Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

ORIGINILE NERVOASE ALE EMPATIEI

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "ORIGINILE NERVOASE ALE EMPATIEI"— Transcriere de prezentare:

1 ORIGINILE NERVOASE ALE EMPATIEI
PROF. ADRIANA CRISTINA PETCU LICEUL CU PROGRAM SPORTIV BRAILA

2 EMPATIA ……….a se simti in… capacitatea de a percepe experienta subiectiva a unei alte persoane
Empatia – isi are baza intr-un fel de imitatie fizica a nefericirii altora. …..spre deosebire de simpatie, care poate fi simtita in general fata de altcineva ,fara a impartasi sentimentele persoanei respective.

3 Empatia se construieste pe constientizarea de sine…
Empatia se construieste pe constientizarea de sine….. Cu cat suntem mai deschisi fata de propriile noastre emotii, cu atat suntem mai capabili sa interpretam sentimentele altora. Cheia intuirii sentimentelor altcuiva sta in capacitatea de a interpreta canalele non-verbale: tonul vocii, expresia fetei, pozitia corpului, directia privirii, si altele asemenea

4 In masura in care mintea rationala inseamna cuvinte, emotiile inseamna non-verbal.
Cand cuvintele sunt in dezacord cu ceea ce se transmite de fapt, cu limbajul non-verbal, adevarul emotional consta in “felul” in care se spune ceva si nu in “ceea “ ce spune.

5 ALEXITIMICII – indivizi afoni din punct de vedere emotional.
… ei sunt dezorientati de propriile lor sentimenete, sunt extrem de uluiti cand ceilalti isi exprima sentimentele fata de ei. …. Aceasta incapacitate de a detecta sentimentele celorlalti este un defect major la nivelul inteligentei emotionale si un esec tragic in ceea ce ar trebui sa fie ceva omenesc !

6 Lipsa capacitatii si talentului de a sti ce simt ceilalti, este detectata la psihopatii criminali, la violatori si la cei care molesteaza copii. Psihopatii sunt recunoscuti ca fiind fermecatori, mitomani credibili, fiind in stare sa spuna orice pentru a obtine ceea ce doresc,manevreaza emotiile victimelor cu acelasi cinism.

7 Cercetarile psihologice au identificat o anomalie psihologica la sotii care isi bateau nevestele: acestia actioneaza cu sange rece, calculat si nu pentru ca sunt intr-un acces de furie. In momentul de furie maxima , ritmul lor cardiac scade in loc sa creasca, ceea ce inseamna ca ei sunt mai calmi atunci cand devin violenti si abuzivi. violenta lor pare o forma de terorism calculat, o metoda de a-si stapani nevestele, insuflandu-le frica.

8 EMPATIA SI IQ-UL

9 “ Cea mai mare parte a locurilor pe care si le gaseste cineva in societate, pornind de la clasele sociale si pana la noroc, este determinat de factori care nu au legaturi cu IQ-ul! “ Exista oare vreo legatura intre IQ si INTELIGENTA EMOTIONALA, adica capacitatea individului de a fi in stare sa se motiveze si sa persevereze in fata frustrarilor, de a-si stapani impulsurile, de a-si amana satisfactiile…. de a impiedica necazurile sa-i intunece gandirea…?

10 IQ-ul si inteligenta emotionala nu sunt componente contradictorii !!
Cei care au un IQ ridicat dar o inteligenta emotionala (interpersonala) scazuta ( si invers) sunt, in ciuda stereotipurilor, putini Tipul pur de IQ mare (asta inseamna lasarea la o parte a IE) este o caricatura a intelectualului care se poate adapta mintal, dar care este incapabil sa se adapteze la lumea personala.

11 Barbatul cu IQ mare ( nu e nicio surpriza
Barbatul cu IQ mare ( nu e nicio surpriza!) este o persoana ambitioasa si productiva, previzibila, stapanitoare si netulburata de ingrijorari in ceea ce il priveste.Are tendinta de a fi critic si condescendent, greu de multumit si inhibat, cu probleme sexuale. Barbatul cu IE mare este echilibrat din punct de vedere social,simpatic si vesel, nu cade prada temerilor si ingrijorarilor. Se simte bine cu el insusi si cu ceilalti.

12 Femeile cu IQ ridicat au incredere intelectuala, sunt fluente in exprimarea gandurilor, au o gama larga de interese intelectuale si estetice. Au tendinta de a cadea prada nelinistilor, sentimentului de vinovatie, ezita sa-si exprime mania direct ( chiar daca o fac indirect!) Femeile cu IE ridicat au tendinta de a fi categorice, de a-si exprima sentimentele direct, de a avea o parere pozitiva despre ele insele. Sunt simpatice, comunicative, se adapteaza bine stresului, spontane , deschise la experiente sexuale.

13 Pana la un punct, orice om are o inteligenta cognitiva si una emotionala; prin urmare aceste portrete se contopesc, si totusi, dintre cele doua, inteligenta emotionala adauga mult mai multe calitati care ne determina sa fim cu adevarat OAMENI !!!

14


Descărcați ppt "ORIGINILE NERVOASE ALE EMPATIEI"

Prezentări similare


Publicitate de la Google