Lipidele sau grasimile alimentare

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Varza.
Advertisements

Ecosistem unic in Europa
Pământenii-duşmani ai Terrei?
Poluarea apei Poluarea se produce atunci cand, in urma introducerii unor substante determinate – solide, lichide, gazoase, radioactive – apele sufera modificari.
Toma DINU*, Armenița ARGHIROIU* Ionela VLAD* George PĂTRAȘCU**,
Frunza Alcătuire şi funcţii.
Pentru prevenirea atacurilor cerebrale, bea ceai
Ziua Mondială a Sănătăţii - 7 aprilie 2019
DELTA DUNĂRII.
UTILITATEA HEPATOPROTECTOARELOR IN CAZUL ASOCIERILOR MORBIDE
ZIUA NAŢIONALĂ A INIMII 4 mai 2019
...lipsa apei e cauza nr.1 a oboselii din timpul zilei?
Dermatoza nodulară contagioasă
ŞCOALA GIMNAZIALĂ ,,SFÂNTUL ANDREI’’ BRĂILA
Delta Dunării – Rezervație a biosferei
Comisia Naţională a Pieţei Financiare
Metabolismul Energetic
Un enunţ despre padurile tropicale
Prezentare: dna. Irina Calciu, cercetător, INCDPAPM – ICPA București
Grupele sanguine.
DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ CLUJ
Autori: Dr. Mioara Radu, Dr. Mihaela Gaiculescu, Dr
RAPORT DE ACTIVITATE.
PIELEA.
ﻙ Adevărul despre Ciocolată.
EVOLUTIA VIREMIEI SUB TRATAMENT FITOTERAPEUTIC IN HEPATITA B ȘI C
TEHNOLOGIA CONFECTIONATII PROTEZELOR MOBILIZABILE
DUCEȚI-VĂ AFACEREA PE NOI CULMI!.
Bucuresti un oras curat – 8 Mai 2006
IMPORTANȚA MICROBIOMULUI ÎN PATOLOGIA SEXUALĂ A FEMEII
LIBERA CIRCULAŢIE A MĂRFURILOR Eliminarea barierelor în calea comerţului Aplicarea principiului recunoaşterii reciproce Mirona Coropciuc Ministerul Integrării.
ŞASE OBICEIURI SÃNÃTOASE CARE NE ÎMBOLNÃVESC
Autoritatea Națională pentru Calificări - ANC
PESTI OSOSI.
FOAIE a Asociației Femeilor Ortodoxe Române “Doamna Maria Brâncoveanu”
Coloranti alimentari.
Există obiceiuri în viaţă, zilnic, care dăunează creierului, practic se distrug neuronii, diminuându-se simţitor cantitatea lor. Fără micul dejun Persoanele.
PRIVATIZARE PRIN PIATA DE CAPITAL
Boala Fabry.
Campania pentru Săptămâna Mondială A Alimentaţiei la Sân
FOAIE a Asociației Femeilor Ortodoxe Române “Doamna Maria Brâncoveanu”
Sărurile minerale în nutriţia umană
FOAIE a Asociației Femeilor Ortodoxe Române “Doamna Maria Brâncoveanu”
Echilibrul acido-bazic
Corpul tău....
Strategii pentru schimbare de comportament
Aciditatea sucului gastric si a citricelor
TINERII INTRE “DA” SI “NU”
DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ MUREȘ
CAMPANIE PENTRU EFICIENȚA ENERGETICĂ
ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII 17 mai 2019
- dr. Folea Mirela – medic primar dermatologie
Tudor Pereanu Cosmina clasa a V-a prof. coordonator. Maria Mitroi
Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud
ȚESUTURILE VEGETALE ȘI ANIMALE
ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII
DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII: Strategie si prognoze
Cartoful nu ingrasa Cartoful e recomandat de medicina moderna pentru ca e sanatos, hranitor, energetic, permis tuturor celor predispusi la ingrasare. Inlesneste.
Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului
DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ HUNEDOARA
Instrumentar de formare privind APE 7. 6
SURSE DE DEZVOLTARE PENTRU AGRICULTURA ENERGII REGENERABILE
Prezintă Citate din bucătărie.
Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud
Astăzi e marţi, 17 decembrie 2019
ZIUA Mondiala A INIMII 29 septembrie 2019 Sa fim eroii inimii!
Instrumentar de formare privind APE 1
ﻙ Adevărul despre Ciocolată.
Transcriere de prezentare:

Controlul greutății Prezentarea nr. 4 Principii nutritive și alimente 2

Lipidele sau grasimile alimentare Uleiuri – lichide la temperatura camerei. Grăsimi – solide la temperatura camerei Rolul lipidelor: Sursă de energie, 9 kcal/g Esenţiale pentru digestia şi absorbţia vitaminelor şi a altor substanţe liposolubile Aport de acizi graşi esenţiali Aport de colesterol Baza pentru compuşii liposolubili care determină aroma

Clasificarea lipidelor Grasimile nesaturate Surse: Ulei de măsline , rapiţă, floarea soarelui, Alune, nuci Ulei de in, cătină, susan, avocado scad colesterolul LDL 10-12% din necesarul energetic 1/3 din cantitatea de lipide

Clasificarea lipidelor Grasimile polinesaturate (omega 3 si omega 6) Surse: Animale : peste gras, fructe de mare Vegetale: ulei de porumb,de rapiță, de soia, de şofrănel, in, majoritatea nucilor (excepţie: cocos, caju) Efecte: Efecte antiaterogene, protector cardio-vascular Reduc riscul de moarte subită cardiacă şi de aritmii

Clasificarea lipidelor Grasimi saturate Surse : Animale : untură, slănină, carne grasă: porc, ficat , unt Vegetale: ulei de cocos, ulei de palmier Risc de: ateroscleroză şi boală coronariană Cantitatea recomandata / zi = <10% din necesarul caloric (<7%) 1/3 din cantitatea de lipide

Clasificare lipidelor Acizii grasi trans Surse : naturale – nu exista Comerciale: margarina, uleiuri prăjite si dulciuri din comerţ Efecte: Cresc LDL colesterolul Favorizează obezitatea

Colesterolul - surse Organe (viscere): Lactate: Carne: Gălbenuş de ou Creier Ficat Rinichi Lactate: brânzeturi, lapte Riscul de boală coronariană creşte proportional cu aportul de colesterol Carne: Vită Porc Pasăre Gălbenuş de ou Creveţi

Recomandări practice pentru o alimentaţie cu un conţinut optim de colesterol Citiţi etichetele Alegeţi alimentele degresate Alegeţi carnea slabă (vita) şi carnea de pasăre fără piele Consumaţi peşte de 2-3 ori pe săptămână; alegeţi peşte mai gras (somon) – AG omega-3 Consumaţi de 5 ori/zi fructe sau legume

Dieta de slăbire Consum redus de uleiuri rafinate și alimente grase Consum crescut de glucide complexe nerafinate (bogate în fibre alimentare) Evitarea prăjitului Utilizarea fierberii și a coacerii. 225 gr.cartof = 140 calorii fiert 600 calorii prăjit în ulei Peste 1000 calorii chipsuri

VĂ MULȚUMESC !