Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Ecosistem unic in Europa

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Ecosistem unic in Europa"— Transcriere de prezentare:

1 Ecosistem unic in Europa
Lacul Techirghiol Ecosistem unic in Europa

2 Lacul Techirghiol - ecosistem unic
Lacul Techirghiol este amplasat în bazinul hidrografic litoral Suprafaţa întregului complex (lacul sărat, lacul salmastru-dulce şi lacul dulce + Balta Tuzla) este de cca ha Lacul Techirghiol reprezintă un ecosistem unic în Europa, întregul ansamblu, reprezentat de lacul sărat propriu-zis si lacul dulce, fiind o zona de o importanţă deosebită pentru biodiversitate, alături de calităţile curative ale apei şi nămolului.

3 Lacul Techirghiol – arie protejata
Lacul Techirghiol a fost declarat ca arie protejata prin H.G. 1266/2000 În anul 2006 Lacul Techirghiol a fost desemnat sit Ramsar devenind al cincilea astfel de sit din România

4 Lacul Techirghiol – arie protejata
In anul 2007 a fost desemnat ca Arie de Protecţie Specială Avifaunistică (SPA) făcând astfel parte din reţeaua europeană de arii protejate, Natura 2000.

5 Lacul Techirghiol – influenta umana
Asupra acestor lacuri omul are o mare influenţă atât directă cât şi indirectă, astfel încât în prezent foarte puţine dintre ele mai funcţionează în regim natural. omul intervine în viaţa lacurilor prin amenajările efectuate în bazinele lor de recepţie. Acestea afectează atât aportul de apă cât şi de aluviuni în lacuri sau pot influenţa chiar compoziţia chimică a apei.

6 Scaderea calitatii apelor lacului
Cauzele alterarii calitatii apei lacului: Defrişările şi degradarea pădurilor, desţelenirea terenurilor Ingrasamintele si pesticidele evacuarea apelor uzate Viiturile înregistrate în perioada 2004 şi 2005 în bazinele hidrografice a cursurilor Valea Biruinţa şi Valea Urlichioi

7 Masuri de protectie Pentru eliminarea cauzelor ce au favorizat cresterea aportului de apa dulce in lacul Techirghiol, au fost executate urmatoarele lucrari principale: Oprirea accesului apei dulci in lacul Techirghiol prin bararea principalei vai, ce alimenteaza lacul de apa dulce Devierea apei inmagazinate in acumularea de apa dulce printr-o conducta de diamentru mare (1400 – 1600 mm) si lungime de 9.2 km, care debuseaza direct in mare debitele deviate. de o serie de amenajari anexe de colectare a unor surse de apa dulce, provenite de pe versantii de la vest si sud ai lacului Techirghiol precum si din sisteme de desecare de pe zona de nord a lacului.

8 Lacul Techirghiol – proiecte
Intre anii 2004 – 2009 a fost realizat Proiectul Life 04/NAT/RO/ privind Îmbunătăţirea condiţiilor de iernat a gâştei cu gâtul roşu (Branta rufficollis) proiect în valoare de Euro finanţat 75 % de Uniunea Europeană şi cofinanţat 25 % partea română. Prin acest proiect se realizeaza monitorizarea parametrilor fizico-chimici ai lacului Techirghiol care se face prin cele două sonde tip baliză montate atât pe lacul sărat cât şi pe cel dulce cu transmiterea datelor în timp real (se monitorizează viteza, direcţia vântului, temperatura apei şi aerului, dar şi compozitia chimica a apei: pH, saturaţia în oxigen, oxigenul dizolvat, conductivitatea şi salinitatea)

9 Concluzii: În ultimul timp parametrii chimici ai apei au stagnat. Salinitatea din analizele chimice are valoarea de mg/dm3. Sistemele de irigaţii au fost dezafectate sau distruse, nu se mai creează probleme prin exfiltraţii. Volumul de aluviuni ce debuşează în lac în urma viiturilor este în creştere datorită suprafeţelor împădurite reduse. Influenţele factorilor antropici sunt în creştere în acestă zonă şi de aceea ele vor trebui limitate şi reduse treptat pentru conservarea factorilor naturali.


Descărcați ppt "Ecosistem unic in Europa"

Prezentări similare


Publicitate de la Google