Aspecte juridice referitoare la piata de retail

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Estimarea Cheltuielilor
Advertisements

Privatizari in pietele europene: aspecte strategice, financiare si legale Bucuresti, 26 Martie 2013 In colaborare cu.
PRINCIPALELE REGLEMENTĂRI
Copyright.
Consumul de tutun și consecințele sale în România
Regulamentul cu privire la promovarea etică a medicamentelor
Sistemul de pensii facultative - oportunitati si provocari 2008
Programul de training pentru jurnaliști
Modificarea şi completarea unor acte normative - OUG nr.114/2018
Convenția de la viena articole.
Publicitatea in cadrul societatii S.C.CLADI S.R.L
LEGE nr. 336 din 21 decembrie 2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria.
SUB LUPA COFACE INTERCREDIT
Reorganizarea judiciară, între mit și realitate
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
Masuri de sprijinire a contribuabililor aflati in dificultate financiara Temei legal: * Art.VIII si art. XI din OG 30/2011 pentru.
SERVICII ŞI FACILITĂŢI OFERITE DE SPO (Serviciul Public de Ocupare)
Mecanismul de alertă în temeiul Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului.
GrECo JLT Romania GmbH Viena Sucursala Bucuresti
Mai mult decat finantare, un pachet de servicii
„Cum facem sa nu ni se intample noua?...“!
PENTRU MEMBRII ASOCIAȚIEI „MOLDOVA APĂ-CANAL”
Metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului dual
Prezentare de D-na. Veronica Toncea
Aurel Netin, Secretar de stat
Codul de guvernare corporativă
Banca Tiriac - Servicii la dispozitia detinatorilor de carduri si comerciantilor 1. Sistemul de plata al obligatiilor bugetare locale prin intermediul.
Servicii Imobiliare Complete
Instrumente şi mecanisme de promovare prin sectorul public
TAIEX Ana Maria DOBRE Chişinău, Mai 2012
LIBERA CIRCULAŢIE A MĂRFURILOR Eliminarea barierelor în calea comerţului Aplicarea principiului recunoaşterii reciproce Mirona Coropciuc Ministerul Integrării.
Despre sistemul TVA la încasare începând cu data de
Produse structurate emise de Erste Group Bank AG
Mediul concurential - conditie a succesului in afaceri-
Rolul sistemului bancar în finanţarea dezvoltării economiei
Unităţi de învăţământ Calendarul activităților specifice pentru stabilirea cifrei de școlarizare
Fonduri specializate si conturi administrate
Un nou tip de consumator? Tendinte si preferinte
Riscuri operationale - definitie
PRIVATIZARE PRIN PIATA DE CAPITAL
ECONOMISIREA SI CREDITAREA PENTRU DOMENIUL LOCATIV
CONFERINTA “CRESTERE SUSTENABILA: ROLUL MEDIULUI DE AFACERI IN ECHILIBRUL MACROECONOMIC SI IN CONVERGENA REALA” 28 OCTOMBRIE 2015 SPINOASA PROBLEMA A CONTEXTULUI.
HOTĂRÂRE nr din 14 decembrie 2011
Asigurarea afacerii si Managementul Riscului
Conferinta de presa August 2018
Servicii de Comert Electronic
Operațiuni de încasări și plăți în numerar
  GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII, COMERŢULUI ŞI MEDIULUI DE AFACERI  Agenţia pentru Implementarea proiectelor şi Programelor.
METODA PROIECTULUI.
Instrumentele financiare derivate
UNIUNEA EUROPEANĂ Fondul Social European GUVERNUL ROMANIEI
EVOLUTIA SI IMPORTANTA CARDULUI DE CREDIT
Comisia Naţională a Pieţei Financiare
prin Banca Transilvania
Oleg VEREJAN, Preşedintele Asociaţiei de Actuariat din Moldova
P R O C E D U R A D E Î N R E G I S T R A R E
PRIMĂRIA COMUNEI SPINUS
Tema 4. Tipurile de strategii ale întreprinderii.
Contractul de voluntariat
Aspecte legale ale recuperarii creantelor de la populatie
“STUDIU SATISFACTIE CLIENTI”
  Consultare publică cu privire la normele privind răspunderea producătorului pentru prejudiciul cauzat de un produs cu defect Constanta, 25 aprilie 2017.
Cod SIPOCA 109 Închidere proiect:
Sistemul de pensii facultative Oportunitati si provocari 2008
Plata cu card online Rolul integratorului de eCommerce
Instrumentar de formare privind APE 7.9. Transportul rutier
administrate de F.G.C.R. – IFN S.A.
PENSIILE PRIVATE, START 2007! IN PIATA FONDURILOR DE PENSII
Instrumentar de formare privind APE 1
Instrumentar de formare privind APE 4. Evaluarea nevoilor
Transcriere de prezentare:

Aspecte juridice referitoare la piata de retail Francisc Peli Associate Linklaters

Cadrul legal privind comertul cu amanuntul Complex si mereu in schimbare 3 subiecte: Chiria bazata pe cifra de afaceri Aspecte de concurenta comerciala - Contractul de distributie exclusiva Aspecte legate de protectia consumatorilor

Drept imobiliar - Chiria bazata pe cifra de afaceri Instrument flexibil si complex Aplicabilitate: inchirierea de spatii comerciale cu plata uneri chirii care tine cont de cifra de afaceri a comerciantului chirias Chiria bazata pe cifra de afaceri este convenabila pentru comerciantul chirias deoarece: dimensioneaza nivelul chiriei la potentialul de a plati al acestuia; si transfera parte din riscurile afacerii ce se desfasoara in spatiu catre proprietarul acestuia.

Sub aspect legal: stabilirea chiriei pe baza vanzarilor cifrei de afaceri a unui chirias este posibila atata timp cat valoarea chiriei (obiectul contractului) este determinabila (aplicand criteriile contractului asa cum acestea sunt expuse mai jos) serioasa (tine cont de realitatea economica in care se incheie contractul - marimea spatiului si nivelul chiriilor in zona in care se inchiriaza)

Aspecte practice legate de contractul de inchiriere Nivelul chiriei: procentual din valoarea cifrei de afaceri compusa din 2 parti: chiria fixa - asupra careia partile nu negociaza lunar si care constituie nivelul minim pe care chiriasul trebuie sa il plateasca, indiferent de perioada anului; si chiria pe cifra de afaceri realizata - diferenta dintre procentul convenit din valoarea cifrei de afaceri a comerciantului si chiria fixa stabilita la incheierea contractului.

Aspecte practice (cont.) accesul continuu al proprietarului la registrele contabile ale chiriasului certificatul anual privind cifra de afaceri. un auditor extern cu reputatie profesionala sa verifice inregistrarile contabile stabilirea cu exactitate a sferei cifrei de afaceri (sau a vanzarilor realizate) : intreaga activitate in spatiul inchiriat sau numai la o parte a acesteia partile sa stabileasca cu exactitate si veniturile sau sumele ce sunt excluse de la calcularea cifrei de afaceri

Aspecte de concurenta comerciala Sunt aplicabile dispozitiile Legii Nr. 21/1996 cu privire la practicile anticoncurentiale verticale si orizontale. Astfel sunt interzise si nule de drept conform legii si regulamentelor aplicabile orice intelegeri tacite sau exprese intre agentii economici, orice decizii de asociere si practici concertate care au ca obiect sau pot avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca (Articolul 5 din Legea Nr. 21/1996).

Contractul de distributie exclusiva Teritoriul Romaniei sau parti ale acestuia Indiferent de produs Valoare: 15 miliarde; 5% cota de piata Obligatia notificarii revine partilor din contract: deci si comerciantului cu amanuntul Nenotificarea - chiar daca contractul de distributie nu este susceptibil de a denatura concurenta comerciala, aceasta constituie incalcare a legii

Concurenta (cont.) ! Practicile concurentiale care privesc preturi, tarife sau acorduri de partajare a pietei sunt interzise automat si sanctionate conform legii, indiferent de valoarea acestor contracte sau de cota de piata cu privire la care se aplica

Aspecte legate de protectia consumatorilor Cadrul legal privind raspunderea vanzatorului pentru pagubele generate de produsele defectuoase il constituie Ordonanta Nr. 21/1992 - modificata prin Legea Nr. 37/2002 “vanzator” - “distribuitorul care ofera produsul consumatorului”. “vanzatorul” un tip aparte de “distribuitor”, si anume cel care este ultimul in lantul de distributie si care are contact direct cu consumatorul.

Obligatii specifice - vanzator Vanzatorul - agentul economic care constituie interfata intre grupul de producatori si distribuitori pe de o parte si consumator pe de alta parte Consumatorii au dreptul de a pretinde vanzatorilor remedierea sau inlocuirea gratuita a produselor si serviciilor obtinute, precum si despagubiri pentru pierderile suferite ca urmare a deficientelor constatate in cadrul termenului de garantie sau de valabilitate

Vanzatorul suporta toate cheltuielile legate de aceste deficiente Vanzatorul asigura toate operatiunile necesare punerii in functiune, inlocuirii produselor ori remedierii serviciilor reclamate in cadrul termenului de garantie sau de valabilitate Vanzatorul trebuie sa informeze consumatorii despre pretul produsului si sa ofere acestora toate informatiile si documentele tehnice care trebuie sa insoteasca produsul.

Obligatii specifice agentilor economici care intrunesc calitatea de distribuitor Produsele oferite spre comercializare sunt sigure si respecta conditiile prescrise sau declarate; Sa nu comercializeze produse care pot fi periculoase; Sa anunte imediat despre existenta pe piata a oricarui produs de care au cunostinta ca este periculos; Sa retraga de la comercializare produsele care nu indeplinesc caracteristicile prescrise sau declarate; si Sa asigure conditiile tehnice stabilite de producator, precum si conditiile igienico-sanitare pe timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii, conform normelor in vigoare.

Raspunderea vanzatorilor Raspunderea civila (recuperatorie) si administrativ-contraventionala (represiva) Dreptul consumatorilor de a fi despagubiti pentru pagubele cauzate de catre produsul achizitionat: Comerciantii raspund pentru orice paguba datorata unor deficiente privind calitatea produselor sau serviciilor, aparuta in cadrul termenului de garantie sau de valabilitate a acestora si care nu este imputabila consumatorului.

Sanctiuni Amenzi Inchiderea temporara sau definitiva a unitatii ! Raspunderi stabilite prin norme imperative - nu pot fi inlaturate prin conventii