Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

CONSOLIDAREA CUNOSTINTELOR CLASA A VII-A

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "CONSOLIDAREA CUNOSTINTELOR CLASA A VII-A"— Transcriere de prezentare:

1 CONSOLIDAREA CUNOSTINTELOR CLASA A VII-A
ADVERBUL CONSOLIDAREA CUNOSTINTELOR CLASA A VII-A

2 DEFINITIE: ADVERBUL este partea de vorbire neflexibila care arata caracteristica unei actiuni, a unei stari sau a unei insusiri.

3 ADVERBUL poate să determine:
Un verb : Fuge repede. Un adjectiv: Are o privire destul de ageră. Un alt adverb: Ana a răspuns suficient de bine.

4 FELUL ADVERBELOR: Dupa inteles: -de loc (acolo, aici);
-de mod (asa, ); -de timp (acum, atunci).

5 Provenite din alte parti de vorbire prin:
-derivare cu sufixele “-este,-is,-as,-mente”; -compunere prin alaturare si sudare; -schimbarea valorii gramaticale din: -adjective; -verbe la mod participiu; -substantive care denumesc anotimpurile, partile zilei, zilele saptamanii.

6 ADVERBELE PRONOMINALE sunt cele care tin locul cuvintelor care exprima imprejurari.
1.-RELATIVE cand sunt folosite in fraza ca elemente de legatura : UNDE, CAND, CUM; 2.-INTEROGATIVE cand apar in propozitii interogative : UNDE, CAND, CUM; 3.-NEHOTARATE cand nu precizeaza imprejurarea : UNDEVA, CANDVA, CUMVA, ORIUNDE, ORICAND, ORICUM etc.

7 ADVERBE PREDICATIVE atunci cand sunt urmate de una dintre conjunctiile subordonatoare SA sau CA.

8 LOCUTIUNEA ADVERBIALA este grupul unitar de cuvinte care este sinonim cu un adverb si se comporta inpropozitie ca acesta. -locutiunile adverbiale pot fi : *de loc (in spate, in fata, din loc in loc, ici si colo, de jur imprejur); *de timp (din vreme in vreme, cand si cand, pe inserate); *de mod (fara indoiala, talmes-balmes, cu de-a sila).

9 GRADELE DE COMPARATIE ALE ADVERBELOR
Are aceleasi grade de comparatie ca si adjectivul: -pozitiv (Canta frumos.) -comparativ -de superioritate (Canta mai frumos decat mine.) -de egalitate (Canta la fel de frumos.) -de inferioritate (Canta mai putin frumos ca mine.) -superlativ –relativ ( Canta cel mai frumos.) -absolut (Canta extraordinar de

10 FUNCTII SINTACTICE -COMPLEMENT CIRCUMSTANTIAL DE LOC
Fetele stau acolo./ L-am cautat peste tot. -COMPLEMENT CIRCUMSTANTIAL DE TIMP Astazi am citit./Am plecat cu noaptea-n cap. -COMPLEMENT CIRCUMSTANTIAL DE MOD Elevul scrie frumos./Elevul stie poezia pe de rost. -ATRIBUT ADVERBIAL Fata de acolo rade./Plimbatul de colo pana colo e obositor. -PREDICAT VERBAL Desigur ca o sa vina./Fara doar si poate ca o sa invete. -NUME PREDICATIV E bine sa inveti./E de prisos sa-i explici.

11 ADVERBE FARA FUNCTIE SINTACTICA
Exista adverbe fara functie sintactica: mai, cam, chiar, prea, şi, iar, tot, doar, numai, decât, nici, tocmai, totuşi etc. A mai venit la noi. Iar vorbeste neintrebat. Nici el nu avenit. Tocmai tu sa faci asa ceva ? Tot nu a inteles !

12 VALORI STILISTICE ALE ADVERBULUI
In textele literare,adverbul are utilizari restranse, putand aparea ca: epitet al unui verb, cu rol de nuantare: ‘’Codru-si bate frunza lin’’ M.Eminescu., inversiune,cu rol de reliefare:’’Lin viorile rasuna’’ M.Eminescu. repetitie-sugerand un superlativ ‘’Demult,demult a fost un imparat in tara departata a Indiei’’ M.Eminescu. antiteza sugerand opozitia ireductibila.Eu veneam de sus,tu veneai de jos

13 PROF. ANTON-DINU PERSIDA SCOALA DE ARTE SI MESERII, MAGURA
MATERIAL REALIZAT DE PROF. ANTON-DINU PERSIDA SCOALA DE ARTE SI MESERII, MAGURA


Descărcați ppt "CONSOLIDAREA CUNOSTINTELOR CLASA A VII-A"

Prezentări similare


Publicitate de la Google