Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

ZIUA Mondiala A INIMII 29 septembrie 2019 Sa fim eroii inimii!

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "ZIUA Mondiala A INIMII 29 septembrie 2019 Sa fim eroii inimii!"— Transcriere de prezentare:

1 ZIUA Mondiala A INIMII 29 septembrie 2019 Sa fim eroii inimii!
PromoSan-CRSP Bucureşti ZIUA Mondiala A INIMII 29 septembrie Sa fim eroii inimii! Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate

2 Anul acesta cerem oamenilor din întreaga lume să facă o promisiune
Inima este un organ vital care are un rol major in mentinerea vietii organismului uman. Boala cardiovasculară este astăzi cel mai mare criminal din lume. Dar nu trebuie să fie așa. Făcând doar câteva mici schimbări în viața noastră, putem reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, precum și îmbunătățirea calității vieții noastre și stabilind un bun exemplu pentru generația următoare. Este vorba despre a-ți spune tu, despre oamenii cărora le pasă și despre indivizii din întreaga lume, "ce pot face acum să mă îngrijesc de inima mea ... și de inima ta?“ Anul acesta cerem oamenilor din întreaga lume să facă o promisiune Sa fim eroii inimii! O promisiune ca individ să mănânci mai sănătos, să faci mai multă miscare și să-i încurajezi pe copiii tăi să fie mai activi, să spună nu fumatului și să-i ajuți pe cei dragi să se oprească.

3 E alarmant faptul că bolile cardiovasculare reprezinta principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Luăm serios în calcul mesajul transmis de Federaţia Mondială a Inimii conform căruia cel puţin 80 % dintre decesele premature datorate bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate dacă principalii factori de risc, tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica sunt controlate. Fă-i inimii tale o promisiune! Promite-i că o să mănânci mai sănătos, că o să faci mai multă mișcare și că o să-ți încurajezi și copiii să-ți urmeze exemplul, că o să renunți la fumat și că o să-ți faci controale medicale periodice! De ce? Pentru că la ora actuală bolile cardiovasculare sunt principalul ucigaș din lume și din România! 31% din decesele din întreaga lume, adică 17,9 milioane pe an, sunt produse de aceste boli.Fiecare a șaptea persoană, adică în total peste 1,1 miliarde de oameni, are hipertensiune, dar jumătate din cei afectați nici măcar nu îşi cunosc această problemă. Doar o cincime din hipertensivi ţin sub control afecţiunea care poate avea complicații grave: infarctul miocardic, atacul vascular cerebral, insuficienţa renală etc. Tu însuți trebuie sa-ți propui să fii un om sănătos! Dacă amâni cu anii să-ți faci un control medical sau să iei în seamă micile semne care pot indica o afecțiune gravă.Verifică-ți periodic tensiunea arterială şi valorile colesterolului şi glicemiei. Bolile cardiovasculare pot fi prevenite și ținute sub control.

4 Aceasta nu este o corvoadă, ci o investiție în propria sănătate
Aceasta nu este o corvoadă, ci o investiție în propria sănătate! Începând cu anul 2000, data de 29 septembrie marchează Ziua mondială a inimii. Este o ocazie pentru a ne gândi mai mult la sănătatea noastră şi în special la inimile noastre. Nu uitaţi, este foarte important să avem grijă de inima noastră în fiecare zi. Să aveţi o inimă sănătoasă! În 2019, cerem oamenilor din întreaga lume să fie Eroii Inimii, făcând o promisiune de inimă cuiva pe care o iubesc sau de care le pasă. O promisiune de a mânca mai sănătos, de a deveni mai activ, de a spune nu fumatului. O simplă promisiune ... pentru inima mea, pentru inima ta, pentru toate inimile noastre. Toți putem fi ‘’Eroii Inimii’’ Sa fim eroii inimii! Ministerul Sănătăţii si CNAS au în derulare un program național de tratare a bolilor cardiovasculare grave prin intervenții chirurgicale și prin implantare de dispozitive menite să normalizeze funcționarea inimii și circulația sângelui pentru peste de pacienți. Program care s-a dezvoltat și s-a diversificat pe parcursul celor opt ani de funcționare, incluzând noi proceduri, în condițiile în care și bugetul alocat s-a triplat.

5 ZIUA MONDIALA A INIMII 29 SEPTEMBRIE Sa fim eroii inimii!
Ziua Naţională a Inimii - 4 mai Satisfacţia vieţii prelungeşte sănătatea inimii şi susţine longevitatea! ZIUA MONDIALA A INIMII 29 SEPTEMBRIE Sa fim eroii inimii! FACTORI DE RISC PENTRU BOLI CARDIOVASCULARE (BCV) LA ROMÂNI SĂNĂTATEA CARDIOVASCULARĂ ÎN CIFRE bolnavi cu BCV în evidenţa medicului de familie (2015) UNIUNEA EUROPEANĂ : 40% 20% 29% 28% 31% 14,4 l alcool pur/an Hipertensiune Arterială (HTA) Colesterol total mărit Supraponderalitate/diabet Consum redus de fructe şi legume Fumat Activitate fizică redusă Consum de alcool 6,1 milioane cazuri noi 49 milioane pacienţi 2 milioane decese = 37,5% din mortalitatea totală (2013) 383 decese/%000 loc. Mortalitatea standardizată prin BCV ROMÂNIA 2015: locul II în UE pentru Mortalitatea standardizată prin BCV locul II în UE pentru decesele prin Boli Cerebrovasculare locul I în UE pentru decesele prin Infarct Miocardic Acut (IMA) bolnavi cu HTA în evidenţa medicului de familie (2015) SATISFACŢIA VIEŢII: FACTOR NECONVENŢIONAL DE SANOGENEZĂ 2,5 DIN 10 DECESE PREMATURE APAR DIN CAUZA BCV Conform World Happiness Report 2016 (date ) privind satisfacţia medie a vieţii, România ocupa locul 71 din 157 ţări. În România componentele satisfacţiei vieţii erau declarate (în ordine): PIB-ul/locuitor; suportul social; speranţa de viaţă sănătoasă; libertatea alegerii în viaţă; generozitatea (activităţile caritabile). 3 DIN 10 ANI PIERDUŢI PRIN DALY SE DATOREAZĂ BCV CREŞTEREA SATISFACŢIEI VIEŢII DIMINUEAZĂ MORTALITATEA TOTALĂ ŞI PREMATURĂ PRIN BCV! MĂSURI DE PREVENIRE Evitarea fumatului Menţinerea greutăţii în limite normale Activitate fizică adecvată (minim 30 min/zi) Alegerea unei alimentaţii sănătoase Monitorizarea TA (sub 140/90 mmHg) Screening-ul dislipidemiilor Consultaţie de evaluare a riscului cardiovascular Calcularea riscului SCORE Punctajul satisfacției vieţii în Mortalitatea standardizată BCV în 2012 (%000) Mortalitatea prematură BCV (%) (între ani) 1,15 mld. lei CHELTUIELI SPITALIZARE CONTINUĂ BCV Ţara Danemarca 7,526 110 13% 6 DIN 10 PERSOANE MOR ANUAL DIN CAUZA BCV Elveţia 7,509 100 9% Norvegia 7, , % Belarus 5,802 510 26% Letonia 5,560 387,5 24% România 5,528 375 23%

6 BOLILE CARDIOVASCULARE
BOLI DECESE ANUALE LA NIVEL GLOBAL Boli cardiovasculare (BCV) peste 17,9 milioane Cancer ,2 milioane Boli respiratorii milioane Diabet ,5 milioane 31% din decesele globale sunt cauzate de BCV. Peste 23 milioane decese/an prin BCV sunt estimate la nivel global până în 2030. Cauza de deces numărul 1 la nivel mondial Minus 25% până în 2025 Este ținta Organizației Mondiale a Sănătății privind decesele premature (sub 65 ani) prin BNT, incluzând BCV. Venituri mici și medii Țările cu astfel de venituri înregistrează cele mai numeroase decese prin BCV. BCV pot fi prevenite prin combaterea factorilor comportamentali de risc. Bolile cardiace și atacul vascular cerebral sunt responsabile de o treime dintre toate decesele în rândul femeilor, la nivel global.

7 Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită pe data de 29 septembrie a fiecărui an. Scopul este de a atrage atenția oamenilor asupra bolilor cardiace și a gamei de probleme de sănătate asociate; de a conduce acțiuni pentru a educa oamenii că prin controlarea factorilor de risc, cum ar fi consumul de tutun, dieta nesanatoasă și inactivitatea fizică, cel puțin 80% din decesele premature din cauza bolilor de inimă și accident vascular cerebral ar putea fi prevenite. Ziua este comemorată pentru a promova diferite etape preventive și schimbări în stilul de viață pentru a evita orice afecțiune cardiovasculară, cum ar fi infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și orice altă afecțiune legată de aceasta. În medie, peste 17,9 milioane de persoane mor anual din cauza bolilor legate de inimă. Acest lucru este mai mult decât cel al persoanelor care mor din cauza HIV, a malariei și a cancerului. Sa fim eroii inimii!

8 Ziua Nationala a Inimii pe 4 mai si
In tara noastra s-a stabilit celebrarea inimii in doua zile distincte:  Ziua Nationala a Inimii pe 4 mai si  Ziua Mondiala a Inimii pe 29 septembrie. Potrivit specialistilor, in mai putin de 15 ani, bolile cardiovasculare vor fi responsabile de decesul a 25 de milioane de oameni pe an, iar bolile coronariene vor surclasa bolile infectioase, devenind cauza numarul 1 de mortalitate. Ziua Mondială a Inimii este o campanie globală în care indivizii, familiile, comunitățile și guvernele din întreaga lume participă la activități care se ocupă de sănătatea inimii și a altora. Sa fim eroii inimii!

9 Bolile cardiovasculare reprezintă, în prezent, principala cauză de mortalitate la nivel mondial.
România ocupă locul 3 în lume, 62% din totalul deceselor fiind din cauza bolilor cardiovasculare. Cei mai mulţi dintre noi avem, în acelaşi timp, mai mulţi factori de risc (fumăm, suntem sedentari, ducem o viaţă stresantă, avem în familie un istoric cardiovascular, avem valori crescute ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului etc). Aceşti factori de risc, luaţi împreună, definesc riscul nostru cardiovascular global. Sa fim eroii inimii!

10 Ziua Mondiala a Inimii - 29 septembrie este o șansă pentru oamenii din întreaga lume să ia parte la cea mai mare intervenție din lume impotriva bolilor cardiovasculare (BCV). Obiectivul OMS este pe crearea unor medii pentru sanatatea inimii. Scopul: toată lumea, indiferent de localizare sau de statutul socio-economic, merită un acces egal la un mediu favorabil sănătății, la informații despre sănătate, tratament și îngrijire, astfel încât toți oamenii de pe glob să poată sa aibă o inimă sănătoasă toata viața. De a imbunatati sănătatea la nivel global, prin încurajarea oamenilor să facă schimbări de stil de viață și de promovare a educației la nivel internațional cu privire la ceea ce este bun pentru inimă. Această lecție devine din ce în ce mai importantă mai ales că rapoartele despre cresterea incidentei obezitatii, dieta nesănătoasă si lipsa activitatii fizice la copii și tineri devin tot mai frecvente. Fiecare om are șansa de a face alegeri pentru sănătatea inimii oriunde ar trăi, ar munci și s-ar relaxa. Sloganul : Sa fim eroii inimii!

11 Misiunea și ambiția Federației Mondiale a Inimii este: până în 2025 să realizeze obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de reducere a mortalității bolilor netransmisibile prin reducerea cu cel puțin 25% a deceselor premature din cauza bolilor cardiovasculare (În luna mai 2012, liderii mondiali s-au angajat să reducă mortalitatea globală de la bolile netransmisibile (NCD) cu 25% până în 2025). Boala cardiovasculară (BCV) este responsabilă pentru aproape jumătate din toate decesele cauzate de bolile netransmisibile (NCD), devenind cel mai mare criminal din lume. Ziua Mondială a Inimii este, prin urmare, platforma perfectă pentru ca toate comunițățile să se unească în lupta împotriva BCV și să reducă povara globală a bolii. Federația Mondială a Inimii leagă oameni din toate țările și mediile de proveniență în lupta împotriva BCV ; inspiră și conduce acțiuni internaționale pentru a promova o viață sănătoasă a inimii din întreaga lume. Fă-ți promisiunea inimii Principalul apel la acțiune pentru campania din acest an este de a face o promisiune. Sa fim eroii inimii!.

12 Orice boală a inimii, boala vasculară a creierului sau boala vasului de sânge constituie o boală cardiovasculară. Cele mai răspândite boli cardiovasculare includ boala coronariană (de exemplu atac de cord) și boala cerebrovasculară (de exemplu, accident vascular cerebral). Care sunt cauzele bolilor cardiovasculare? Există mulți factori de risc care contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Unii oameni se nasc cu conditii care ii predispun la boli de inima si accident vascular cerebral, dar majoritatea persoanelor care dezvolta boli cardiovasculare o fac din cauza unei combinatii de factori cum ar fi dieta proasta, lipsa activitatii fizice si fumatul, pentru a numi doar trei. Cu cât vă expuneți la mai mulți factori de risc, cu atât este mai mare șansa de a dezvolta boli cardiovasculare. Mulți dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare provoacă probleme deoarece acestea conduc la ateroscleroză. Ateroscleroza este îngustarea și îngroșarea arterelor și se dezvoltă de ani de zile fără a produce simptome. Se poate întâmpla în orice parte a corpului. În jurul inimii, este cunoscută sub numele de boală coronariană, în picioare este cunoscută sub numele de boală arterială periferică.Reducerea și îngroșarea arterelor se datorează depunerii de materiale grase, colesterolului și a altor substanțe în pereții vaselor de sânge. Depozitele sunt cunoscute sub denumirea de plăci. Ruptura unei plăci poate duce la accident vascular cerebral sau un atac de cord.

13 Factori de risc cardiovascular
Există mulți factori de risc asociați cu boala coronariană și accident vascular cerebral. Nu veți dezvolta neapărat boli cardiovasculare dacă aveți un factor de risc. Dar, cu cât aveți mai mulți factori de risc, cu atât aveți o mai mare probabilitate ca dvs., dacă nu luați măsuri pentru a vă modifica factorii de risc și pentru a preveni compromiterea sănătății sa dezvoltati o boală cardiovasculară. FACTORI DE RISC CE POT FI MODIFICATI Inactivitate fizica (sedentarismul) Dieta nesănătoasă Tensiunea arterială crescută și hipertensiunea Utilizarea tutunului Colesterol Obezitatea și excesul de greutate

14 FACTORI DE RISC CARE NU POT FI MODIFICAȚI
Antecedente familiale chiar dacă moșteniți factorii de risc care vă predispun la boli de inimă există măsuri pe care le puteți lua care vă vor ajuta să evitați dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Antecedente personale: Diabet Zaharat Vârsta: Pur și simplu îmbătrânirea este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare; riscul de accident vascular cerebral se dublează la fiecare deceniu după vârsta de 55 de ani. Gen: Sexul dvs. este semnificativ: ca bărbat aveți un risc mai mare de boli de inimă decât o femeie pre-menopauză. Dar, odată ce treceți de menopauză, riscul unei femei este similar cu cel al bărbatului. Riscul de accident vascular cerebral este similar pentru bărbați și femei.  Etnicitatea: originea ta etnică joacă un rol. Persoanele cu origine africană sau asiatică prezintă riscuri mai mari de a dezvolta boli cardiovasculare decât alte grupuri rasiale.  Starea socio-economică: Fiind sărac, indiferent de locul în lume, crește riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral. O viață cronică stresantă, izolarea socială, anxietatea și depresia cresc riscul.

15 Protejați-vă inima! Majoritatea factorilor majori de risc cardiovascular pot fi controlați. Iată câteva sfaturi despre cum să controlați acești factori de risc și să vă protejați inima: Fii activ Opriți fumatul și protejați-vă de tutun Manăncă sănătos Menținerea unei greutăți sănătoase Cunoașteți numerele Urmăriți-vă Luați cu atenție medicamentația Cunoașteți semnele de avertizare

16 O dieta sanatoasa inseamna cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi. O portie = 80g (4 flori de broccoli, 1 para, o mână de morcovi tăiați, 2 prune, 4 linguri de gălbenuș fiert, spanac sau fasole verde ;7 roșii cherry. Cât timp pe săptămână ar trebui faca exercitii fizice adulții în vârstă de de ani pentru a-și menține inima sănătoasa? Pentru beneficii suplimentare pentru sănătate, ar trebui 300 de minute pe săptămână. Întotdeauna discutați cu furnizorul de servicii medicale înainte de a începe orice nou program de exerciții fizice. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani, liniile directoare sunt diferite - ar trebui să facă 60 de minute de exerciții de intensitate moderată până la intensitate mare în fiecare zi. Te-ai lasat de fumat .Dupa câți ani riscul de BCV este la fel ca al unui nefumător? 15 ani -Oprirea fumatului este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea inimii. Dacă vă este dificil să renunțați, discutați cu furnizorul dvs. de asistență medicală pentru sfaturi privind renunțarea la fumat. Care este cea mai mare cauză a decesului din cauza expunerii la fumat ? Aproximativ 80% din totalul deceselor adulte (și peste jumătate din totalul deceselor) cauzate de expunerea la fumul de pasiv sunt datorate de boli de inimă. Dacă vă este dificil să renunțați, discutați cu furnizorul dvs. de asistență medicală pentru sfaturi privind renunțarea la fumat.

17 Fumatul Factori de risc cardiovascular
Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătatea dumneavoastră. Să vă lăsaţi de fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru a vă scădea riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge. Niciodată nu este prea târziu să vă lăsaţi de fumat! Fiecare ţigară pe care o fumaţi vă face rau. Fumatul nu este singurul, dar este cel mai important factor de risc cardiovascular. Toate bolile inimii pot fi cauzate sau agravate de catre fumat. Dacă mai aveţi şi alţi factori de risc (incluzand stress-ul de orice fel), atunci şansele ca dumneavoastră să suferiţi de o boală a inimii creşte foarte mult. Cea mai bună metodă prin care puteţi să evitaţi toate aceste boli este să renuntaţi la fumat. În funcţie de cât de devreme vă lăsaţi de fumat, puteţi reduce sau chiar şterge efectele fumatului asupra organismului dumneavoastră. Astfel, vă veţi reduce dramatic riscul de a suferi de infarct miocardic, accident vascular cerebral şi cancer pulmonar.

18 Care este tipul rău de colesterol
Care este tipul rău de colesterol? Lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL) Prea multă LDL din sânge poate determina acumularea de materiale grase în pereții arterelor. HDL este "bun" deoarece transportă colesterolul înapoi la ficat pentru a fi metabolizat. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă verifica nivelul colesterolului. Prea mult din ce fel de grăsime poate crește nivelul de colesterol ?Grăsimiletrans din alimentele prăjite și grase, plăcinte, prăjituri, produse de patiserie ... tot ceea ce contin grăsimi hidrogenate. Care sunt cele două măsurători pentru calcularea indicelui de masă corporală (IMC)?Pentru a-ți calcula a IMC împărți greutatea în kilograme la înălțimea ta în metri. Apoi împărțiți din nou răspunsul în funcție de înălțimea dvs. în metri, pentru a vă obține IMC. Aruncați o privire la o diagramă a IMC online sau cereți-i să vă ofere asistență medicală pentru a afla dacă dumneavoastră IMC este într-un interval sănătos pentru vârsta și înălțimea dumneavoastră.

19 Ce anume pot să fac pentru a-mi scădea nivelul de colesterol?
În continuare vă sugerăm câteva metode prin care dumneavoastră vă puteţi scădea nivelul de colesterol din sânge şi astfel să reduceţi riscul de a suferi pe viitor de boli ale inimii şi ale vaselor de sânge. Începeţi un program de mişcare. Puteţi începe prin a include mai mult mers pe jos în programul dumneavoastră zilnic, prin a lua scările în loc de lift sau prin a face plimbări în aer liber. Alte opţiuni sunt reprezentate de mersul cu bicicleta, înotul, tenisul sau chiar alergatul. Minimul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 30 de minute de mers rapid pe zi, de cel puţin 5 ori pe săptămână. Scăpaţi de kilogramele în plus. Persoanele obeze au aproape întotdeauna nivelurile de colesterol crescute. Evitaţi grăsimile „nesănătoase”. Ele sunt prezente în carnea roşie (porc sau vită), untura, unt, lapte nedegresat, maioneză, biscuiţi, prăjituri. Puteţi inlocui aceste mâncăruri cu carnea slaba (de pui), produse degresate, fructe. Încercaţi să mâncaţi cât mai multe grăsimi „sănătoase”. Aceastea se găsesc spre exemplu în peşte sau în uleiul de masline. Consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete. Evitaţi prăjelile şi încercaţi să folosiţi alte metode mai sănătoase prin care să gătiţi mâncarea (gratar, cu aburi, la cuptor). Renunţaţi la fumat. Fumatul pe lângă celălalte efecte nocive, „ajută” colesterolul să se depuna pe pereţii arterelor. Oricât de mult aţi încerca, câteodata nivelul de colesterol rămâne crescut, chiar şi la oamenii cu stil de viaţă sănătos. În acest caz, medicul dumneavoastra vă poate prescrie medicamente care să scadă nivelul de colesterol. Este extrem de important să respectaţi sfaturile medicului şi să luaţi pastilele pe care acesta vi le-a indicat.

20 Hipertensiunea arterială
Ce este tensiunea arterială? Sistemul circulator, unul dintre componentele fundamentale ale corpului nostru, este compus din inimă și vasele de sânge. Inima este un organ musculos care se contractă ritmic, având rolul de a se umple cu sânge, pe care mai apoi îl trimite către organe. Arterele sunt echivalentul biologic al unor conducte, fiind vase cu pereți elastici care conectează inima cu restul organismului. Tensiunea arterială este determinată de forța cu care inima trimite sângele în artere și de rezistența la flux opusă de către pereții arterelor. Tensiunea arterială are două valori, denumite „sistolică” și „diastolică”. Valoarea mai mare, citită prima, denumită „tensiunea sistolică”, este determinată în principal de forța cu care inima trimite sângele în artere. Valoarea mai mică, citită a doua, denumită „tensiunea diastolică”, este determinată în principal de rezistența pereților arterelor. Tensiunea arteriala (prescurtată adesea în actele medicale sub forma termenului „TA”) se masoară în milimetri coloană de mercur (mm Hg). Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt: mai puțin de 130 mmHg tensiunea sistolică și mai puțin de 85 mmHg tensiunea diastolică.

21 Diabetul zaharat Obezitatea
Diabetul zaharat este o boala cronica în care nivelul de glucoza din sângele dumneavoastră este ridicat. Sunt 2 tipuri de diabet, cel de tip 1 şi cel de tip 2. Pentru a întelege mai bine această boala, trebuie să ştiţi că insulina, produsă de pancreas, este singurul hormon care scade nivelul de glucoză din sânge. Nivelele crescută de glucoză din sânge pot „distruge” peretele arterelor, ducând la aparitia aterosclerozei. Obezitatea Obezitatea este un factor de risc important pentru dezvoltarea diabetului şi a bolilor de inimă. Să scăpaţi de kilogramele în plus poate fi greu, dar avantajele sunt numeroase.

22 Sedentarismul Un stil de viaţă sedentar este la fel de nesănatos pentru inima dumneavoastră ca şi hipertensiunea, obezitatea sau colesterolul crescut. Vestea bună este că puteţi reduce acest risc dacă adoptaţi un stil de viaţă mai activ! De ce este nesănătos sedentarismul? Sedentarismul a fost întotdeauna asociat cu obezitatea, cu boli ale inimii şi ale vaselor de sânge, cu diabetul zaharat, cu hipertensiunea arterială şi cu niveluri crescute de colesterol „rău” în sânge. Care sunt avantajele mişcării? Este foarte important pentru sănătatea dumneavoastră să fiţi activi pe parcursul unei zile. Indiferent dacă suferiţi sau nu de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge, un program de mişcare în fiecare zi poate avea numeroase avantaje, cum ar fi: Vă ajută să vă menţineţi valorile tensiunii arteriale la un nivel normal; Scade nivelurile de colesterol „rău” (LDL in termeni medicali) şi de trigliceride din sânge; Dacă suferiţi deja de diabet zaharat, vă poate ajuta să aveţi un control mai bun asupra valorilor glicemiei; Scade nivelul de stress, exerciţiul fizic având un puternic efect antidepresiv.

23 Stressul Chiar dacă stress-ul nu este o boală de sine stătătoare,
el poate contribui la aparitia sau agravarea unor afecţiuni cronice cum ar fi insuficienţa cardiacă sau diabetul zaharat şi chiar poate declansa un infarct miocardic. Cum imi afectează stress-ul sănătatea? În momentul în care vă simţiti stresat, în organismul dumneavoastră se elibereaza diverşi hormoni (cum ar fi adrenalina sau cortizolul). Nivelurile crescute ale acestor hormoni pentru o perioadă mare de timp ar putea să vă predispună la alţi factori de risc (hipertensiunea arterială, niveluri crescute de colesterol în sânge). De asemenea, persoanele stresate au tendinţa să fumeze, să consume cantitaţi mari de cafea, să doarmă mai puţin sau să mănânce mai mult decat în mod normal. Toate aceste lucruri nu fac decât să vă crească riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge.

24

25 ... pentru inima mea, pentru inima ta, pentru toate inimile noastre..
Anul acesta cerem oamenilor din întreaga lume să facă o promisiune simplă ... pentru inima mea, pentru inima ta, pentru toate inimile noastre.. O promisiune ca profesionist în domeniul sănătății pentru a salva mai multe vieți. O promisiune... pentru inima mea, pentru inima ta, pentru toate inimile noastre. PROMISIUNE: renunț la fumat activități fizice zilnice o dietă sănătoasă să-i încurajezi pe copiii să fie mai activi să spună nu fumatului și să-i ajut pe cei dragi să se oprească

26 Date statistice pentru judeţul Hunedoara:
2014 2015 2016 2017 2018 Boli Cardio-Vasculare 32.320 32.752 33.396 32621 32.156 HTA 62.629 62.856 62.438 62735 63.158 Diabet zaharat tip II 24.833 26.143 24.478 26404 28.139 Obezitate 4.374 4.716 5.259 5280 4.964 Infarct Miocardic Acut 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Cazuri noi 150 108 113 143 128 177

27 Mentine-ti greutatea corporala la valori normale
O stare buna de sanatate adauga viata anilor! Modifica-ti stilul de viata! Mentine-ti greutatea corporala la valori normale Urmeaza o dieta alimentara sanatoasa: scade cantitatea de alimente cu continut mare de grasimi saturate - utilizeaza produse cu un continut scazut sau absent de grasimi, alege carnea slaba ,peste ( utilizeaza 2 portii pe saptamana de peste gras: ton, macrou), si pui fara piele; mananca zilnic cel putin 5 portii de legume si frute; utilizeaza cereale integrale; renunta la mancarea de fast-food, chips-uri sau inghetata; adopta un regim cu un continut scazut de sare; diminueaza dimensiunea portiilor de mancare. Nu uita de micul-dejun, consuma 2 litri apa pe zi. Renunta la fumat! Beneficii ale renuntatului la fumat: respiratie mai usoara; energie crescuta; reducerea medicatiei; tuse scazuta; imbunatatirea performantelor sexual; imbunatatirea gustului si a mirosului . Alte motive pentru a renunta la fumat: economisici bani; dati exemplu celorlati; evitati expunerea celor din jur la fumatul pasiv; mirositi mai placut ( dispare mirosul de fum din par, haine) Fii activ fizic – fa cel putin 30 minute de activitate fizica in majoritatea zilelor saptamanii Mentineti-va o stare buna de sanatate a musculaturii, oaselor si articulatiilor. De ce sa fim activi? Pentru: A ne mentine o viata independenta; Imbunatatirea capacitatii si fortei muscular; Imbunatarea echilibrului, coordonarii si flexibilitatii; Gestionarea stresului; Cresterea capacitatii cardiac si pulmonare; Imbunatatirea functiei imunitate; Reducerea valorilor TA; Cresterea energiei Protejati-va de bolile infectioase O imunizare corecta ajuta la o imbatrinire sanatoasa Urmeaza cu exactitate tratamentele medicale prescrise Mentineti-va tensiunea arteriala (TA) in limite normale Preveniti si detectati precoce cancerul Detectarea precoce a cancerului iti poate salva viata Preveniti diadetul zaharat de tip II Preveniti obezitatea! Mentine-ti greutatea corporala in valori normale! Scadeti valoarea colesterolului! Evita consumul de alcool Participati la viata sociala Mentineti-va o stare buna de sanatate mintala Beneficii ale mentinerii contactului social: Previne scaderea cognitive; Previne izolarea; Creste stima de sine; Te centrezi pe altii nu pe sine; Imbunatateste sanatatea fizica; Imbunatateste atitudinea vietii; Reduce stresul; Ofera distractie.

28 Semnatarii Declarația de la Mexic privind Sănătatea Inimii si a aparatului circulator (4 iunie 2016) se angajează să lucreze în parteneriat cu toate celelalte societati profesionale si organizatii cu o participatie in domeniul sanatatii pentru a vorbi cu o singură voce astfel incat să se amplifice ambiția noastră colectivă de a reduce povara bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale la nivel mondial. Au un angajament comun pentru prevenirea bolilor de inima si accidentului vascular cerebral ;obiective în Planul Global de Acțiune al OMS asupra bolilor netransmisibile și cu un accent asupra bolilor de inima, accidentului vascular cerebral ; în punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În acest scop, se angajeaza să lucreze împreună la: 1. Crearea unei strategii comune de a sustine la nivel internațional promovarea politicilor de sanatate a intregului aparat circulator; de a influența acțiunile internaționale, regionale și naționale privind prevenirea si controlul bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale. 2. Elaborarea unei strategii comune de punere în aplicare pentru a se asigura că ceea ce funcționează, pe baza probelor, este pus în aplicare pentru (a) cele care suferă deja de boli de inima si accident vascular cerebral, si ingrijitorii lor; (B) cei cu risc crescut de a dezvolta boli de inima si accident vascular cerebral, inclusiv diabetul zaharat, și; (C) pentru populațiile mari în țările cu venituri mici, medii și înalte. 3. oferi o strategie de comunicare printr-o platformă comună cu politicienii, factorii de decizie politică și publicul larg pentru a amplifica vocea noastra pentru sanatatea intregului aparat circulator

29 Resurse bibliografice
Site-ul oficial Euro-OMS: *** Young and physically active: a blueprint for making physical activity appealing to youth. © World Health Organization 2012: ; Site-ul oficial Euro-OMS: Site-ul oficial Euro-OMS *** Portalul Cardioclass: îngrijit de Dr. Luminiţa Iliuţă. Negoescu R., Ateroscleroza subclinică: intervenţia prin activitatea fizică, XII Conf Cardiol Prev & Recup, Poiana Braşov, mai 2003; *** Steps to health. A European Framework to Promote Physical Activity for Health:© World Health Organization 2007: Suner H. Wellcome address. Europrevent 2007, Madrid aprilie; Negoescu R. Physical activity in a typical community of Romania: Joint Meeting WGs Epidemiol&Prevent and Exercise&Rehab (Europrevent I) , Euro Soc Cardiol, Leuven, April 2005; *** Physical activity promotion in socially disadvantaged groups: principles for action. © World Health Organization 2013: Portalul SemneleTimpului.ro: publicat 22 apr 2013; Zeană C. Efortul fizic excesiv şi inima dreaptă. Viaţa Medicală, nr. 9, : Site-ul oficial Euro-OMS: oficial OMS, WHeartD 2012: *** Global Atlas on cardiovascular disease prevention and control, OMS, Geneva 2011: *** Noncommunicable diseases country profiles, 2011: Buletinul Informativ nr.11/2011 al CNSISP: Site OMS 2011: Site-ul Federatiei Romane a Inimii: *** The State of Men’s Health in Europe. Extended Report, European Union, Bruxelles, Negoescu. R. Introducere în noua sănătate publică, Editura Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, Bucureşti 2001. Anderson & Ryden, Iceland success story, EUROPREVENT, Stockholm 2009 *** Ordin comun MS si CNAS privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate pentru anii 2013 si 2014 ***INSP – CNSISP, Anuarul de statistica sanitara pe 2009, Bucuresti 2011 *** INSP – CNSISP, Sinteza operativa statistica sanitara 2010 *** INSP – CNSISP, Miscarea populatiei 2011.

30 DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ JUDEŢUL HUNEDOARA – DEVA
DIRECTOR EXECUTIV DELEGAT Ec. Pera-Stefanie Adina-Ileana Medic sef depart. SSP Dr. Cecilia Birău


Descărcați ppt "ZIUA Mondiala A INIMII 29 septembrie 2019 Sa fim eroii inimii!"

Prezentări similare


Publicitate de la Google