Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud"— Transcriere de prezentare:

1 Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud
LEPTOSPIROZA (boala ce se ia şi de pe cutiile de suc) Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud Bibliografie: Medicultau.com Wikipedia

2 Leptospiroza este o boală infecţioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicaţie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos şi cardiovascular. A fost descrisă prima dată de Adolf Weil în 1886, motiv pentru care se numeşte şi Boala lui Weil.

3 Leptospire văzute la microscopul electronic
Agenţii patogeni sunt leptospirele - microorganisme sub formă de spirală (spirochete Leptospira interrogans). Acestea sunt rezistente la temperaturi joase şi sensibile la temperaturi înalte.

4 Sursa de infecţie o constituie şobolanii şi alte rozătoare, vitele, porcii.

5 Leptospirele se elimină prin urină, infectând solul, bazinele de apă şi produsele alimentare.

6 Oamenii se îmbolnavesc în timpul scăldatului în iazuri infectate, în timpul lucrărilor pe terenuri umede, etc.

7 Microbul pătrunde în organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare. Ajunşi în organism, microbii pătrund în sânge unde se îmulţesc şi apoi trec în diverse organe - rinichi, ficat, inimă, etc.

8 Perioada de incubaţie este de 2-20 zile.
Boala începe brusc cu: - frisoane; - febră; - cefalee puternică; - dureri în articulaţii; - insomnie şi slăbiciune generală. Apar tulburări hemoragice sub formă de hemoragii nazale, gastrointestinale.

9 Forma icterică se manifestă prin apariţia icterului, pielea şi mucoasele devin galbene. Icteul apare în a 2 -3 zi de boală, apoi dispare peste 2-3 săptămâni. Forma renală se manifestă prin apariţia anuriei. Dacă în asemenea cazuri bolnavul nu se adresează medicului, survine decesul.

10 Boala poate evolua în forme uşoare sau grave cu o durată de 3- 4 săptămâni, convalescenţa este de lungă durată şi se manifestă printr-o astenie pronunţată. Uneori poate da complicaţii oculare ca iridociclita, sau cardiace - miocardita (inflamaţia muşchilor inimii). Tratamentul se efectuează numai în conditii spitaliceşti obligatorii. Cu cât spitalizarea e mai precoce, cu atât rezultatele tratamentului sunt mai încurajatoare.

11 Pentru evitarea îmbolnăvirii, medicii recomandă :
evitarea scăldatului

12 Evitarea contactului prelungit cu apa
Evitarea contactului prelungit cu apa. Pentru cei care muncesc la refacerea caselor, în construcţii, etc. este recomandat să poarte cizme şi mănuşi de cauciuc.

13 Păstrarea normelor de igienă –spălatul pe mâini cu săpun, consumul de apă îmbuteliată sau fiartă şi răcită, păstrarea igienei individuale şi a condiţiilor de păstrare a alimentelor;

14 Evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau viroză respiratorie.

15 ESTE RECOMANDABIL SĂ SE SPELE PARTEA SUPERIOARA A CUTIILOR CU BĂUTURI ŞI A CONSERVELOR ÎNAINTE DE A LE DESCHIDE SI A LE CONSUMA

16 Cutiile şi conservele sunt depozitate în magazii unde sunt expuse rozătoarelor, ca apoi să fie transportate fără o protecţie adecvată. Un studiu recent arată că părţile superioare a cutiilor şi conservelor sunt… MULT MAI INFECTATE DECÂT O BAIE PUBLICĂ… pline de bacterii şi germeni.

17 DE FIECARE DATĂ CÂND CUMPERI UN PRODUS ÎN CUTII CA : LAPTE, SUCURI, BERE, TON, CONSERVE, ETC.
SPALĂ PARTEA SUPERIOARĂ A CUTIEI ÎNAINTE DE A O DESCHIDE. MAI BINE E SĂ PREVII DECÂT SĂ REGREŢI !!

18 Din moment ce, în ziua de astăzi, nu se ştie ce cumpărăm din magazin, ce bem, ce mâncăm şi se pare că nimănui nu-i pasă de aceste lucruri. Trebuie să avem grijă de noi şi de cei din jur pentru că nu o face nimeni altcineva.


Descărcați ppt "Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud"

Prezentări similare


Publicitate de la Google