Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

NOUTĂŢI ÎN FITOTERAPIA AFECŢIUNILOR PSIHIATRICE

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "NOUTĂŢI ÎN FITOTERAPIA AFECŢIUNILOR PSIHIATRICE"— Transcriere de prezentare:

1 NOUTĂŢI ÎN FITOTERAPIA AFECŢIUNILOR PSIHIATRICE
Dr. Matei Iorgu Dragoş Medic rezident Psihiatrie Spitalul Clinic Alexandru Obregia

2 Introducere Cercetarea ştiinţifică în domeniul Neuroştiinţelor în general şi a Psihiatriei în special s-a îndreptat din ce în ce mai mult în ultimii 10 ani spre căutarea de soluţii terapeutice în domeniul terapiei cu extracte din plante, sau elemente minerale.

3 Introducere Aflată în beneficiul pacientului, această abordare oferă o constelaţie nouă de soluţii terapeutice, predominant în cazul pacienţilor cu polipatologii şi comorbidităţi care invalidează o parte din tratamentul alopat.

4 Relatia intre numarul de copaci si numarul de antidepresive prescrise in Londra.

5

6 23 de articole noi publicate in anul 2015, in lunile ianuarie-aprilie

7 Valeriana Sunatoare (Valeriana officinalis) (Hypericum perforatum) Floarea pasiunii Ginkgo Biloba (Passiflora incarnata)

8

9

10

11

12 Modele patologice analizate
Sindromul depresiv Sindromul psihotic Sindromul demential Toxico-dependentele

13 Elemente generale ale articolelor
Crearea unui model patologic de boala psihica Pe loturi de sobolani/soareci impartiti in: -martor cu medicatie psihotropa; -extract fito studiat; -placebo; Evaluarea rezultatelor s-a efectuat observand modificari ale comportamentului alimentar (zaharoza), comportamentul in spatiu deschis, in labirint suspendat, sau testul inotului fortat. S-au efectuat ulterior masuratori ale nivelului de neurotrasmitatori ; S-au efectuat, dupa caz, si masuratori ale nivelului stresului oxidativ la nivel cerebral si hepatic, concentratiile serice ale unor hormoni de stres; Rezultatele au aratat un efect antidepresiv;

14 Sindromul depresiv Efectul antidepresiv al genipozidei (Gardenia
jasminoides Ellis) prin reglarea axului hipotalamo hipofizo adrenocortical

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 Sindromul psihotic

27 Sindromul psihotic

28

29

30

31 Sindromul Demential

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41 Toxico-dependentele

42 Prezentari de caz 1 Pacient în vârstă de 32 de ani, absolvent de studii superioare, de profesie pompier în cadrul SMURD, părinti bolnavi de HTA, fără APP semnificative. Rămâne văduv în mai 2014, soţia decedând în urma unei hepatite B acute, complicată cu pancreatită şi insuficienţă renală acută. Familia soţiei decide să o înmormânteze la Chişinău, oraşul ei natal.

43 La acest bărbat se instalează progresiv un sindrom psiho-patologic manifestat prin insomnie, nelinişte psihomotorie, scăderea apetitului alimentar, randament util scazut, scaderea poftei de mancare, labilitate emotională cu plâns facil, lipsa bucuriei de viaţă, ideaţie global negativă, ideaţie de vinovatie şi inutilitate, scăderea stimei de sine, fără ideaţie suicidară

44 Dupa eveniment ramane sa locuiasca cu bunica acestuia, bolnava de HTA, pe care o ingrijeste.
In urma evaluarii clinice si psihice se pune diagnosticul de Episod Depresiv Major de intensitate medie, declansat in contextul reactiei de doliu. Se decide inceperea tratamentului cu : 1. Antistres 3cps pe zi, cu 1cps suplimentar la nevoie , in momente de neliniste si anxietate accentuate 2. Noapte buna 2cps seara, cu 30 de minute inainte de culcare; 3. Ulei esential de lavanda, seara 2-3 pic per os. A urmat aceasta schema timp de o luna. La control starea pacientului este usor ameliorata, cu remiterea insomniei, a nelinistii si cu revenirea poftei de mancare. Persista dispozitia depresiva, ideatia negativa si de inutilitate, stima de sine scazuta, anhedonia. Pacientul nu a relatat nici o reactie adversa la schema de tratament. Se decide continuarea tratamentului pentru inca 3 luni, cu re-evaluare la inca o luna.

45 Dupa 2 luni de la inceperea tratamentului, pacientul se prezinta la control , cu stare de dispozitie ameliorata, somn odihnitor pe timpul noptii, fara neliniste psihomotorie, fara anhedonie, relateaza ca se descurca mult mai bine la servici. Solicita reducerea tratamentului afirmand ca se simte bine. Se mentine tratamentul prescris, cu ajustarea dozelor, Noapte buna si uleiul esential de lavanda, la nevoie, in caz de insomnie. Se reduce doza de Antistres, la 1cp/zi.

46 Pacientul revine la control la 10 luni de la debut, prezentand o stare generala buna, dispozitie eutimica, fara simptome depresive. Particularitatea cazului: pacient tanar, fara APP semnificative, fara tulburari de personalitate, solicita rapid ajutor de specialitate, echipa terapeutica mixta, medic si preot; complianta la tratament si complianta la sfaturile duhovnicului.

47 Caz clinic nr. 2 Pacient în vârstă de 76 de ani, domiciliat în Piatra Neamt, căsătorit, locuieşte cu soţia, 1 copil, pensionar, fost maistru electrician, cunoscut cu HTA, cardiomiopatie ischemica si depresie. A avut primul episod depresiv în preajma schimbării regimului politic în 1989, pentru care a fost internat şi a urmat tratament medicamentos o perioadă de timp. A avut 4-5 episoade în intervalul , cu evaluări în cadrul LSM teritorial. Ultimul episod depresiv apare în vara 2014, cu debut insidios, cu instalarea dispoziţiei depresive, a insomniei, lipsa poftei de mâncare, retragere socială, scăderea randamentului util, anhedonie.

48 Solicită în septembrie un consult psihiatric, cu evaluare cognitivă (MMSE în limite normale) în urma căruia se recomandă tratament cu Anafranil, pe care nu îl tolerează şi îl întrerupe la scurt timp. Revine la consult iar medicul psihiatru înlocuieşte Anafranil cu Sertralină 100mg pe zi. Din noiembrie 2014 este de acord să încerce un tratament alternativ, la rugămintea fiicei, cu un preparat alcătuit din conuri de hamei, extract de valeriană şi ginseng siberian, 3cps pe zi, asociat cu Noapte Bună 1-2 cps seara la culcare.

49 În prima lună de tratament începe să apară ameliorarea dispozitiei, cu somn neîntrerupt şi odihnitor pe timpul nopţii, îşi reia activitatea zilnică de a merge prin oraş la cumpărături, se restabileste apetitulalimentar În continuare se află sub tratament cu Sertralina 50mg pe zi, asociat cu tratamentul fito. Particularitatea cazului: Bun suport familial, pacient compliant la tratament.

50 Vă mulţumesc


Descărcați ppt "NOUTĂŢI ÎN FITOTERAPIA AFECŢIUNILOR PSIHIATRICE"

Prezentări similare


Publicitate de la Google