Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Inteligenta emotionala

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Inteligenta emotionala"— Transcriere de prezentare:

1 Inteligenta emotionala

2

3 Obiective pentru copii
 sa devina constienti de punctele lor tari si slabe, de emotiile lor sa perceapa lumea mai clar  sa ştie ce –si doresc si ce vor sa faca  sa se comporte in acord cu valorile lor, respectându-i şi pe ceilalţi sa devina conştienţi de cine sunt şi cum se simt in anumite situatii, să -si foloseasca resursele, talentele şi să aleaga cum se simt şi ce să faca in anumite situatii sa  fie capabili sa faca alegeri in domeniile in care sunt cei mai buni si sa accepte ca nu putem fi buni la toate sa fie capabili sa urmareasca adevarul, in loc sa-si doreasca cu orice pret “am dreptate” sa fie capabili sa se ierte pe ei insisi si pe ceilalti pentru greseli si limitari si sa invete din ele pe principiul ,,nu exista esec, numai feedback si invatare’’; sa se simta bine cand ceilalti le fac complimente sa fie cinstiti cu sine si cu ceilalti sa se auto-aprecieze, sa se stimeze, si sa aiba suficienta siguranta de sine ca sa  fie deschisi la feed-back sa invete sa rezolve conflictele si problemele…

4 Exercitiu de recunoastere a emotiilor
Se pun intr-o cutie cartonase pe care sunt desenati copii cu diferite emotii.Un copil, desemnat de cadrul didactic vine , extrage din cutie un biletel si spune care este emotia pe care o simte copilul din imagine.Daca emotia este recunosacuta copii canta ,,ai ghicit, ai ghicit, treci la loc fii fericit.”Copilul care a ghicit emotia, alege un coleg, da noroc cu el si vor schimba locurile. Asteptari: recunoasterea emotiilor

5 Ce culoare au emotiile? Materiale necesare:
cartonaşe colorate în 6 culori: galben, portocaliu, roşu, albastru, verde şi negru. Se spune copiilor ca vor descoperi la final culoarea emotiilor.Se lucreaza pe emotiile, furie , bucurie, tristete, teama, surprindere, dezgust. Se pun pe masa cartonasele colorate, fiecare copil primind 6 cartonase. Se aleg diferite situatii de viata Ex: Mergeti cu parintii in magazin si va cumpara jucaria preferata.Cum va simtiti? Alegeti cartonasul care sa se potriveasca cu emotia. Fiecare dintre noi asociem la aceeasi culoare emotii diferite.De aceea este foarte important sa lasati copiii sa gaseasca propriile asocieri culoare-emotie, fara a-l corecta!

6 Cursa cu obstacole În acest joc unul dintre voi va fi Ghidul şi celălalt Exploratorul. Exploratorul este cel care trebuie să parcurgă o “Cursă cu obstacole”, legat la ochi, iar ghidul este cel care îl va ajuta să o termine cu bine În primul rând trebuie să alegeţi cine este ghidul şi cine va fi exploratorul. Cel care vrea să fie explorator se leagă la ochi cu eşarfa, astfel încât să nu vadă nimic. Ghidul aranjează prin cameră “Cursa cu obstacole”. El se gândeşte la un traseu pe care exploratorul trebuie să îl parcurgă, şi aşează nişte obstacole de-a lungul lui. Este indicat că obstacolele să fie formate mai ales din materiale moi (haine, obiecte moi, jucării de plus, etc), ca în cazul în care exploratorul calcă peste ele să nu păţească nimic. Când ghidul a terminat de pregătit camera, cursa poate începe. Regula este că exploratorul nu are voie să vorbească, ci trebuie să facă doar ce i se spune. Ghidul trebuie să îi dea instrucţiuni verbale exploratorului despre cum să pacurgă traseul şi cum să ocolească obstacolele. El nu are voie să îl atingă pe explorator.  Dupa ce cursa s-a terminat ghidul alege un alt ghid, iar exploratorul alt explorator.La final se pot pune copiilor intrebari de genul:Când ai fost legat la ochi, ți-a fost uşor să urmezi instrucţiunile? Aveai încredere în celălalt? Cum te simțeai când nu puteai vedea nimic? Când tu ai fost ghidul, cât de uşor ţi-a fost să conduci? A fost simplu să dai instrucţiuni? Celălalt te-a ascultat? Avea încredere în tine?

7 Ce vei face cand…? Exercitiu de adaptare la situatii neprevazute
Se explica copiilor jocul in felul urmator.Fiecare dintre noi am trecut prin anumite situatii cand nu am stiut cum sa reactionam sau ce sa facem.Astazi as dori sa va intrebati colegii ce ar face ei in astfel de situatii sau in altele in care ati vazut prieteni implicati!Reguli: Intrebarea incepe,,Ce vei face cand…?, iar a doua regula situatiile sa nu se repete. Copii sunt asezati in cerc.Un copil intreaba: Ce vei face cand un copil iti trage jucaria din mana, X? Copilul desemnat va raspunde. .

8 Prietenul meu Regula:Vor da noroc cu mana dreapta, vor scoate in evidenta cele mai frumoase parti ale copilului Copii sunt asezati in cerc.Cadrul didactic este in mijloc, merge la un copil, intinde mana, da noroc cu un copil spunand in acelasi timp ,,prietenul meu”.Aduce copilul respectiv in mijloc, prezentandu-l.Pe prietenul meu il cheama X .Imi place de el ca este atent la activitati, spune ce-si doreste si isi ajuta colegii.Pentru aceasta este prietenul meu.Copiii aplauda daca le place cum a fost prezentat prietenul, cadru didactic se pune pe locul prietenului si jocul continua!

9 Tabloul Materiale necesare: cate o coala de hartie si creioane colorate. Reguli:- daca nu ajung la o culoare o cer colegului fara a se intinde dupa ea. -multumesc cand sunt ajutati si dau inapoi culoarea cand au terminat -dupa ce se coloreaza cu o culoare , aceasta se pune in suport Copiii sunt asezati in jurul masutei cu cate o coala alba in fata si 2 seturi de culori( indicat este ca in cele doua cutii sa nu fie toate culorile- ex: in una sa nu fie rosu si galben, iar in cealalta verde si albastru.)La cuvantul start copiii vor desena pe coala care o au in fata ce doresc ei.Sunt lasati sa deseneze timp de 2-3 min.la cuvantul stop, culorile se pun in suport iar coala pe care au desenat se da in partea dreapta, astfel fiecare copil va avea in fata foaia colegului.Se da iar start si fiecare va desena pe coala tot ce-si doreste( Poate sa continue ce a inceput colegul sau poate desena altceva, fara a intoarce coala.Se continua jocul pana cand toti copii au desenat cate ceva pe fiecare foaie. La final fiecare copil ia foaia care o are in fata, se face un cerc in care se pot pune intrebarile: Cum te-ai simtit cand ai vazut ca alti copii intervin pe foaia ta?Toti putem desena la fel ? Oare care-I motivul? ( Vor observa ca fiecare copil este unic si suntem diferiti) Se poate continua activitatea invitandu-I sa creeze o poveste dupa desenul care le-a iesit!

10 Punctele mele forte Materiale necesare: o coala de hartie pe care-I desenat un copac, frunze decupate din hartie colorata Se deseneaza pe o coala de hartie un pom.Copilul va desena pe cate o frunza la ce se pricepe sa faca cel mai bine,la ce este este el bun si va lipi frunzele in copac.cand au terminat fiecare isi va prezenta imaginea .

11 Coroana Regula: fetitele vor alege baieti , iar baietii vor alege fetite. Copiii formeaza o coroana.Se alege un copil care va sta in centru.Copiii care au format coroana vor canta: ,,Coroana e rotunda,/Rotunda e si luna,/Frumos e si copilul pe care l-am ales” In acest moment copilul din mijloc isi va alege un prieten din grup, va da noroc cu el si va rosti: ,,Prietenul meu”, dupa care vor trece in mijloc ambii copii.Se continua jocul pana cand pe margine nu va mai ramane niciun copil.Se mai canta o data melodia si toti copii isi vor uni mainile in centru spunand :,,Prietenii mei”

12 Inteligenta emotionala
Va multumesc Profesor consilier scolar Oana Camelia Ionescu


Descărcați ppt "Inteligenta emotionala"

Prezentări similare


Publicitate de la Google