Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Gena mucoviscidoza.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Gena mucoviscidoza."— Transcriere de prezentare:

1 Gena mucoviscidoza

2 Gena este situata pe bratul lung al cromozomului 7 la poziţia q31
Gena este situata pe bratul lung al cromozomului 7 la poziţia q31.2 de la perechi de bază. este o gena mare, in determinismul bolii sunt implicate foarte multe mutatii. Cea mai frecventa este mutatia DF508. Gena defectiva determina producerea unei proteine patologice cu rol in transportul clorului la nivelul membranei celulare. Aceasta proteina se numeste Cystic Fibrosis Conductance Regulator (reglator al conductantei transmembranare) – CFTR.

3 cystic fibrosis transmembrane conductance regulator (ATP-binding cassette sub-family C, member 7)

4 Structura genei . Gena CFTR contine aproximativ kilobaze, fiind alcatuita din 27 exoni. Aceasta codifica o glicoproteina constituita din 1480 aminoacizi, ce formeaza cinci domenii: 2 domenii transmembranare, fiecare cu 6 deschideri in α-helix, 2 domenii nucleotidice (NBD) in citoplasma, interconectate la regiunile transmembranare si un domeniu reglator (R), care leaga intre ele domeniile transmembranare. Canalul ionic se deschide doar atunci cand regiunea reglatoare a fost fosforilata de catre proteinkinaza A (PKA), iar domeniul nuceotidic leaga ATP.

5

6

7 Modul de transmitere: - Fiecare copil conceput de doi parinti, ambii cu mutatii ale cate unei gene CFTR, are 25% sanse sa fie sanatos (ambele gene sunt lipsite de mutatii), 50% sanse sa fie purtator (o gena este defecta) si 25% sanse sa fie bolnav de fibroza chistica (ambele gene CFTR prezinta mutatii). Imaginea alaturata prezinta cele explicate anterior

8

9 Mutatiile genei: Mutatiile genetice reprezinta blocarea sau functionarea defectuoasa a canalelor de clor la nivel celular si implicit a clorurii de sodiu si a apei. Ca rezultat, secretiile de la nivelul majoritatii organelor si sistemelor vor fi cu un continut sarac de apa, vascoase, aderente la epiteliile canaliculelor excretorii, greu de eliminat spre exterior.

10 alterarea functiilor organelor si distrugerea acestora (plamani, pancreas, ficat, intestin, organe de reproducere).

11 La nivelul tegumentului determina o secretie sudorala cu concentratie foarte crescuta in sare. Drept urmare tabloul clinic este extrem de polimorf, dar semnele clinice majore sunt: suferinta respiratorie cronica (pneumopatie cronica obstructiva), diareea cronica cu steatoree si stationare/scadere ponderala.

12 regiunea numarul procentajul densitatea promoter 30 1.65 n/a exon 1 1 0.05 1.89 exon 2 2 0.11 1.80 exon 3 52 2.86 47.71 exon 4 120 6.59 55.56 intron 1 3 0.16 intron 2 0.00 intron 3 20 1.10 intron 4 12 0.66 intron 5 8 0.44

13 BOLILE CAUZATE DE MUTATIILE GENEI
FIBROZA CHISTICA Fibroza chistica sau mucoviscidoza este cea mai frecventa afectiune monogenica, avand o incidenta de 1: nou-nascuti in randul populatiei de origine caucaziana. Se transmite autozomal recesiv si se caracterizeaza prin pleiomorfism clinic, cu evolutie cronica, avand o durata medie de supravietuire de 37 ani, varsta ce este mai mare la barbati decat la femei.

14 Mutatiile genei CFTR pot fi grupate in 6 clase diferite, impartite in raport cu consecintele lor functionale la nivel celular : -clasa I: proteina nu este sintetizata; -clasa II: CFTR este insuficient prelucrata la nivelul aparatului Golgi; -clasa III: proteina nu este functionala; -clasa IV: CFTR prezinta conductanta anormala; -clasa V: CFTR prezinta un defect partial de sinteza -clasa VI: CFTR este degradata accelerat

15

16 Mucoviscidoza se prezinta sub mai multe forme:
boli pulmonare obstructive progresive cu bronsiectazii caracterizate prin insuficienta pancreatica boala pulmonara obstructiva progresiva in timpul adolescentei cu cresterea frecventei de spitalizare la maturitate sinuzite si bronsite recurente infertilitate la barbatii tineri.

17 Infertilitatea: Mai mult de 95% dintre barbatii cu FC sunt infertili, ca urmare a  absentei congenitale bilaterale a ductelor deferente si mai rar prin azoospermie obstructiva. Corpul, coada epididimului si veziculele seminale poate fi anormal dilatate sau chiar absente. Doar 1% dintre pacientii cu mucoviscidoza sunt fertili, acestia prezentand forme usoare de boala. Spermatogeneza este normala la acesti barbati.

18 Femeile cu FC sunt fertile, desi cateva (20%) pot prezenta un mucus cervical anormal care contribuie la infertilitate. Deoarece supravietuirea indivizilor cu FC s-a imbunatatit considerabil in ultimele decenii, sarcina la femeile cu FC a devenit o problema importanta. Exista studii care afirma ca sarcina decurge bine la aceste pacientele, dar si studii care atesta aparitia unor complicatii.

19 diagnosticul fibrozei chistice se stabileste pe baza elementelor clinico-anamnestice caracteristice si este apoi confirmat prin testul sudorii sau analiza moleculara. La 70% dintre pacienti diagnosticul este stabilit inaintea varstei de 1 an, de obicei in primele luni de viata. Totusi exista bolnavi la care diagnosticul este confirmat abia dupa varsta de 10 ani.


Descărcați ppt "Gena mucoviscidoza."

Prezentări similare


Publicitate de la Google