Relațiile de muncă se schimbă. Cât de repede se schimbă legislația?

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Activități pregătitoare
Advertisements

PRINCIPALELE REGLEMENTĂRI
STATELE ŞI GRUPĂRIELE REGIONALE DE STATE
Conferința „Fundamentarea politicilor publice de investiţii în contextul modernizării administraţiei publice” Conferinţa de final a proiectului.
NOUA LUME A RESURSELOR UMANE
Activitatea Casei Judeţene de Pensii Maramureş
Valorile și principiile Uniunii Europene
Implementarea legislației UE în legislația națională
Indicatori de performanță IMI și date statistice
PROIECTUL EUROPEAN “ENDURANCE”
ÎNTREBĂRILE PE CARE AR TREBUI SĂ NI LE PUNEM
LEGE nr. 336 din 21 decembrie 2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria.
Reorganizarea judiciară, între mit și realitate
SERVICII ŞI FACILITĂŢI OFERITE DE SPO (Serviciul Public de Ocupare)
Cadrul european cuprinzând Regulamentul 606/2013,
Mecanismul de alertă în temeiul Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului.
Competența face diferența!
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor
Management performant în administrația publică din Municipiul Vulcan
GrECo JLT Romania GmbH Viena Sucursala Bucuresti
Ministerul Apelor și Pădurilor
Ministerul Apelor și Pădurilor
Seminar de lucru privind piaţa muncii
Metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului dual
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ “APELE ROMÂNE”
Alimentatia.O viata mult mai buna si sanatoasa
Aurel Netin, Secretar de stat
,20 lei asistentă financiară nerambursabilă
Seminar de lucru privind piaţa muncii şi ocuparea pentru stimularea rolului dialogului social la nivel local organizat de CNSLR-Frăţia Moneasa, 7-9 iunie.
Eveniment de lansare proiect Activitati si rezultate
LIBERA CIRCULAŢIE A MĂRFURILOR Eliminarea barierelor în calea comerţului Aplicarea principiului recunoaşterii reciproce Mirona Coropciuc Ministerul Integrării.
Seminar de lucru privind piaţa muncii şi ocuparea pentru stimularea rolului dialogului social la nivel local organizat de CNSLR-Frăţia Mamaia,
CONFERINTA “CRESTERE SUSTENABILA: ROLUL MEDIULUI DE AFACERI IN ECHILIBRUL MACROECONOMIC SI IN CONVERGENA REALA” 28 OCTOMBRIE 2015 SPINOASA PROBLEMA A CONTEXTULUI.
HOTĂRÂRE nr din 14 decembrie 2011
What the BEPS? EY Romania
Cadrul legal al procedurilor de informare și consultare a angajaților
Seminar de lucru privind piaţa muncii şi ocuparea pentru stimularea rolului dialogului social la nivel local organizat de CNSLR-Frăţia Băile Felix,
Bilanţ Absorbţia fondurilor structurale și de coeziunie
Operațiuni de încasări și plăți în numerar
Ce este EURES ? EURES* - reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale Spaţiului Economic.
Conferinta internationala “Intarirea Legitimitatii”
“Sesiune de Comunicări Ştiinţifice a Studenţilor”
Alocațiile copiilor în anul 2019
  GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII, COMERŢULUI ŞI MEDIULUI DE AFACERI  Agenţia pentru Implementarea proiectelor şi Programelor.
SINDICATUL ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR JUDEŢUL HUNEDOARA
Status EUGA in cifre Ce reprezinta EUGA?
STRATEGIA DE LA LISABONA
MĂSURI DE INFORMARE ŞI PUBLICITATE
Ministerul Apelor și Pădurilor
Implicarea în procesul de formare profesională a Patronatului Român din Industria de morărit și panificație - Rompan Dr. ing. Daniela Voica – Director.
Comisia Naţională a Pieţei Financiare
Stadiul implementării POSDRU în 2008 Braila,
Modele de succes: Plăţile electronice în Noua Europă
PREZENT! Stimularea participării la formarea continuă a angajatilor aflati în situatie de risc pe piata muncii – informare, constientizare si acces la.
Suportul statisticii în societatea civilă
Radu Enache, Director General HP România 11/07/2011
Buletin informativ editat de Apa Serv Valea Jiului
Recunoașterea calificărilor profesionale
Ministerul Apelor și Pădurilor
Aspecte legale ale recuperarii creantelor de la populatie
  Consultare publică cu privire la normele privind răspunderea producătorului pentru prejudiciul cauzat de un produs cu defect Constanta, 25 aprilie 2017.
A Blockchain Company
UNIUNEA NAŢIONALĂ A ORGANISMELOR
Rolul procurorului în sistemul de justiţie penală
Speranța Pîrciog, director științific
administrate de F.G.C.R. – IFN S.A.
PENSIILE PRIVATE, START 2007! IN PIATA FONDURILOR DE PENSII
Ghid de utilizare în siguranță a Internetului
NOUA LUME A RESURSELOR UMANE
Impactul deciziilor politice asupra evaluarii companiilor
Transcriere de prezentare:

Relațiile de muncă se schimbă. Cât de repede se schimbă legislația? ZF HR Trends - NOUA LUME A RESURSELOR UMANE 25 martie 2019

Relațiile de muncă – trenduri principale Expansiunea formelor non-standard de angajare Impactul noii revoluţii industriale - apariția și dezvoltarea accelerată a muncii on-demand, prestată cu ajutorul platformelor digitale (gig / on-demand economy) Precaritatea situației lucrătorilor angrenaţi în formele non-standard de angajare (ex. furnizorii de servicii pe platforme digitale) România - schimbări demografice; deficit de forţă de muncă

Nevoia de adaptare legislativă Organizația Internațională a Muncii – Future of Work Initiative (nov. 2016) Uniunea Europeană – European Pillar of Social Rights (apr. 2017); propunere de Directivă privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în Uniunea Europeană (abrogare a Directivei privind obligația de informare a salariaților 91/533/EEC) Guvernul Britanic – Taylor Review of Modern Working Practices (iul. 2017) – multiple recomandări acceptate de Guvernul Britanic; sunt așteptate modificări legislative

Legislația muncii din România Diverse forme de flexibilizare a relațiilor de muncă Formele non-standard de angajare (ex. lucrători platforme digitale, lucrători la cerere, lucrători domestici) nu sunt recunoscute de legislația muncii - zone de risc legal Relațiile de muncă = contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, sub sancțiunea nulității Recalificare pe cale judiciară? Modificarea politicii legislative?

Propunere de Directivă privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în UE Scopul principal – asigurarea unui nivel de bază de protecție universală în cazul tuturor formelor contractuale existente și viitoare; obligația esențială de informare a lucrătorilor despre condițiile de muncă Definiție legală a noțiunii de ”lucrător”, pe baza practicii dezvoltate în ultimii 30 de ani de Curtea de Justiție a Uniunii Europene = o persoană fizică ce îndeplinește, pentru o anumită perioadă de timp, servicii pentru o altă persoană și sub coordonarea acesteia, în schimbul unei remunerații

Propunere de Directivă privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în UE (cont.) Instituirea unor drepturi aplicabile tuturor lucrătorilor: durata maximă a perioadei de probă exercitarea în paralel a unei alte activităţi profesionale minima previzibilitate a muncii trecerea la altă formă de muncă protecţie acordată de contracte colective de muncă protecţie împotriva concedierii

Impact asupra legislaţiei din România