Descarcă prezentarea
Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați
1
CARACTERISTICI ORGANOLEPTICE
ÎNAINTE
2
CARACTERISTICI ORGANOLEPTICE
Produsele alimentare pot fi apreciate şi selectate în funcţie de caracteristicile lor organoleptice, care se stabilesc cu ajutorul ORGANELOR DE SIMŢ
3
CELE CINCI SIMŢURI
4
PÂINEA
5
aspect-formă regulată,cu coaja netedă, lucioasă
7
culoare- brun deschis,aurie,nearsă
9
miez- elastic,fără urme de făină,fără corpuri străine
gust-fără gust acru, amar sau de mucegai miros-fără miros de mucegai,petrol etc.
10
LAPTELE
11
aspect-lichid omogen,fără impurităţi
culoare-alb-gălbui sau albă, uniformă în toată masa miros şi gust-plăcut, gust dulceag
12
CIOCOLATA
13
aspect -exterior-lucios, neted fără pete
-interior-masă omogenă, fără goluri culoare -uniformă, de la maro închis până la maro deschis consistenţă-tare, se sparge când este la rece şi se încearcă ruperea ei miros şi gust-plăcut, cu aromă caracteristică tipului de ciocolată
14
SIMŢ TACTIL Prin pipăit se apreciază duritatea şi elasticitatea produsului. Se exprimă prin cuvintele: neted aspru tare moale fraged uleios făinos
15
VĂZ Prin văz se apreciază forma produsului, aspectul, culoarea, mărimea. La obţinerea produselor alimentare se urmăreşte realizarea unui aspect agreabil, a unor culori plăcute, care să creeze senzaţii ce stimulează apetitul.
16
MIROS Prin miros se apreciază substanţele odorizante (mirositoare) care imprimă această caracteristică produsului.
17
GUST Cu ajutorul senzaţiilor gustative, create în cavitatea bucală, se disting patru gusturi: dulce-dat de conţinutul de zahăr acru-dat,de exemplu, de zeama de lămâie sărat-întâlnit la sarea de bucătărie amar-dat, de exemplu, de boabele de cafea
18
AUZ Senzaţiile sonore,care ajută la estimarea calităţii produselor, pot fi apreciate prin: sunetul care apare la masticare sunetul produs la ruperea unor produse zgomotul băuturilor carbogazoase
19
TIPURI DE AMBALAJE Ambalajul este un material destinat să cuprindă sau să învelească unul sau mai multe produse de acelaşi fel. El se aplică cu scopul de a asigura protecţia temporară, astfel încât produsele să-şi menţină calitatea şi integritatea în timpul manipulării, transportului, depozitării şi comercializării. AMBALAJE
20
AMBALAJE SFÂRŞIT
21
hârtie sau carton
22
materiale metalice
23
materiale plastice
24
sticlă
Prezentări similare
© 2023 SlidePlayer.ro Inc.
All rights reserved.