Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Tudor Pereanu Cosmina clasa a V-a prof. coordonator. Maria Mitroi

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Tudor Pereanu Cosmina clasa a V-a prof. coordonator. Maria Mitroi"— Transcriere de prezentare:

1 Tudor Pereanu Cosmina clasa a V-a prof. coordonator. Maria Mitroi
Surse de poluare Tudor Pereanu Cosmina clasa a V-a prof. coordonator. Maria Mitroi

2 Sursele de poluare a mediului ambiant sunt multiple si de aceea agentii de poluare au in general o actiune cumulativa Cei mai raspanditi agenti de poluare sunt cei care duc la:  poluarea chimica (emiterea de substante gazoase, lichide, aerosoli, sau particule solide toxice); poluarea termica (datorata pierderilor de energie in centrale); poluarea fonica (produsa de zgomote si vibratii); poluarea radioactiva (produsa de deseurile radioactive).

3 Agenti de poluare a atmosferei
Sursa principala de poluare (atat in ceea ce priveste cantitatea cat si toxicitatea) este industria.

4 Procesele tehnologice de obtinere a energiei, a carei productie a crescut foarte mult, constituie o alta sursa importanta de poluare a atmosferei.

5 O alta sursa importanta de poluare a aerului, in special in mediul urban o reprezinta transporturile

6 Agenti de poluare a apelor
Datorita oxigenului, dioxidului de carbon si sarurilor minerale pe care le contine, apa reprezinta si un mediu viu, care da viata solului, florei si faunei. Multiplele surse de poluare depasesc capacitatea apei de a se autoepura, epurarea fiind din ce in ce mai complicata si costisitoare. Modificarea calitatii apelor se datoreaza poluarii fizice (termale), chimice (foarte diverse), biologice (cu virusuri), radioactive si prin degradarea termica.

7 Poluarea cu hidrocarburi data de rafinarii, industria petrochimica dar si de transportul auto si naval determina formarea unor pelicule uleioase la suprafata apei si impiedica reoxigenarea naturala a apei.

8 Poluarea apei este insa legata si de aglomerarile urbane, prin apele de la canalizare, uleiuri arse si pline de reziduuri produse de industrie si de autovehicule.

9 Gruparile de oxizi de azot (NOx), sub forma de gaze degajate de centralele electrice si gazele de esapament ale vehiculelor constituie o sursa de poluare acida (ploile acide)

10 Agenti de poluare a solului
Solul este supus poluarii ca si celelalte elemente ale mediului, dar el se reface mult mai greu, in comparatie cu apa si aerul, deoarece procesele de autoepurare sunt mult mai lente. Substantele poluante sunt varsate de om, fie direct asupra solului, fie in apa sau aer, de unde ajung in sol.

11 unele dintre substantele care polueaza solul sunt scoase direct din pamant, cum este titeiul
In unele cazuri, alaturi de titei iese din adanc si apa sarata, asa numita „apa de zacamant“ astfel incat intensitatea toxicitatii este si mai mare pentru sol alte substante poluante apar ca un rezultat secundar in procesul de fabricatie a anumitor produse industriale substante reziduale, ape poluate, uleiuri minerale, etc. de la diverse instalatii sau substante poluante din deseuri, din gunoaie, din resturi menajere de la marile aglomerari urbane, reziduuri de la fermele zootehnice diversele substante chimice (ingrasaminte, erbicide, insecticide etc.) utilizate de om in agricultura si silvicultura, administrate in cantitate prea mare

12 Recunoasterea solurilor poluate se poate face in primul rand pe teren, urmarindu-se plantele si modul de dezvoltare a acestora, fie ca este vorba de vegetatie naturala, fie ca este vorba de culturi.


Descărcați ppt "Tudor Pereanu Cosmina clasa a V-a prof. coordonator. Maria Mitroi"

Prezentări similare


Publicitate de la Google