Aciditatea sucului gastric si a citricelor

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Împrumuturile. Neologismele – Recapitulare
Advertisements

Ecosistem unic in Europa
CARACTERISTICI ORGANOLEPTICE
CUM DUMNEZEULUI AM SUPRAVIETUIT COPILARIEI NOASTRE?
Aboradrea curriculara a disciplinei Consiliere si Orientare invatamantul profesional de 3 ani SIMONA LUCA   Consilier școlar în cadrul CMBARE, la Colegiul.
Pământenii-duşmani ai Terrei?
Poluarea apei Poluarea se produce atunci cand, in urma introducerii unor substante determinate – solide, lichide, gazoase, radioactive – apele sufera modificari.
Merita sa acordati 2 min. de lectura
Frunza Alcătuire şi funcţii.
Pentru prevenirea atacurilor cerebrale, bea ceai
TEORIA SISTEMELOR AUTOMATE
Educație financiară Internet banking.
O reteta gustoasa pt. orice ocazie
APARATE ELECTRICE CASNICE
...lipsa apei e cauza nr.1 a oboselii din timpul zilei?
Fazele clinico-tehnice pentru realizarea protezei scheletate
Metabolismul Energetic
Grupele sanguine.
PROPRIETĂŢILE DETERMINANŢILOR
Asociatia Profesionistilor Prof. dr. Mircea Vintilescu, Decan
PIELEA.
Alimentatia.O viata mult mai buna si sanatoasa
EVOLUTIA VIREMIEI SUB TRATAMENT FITOTERAPEUTIC IN HEPATITA B ȘI C
TEHNOLOGIA CONFECTIONATII PROTEZELOR MOBILIZABILE
DUCEȚI-VĂ AFACEREA PE NOI CULMI!.
IMPORTANȚA MICROBIOMULUI ÎN PATOLOGIA SEXUALĂ A FEMEII
Cromoterapie.
ŞASE OBICEIURI SÃNÃTOASE CARE NE ÎMBOLNÃVESC
Autoritatea Națională pentru Calificări - ANC
Diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare
Coloranti alimentari.
Există obiceiuri în viaţă, zilnic, care dăunează creierului, practic se distrug neuronii, diminuându-se simţitor cantitatea lor. Fără micul dejun Persoanele.
CONFERINTA “CRESTERE SUSTENABILA: ROLUL MEDIULUI DE AFACERI IN ECHILIBRUL MACROECONOMIC SI IN CONVERGENA REALA” 28 OCTOMBRIE 2015 SPINOASA PROBLEMA A CONTEXTULUI.
TENDINȚE MODERNE ÎN ARBITRAJ PREGATIREA SI REFACEREA DUPA MECI Prof. W
ALUMINIUL.
Nu prin număr vom învinge Scopul nu ni-l vom atinge Dacă Domnul nu e cu noi! Biruinţa este dată Celor ce smeriţi îl caută Şi se-ncred în El la nevoi.
Atmosfera planetei Terra
Servicii de Comert Electronic
Sărurile minerale în nutriţia umană
FOAIE a Asociației Femeilor Ortodoxe Române “Doamna Maria Brâncoveanu”
MOTORUL ELECTRIC Dispozitivul care exercită lucru mecanic atunci când consumă energie electrică.
Scoala Gimnaziala ”Mihai Eminescu” Ploiesti
Echilibrul acido-bazic
Realizat de prof. Florin Viu
METODA PROIECTULUI.
Guerlain a botezat parfumul Extras din cupele de crin Cu numele necunoscutei Boeme Sau aristocrate În ale cărei bucle blonde, Decolorate Sau pudrate,
Fă parte din Agricultura Susținută de Comunitate!
Your Text Here STIATI CA un component esential
Instrumentele financiare derivate
TINERII INTRE “DA” SI “NU”
METODE INTERACTIVE DE GRUP
Albina Atunci cand Dumnezeu a creat lumea, a dat fiecarei vietuitoare si cate o arma de aparare : la unele le-a dat dinti ascutiti, altora le-a dat gheare.
FUNCŢII DE BAZĂ ALE ORGANISMULUI ANIMAL
DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ MUREȘ
CAMPANIE PENTRU EFICIENȚA ENERGETICĂ
Importanța legii periodicității
- dr. Folea Mirela – medic primar dermatologie
Autor Diaconu Vlad Clasa A VIII-A Prof: Bratu Luminiţa
Evolutia produsului si pietei de leasing din Romania
Tudor Pereanu Cosmina clasa a V-a prof. coordonator. Maria Mitroi
Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud
ȚESUTURILE VEGETALE ȘI ANIMALE
MATERIA.
Cartoful nu ingrasa Cartoful e recomandat de medicina moderna pentru ca e sanatos, hranitor, energetic, permis tuturor celor predispusi la ingrasare. Inlesneste.
SURSE DE DEZVOLTARE PENTRU AGRICULTURA ENERGII REGENERABILE
Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud
Astăzi e marţi, 17 decembrie 2019
Instrumentar de formare privind APE 1
Anul I. Biologie Titular curs: prof. ing. Băeţică Robert Adrian
Transcriere de prezentare:

Aciditatea sucului gastric si a citricelor -Proiect la chimie- Elevi: Cojanu Stefania Radu Iulian Prof. coordonator: Leontescu Georgiana Clasa: a 11-a A Liceu: C. N. Ienachita Vacarescu

Ce este pH-ul unei substante ? pH-ul reprezintă logaritmul cu semn schimbat al concentrației ionilor din soluție. Prin noțiunea de pH se exprimă cantitativ aciditatea (sau bazicitatea) unei substanțe, pe baza concentrației ionilor numiți hidroniu H3O+. Pentru soluțiile foarte diluate se consideră că pH-ul nu mai este egal cu concentrația hidroniului, ci cu concentrația molară a soluției.

Limite ale pH-ului 0 ≤ pH ≤ 7 => pH acid | soluție acidă pH = 7 => pH neutru | soluție neutră 7 ≤ pH ≤ 14 => pH bazic | soluție bazică

Indicatori acido-bazici Fenolftaleina - mediu neutru -incolor - mediu acid - incolor - mediu bazic - rosu carmin Metiloranj - mediu neutru - oranj - mediu acid - rosu - mediu bazic - galben Turnesol - mediu neutru - violet - mediu bazic - albastru

Sucul gastric Sucul gastric este un lichid incolor, transparent, usor opalescent.  Volumul: 1000 – 1500 ml pe 24 ore. Secretia scade in perioadele interdigestive iar noaptea este egala cu 0 (repaus secretor nocturn).  pH-ul variaza: la adult: 1 – 1,5; la sugar: 5,5.  Densitatea: 1,002 – 1,009 g/cm3.

Compozitia sucului gastric Compozitia sucului gastric: 99% apa si 1% reziduu uscat (0,6% substante anorganice si 0,4% substante organice).  Substante organice ( 0,4 % )- enzime (pepsina, labfermentul), acid lactic, citric, mucine.  Substante anorganice (0,6 %) – HCl, cloruri de Na, K, fosfati de Ca, Mg, sulfocianuri etc.

Acidul clorhidric- hcl Se afla in concentratie de 1,8 – 2,5 g/1000 ml in sucul gastric din care 0,7 – 1,4 g ‰ in forma liberasi 1 g ‰ sub forma combinata.  HCl + acid lactic + acid carbonic dau aciditatea totala a sucului gastric.  HCl se secreta la nivelul celulelor oxintice ale glandelor gastrice Rolurile HCl: - activează enzimele proteolitice din sucul gastric și crează un mediu optim pentru acțiunea acestora - coagulează proteinele, oligozaharidele şi trigliceridele, ajutând la fragmentarea lor grosieră (hidroliza acidă) - stimulează evacuarea gastrică - împiedică dezvoltarea germenilor introduși în stomac odată cu alimentele ingerate (sterilizându-le) - favorizează absorbţia Fe şi trecerea sa (în prezenţa vitaminei C) din forma Fe3+neabsorbabil, în Fe2+ propriu absorbţiei duodenale - ajută la unirea vitaminei B12 cu factorul intrinsec, care reprezintă un prim pas fundamental în procesul de absorbție al vitaminei

Citricele Citricele (portocale, lamai, grapefruit, clementine si mandarine) se caracterizeaza prin pulpa lor suculenta si raportul energetic moderat pe care il ofera (32 kcall/100g pentru lamaie si o medie  45 kcal/ I00g  pentru celalalte tipuri). Glucidele sunt principalele componete energetice din citrice si anume : zaharosa, fructosa si glucoza. Echilibrul dintre continutul de glucide si acizii organici naturali, in esenta acidul citric, defineste savoarea mai mult sau mai  putin dulce al citricelor. Astfel, lamaia, bogata in acid citric (5%) are un gust acru bine pronuntat, in timp ce clementinele, mai putin bogate in acid citric (0.8%), au un gust dulce.

Citricele (2) Citricele sunt o sursa apreciabila de calciu (intre 20 si 40 ml/ 100g), deci, o buna asimilare a calciului de catre organism este facilitata de raportul Ca/P (> 1), prezenta acidului citric si a vitaminei C. Aportul de vitamina C (intre 40 si 80 mg/100 g), deosebit de stabil, este atuul major al citricelor

Acidul citric Acidul citric este unul dintre cei mai răspândiți acizi în natură. Astfel se poate întâlni în plante, sau ca produs în urma proceselor metabolice ale glucidelor sau lipidelor (ciclul lui Krebs sau al lui Meyerhof-Parnas) în organismul animal din respirația tisulară sau în timpul sintezei aminoacizilor esențiali. Acidul citric se găsește în sucurile plantelor citrice, mere, pere, vișine, zmeură, coacăze, în conifere, ciuperci, foi de tutun, vin și chiar în lapte. Acesta are efect negativ în doze mari, scazand pH-ul în alimente crescând însă incidența cariilor dentare.

Acidul citric in biochimie Citratul, baza conjugată a acidului citric, este unul din seriile de compuși implicați în oxidarea fiziologică a grăsimilor, proteinelor, iar carbohidrații pentru dioxidul de carbon și apă. Această serie de reacții chimice este esențială pentru aproape toate reacțiile metabolice, și este sursa a două treimi de energie din alimentele derivate. Seria de reacții este cunoscut sub diferite nume, printre care "ciclul acid citric", "ciclul Krebs" sau "Szent- Györgyi - ciclul Krebs", și "Ciclul TCA". De asemenea, citratul este o componentă esențială a oaselor, contribuind la reglarea mărimii cristalelor de calciu.

Compozitia chimica a citricelor Compozitia chimica a portocalei: apa – 87 g, proteine – 0,7 g, lipide – 0,2 g, glucide – 7,8 g, fibre alimentare – 1,6 g, fier – 0,2 mg, calciu – 49 mg, sodiu – 3 mg, potasiu – 200 mg, fosfor – 22 mg, zinc – 0,2 mg, vitamina B1 – 0,06 mg, B2 – 0,5 mg, C – 50 mg, E – 0,24 mg, acid folic, retinol, etc. Energie la 100 g: 34 kcal. Compozitie chimica a lamaiei : proteine, hidrati de carbon, acid citric, acid malic, citrat de Ca, citrat de Mg, saruri minerale (Na, K, Ca, Ph, Fe), oligoelemente Si, Mn, Cu, vitamina C, vitaminele A1, B1, B2, B3, D, E, PP. Coaja de lamaie contine un ulei volatil bogat in limonen, pinene, camfen, felandren, sesquiterpene, linalol, acetat de linalil, acetat de garanie, citronelol, citrol, aldehide. Compozitia chimica a grapefruit-ului (100 g fruct ):Apa 92.0%, Proteine 0.7%,Grasimi 0.1%, Minerale 0.2%, Carbohidrati 7.0%, Calciu 20 mg,Fosfor 20 mg, Fier 0.2 mg, Vitamina C 31 mg

Experiment:aflarea pH-ului sucului gastric, a citricelor (lamaie,portocala,grapefruit) si a solutiei de hcl cu suc de citrice. Punem sucurile de citrice si acidul clorhidric in cate o eprubeta si cu ajutorul indicatorilor acido-bazici le aflam ph-ul fiecaruia. Vom observa ca valorile ph-ului sunt: Suc de lamaie: 2,4 Suc de portocala: 3,5 Suc de grapefruit: 3,0 Acid clorhidric:6-7 (va f adus in laborator la aceeasi valoare a sucului gastric) Adaugam peste acidul clorhidric din eprubeta, unul sau mai multe sucuri de citrice si aflam din nou ph-ul cu ajutorul indicatorilor acido-bazici. Desi ph-ul ar trebui sa cresca,acesta scade.NaOH (soda caustica) si bicarbonatul de sodiu neutralizeaza acidul clorhidric.

Bibliografie http://www.srif.eu/fisiere/1924_JeUz_Ca%20in%2 0citrice.pdf http://iubimsigatim.wordpress.com/tag/citrice/ http://citynews.ro/lifestyle-17/portocala-regina- citricelor-42852 http://facultate.regielive.ro/proiecte/industria- alimentara/proiect-citrice-111938.html http://www.sfatulmedicului.ro/Investigatii/analiz a-sucului-gastric-si-analiza-bilei_1281 http://drcalinmarginean.blogspot.ro/2011/09/5- acizi-din-organismul-nostru.html www.wikipedia.com

Va multumim pentru atentie ! 