOR
METODE INTERACTIVE DE GRUP
COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU POPULAŢIE ŞI DEZVOLTARE
Lect.dr. Roxana Apostolache
Suportul statisticii în societatea civilă
Contractul de voluntariat
ADJECTIVUL.
TATUAJUL şi RISCURILE LUI
Facultatea de ………………………………………
PORTOFOLIUL PROFESORULUI METODIST
Metodologia elaborării proiectelor de intervenţie
Curs 4 Valoarea atribuită muncii. Comportamente contraproductive
Chişinău 2016 Iuliana Curea
Ce cred Adventiştii de Ziua a Şaptea
Cum scriem un articol.
Să înţelegem revendicările (e) Convertor electric de putere
Transcriere de prezentare:

Prezentare: Solovei Ala, profesor de psihologie

Care este cuvîntul cheie al acestei maxime? Comentați maxima „Şi poporul, şi servitorul şi învingătorul recunosc în orice timp că suprema fericire a copiilor pămîntului este numai personalitatea.” Goethe Care este cuvîntul cheie al acestei maxime?

TEMA PERSONALITATEA

Obiectivele lecției: Să aprecieze înţelesurile conceptului de personalitate; Să definească personalitatea; Să argumenteze structura personalităţii.

PERSONALITATEA ȘTIU VREAU SĂ ȘTIU ÎNVĂȚ

SINELG „v” – informaţia citită confirmă ceea ce ştiu sau cred că ştiu elevii. „-” - informaţia citită contrazice sau diferă de ceea ce ştiau sau credeau că ştiu elevii. „+” - informaţie nouă. „?” - informaţia pare confuză şi reclamă o documentare suplimentară.

( caracterizare şi definire ) PERSONALITATEA ( caracterizare şi definire ) Fiecare individ are particularităţile sale inelectuale, afective şi cognitive, al căror ansamblu organizat determină personalitatea. Fiecare om este totodată asemănător cu ceilalţi membri ai grupului şi diferit de ei prin amprenta unică a trăirilor sale. Una dintre problemele referitoare la personalitate este aceea că fiecare percepe diferit acest cuvînt. În sens larg, termenul de personalitate denumeşte fiinţa umană considerată în existenţa ei socială şi în înzestrarea ei culturală. În sens restrîns, personalitatea este un sistem de însuşiri psihice care se manifestă constant în comportament, indiferent de situaţie, oferind o relativă stabilitate individului uman, matur. Sub aspect psihologic personalitatea, se identifică, în linii mari, cu sistemul psihic uman. În limbaj cotidian atributul de personalitate se foloseşte cu referire la personalitate care se remarcă prin ceva deosebit, care reprezintă o valoare, căpătînd o conotaţie suplimentară, desemnînd oameni care s-au evidenţiat prin calităţi deosebite, au generat progrese, au revoluţionat domeniul în care au activat. Personalitatea este întotdeauna unică şi originală. Fiecare om porneşte cu o zestre ereditară unică, străbate un drum propriu în viaţă, întră în relaţii şi desfăşoară activităţi diferite, are un mod propriu de a fi, de a gîndi, de a simţi.

Prin urmare facem concluzia, personalitatea este la nivelul omului integral, un sistem bio – psiho – socio-cultural, se constituie fundamental în condiţiile existenţei şi activităţii din primele etape ale dezvoltării individuale în societate. Personalitatea constituie o calitate a omului.

Agenda cu notiţe paralele Personalitatea este la nivelul omului integral, un sistem bio – psiho – socio-cultural, ce se constituie fundamental în condiţiile existenţei şi activităţii din primele etape ale dezvoltării individuale în societate.

Definiţia Comentariul - la nivelul omului integral - un sistem bio - psiho - socio - cultural - se constituie fundamental în condiţiile existenţei şi activităţii din primele etape ale dezvoltării individual - în societate. - omul privit în ansamblu, ca un tot întreg; - organism individual; - înzestrat cu structuri psihice umane; - stabileşte relaţii sociale, interpersonale; - mijloacele culturale de care dispune; - personalitatea se dezvoltă doar în cadrul existenţei în activitate cu cît sunt mai vaste şi diferite domeniile de activitate cu atît personalitatea este mai bogată. - omul nu se naşte personalitate, ci individ, însă el începe să se dezvolte ca personalitate din primele zile ale existenţei, conturîndu-se la vîrsta de 2-3 ani odată cu dezvoltarea celor trei trăsături de bază: conştiinţa, limbajul şi memoria istorică; La 18-20 de ani peronalitatea se maturizează, odată cu dezvoltarea lobului frontal. Posibilitatea de a-și pune scopuri și a elabora programe de îndeplinire a lor. - fiecare personalitate se dezvoltă strict individual în dependenţă de următorii factori: ereditate, familie, şcoală şi mediu. - personalitatea nu se poate dezvolta în afara societăţii aceasta a fost confirmat de fenomenul „Maugli”. În Biblie, (capitolul Facere 2.18) se menţionează: „Omul este prin creaţia sa o fiinţă socială, adică creat de Dumnnezeu să trăiască şi să se dezvolte numai în cadrul societăţii.”

Tehnica Cinqain 1 substantiv cu statut de titlu; 2 adjective determinative pentru acel substantiv; 3 verbe, eventual predicate ale acestui substantiv-subiect; 4 cuvinte semnificative, dar care încheagă imaginea generală; 1 substantiv echivalent cu primul, la nivel lexical sau intratextual, prin mijlocirea celor patru cuvinte anterioare.

„Măsurare a temperaturii.” Aprecierile Lamentările Situaţii încurcate Informaţii noi Speranţe şi dorinţe

PERSONALITATEA ȘTIU VREAU SĂ ȘTIU ÎNVĂȚ

Obiectivele lecției: Să aprecieze înţelesurile conceptului de personalitate; Să definească personalitatea; Să argumenteze structura personalităţii.

Tema pentru acasă: Scriem un eseu „Cea mai remarcabilă personalitate din Univers”