Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

FOAIE a Asociației Femeilor Ortodoxe Române “Doamna Maria Brâncoveanu”

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "FOAIE a Asociației Femeilor Ortodoxe Române “Doamna Maria Brâncoveanu”"— Transcriere de prezentare:

1 FOAIE a Asociației Femeilor Ortodoxe Române “Doamna Maria Brâncoveanu” a parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/ Rotterdam Nr. 3 Anul 1 26 Martie 2017 Rețete de post De la lume adunate și iarăși la lume date! Ciorbă de legume ceapă, 2 fire praz, pătrunjel rădăcină, păstârnac, țelină, morcov, ardei, păstăi de fasole, cartofi, dovlecel, orez (opțional), verdeață, bulion ulei, zeamă de lămâie/oțet, sare, piper Funcție de oala fiecăruia, cantitățile de legume pot fi mai mari sau mai mici! Tocăm legumele, le călim în 2-3 linguri de ulei cu puțină sare și capacul pus, până ce ceapa devine lucioasă. Amestecăm din când în când. Adăugăm apă, lăsăm să fiarbă și când morcovul și fasolea sunt pe jumătate fierte, punem ardeiul, dovlecelul și cartofii. Lăsăm să fiarbă, iar la sfârșit punem în oală 2-3 linguri de bulion și potrivim de sare, piper și acreală, pe urmă oprim focul și punem verdeața tocată. Dacă nu e suficient de deasă, se fierbe separat orez, se adaugă în oală și se mai dă un clocot. Abia după se pune verdeața. Ciorbă de pește morcov, ceapă, albitură (țelină, păstârnac, pătrunjel rădăcină), ardei, verdeață, tocate mărunt pește zeamă de lămâie/oțet, ulei, bulion, sare, piper Legumele puse în oală, se călesc cu 2-3 linguri de ulei, sare și capacul pus, până ceapa devine lucioasă. Se adaugă apă. Lăsăm să fiarbă și când morcovul e fiert punem peștele. Se lasă până se ridică deasupra, atunci peștele este fiert. Se pun 1-2 linguri de bulion în tigaie cu 1-2 linguri de ulei, se încinge bine și se adaugă în oală. Se mai dă un clocot și se oprește focul. Se potrivește de sare, piper, acreală și verdeață. Se adaugă și orez, fiert separat, și se pune în oală cât este necesar. Poftă bună! Olimpia Gheorghe Supă cremă de morcov și păstârnac 2 persoane 2 păstârnaci, 2 morcovi, o ceapă ulei de măsline, piper, usturoi Sare, crutoane (opțional) Se fierb legumele în apă (un sfert legume, restul apă). Când sunt gata, se călesc câteva secunde piperul şi un cățel de usturoi în ulei de măsline şi se adaugă în oală. Se mai lasă să fiarbă 5 min împreună. La sfârșit se foloseşte mixerul vertical pentru a obține crema şi apoi se adaugă sare după gust. Se poate servi şi cu crutoane. Poftă bună! Maria-Monica Dorobanțu Tocăniță de legume cu ciuperci ceapă, morcov, păstârnac, ardei, ciuperci, tăiate 100 ml vin alb, 1 cană apă (cană de cafea mică) bulion și/sau roșii ulei, sare, piper, oregano, mărar Ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul se pun în tigaie și se călesc în 2-3 linguri de ulei. Se pun și ciupercile, vinul și cana de apă. Se lasă să fiarbă și când sunt fierte se adaugă 1-2 linguri de bulion (se pot pune și roșii), se mai lasă 4-5 min și se oprește focul. Se condimentează cu sare, piper, oregano și mărar. PS: după cum se vede eu gătesc pe bază de bulion (pastă de tomate), mâncarea dobrogeana trebuie sa fie roșie! Olimpia Gheorghe

2 Cartofi dulci la tavă, cu mirodenii
Nr. 3 26 Martie 2017 Cartofi dulci la tavă, cu mirodenii cartofi dulci tăiați felii mai groase sare, piper, oregano, usturoi (opțional) Cartofii tăiați se pun în tavă pe hârtie de copt, cu oregano, sare și dacă vă place și usturoi. Se dă la cuptor. Se verifică cu furculița ca, cartofii să fie suficient de moi. Te lingi pe degete! Poftă bună! Simona Constantinescu Colivă ,,grecească” 1 kg de coliva Moșii de primăvară (de mucenici) și parastasele din această perioadă amintesc de libațiunile1 făcute de grecii antici și de romani pentru morți și zeul Hades Pluto2 la venirea primăverii/revenirea Corei Persefona3 din infern pe pământ pentru 6 luni. În perioada Postului Mare, creștinii ortodocși facem în fiecare sâmbătă pomenirea morților, gândindu-ne la răposații noștri, pocăindu-ne și pregătindu-ne să sărbătorim Învierea Domnului, garanția învierii celor adormiți și a noastră! 300 g grâu biologic, prefiert 150 g nucă mărunțită la mână, 200 g migdale, curățate de pielița maronie (150 g se taie felii subțiri și se prăjesc un pic, restul se despică în 2, pe lungime, pentru decorat) 200 g susan, puțin prăjit și (odată răcit) râșnit 150 g stafide, boabele de la o rodie coapta și dulce. 50 g pătrunjel, tăiat subțire. 2 linguri praf scorțișoara, zahăr pudră, puțină sare Seara se fierbe grâul cca 20 min în apă cu puțină sare. După se lasă la umflat cam 10 min cu focul stins. Se scurge de apă într-o strecurătoare, apoi se ,,usucă” pe masă între două prosoape curate toată noaptea. Se pregătesc și nuca și migdalele (pielița se desface după fierbere în puțină apă cca 1 min), susanul, stafidele (spălate și uscate cu un prosop), boabele de rodie fără a le sfărâma, pătrunjelul spălat și tocat fără tije însă. Toate ingredientele se închid în recipiente să nu-și piardă aromele. Dimineața se pun într-un castron grâul fiert, nuca, migdalele prăjite, boabele de rodie, stafidele, ½ din susan, pătrunjelul și scorțișoara și se amestecă cu o lingură de lemn ușor. Se aranjează într-un castron potrivit dându-i o suprafață puțin bombată ce se acoperă bine cu restul de susan.


Descărcați ppt "FOAIE a Asociației Femeilor Ortodoxe Române “Doamna Maria Brâncoveanu”"

Prezentări similare


Publicitate de la Google