Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII"— Transcriere de prezentare:

1 ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII - 18.05.2019
Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate Centrul Regional de Sănătate Publică Sibiu Institutul Național de Sănătate Publică Ministerul Sănătății DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ JUDEŢUL HUNEDOARA ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII SĂ ACȚIONĂM PENTRU UN VIITOR MAI SĂNĂTOS! ÎMPREUNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂȚII

2 Definitia OBEZITATII OMS definește supraponderalitatea și obezitatea ca acumulare anormală sau în exces a grăsimii în organism, ceea ce prezintă risc pentru sănătate. Una dintre metodele de depistare a excesului ponderal este calcularea indicelui de masă corporală IMC:

3 OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză. Obezitatea este, așadar, o boală cronică, având o prevalență foarte mare și care afectează bărbați și femei de toate rasele și vârstele. Preobezitatea și obezitatea sunt probleme importante de sănătate publică și au nevoie de o strategie comună, ce include promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și tratament și îngrijiri corespunzătoare. Supraponderalitatea și obezitatea sunt definite ca acumulări anormale sau excesive de grăsimi care pot afecta starea de sănătate.Indicele de masă corporală (IMC) este un indice utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica excesul de greutate și obezitatea la adulți. Este definit ca greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg / m2).Pentru adulți, OMS definește excesul de greutate și obezitatea după cum urmează: supraponderalitatea este un IMC mai mare sau egal cu 25; și obezitatea este un IMC mai mare sau egal cu 30. IMC oferă măsura cea mai utilă la nivel de populație a excesului de greutate și a obezității, deoarece este același pentru ambele sexe și pentru toate vârstele de adulți. Cu toate acestea, el poate să nu corespundă aceluiași procent de grăsime la diferite persoane.Pentru copii, vârsta trebuie să fie luată în considerare atunci când se definește excesul de greutate și obezitatea.

4 Peste două treimi dintre români cu vârsta de peste 15 ani (65,1%) nu consumă zilnic cinci porții fructe și legume, ceea ce îi plasează pe ultimul loc în UE. În rândul statelor membre, ponderea celor care consumă cel puțin cinci porții de legume și fructe în fiecare zi (400g) este cea mai mare în Marea Britanie (33,1%) și cea mai mică în România (3,5%)și Bulgaria (4,4%). Consumul de fructe și legume este influențat de gradul de educație.În România, doar 2,7% din cei cu un nivel de educație scăzut consumă cel puțin cinci porții de legume și fructe în fiecare zi, față de 5,5% în cazul celor cu un nivel de educație ridicat. Conform OMS, recomandări specifice pentru o dietă sănătoasă includ: consumul mai multor fructe, legume, nuci și cereale; reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi. Nutriția proastă poate duce la imunitate redusă, sensibilitate crescută la boli, precum și dezvoltarea fizică și mentală deficitară. [1] (Oficiul European de Statistică, Eurostat, Studiu Consumption of fruit and vegetables in the EU, 14 October 2016)

5 Nutriția este aportul de alimente, luate în considerare în raport cu nevoile nutriționale ale organismului. Buna nutriție - un regim alimentar adecvat, bine echilibrat combinat cu activitatea fizică regulată - este o piatra de temelie pentru o sănătate bună. Recomandări specifice pentru o dietă sănătoasă includ: consumul mai multor fructe, legume, nuci și cereale; reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi. Nutriția proastă poate duce la imunitate redusă, sensibilitate crescută la boli, precum și dezvoltarea fizică și mentală deficitară. Într-adevăr, în întreaga UE, șase dintre cei mai frecvenți șapte factori de risc pentru moartea prematură - tensiune arterială, colesterolemie, greutate corporală, consumul inadecvat de fructe și legume, lipsa de activitate fizică și abuzul de alcool - pot, cel puțin parțial, să fie legați de modul în care mâncăm, bem și facem exerciții fizice.

6

7 Ce este ZEIO Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO) este o platformă de campanie a Asociației Europene pentru Studiul Obezității (EASO - European Association for the Study of Obesity), cea mai importantă organizație europeană responsabilă de cercetarea în domeniul obezității. Cu ocazia ZEIO, comunitățile din sănătate, cele ale pacienților și cele politice își adună forțele pentru a crește gradul de informare și conștientizare în ceea ce privește obezitatea și multe aIte afecțiuni asupra cărora aceasta are impact. Specialiștii în sănătate joacă un rol vital în lupta împotriva epidemiei de obezitate în Europa.

8 Importanta ZEIO ZEIO se desfășoară în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii mai pentru a atrage atenția asupra epidemiei de obezitate din Europa și a necesității unei mai bune prevenții și a unor tratamente adecvate. La ZEIO participă persoanele fizice, furnizorii de asistență medicală și organizații din Europa. ZEIO a avut loc pentru prima dată în 2010, iar odată cu trecerea timpului importanța ei a crescut, statele membre UE sprijinind tot mai mult celebrarea acestei zile. În întreaga UE, șase dintre cei mai frecvenți șapte factori de risc pentru moartea prematură - hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, greutate corporală mare, consumul inadecvat de fructe și legume, lipsa de activitate fizică și abuzul de alcool - pot, cel puțin parțial, să fie legați de modul în care mâncăm, bem și facem exerciții fizice

9

10 Ziua Europeană ÎmpotrivaObezității
- 18 mai Să acționăm pentru un viitor mai sănătos ! Ai greutate corporală în limite normale? Calculează-ți indicele de masă corporală, IMC după formula: IMC 25-29 Suprapon deralitate Greutate (Kg) Înălțime (m)2 IMC ≥ 30 Obezitate Ai greutate corporală peste limita recomandată? Ai la îndemână 3 STRATEGII: Adoptă un plan de nutriție echilibrată Fă zilnic activitate fizică Verifică-ți regulat greutatea corporală CNEPSS MINISTERUL SĂNĂTĂȚII INSTITUTUL NAȚIONAL CENTRUL NAȚIONAL DE EVALUAREA ȘI CENTRUL REGIONAL DE DSP HUNEDOARA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ PROMOVAREA STĂRII DE SĂNĂTATE SĂNĂTATE PUBLICĂ SIBIU Materialrealizatîncadrulsubprogramuluide evaluareşipromovare a sănătăţiişieducaţiepentrusănătate al MinisteruluiSănătății - pentrudistribuțiegratuită -

11 poate contribui la dezvoltarea obezității la femei;
OBEZITATEA ȘI SUPRAPONDERALITATEA SEMNE ȘI SIMPTOME ASOCIATE CU OBEZITATEA FACTORI DE RISC PENTRU APARIȚIA OBEZITĂȚII Supraponderalitatea și obezitatea reprezintă acumularea anormală sau în exces a grăsimii în organism, cu efecte asupra stării de sănătate. Indicele de masă corporală(IMC) este cea mai utilizată metodă pentru a clasifica supraponderalitatea si obezitatea la adulți, astfel: Stilul de viață familial - Obezitatea tinde să apară în aceeași familie. Dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, riscul pentru apariția obezității este crescut, din cauza genelor, și a tendinței de a împărtăși obiceiuri alimentare și de stiluri de viață similar; Inactivitatea fizică - Un stil de viață sedentar nu facilitează arderea multor calorii; Dieta nesănătoasă, de ex. alimente tip fast- food și băuturi hipercalorice, cu porții supradimensionate Genetica - Genele controlează cantitatea modul de distribuire a grăsimii de rezervă, și influențează metabolismul energetic; Unele condiții medicale - sindromul Prader- Willi, sindromul Cushing etc.; Medicația unele medicamente pot duce la creșterea în greutate, daca acest lucru nu este compensate printr-o dietă echilibrată și activitate fizică; Vârsta (înaintarea în vârstă); Lipsa de somn sau excesul lui – pot determina schimbări hormonale urmate de creșterea apetitului; Sarcina – creșterea în greutate din timpul sarcinii poate contribui la dezvoltarea obezității la femei; Factori socio-economici Simptomele obezității pot varia în funcție de persoana afectată. Principalele semne și simptome generale asociate cu obezitatea sunt: Greutate corporală crescută și un indice de masa corporală (IMC) ≥ 30 Stare de letargie Dificultăți în respirație – apnee de somn Strat adipos flasc Apariția timpurie a pubertății (la adolescenți) Creșterea în volum a grăsimii abdominale (cu apariția de pete albe sau violet). Un raport- talie circumferință (WHR)>1 la băbați și >0.85 la femei indică acumularea de grăsime abdominală Dureri osteoarticulare (spate, articulații mari) Capacitate scăzută la efort supraponderalitate când IMC ≥ 25; obezitate când IMC ≥ 30. Principala cauză a supraponderalității la copii și a obezității la adulți este reprezentată de dezechilibrul energetic dintre aportul și consumul de calorii.

12 ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂȚII
EFECTELE OBEZITĂȚII ASUPRA STĂRII DE SĂNĂTATE PREVENIREA OBEZITĂȚII O modificare permanentă în mediul înconjurător este cea mai bună modalitate de a asigura schimbări pe Persoanele care au obezitate, comparativ cu cele cu o greutate normală sau sănătoasă, prezintă un risc crescut pentru multe boli grave și condiții de sănătate precum: viață. Modificări mici în stilul de viață, pot preveni boli cronice, ca de exemplu obezitatea, bolile cardiace, hipertensiunea, accidentul vascular cerebral, osteo- artrita, diabetul zaharat de tip 2, diferite tipuri de cancer. 1. Plan de nutriție echilibrată: Consum de alimente cu conținut caloric scăzut, dar cu densitate nutrițională mare, ca de ex. fructe, legume, cereale; Creșterea aportului de fructe și legume și ÎMPREUNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂȚII 18 MAI 2019 Hiperensiune arterială Hipercolesterolemie cu LDL crescut, HDL scăzut sau niveluri ridicate de trigliceride (dislipidemie) Diabet zaharat de tip 2 Boli cardiovasculare Steatoza hepatică Afecțiuni ale vezicii biliare Afecțiuni osoase și articulare (Osteoartrita, artroze) Apneea de somn și probleme respiratorii Diverse tipuri de cancer (endometrial, mamar, colon, rinichi, vezica biliară și ficat) Afecțiuni psihice ( depresia clinică, anxietatea și alte tulburări mintale) Probleme în timpul sarcinii Afecțiuni ginecologice precum infertilitate ți menstruații neregulate Disfuncții erectile Osteoartrită Calitate scăzută a vieții evitarea aportului de grăsimi saturate; Limitarea consumului de dulciuri și alcool;Să se consume trei mese regulate pe zi, cu puține gustări între mese. 2. Activitate fizică regulată și moderată- în funcție de vârstă și starea de sănătate (copii<17 ani – 60 min/zi, adulți > 150 min/săptămână) Verificarea regulată a greutății corporale - recomandat cel puțin o dată pe săptămână. Cunoașterea și evitarea capcanelor alimentare, se poate realiza prin: Identificarea situațiilor care determină mâncatul fără control cu dezvoltarea unor strategii individuale de control al comportamentelor alimentare; Jurnalul alimentar, în care să se noteze când, cât, ce se mănâncă, starea de sațietate fiind un instrument de identificare a unor modele de alimentație; Promovarea alăptării la sân –studiile epidemiologice indică scăderea riscului de supraponderalitate la copiii alăptați la sân. ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂȚII Să acționăm pentru un viitor mai sănătos! 18 mai 2019 Material realizat în cadrul subprogramului de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății - pentru distribuție gratuită Acest pliant se adresează persoanelor cu surplus de greutate și aparținătorilor lor MINISTERULSĂNĂTĂȚII INSTITUTUL NAȚIONAL CENTRUL REGIONAL DE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ SĂNĂTATE PUBLICĂ SIBIU DSP

13 OBEZITATEA ÎN ROMÂNIA ȘI LA NIVEL EUROPEAN
FACTORI DE RISC PENTRU APARIȚIA OBEZITĂȚII Principala cauză a supraponderalității la copii și a obezității la adulți este reprezentată de dezechilibrul energetic dintre aportul și consumul de calorii. Există însă o serie de factori de risc pentru apariția obezității, cum ar fi: Organizația Mondială a Sănătății, OMS definește supraponderalitatea și obezitatea ca acumulare anormală sau în exces a grăsimii în organism, cu efecte asupra stării de sănătate. Ancheta stării de sănătate prin interviu realizată de Institutul Național de Statistică, în anul 2014, relevă o proporție a persoanelor obeze în populația adultă de 9,4%, fiind valoarea cea mai scăzută din Uniunea Europeană unde media a fost de 15,9%. Pentru copii, trebuie luată în considerare vârsta, atunci când se defineste excesul de greutate si obezitatea Exces de greutate – cand greutatea raportată la înalțime este > decât 2 abateri standard faâă de media OMS a standardelor de creștere Obezitate - cand greutatea raportata la inaltime este > decât 3 abateri standard față de media OMS a standardelor de creștere. Stilul de viață familial - Obezitatea tinde să apară în aceeași familie. Dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, riscul pentru apariția obezității este crescut, din cauza genelor, și a tendinței de a avea obiceiuri alimentare și de stiluri de viață similare; Inactivitatea fizică Un stil de viață sedentar nu facilitează arderea multor calorii; Dieta nesănătoasă, de ex. alimente tip fast-food și băuturi hipercalorice, cu porții supradimensionate Genetica Genele controlează cantitatea modul de distribuire a grăsimii de rezervă, și influențează metabolismul energetic; Unele condiții medicale sindromul Prader- Willi, sindromul Cushing etc.; Medicația - unele medicamente pot duce la creșterea în greutate, daca acest lucru nu este compensat printr-o dietă echilibrată și activitate fizică; Vârsta odată cu înaintarea în vârstă, modificările hormonale și un stil de viață mai inactiv crește riscul de apariție a obezității; Lipsa de somn sau excesul lui – pot determina schimbări hormonale urmate de creșterea apetitului; Sarcina – creșterea în greutate din timpul sarcinii poate contribui la dezvoltarea obezității la femei; Factori socio-economici Conform rezultatelor aceluiași studiu, un procent de 46,4% din populația rezidentă de ani și peste este supraponderală (IMC între 25 și 29,9), iar 9,3% suferă de obezitate (IMC peste 30). COMPLICAȚII ALE OBEZITĂȚII Circumferința taliei (cm) asociată riscului pentru sănătate Hipertensiune arterială Diabet zaharat tip 2 Dislipidemie cu hiper trigliceridemie, creșterea fracției LDL și scăderea HDL colesterolemiei Sindrom metabolic Boală cardiacă Accident vascular cerebral Afecțiuni neurologice (risc crescut pentru demență și maladie Alzheimer) Diverse tipuri de cancer: uterin, cervical, endometru, ovarian, mamar, colorectal, esofagian, hepatic, biliar, pancreatic, renal, de prostată Tulburări respiratorii, apnee de somn Afecțiuni ale veziculei biliare Afecțiuni ginecologice, de ex. infertilitate și menstre neregulate Disfuncție erectilă Ficat gras non-alcoolic Osteo-artrită Bărbați Femei Normal 78-94 cm 64-80cm Supraponderalitate (risc crescut) 94-102cm 80-88cm Obezitate (risc înalt) >102cm >88cm Indicele de masă corporală (IMC) este un indice utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica excesul de greutate și obezitatea la adulți. Acesta este definit ca fiind greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg /m2). Pentru adulți, OMS definește excesul de greutate și obezitatea după cum urmează: supraponderalitate când IMC ≥ 25; obezitate când IMC ≥ 30.

14 ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂȚII
CONDUITA ÎN ABORDAREA OBEZITĂȚII PREVENIREA OBEZITĂȚII Evaluarea gradului de supraponderalitate sau obezitate Identificarea comportamentelor nesănătoase ale pacientului cu motivarea și încurajarea acestuia de a adopta un stil de viață sănătos Evaluarea comorbidităților și a riscurilor pentru sănătate pe termen lung Realizarea unui plan nutrițional cu stabilirea necesarului caloric precum și a unui regim individualizat, eficient si durabil Identificarea împreună cu pacientul a modalităților de creștere a nivelului de activitate fizică Identificarea și a altor tipuri de intervenții (terapie medicamentoasă sau chirurgicală) cu informarea pacientului asupra beneficiilor și/sau riscurilor acestora O schimbare permanentă în mediul înconjurător este cea mai bună modalitate de a asigura schimbări permanente. Acțiunile ar trebui să se concentreze asupra: ÎMPREUNĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂȚII 18 MAI 2019 Modificarea stilului de viață; Gestionarea mai bună a echilibrului energetic în mediul actual; Gestionarea problemelor emotionale și/sau comportamentale date de percepția asupra stării de greutate Dezvoltarea și punerea în aplicare a programelor naționale și a politicilor privind obezitatea ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂȚII POLITICI ȘI STRATEGII PENTRU REDUCEREA OBEZITĂȚII Strategia Națională de Sănătate Strategia pentru Europa privind probleme de sănătate legate de nutriție, suprapondere și obezitate Cartea albă privind Strategia Europeană în domeniul nutriţiei, supragreutăţii şi obezităţii şi a problemelor de sănătate legate de acestea Planul de Acțiune al UE privind Obezitatea Copilului Platforma UE pentru intervenții asupra alimentației, activității fizice și sănătății Strategia globală a OMS privind alimentația, activitatea fizică și sănătatea Strategia „Sănătate 2020” asupra căreia toate statele europene membre ale OMS au convenit, în ceea ce privește luarea de măsuri privind obezitatea și prioritizarea lucrărilor referitoare la alimentația sănătoasă pentru copii Să acționăm pentru un viitor mai sănătos! Triada epidemiologică a obezității ( adaptat după Swinburn) STRATEGII UTILIZATE PENTRU CONTROLUL GREUTĂȚII CORPORALE Strategii de schimbare a comportamentului – colaborarea cu echipe interprofesionale Reducerea consumului de grăsimi în alimentație și a alcoolului Plan regulat pentru masă ( cu porții mici de mâncare) Reducerea consumului de sucuri și băuturi îndulcite Evitarea alimentele zaharoase și produselor din carne cu conținut ridicat de grăsimi prelucrate Creșterea consumului de fructe și legume Consumul de alimente cu aport redus caloric Activitate fizică regulată și moderată- în funcție de vârstă și starea de sănătate (copii<17 ani – 60 min/zi, 18 mai 2019 Acest pliant se adresează profesioniștilor din sănătate MINISTERULSĂNĂTĂȚII DSP Material realizat în cadrul subprogramului de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății - pentru distribuție gratuită adulți > 150 min/săptămână) INSTITUTUL NAȚIONAL CENTRUL REGIONAL DE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ SĂNĂTATE PUBLICĂ SIBIU

15 Tema campaniei : Împreună Împotriva Obezității Sloganul : Să acționăm pentru un viitor mai sănătos ! SCOP: Creșterea numărului de persoane informate în privința riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă supraponderalitatea; Creșterea numărului de persoane informate în ceea ce privește nutriția echilibrată; Creșterea gradului de informare a profesioniștilor din sănătate asupra problematicii obezității și metodelor de management ale pacienților cu obezitate. OBIECTIVELE CAMPANIEI Informarea asupra riscurile pentru sănătate pe care le prezintă persoanele supraponderale și cele obeze; Diseminarea informațiilor legate de adoptarea unei alimentații echilibrate și promovarea principiilor legate de stilul de viață sănătos; Intensificarea promovării conceptului alăptării exclusiv la sân în primele 6 luni de viață.

16 MESAJE CHEIE – pentru profesioniștii din sănătate
Obezitatea este una dintre cele mai provocatoare probleme ale sănătății publice din sec. 21. Până în 2030 în unele țări europene, obezitatea va afecta 89% din populație. Informații despre obezitate: Cele mai importante acțiuni în favoarea pacientului sunt legate de respect, recunoașterea obezității ca boală cronică, oprirea stigmatizării prin plan de acțiune la nivel național. Pacientul trebuie încurajat și motivat, medicul să găsească cel mai bun mod de comunicare cu pacientul. Medicul să îl ajute pe pacient să identifice singur comportamentele legate de stilul de viață pe care le poate îmbunătăți Clinicienii să fie instruiți în aspecte psihologice specifice, relevante pentru obezitate  - tulburări de alimentație, depresie, încredere în sine. La nevoie să apeleze la ajutor specializat. Recomandările legate de practicarea unei activități fizice regulate sunt factor cheie în prevenirea complicațiilor și scăderea mortalității premature.

17 MESAJE CHEIE – pentru pacienți și aparținătorii lor
Persoanele obeze pot beneficia de sprijin și tratament. Să se adreseze cu încredere medicului de familie, care va face recomandările necesare. Un stil de viață mai sănătos, care include o dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată, poate ajuta la menținerea unei greutăți normale. Obezitatea este o boală cronică ce poate fi factor de risc pentru alte boli, inclusiv diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare și anumite forme de cancer. Cauzele obezității variază de la condițiile genetice și endocrine la factorii de mediu, cum ar fi stresul, dieta și sedentarismul. Prin împărtășirea poveștilor lor legate de excesul de greutate, persoanele cu obezitate pot sprijini alte persoane afectate de această boală. Povestea personală poate fi prezentată în cadrul unor evenimente, în comunitate. Se pot transmite fotografii, mărturii, videoclipuri la adresa Informații se pot obține la adresa sau la adresa de website a DSP-ului unde se vor afișa materialele IEC Ziua Europeană Împotriva Obezității se găsește pe

18 Obezitatea in Europa Cel mai mare procent al bărbaților
Cel mai scăzut procent de femei obeze a fost observat în România (9,7%), Italia(10,3%), Cipru (12,9%) și Austria (13,4%). Cel mai mare procent al femeilor obeze a fost înregistrat în Malta(23,9%), Letonia(23,3%), Estonia (21,5%) și Regatul Unit (20,4%). Proporția femeilor supraponderale și obeze, 18 ani și peste, 2014(%) Sursa: Eurostat (hlth_ehis_bm1e) Cel mai mare procent al bărbaților obezi a fost în Malta(28,1%), Ungaria(22,0%), Slovenia (21,0%) și Croația(20,7%). Procentul cel mai mic de bărbați obezi a fost observat în România(9,1%), Italia(11,3%), Țările de Jos (11,6%) și Suedia (13,6%). Fig. 2 Proporția bărbaților supraponderali și obezi, 2014 (%) Sursa: Eurostat (hlth_ehis_bm1e)

19 Prevalența obezității în rândul populației de sex feminin
cu vârsta de peste 18 ani în statele membre ale Uniunii Europene, 2016 (%) Prevalența obezității în România la adulții peste 18 ani, ambele sexe, (%) Sursa: World Health Organization 2017.Global Health Observatory Prevalența obezității în rândul populației de sex masculin cu vârsta de peste 18 ani în statele membre ale Uniunii Europene, 2016 (%) Distribuția prevalenței obezității pe județe, pe cvartile, în anul 2017 (sursa: INS) În anul 2017, prevalența cea mai crescută din țara noastră s-a înregistrat în județele Mehedinți (6421,4/100000loc), Arad (3274,8) și Bihor (3244.4). Valorile cele mai mici ale prevalenței obezității s-au înregistrat în județele Harghita (57,7), Bistrița-Năsăud (339,3) și Satu-Mare(354,7) În România, proporţia cea mai mare a obezităţii la femei se înregistrează la cele cu grad de şcolarizare scăzut, pe când la bărbaţi, cei cu grad de şcolarizare înalt au avut cea mai ridicată proporţie de obezitate.

20 Abordări folosite în educația și consilierea
legate de nutriție și diete sănătoase Grupuri țintă pentru educație și consiliere legate de nutriție și diete sănătoase ăn îngrijirile primare de sănătate Proporția adulților obezi în funcție de nivelul de educație, în anul 2014 Sursa: ECHI

21 Date statistice pentru Judetul Hunedoara
OBEZITATE: în 2018 au fost 572 cazuri nou depistate şi au ramas in evidenta 4.964, in 2017au fost 790 cazuri nou depistate si au ramas in evidenta 5280, în 2016 au fost 1009 cazuri nou depistate si au ramas in evidenta 5259 ,2015 au fost 695 cazuri nou depistate si au ramas in evidenta cazuri, în 2014 au fost 1704 cazuri nou depistate şi au ramas in evidenta 4374. Datele obezităţii la adulţi corelează strâns cu numărul bolnavilor de hipertensiune arterială – ramasi in evidenta; Nr. cazuri de diabet zaharat: in anul 2018 au ramas in evidenta , cazuri nou depistate (198 DZ insulinodependent) de DZ,în anul 2017 au ramas in evidenta , cazuri nou depistate (197 DZ insulinodependent) deDZ, in anul 2016 au ramas in evidenta (222 DZ insulinodependent) de DZ , in anul 2015 au ramas in evidenta , cazuri nou depistate 2.594(183 DZ insulinodependent) de DZ , în anul 2014 au ramas in evidenta , cazuri nou depistate (151 DZ insulinodependent) de DZ,

22 Boli Cardio-Vasculare
Date statistice din judeţul Hunedoara Nr.cazuri 2014 2015 2016 2017 2018 Boli Cardio-Vasculare 32.320 32.752 33396 32621 32.156 HTA 62.629 62.856 62.438 62735 63.158 Diabet zaharat tip II 21.779 22.533 24.833 26.404 28.139 Obezitate 4.374 4.716 5.259 5.280 4.964

23 de a practica activitate fizică în cadrul familiei.
Facori de risc, pentru OBEZITATE Genetica. Genele pot afecta cantitatea de grăsime corporală depozitată în organism și locul unde aceasta este distribuită. Genetica poate juca, de asemenea, un rol în eficiența transformării alimentelor în energie și modul în care organismul arde calorii în timpul exercițiilor fizice. Stilul de viață al familiei. Obezitatea tinde apară în familii. Dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, riscul de a se îmbolnăvi copilul este crescut, dar nu doar din cauza geneticii, ci și a obiceiurilor alimentare și de a practica activitate fizică în cadrul familiei. Inactivitate. Sedentarismul determină acumularea caloriilor sub formă de grăsime, deoarece caloriile provenite din alimentație nu sunt consumate. Dacă nu sunteți foarte activ, nu ardeți cât mai multe calorii. Unele probleme medicale, cum ar fi artrita, pot duce la scăderea activității, ceea ce contribuie la creșterea în greutate. Dieta nesănătoasă. O dietă bogată în calorii, conținând puține fructe și legume, dar bogată în alimente fast-food și băuturi hipercalorice, cu porții supradimensionate, contribuie de asemenea la creșterea în greutate. Probleme medicale. La unii oameni, obezitatea poate avea cauză medicală, cum ar fi sindromul Prader-Willi, sindromul Cushing și alte afecțiuni. Artrita, prin reducerea activității fizice, poate determina creșterea în greutate. Anumite medicamente. Unele medicamente pot duce la creșterea în greutate dacă pacientul nu compensează prin dietă sau activitate. Aceste medicamente includ unele antidepresive, medicamente anticonvulsivante, medicamente pentru diabet, medicamente antipsihotice, steroizi și beta-blocante.

24 Facori de risc, pentru OBEZITATE
Probleme sociale și economice. Menținerea unei greutăți corporale normale este dificilă dacă nu există zone sigure pentru desfășurarea activităților fizice. De asemenea, pacienții poate nu cunosc modalități sănătoase de gătit sau nu au bani pentru a cumpăra alimente sănătoase. În plus, persoanele în compania cărora se află pacienții pot influența greutatea acestora - dacă există prieteni sau rude obeze, crește probabilitatea de a acumula greutate în exces. Vârstă. Obezitatea poate apărea la orice vârstă, chiar și la copii mici. Dar pe măsură ce se înaintează în vârstă, modificările hormonale și un stil de viață mai puțin activ măresc riscul de obezitate. În plus, masa musculară din tinde să scadă odată cu vârsta, ceea ce duce la o scădere a metabolismului. Aceste modificări reduc, de asemenea, necesarul de calorii și pot face mai dificilă menținerea greutății corporale normale. Sarcina. În timpul sarcinii, femeia crește în greutate. Unele femei consideră dificilă pierderea acestei greutăți în exces după naștere, ceea ce în timp poate duce la dezvoltarea obezității. Renunțarea la fumat este adesea asociată cu creșterea în greutate, uneori persoana ajungând la gradul de obezitate. Pe termen lung, totuși, renunțarea la fumat reprezintă un beneficiu mai mare pentru sănătate decât continuarea fumatului. Lipsa de somn. Prea puțin sau prea mult somn poate provoca modificări ale hormonilor care cresc apetitul. Creșterea apetitului duce la consumarea în exces a unor alimente hipercalorice și hiperglucidice , ceea ce duce la creșterea în greutate. 1 Obezitatea,

25 Complicații Creșterea trigliceridemiei și scăderea HDLcolesterolemiei
Diabet zaharat tip 2 Hipertensiune arterială Sindrom metabolic – o combinație de hiperglicemie, hipertensiune, hipertrigliceridemie și HDL scăzut Boală cardiacă Accident vascular cerebral Cancer, de ex. uterin, cervical, de endometru, de ovare, mamar, colo-rectal, esofagian, hepatic, biliar, pancreatic, renal, de prostată Tulburări respiratorii, inclusiv apnee de somn Afecțiuni ale veziculei biliare Afecțiuni ginecologice, de ex. infertilitate și cicluri neregulate Disfuncție erectilă și probleme de sănătate sexuală Ficat gras non-alcoolic Osteoartrită

26 Pași în prevenirea obezității
Prevenția este cheia intervenței asupra obezității. Plan de nutriție echilibrată: alimente cu conținut caloric scăzut, dar cu densitate nutrițională mare, ca de ex. fructe, legume, cereale. Evitarea  grăsimilor saturate și limitarea dulciurilor și alcoolului. Să se consume trei mese regulate pe zi, cu puține gustări între mese. Alimentele alese să promoveze cât mai des sănătatea și o greutate corporală normală. Cunoașterea și evitarea capcanelor alimentare. Identificarea situațiilor care determină mâncatul fără control. Jurnalul aimentar, în care să se scrie ce, cât, când se mănâncă, starea de spirit, de sațietate este un instrument de identificare a unor modele de alimentație. Astfel, se pot dezvolta strategii individuale de a controla comportamentele alimentare. Activitate fizică regulată: minute activitate fizică moderată pe săptămână, de ex. mers în ritm rapid, înot Verificarea regulată a greutății corporale, cel puțin o dată pe săptămână Respectarea planului pentru o greutate sănătoasă în timpul săptămânii, la sfârșit de săptămână, chiar și în vacanțe și în concedii crește șansele unui succes pe termen lung.

27 Campania Viața 1.Bea apă, nu suc; 2. Mănâncă zilnic micul dejun;
3. Consumă zilnic trei legume și două fructe; 4. Fă zilnic mișcare viguroasă minimum 60 de minute.

28 Minim 30 de minute de miscare pe zi - Fii activ!
Copiilor şi tinerilor le sunt recomandate 60 minute de activitate fizică în fiecare zi. Un bun mod de a încuraja această activitate este practicarea mişcării în familie. De asemenea, se recomandă copiilor să înlocuiască timpii petrecuţi în faţa ecranului TV sau al calculatorului cu activitatea fizică. În ceea ce priveşte prevenirea obezităţii, Ministerul Sănătăţii îşi propune cooperarea cu industria alimentară pentru reducerea consumului de sare, grăsimi, zahăr şi încurajarea consumului de fructe în şcoli( Ordin nr. 1563/ Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor).

29 Politici și strategii pentru reducerea obezității
În Europa Platforma UE pentru intervenții asupra alimentației, activității fizice și sănătății (2005)  “Strategia pentru Europa privind probleme de sănătate legate de nutriție, suprapondere și obezitate” (2007)  Grupul la Nivel Înalt privind Nutriția și Activitatea Fizică (2007)  Planul de Acțiune al UE privind Obezitatea Copilului   Concluziile Consiliului Europei privind Nutriția și Activitatea Fizică (2014)  În Europa, în 2012 a fost adoptată de toate statele membre din Regiunea Europeană, Sănătatea 2020, noua rețea politică europeană în domeniul sănătății,, cu scopul de a "îmbunătăți semnificativ sănătatea și bunăstarea populațiilor. Inspirat de viziunea "Sănătatea 2020", Planul de acțiune european în domeniul alimentației și nutriției se concentrează pe reducerea bolilor cronice netransmisibile cauzate de alimentație neadecvată și a celorlalte forme de malnutriție prevalente în regiune.

30 Planul european de acțiune privind alimentația și nutriția urmărește reducerea bolilor netransmisibile care pot fi prevenite, precum și a tuturor celorlalte forme de malnutriție, predominante în regiune, printr-o abordare la nivel guvernamental și prin implicarea politicilor privind sănătatea. Acest plan prezintă un set de acțiuni prioritare care contribuie la îmbunătățirea alimentației și a stării nutriționale a populației. Studiile au stabilit proprietățile sanogene a două diete europene: dieta mediteraneană (DM) și dieta nordică (DN). Dieta mediteraneană are la bază ulei de măsline, fructe, legume, cereale integrale, pește și fructe de mare, carne de calitate (dar în cantitate mică), produse organice, fără aditivi, de sezon, alimente preparate în casă. O componentă importantă sunt mesele în familie și siesta după masă. Dieta nordică are în componență fructe și fructe de pădure, pește gras (hering, macrou, somon) și pește slab, legume (varză și rădăcinoase), cereale integrale și ulei de rapiță. În prezent, 15 țări din Regiunea Europeană a OMS recomandă sau pun în aplicare politici sau intervenții în domeniul DM sau DN, bazate pe dovezile privind sănătatea ale acestor diete. Dieta mediteraneană se regăsește sub formă de recomandări sau linii directoare în Cipru, Grecia, Irlanda, Israel, Malta, Turcia, Macedonia, Spania, iar cea nordică în Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Suedia și Norvegia. WHO, HEALTH EVIDENCE NETWORK SYNTHESIS REPORT,

31 În România, Ministerul Sănătății organizează și finanțează programe naționale de sănătate, unele vizând prevenirea și combaterea obezității la adulți și copii. Astfel, în cadrul Planului de acţiuni pe perioada pentru implementarea Strategiei naţionale de sănătate, se evidențiază următoarele direcții strategice: 1. Creşterea eficacităţii şi rolului promovării sănătății in reducerea poverii bolii in populaţie în domeniile prioritare, în care printre indicatorii de performanță se numără elaborarea unui plan multianual privind promovarea unui stil de viaţă sănătos, număr de parteneriate instituţionale funcţionale (cu media, ONG-uri ş.a.), număr campanii de informare şi/sau destigmatizare implementate, număr de școli şi grădinițe în care sunt implementate intervenţii pentru copii şi adolescenţi, unităţi educaţionale acoperite de program de prevenţie primară la copil (% și număr). 2. Îmbunătăţirea stării de sănătate și nutriţie a mamei şi copilului şi reducerea riscului de deces matern şi infantil

32 Legea nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, Legea privind interzicerea mâncării fast-food în şcoli( publicat în Monitorul Oficial nr. 410 din iunie 2008): Art. 10.În incinta unităţilor de învăţământ este interzisă prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror alimente conţinute în lista prevăzută la Art.9lit.a). Art. 11.Meniurile servite în cantinele sau locaţiile asimilate cu cantinele din colectivităţi sunt avizate de către personalul medical şi aprobate de către conducătorul unităţii. Ordinul Nr din 18 octombrie 1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor: Art. 17. Conducerile creşelor, leagănelor, grădiniţelor cu program prelungit şi săptămânal, ale unităţilor şcolare cu semiinternat, internat şi cantină şcolară, ale caselor de copii preşcolari şi şcolari, ale unităţilor de învăţământ superior cu cantină studenţească şi ale taberelor de odihnă vor asigura o alimentaţie colectivă adaptată vârstei şi stării de sănătate, specificului activităţii şi anotimpului, asigurându-se un aport caloric şi nutritiv în conformitate cu recomandările Ministerului Sănătăţii. [1]Monitorul Oficial, Partea I nr. 410 din 02/06/2008 [2] Ordinul 1563/2008, [1]Ordinul 1955/1995,

33 Ordin MS nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Nr. crt. Alimente nerecomandate Limita de la care alimentele devin nerecomandate Exemple de categorii de alimente care prin continut sau forma de prezentare pot fi nerecomandate 1 Alimente cu conţinut mare de zahăr* peste 15 g zahar/100g produs prǎjituri, bomboane, acadele, alte produse similare 2 Alimente cu conţinut mare de grăsimi peste 20 g/100 g produs, din care, cumulativ: grăsimi saturate peste 5 g/ 100 g produs : acizi graşi trans peste 1g/100g produs hamburgeri, pizza, produse tip patiserie, cartofi prăjiţi alte alimente preparate prin prǎjire, maioneze, mezeluri grase ,alte produse similare 3 Alimente cu conţinut mare de sare peste 1,5 g sare/100 g produs (sau peste 0,6g sodiu/100g produs) chips-uri, biscuiţi săraţi, covrigei, sticks-uri sǎrate, snacks-uri, alune sǎrate, seminţe sǎrate, alte produse similare 4 Bǎuturi racoritoare** - Orice tip de bauturi racoritoare, cu exceptia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale imbuteliate 5 Alimente cu conţinut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare Peste 300 kcal pe unitatea de vânzare orice tip de aliment care, prin conţinut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitate de vanzare 6 Alimente neambalate*** Alimente vrac Sandvişuri neambalate 7 Alimente neetichetate**** Alimente care nu respectă prevederile HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare * Fac excepţie fructele şi legumele proaspete ** In incinta scolilor se va vinde numai apa potabila sau minerala imbuteliata pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea. *** Se exceptează bananele şi citricele. **** Pentru crearea unor deprinderi nutriţionale sanogene se recomandă etichetarea nutriţională.

34 Intervenţii de sănătate publică eficiente
şi eficace în managementul obezităţii la nivel naţional Ministerul Sănătății organizează și finanțează programe naționale de sănătate (Ordinul 377/2017) care se derulează în perioada , cum ar fi Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate, conținând Subprogramul de evaluare și promovare a sănătății și educație penru sănătate, care are ca și domenii specifice intervenții pentru un stil de viață sănătos și evaluarea stării de sănătate a populației generale. Societatea de Nutriţie din România a elaborat în 2006 „Ghid pentru alimentaţia sănătoasă„– coordonator Mariana Graur, care poate fi accesat şi consultat pe adresa de internet: . În anul 2005 a fost realizată în ţara noastră, sub egida Ministerului Sănătăţii, ancheta Atitudini şi comportamente legate de stilul de viaţă sănătos. Ancheta s-a bazat pe un chestionar structurat asistat, pe un eşantion stratificat, probabilist, bistadial, de 3000 de subiecţi. În ceea ce priveşte comportamentul alimentar al subiecţilor, rezultatele au arătat, printre altele că obiceiurile alimentare nu diferă foarte mult după indicele de masă corporală (IMC), chiar dacă ponderea celor care au fost sfătuiţi să-şi schimbe regimul alimentar creşte de la 18% în cazul persoanelor cu greutate normală la 54% în cazul obezilor de gradul II. Diferenţele în funcţie de tipul de alimente consumate sunt destul de reduse (persoanele obeze consumă mai rar peşte sau legume proaspete), dar cantitatea de alimente ingerată este diferită (această informaţie nu a fost cuantificată).

35

36 BIBLIOGRAFIE Overweight and obesity –key facts, Global Health Observatory Data: Global Health Observatory Data: World Heart Federation (2017). Obesity. Retrieved from:  World Health Organization, World Health Organization, EUROSTAT, World Health Organization, Romania – physical activity factsheet Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate București: Raportul Național de Sănătate a Copiilor și Tinerilor din România 2016, State of Health in the EU –România, Profilul Sănătății în 2017, NSP-CNEPSS, Studiu privind determinanții comportamentali ai stării de sănătate pentru populația adultă din România CompSanRO, Ghid de intervenție pentru alimentație sănătoasă și activitate fizică în grădinițe și școli, WHO,Health Status in the European Region, WHO,FEEDCities Project, WHO, Health Evidence Network Synthesis Report, Adela Hruby, PhD, MPH and Frank B. Hu, MD, PhD, MPH, The Epidemiology of Obesity: A Big Picture, Pharmacoeconomics Jul; 33(7): 673–689. Obezitatea, WHO, WHO, WHO, WHO Regional Office for Europe nutrient profile model , Copenhaga, 2015, WHO, HEALTH EVIDENCE NETWORK SYNTHESIS REPORT, Ministerul Sănătății din România, Strategia Naţională de Sănătate , Plan de acțiunihttp:// Monitorul Oficial 53 din 21/01/2019, Monitorul Oficial, Partea I nr. 410 din 02/06/2008 Ordinul 1563/2008, Ordinul Ministrului 687/2008, Ordinul 1955/1995, WHO, Better food and nutrition in Europe:a progress report monitoring policy implementation in the WHO European Region, Obesity and inequities - Guidance for addressing inequities in overweight and obesity, 2014, INSP, Raportul Național al Stării de Sănătate a Populației 2017,

37 DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ JUDEŢUL HUNEDOARA – DEVA
Compartiment Evaluare si PromovareaSanatatii si Educatie pentru Sanatate DIRECTOR EXECUTIV , Ec. Cînda Monica MEDIC ŞEF DEPARTAMENT S.S.P., Dr. Birău Cecilia


Descărcați ppt "ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII"

Prezentări similare


Publicitate de la Google