Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Împrumuturile. Neologismele – Recapitulare

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Împrumuturile. Neologismele – Recapitulare"— Transcriere de prezentare:

1 Împrumuturile. Neologismele – Recapitulare
Clasa a viii-a

2 design sobru sociabil adecvat urban a insera cordial culpa
Găsiți câte un sinonim pentru cuvântul neologic indicat Dând click pe fiecare sobru design sociabil urban adecvat a insera cordial culpa Mergi mai departe!

3 SERIOS Inapoi

4 aspect Inapoi

5 prietenos Inapoi

6 citadin Inapoi

7 potrivit Inapoi

8 binevoitor Inapoi

9 vina Inapoi

10 A introduce Inapoi

11 Să ne amintim ! Ce sunt împrumuturile?
Împrumuturile apar ca rezultat al contactului dintre două limbi; este favorizat de mai mulţi factori: vecinătatea geografică, raporturile culturale, economice, politice între diferite comunităţi, dar şi convieţuirea unor populaţii Să exersăm împreună ! Ce sunt neologismele? Neologismele sunt cuvintele împrumutate recent din alte limbi, sau create în interiorul limbii prin derivare sau compunere, având obligatoriu un component neologic.

12 D I S T N C V R G H J A O B L U E W F P M Z Q
Oferiți câte un sinonim pentru neologismele identificate in careul de mai jos. Daţi click şi de fiecare dată va apărea un cuvânt. Selectaţi neologismul pentru a descoperi sinonimul lui. Pe pagina cu ultimul sinonim veţi găsi un buton care vă va ajuta să mergeţi mai departe! D I S T N C V R G H J A O B L U E W F P M Z Q

13 Specific !!! Inapoi

14 Salvator !!! Inapoi

15 Iluzoriu !!! Inapoi

16 Lumesc !!! Inapoi

17 Liber !!! Inapoi

18 ruŞinos !!! Inapoi

19 Lipsa !!! Inapoi

20 TRECĂTOR !!! Inapoi

21 SĂRAC !!! Inapoi

22 A corecta !!! Inapoi

23 Izbitor !!! Inapoi

24 INDECENT !!! Inapoi

25 De prisos !!! Inapoi

26 Inocent !!! Inapoi

27 A ANULA !!! BRAVO !!! Mergem mai departe !

28 Identificati cinci neologisme in textele de mai jos
Identificati cinci neologisme in textele de mai jos. Apăsaţi butonul “Să verificăm” pentru a vă corecta alegerile făcute. Mult success! Pe măsură ce economiile ţărilor dezvoltate exploatează avantajele oferite de Internet, intrastructura şi secretele acestor ţări devin din ce în ce mai vulnerabile atacurilor cibernetice. Dacă în secolul trecut războaiele aveau loc pe câmpul de luptă, astăzi obţinerea resurselor adversarilor implică din ce în ce mai des o bătălie în teritoriul virtual. Să verificăm !

29 Verificare: Pe măsură ce economiile ţărilor dezvoltate exploatează avantajele oferite de Internet, intrastructura şi secretele acestor ţări devin din ce în ce mai vulnerabile atacurilor cibernetice. Dacă în secolul trecut războaiele aveau loc pe câmpul de luptă, astăzi obţinerea resurselor adversarilor implică din ce în ce mai des o bătălie în teritoriul virtual. Mai departe !

30 O simplă căutare pe Google a cuvântului "vitamine" generează milioane de rezultate. Cotrobăind prin site-uri, veţi da peste expresii care susţin utilizarea vitaminelor, anunţând că acestea "cresc nivelul de energie", "stimulează funcţia cerebrală " şi "stopează sau chiar vindecă unele tipuri de cancer". Să verificăm !

31 Verificare: O simplă căutare pe Google a cuvântului "vitamine" generează milioane de rezultate. Cotrobăind prin site-uri, veţi da peste expresii care susţin utilizarea vitaminelor, anunţând că acestea "cresc nivelul de energie", "stimulează funcţia cerebrală " şi "stopează sau chiar vindecă unele tipuri de cancer". Mai departe !

32 All right. Se apropie week-end-ul
All right! Se apropie week-end-ul. In drum spre job, mă uit la domnişoare îmbrăcate după ultimul trend, şi mă întreb cât timp (şi bani) au pierdut la mall căutând solduri sau la sala de fitness. Pentru unii, shoppingul a devenit un hobby. La fel şi să facă body building ori jogging. Este totuşi mai sănătos decât să caşti ochii seara la un talk show la televizor. Să verificăm !

33 VERIFICARE: All right! Se apropie week-end-ul. In drum spre job, mă uit la domnişoare îmbrăcate după ultimul trend, şi mă întreb cât timp (şi bani) au pierdut la mall căutând solduri sau la sala de fitness. Pentru unii, shoppingul a devenit un hobby. La fel şi să facă body building ori jogging. Este totuşi mai sănătos decât să caşti ochii seara la un talk show la televizor.

34 Tema: Realizați o compunere despre serialul preferat de 15 rânduri utilizând cel puțin 20 de neologisme!!


Descărcați ppt "Împrumuturile. Neologismele – Recapitulare"

Prezentări similare


Publicitate de la Google