Chişinău 2016 Iuliana Curea

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Şcoala Gimnazială Nr. 7 "Sfânta Maria" Timişoara-România
Advertisements

Proiect strategic POSDRU/87/1.3/S/ 62339
Noile campuri de lupta ale amenintarilor informatice
CAZUL TUNDREA.
Reducerea comportamentului violent ca predictor al unui comportament pro-social după executarea pedepsei privative de libertate Mihaela Săsărman Extras.
CONDUCĂTORI AUTO PROFESIONIŞTI
ORDINUL DE PROTECŢIE ÎN ROMÂNIA
PROGRAME SI ACTIVITĂȚI DE REINTEGRARE SOCIALă CARE POT FACE DIFERENȚA LA LIBERARE. BUNE PRACTICI LA PENITENCIARUL BUCUREȘTI-JILAVA în ARIA ASISTENței SOCIALE.
VALENŢE CULTURALE ALE SECURITĂŢII ŞI SĂNĂTĂŢII ÎN MUNCĂ
In sfârşit o veste bună ...si prea târziu nu-i niciodată!
EVOLUŢII GEODEMOGRAFICE CONTEMPORANE. DIFERENŢIERI REGIONALE
Ideile din această prezentare le-am primit prin
Comisia Naţională a Pieţei Financiare
Transmiterea veştilor proaste
Un indicator sau mai mulți
PREĂTIREA CONDAMNAȚILOR PENTRU REINTEGRAREA ÎN SIGURANȚĂ:
Ziua Internaţională Împotriva Violenţei asupra Femeilor 25 Noiembrie
ÎMPREUNĂ PENTRU TOLERANŢĂ
Tutunul și bolile pulmonare
Prezentare proiect ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilităţi!” Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul.
Integrarea socială a infractorilor în Elveția
Transmiterea veştilor proaste
CRITERII DE ALCĂTUIRE A FORMAŢIEI PENTRU UN JOC OFICIAL Mircea RĂDULESCU Directorul Şcolii Federale de Antrenori.
Metodologia elaborării proiectelor de intervenţie
PROGRAM DE FORMARE ACADEMICA I.
PROCESE FEEDBACK FUNDAMENTALE
PACHETUL DE BAZĂ – MEDICINA DE FAMILIE
Conf. univ. dr. Paul COCIOC
Parteneriatul Broker – Asigurător Provocări și oportunități
GRADINITA CU P.P. “MOTANUL INCALTAT” GALATI
STRATEGII DE STIMULARE A GÂNDIRII CRITICE LA PREȘCOLARI
ŞASE OBICEIURI SÃNÃTOASE CARE NE ÎMBOLNÃVESC
Simulare de examen Psihologie medicală
Simulare de examen Psihologie medicală
3 Reînvie Speranța Creat pentru iubire SET PARTEA
Prioritățile MECC privind dezvoltarea curriculară în învățămîntul general Valentin CRUDU, șef Direcție Învățământ general.
Un nou tip de consumator? Tendinte si preferinte
UNITATEA ÎN FAMILIE Studiul 7 pentru 18 Mai 2019.
CONFERINTA “CRESTERE SUSTENABILA: ROLUL MEDIULUI DE AFACERI IN ECHILIBRUL MACROECONOMIC SI IN CONVERGENA REALA” 28 OCTOMBRIE 2015 SPINOASA PROBLEMA A CONTEXTULUI.
PIATA CREDITULUI IN ROMANIA – FAST FORWARD >>
Tinerii: bine informați, stăpâni pe situație!
Colaborarea stat – asigurători – cetățean, esențială pentru o gestionare eficientă a riscurilor catastrofale Aurel Badea Responsabilul Secțiunii Property.
“Să formezi o echipă este doar începutul, Să rămâi împreună înseamnă progresul, Să lucrezi împreună aduce succesul! ” Henry Ford.
“Educatie cu responsabilitate si oportunitate de dezvoltare pentru copii si tinerii romi din Homorod, judetul Brasov –EROD” Proiect finanţat cu sprijinul.
Incluziune socială prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunităţii - Componenta Educaţie Parentală - - Unicef - Bacău
AGRESIVITATEA ȘI JOCUL PE CALCULATOR
TINERII INTRE “DA” SI “NU”
Prof. Mihaela Apetroae – I.S.J. Iaşi
METODE INTERACTIVE DE GRUP
GRADO | București | 6 Mai 2019 Conferința Internațională “Progrese în reintegrarea socială a persoanelor private de libertate” Dezvoltarea instrumentelor.
ESTE REINTERGRAREA ȘI RESOCIALIZAREA CONDAMNATELOR POSIBILĂ ÎN CONDIȚIILE ACTUALE? Prezentare pentru Conferința Internațională „Femeile și minorii în detenție:
Monitorizarea modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
Apa Prod S.A. Deva Calitatea rezidă în oameni și în managementul pe care ei îl fac. *** Sistemul Integrat de Management Calitate – Mediu – SSM.
PREZENT! Stimularea participării la formarea continuă a angajatilor aflati în situatie de risc pe piata muncii – informare, constientizare si acces la.
Suportul statisticii în societatea civilă
Contractul de voluntariat
Viața din belșug în Hristos
TEHNOLOGIILE MODERNE, SIGURANTA VIITORULUI !
MINISTERUL JUSTIŢIEI ŞI LIBERTĂŢILOR CETĂŢENEŞTI ROMÂNIA DIRECŢIA DE PROBAŢIUNE “Prezentarea experienţei României în dezvoltarea sistemului naţional de.
Susţinerea reformării Sistemului Instituţiilor Penitenciare şi a Reformei Penale în Republica Moldova (2011)
Dezvoltarea Penitenciarului nr
TATUAJUL şi RISCURILE LUI
Mediul antreprenorial in România
Curs 4 Valoarea atribuită muncii. Comportamente contraproductive
Rolul procurorului în sistemul de justiţie penală
Detenţiunea pe viaţă şi liberarea condiţionată în Moldova
Jurisprudenta OMPI in cazul numelor de domeniu.ro
Despre radierea din sistemul TVA la încasare
H.G. 691/2015 SPAS identifică situaţiile de risc la care este supus copilul şi care impun acordarea de servicii şi beneficii. Situaţii de risc.
Ziua Internațională a Sănătății
Transcriere de prezentare:

Chişinău 2016 Iuliana Curea Evaluarea riscurilor Chişinău 2016 Iuliana Curea

Principii de bază: Infracţiunile sunt soluţii nereuşite ale problemelor; Oamenii maturizaţi , psihic sănătoşi nu săvîrşesc infracţiuni; Omul se poate schimba.

Riscul poate fi: Risc de evadare; Risc de periculozitate; Risc de recidivă; Risc de accentuare a unor boli;

Ce informaţii trebuie să cunoaştem atunci cînd prezentăm un deţinut pentru eliberarea condiţionată înainte de termen?

Ce vrem să obţinem prin evaluare? - riscul de comitere a unei infracţiuni ; - pentru care tip de infracţiune riscul este mai mare; - cine ar putea fi victima noii (noilor) infracţiuni ; - în care circumstanţe riscul sporeşte; - cum ar putea fi folosite aceste rezultate în timpul executării sentinţei; - măsurarea evoluţiei (progresului) în timpul executării sentinţei.

La sfîrşitul evaluării, pentru fiecare caz, trebuie să apară răspunsuri la următoarele întrebări: care au fost cauzele săvârşirii infracţiunii? ce măsuri social-utile putem propune condamnatului pentru dezvoltarea lui personală şi reintegrarea socială? care e pronosticul resocializării lui? care e riscul de recidivă?

Determinare a riscurilor (săvîrşire a noilor infracţiuni, periculozitate, evadare, etc) statistică intuitivă clinică

Dimensiunea statistică: Infracţiuni legate de droguri – între 50 şi 60%; Accidente rutiere – în jur de 50%; Furt – între 25 pînă la 50%; Leziuni corporale - între 25 pînă la 50%; Jaf – de la 10 la 25%; Exhibiţionism (infracţiuni de start pentru sadicii sexuali) - între 25 pînă la 50%; Pedofilie – peste 60%; Incest – 7% Pedosexuali - între 25 pînă la 50%; Omorul - ?????

Dimensiunea statistică Factori negativi: Infracţiune planificată; Dependenţa de substanţe; Infractorul nu cunoaşte victima; Stil de viaţă infracţional Patern infracţional (recidiva) Infracţiunea săvîrşită cu mai multă agresiune; Vîrsta (cu cît e mai tînăr, cu atît e mai mare);

Dimensiunea statistică Factori negativi: Tulburări de personalitate; Lipsa empatiei; Nu poate conştientiza şi delimita binele de rău; Nu există autocritică; Dezintegrat social; Conflicte pe care nu le poate rezolva; Lipsa tolleranţei la frustrare; Impulsivitate; Percepţia negativă a celor din jur; Lipsa unui partener stabil; Lipsa contactelor sociale

Studiu de caz Alina – în stare de iebrietate şi-a înjunghiat concubinul cu cuţitul drept în inimă. În penitenciar se caracterizează pozitiv, are un loc de muncă, nu este conflictuală. A învăţat să coase şi speră după eliberare să-şi găsească o sursă de venit. Acasă a lăsat un copil. Alte rude nu are. Are o casă, însă condiţiile sunt dezastruoase.

este studiat dosarul personal al condamnatului; Personalul penitenciar în urma evaluării condamnatului trebuie să deţină informaţii la următoarele puncte: Analiza infracţiunii este studiat dosarul personal al condamnatului; deţinutul evaluează singur infracţiunea săvîrşită; starea lui pînă la săvîrşirea infracţiunii (circumstanţele, acţiunile, gîndurile); dacă a avut alternative şi de ce nu le-a folosit; studierea sferei etico-morale, i-a fost greu să ia decizia, cît de uşor a luat-o, dileme morale;

Energia criminală: în cît timp a planificat infracţiunea; resursele; a fost studiată victima; a fost o situaţie de criză sau are o astfel de reacţie comportamentală interiorizată; izvorul energiei criminale (starea psihică – a chemat ajutor a fugit, ce emoţii avea); aprecierea datelor de către specialist.

Biografia criminală: cînd a început viaţa criminală; cît de des a săvîrşit infracţiuni; conştientizarea vinei;   Aprecierea personalităţii: Starea psihică la momentul evaluării; Dimensiunile personalităţii; Trăsături caracterologice accentuate; Caracteristici criminogene ale personalităţii;

Situaţia socială; Competenţe sociale: Domeniul prestărilor; Evoluţia şcolară; Dezvoltarea parteneriatelor; Parteneriate; Comportamentul în timpul liber; Contacte sociale.

Planificarea viitorului; Problematica substanţelor Consum de substanţe; Intervenţiile terapeutice de pînă acum; Situaţia actuală; Problematica comportamentului care nu este legată de substanţe. Anamneza specială (în cazul infracţiunilor cu caracter sexual) etc.