Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Albina Atunci cand Dumnezeu a creat lumea, a dat fiecarei vietuitoare si cate o arma de aparare : la unele le-a dat dinti ascutiti, altora le-a dat gheare.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Albina Atunci cand Dumnezeu a creat lumea, a dat fiecarei vietuitoare si cate o arma de aparare : la unele le-a dat dinti ascutiti, altora le-a dat gheare."— Transcriere de prezentare:

1 Albina Atunci cand Dumnezeu a creat lumea, a dat fiecarei vietuitoare si cate o arma de aparare : la unele le-a dat dinti ascutiti, altora le-a dat gheare. Albinei i-a dat un ac mititel, zicandu-i : -Iti dau acest ac , sa birui toti dusmanii cu el. Cand vei intepa cu el, sa-l usture si sa se umfle carnea in jurul intepaturii. -Doamne, raspunse albina. Arma ce mi-ai dat-o este prea mica. Da-mi si puterea, ca acela pe care il voi intepa, sa si moara ! Dumnezeu, vazand ca albina este rea la suflet, se supara si ii spuse: - Mierea ta sa fie dulce, iar din ceara ta sa se faca lumanari. Insa, pentru ca esti rea, cand vei intepa pe cineva cu acul, sa mori tu, nu cel intepat ! Si asa a ramas, cum a hotarat Dumnezeu.

2 Cand vremea se incalzeste, matca zboara, urmata de sute de trantori.
Se imperecheaza, insa, doar cu unul dintre ei, zburand la inaltime. Depune ouale in camerutele hexagonale, construite cu migala de lucratoare. Din oua ies larvele, care se transforma in nimfe. Intr-o saptamana nimfele se tranforma in albine adulte Acest tip de inmultire se numeste metamorfoza.

3 NU UITA !

4 Albinele au doua perechi de aripi membranoase.
Piesele bucale sunt adaptate pentru a suge si linge nectarul florilor. Se inmultesc prin metamorfoza completa. Locul unde sunt plasati stupii se numeste prisaca. Cresterea albinelor se numeste apicultura.

5 Mediul de viata Din primele zile calduroase de primavara, florile sunt vizitate de albine.... Ele traiesc intr-o ,, familie “, denumita stup, alcatuita din zeci de mii de indivizi. Sa cunoastem aceasta minunata familie !

6 Familia de albine are urmatoarea componenta :
Matca ( regina ) Trantorii- masculi cu rol de inmultire.Nu au ac si piese bucale. Toamna sunt alungati din stup sau chiar omorati de lucratoare. Albinele lucratoare- femele care nu depun oua. Sunt foarte numeroase si au roluri multiple :recolteaza nectarul, construiesc fagurii, fabrica mierea,ingrijesc larvele si matca, apara stupul, secreta ceara.

7 Alcatuirea corpului

8 Corpul albinei este format din cap, torace si abdomen.
CAPUL :2 ochi compusi si 3 ochi simpli. Anterior , are 2 antene subtiri , indoite in unghi drept. Gura este inconjurata de piese bucale (Unele ajuta la prelucrarea cerii si construirea fagurilor, altele pentru a suge si linge nectarul florilor. TORACELE : format din 3 segmente si este acoperit cu perisori. Dorsal prezinta 2 perechi de aripi membranoase. Ventral , este prevazut cu 3 perechi de picioare articulate. Perechea a treia are o alcatuire deosebita.

9 ARIPILE ALBINEI

10 ABDOMENUL :prezinta ventral niste glande care secreta ceara, iar la extremitatea lui un ac veninos.
Acul este un mijloc de aparare si de atac al albinelor lucratoare. Trantorii nu au acest ac. Acul mai ajuta la injectarea veninului in faguri, pentru a impiedica alterarea mierii.

11 INMULTIREA ALBINELOR


Descărcați ppt "Albina Atunci cand Dumnezeu a creat lumea, a dat fiecarei vietuitoare si cate o arma de aparare : la unele le-a dat dinti ascutiti, altora le-a dat gheare."

Prezentări similare


Publicitate de la Google