Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare"— Transcriere de prezentare:

1 Diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare
Laboratorul de analize Centrul de biomedicina Diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare biolog specialist Dumitru Nicolau dr. Manuela Amuzescu

2 Laboratorul de analize Centrul de biomedicina
Intoleranța alimentară este o reacție anormala, adesea întârziată, la unul sau mai multe alimente. Termenul de hipersensibilitate alimentara este generic folosit atât pentru intoleranțele alimentare, cât și pentru alergiile alimentare. Debutul este insidios cu acuze în sfera digestiva (discomfort abdominal apărut imediat după masă sau la un interval de timp variabil, diaree sau constipaţie, balonare, etc), cu manifestări cutanate (acnee, eczeme, urticarie, prurit, eritem, etc), osteo-articulare (mialgii, artalgii, oboseala cronica, etc) si neurologice (depresie, insomnie sau anxietate). Intolerantele alimentare pot exacerba si alte afectiuni precum alergiile (bronsita astmatiforma), pot exacerba puseul inflamator in bolile autoimune. In extermis, intolerantele pot afecta chiar si fertilitatea cuplului prin dereglarea mecanismului imunologic prin care mama trebuie sa pastreze grefa timp de noua luni !

3 Laboratorul de analize Centrul de biomedicina
Deficitul enzimatic congenital sau secundar ! Exista deficite enzimatice congenitale (sucraza, izomaltaza, lactaza, la sugari), precum si deficite enzimatice secundare (boli hepato-pancreatice, boala celiaca,bolile inflamatorii intestinale, etc). Intolerantele sunt reactii imunologice intestinale care nu sunt mediate de Ig E. - mecanism imunologic umoral cu secretie Ig G4 ! IgG1, IgG2 şi IgG3 apar în cursul răspunsului imun umoral mediat de limfociteleTh1. IgG4 (ca şi IgE) se asociază caracteristic cu răspunsul indus de limfocitele Th2. - mecanism imunologic celular ! Reactii de citotoxicitate . Leucocitele in contact cu antigene alimentare sunt distruse ! Modificarea microbiomului intestinal ! Alimentele nedigerate pot perturba microbiomul intestinal si astfel intreg statusul imunologic al gazdei.

4 Laboratorul de analize Centrul de biomedicina
Nu exista un consens referitor la utilitatea testelor de intoleranta alimentara ! Testele pentru diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare nu sunt recunoscute de NHS (National Health Institute) din Statele Unite ! In Europa, parerile sunt mai temperate ! Diagnosticul de laborator este standardizat. Exista producatori de teste de intoleranta alimenatara ! - in Italia, prin anii 70 se intoduc testele de citotoxicitate pentru evaluarea subiectiva a gradului de toxicitate al alimentelor asupra leucocitelor! In anii 2010 se introduc si teste automate pentru evaluarea citotoxicitatii in Statele Unite - in Germania, prin anii 2000 se introduc teste de tip ELISA teste imunoenzimatice pentrun evaluarea raspunsului imun umoral (nivel Ig G4). - testele genetice pentru evaluarea enterobiomului au fost dezvoltate dupa anii 2010 in Europa si in Statele Unite. - testele pentru deficitele enzimatice sunt teste genetice (intoleranta la lactoza) si teste specifice deficientelor enzimatice secundare.

5 Laboratorul de analize Centrul de biomedicina
Testele imunoenzimatice / ELISA deceleaza prezenta Ig G4 – la ora actuala sunt controversate (scoala medicala nord americana le contesta). La un prim “search pe net” cele mai multe referinte sunt negative (probabil din cauza favorizarii motoarelor de cautare nord americane). Scoala medicala europeana, britanica si chiar si cea canadiana le promoveaza: Imu Pro (100 / 200 / 300 alimente), York test (127 alimente), Nutrismart (57 alimente), etc. Testele de citotoxicitate – introuse de scoala medicala italiana la ora actuala sunt in curs de recunoastere chiar si de scoala medicala nord americana. Exista metode manuale (Citotoxic test – 57 alimente, Leucotrace alimente) precum si metode automate (ALCAT – alimente). Acestea urmaresc (vizual) gradul de balonizare al leucocitelor dupa ce au fost puse in contact cu respectivul aliment. Metodele automate folsesc metoda impedantei (la fel ca si hemocitometrele curente) !

6 Laboratorul de analize Centrul de biomedicina
diverse grade de intoleranta alimentara (citotoxicitate) alimentara evaluata in functie de gradul de balonizare si respectiv distrugere al leucocitelor ! aspect normal

7 Laboratorul de analize Centrul de biomedicina
În general, o diversitate mare a microbiotei este indicatorul unei flore intestinale sănătoase. Scăderea diversităţii fiziologice poate fi manifestarea unei disbioze. In cadrul proiectului MetaHIT se convine asupra urmatoarei clasificari a disbiozelor intestinale ! Enterotip I: microorganismul predominant este Bacteroides energia fiind generată în principal din carbohidrați și proteine, prin procesul de fermentație. Este mai frecvent la persoanele obeze ! Este favorizata producerea de biotina ! Enterotip II: specia bacteriană predominantă este Prevotella Are capacitatea de a degrada mucina de la nivelul mucoasei intestinale. Acest tip favorizeaza descompunerea glucidelor complexe, producerea de thiamina ! Enterotip III: microorganismul dominant este Ruminococcus Glucidele produse în urma degradării mucinei sunt absorbite, cu traversarea membranei celulare prin mecanisme speciale de transport. Acest enterotip este implicat în biosinteza hemului. 

8 Laboratorul de analize
Centrul de biomedicina Va multumim pentru atentie si va invitam sa ne spuneti care “slide” v-a placut cel mai mult !


Descărcați ppt "Diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare"

Prezentări similare


Publicitate de la Google