Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Descrierea rasei mangalița

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Descrierea rasei mangalița"— Transcriere de prezentare:

1 Descrierea rasei mangalița
Prezentat de: ing.dipl.Balla I. Levente

2 Prezintă un corp de mărime mijlocie, relativ scurt, dar adânc.
Îmbrăcămintea piloasă este abundentă, cu păr ondulat sau creț,lung de 6-11 cm. și puf de 0,5-4,5 cm,extins pe tot corpul,dând animalului aspect de oaie. Pielea este groasă,rezistentă și pigmentată uniform având culoarea sur închis spre negru pe tot corpul. Orificiile,râtul,sfârcurile și unghiile sunt de culoare neagră. Ochii sunt de culoare maro,genele și sprâncenele fiind negre. Baza cozii este groasă iar vârful este întodeauna negru. Numărul sfârcurilor este de minim 5 perechi.

3 Deseori,porcii de peste 2 ani,prezintă coamă pe greabăn.
Dimorfismul sexual este accentuat. Capul este relativ mic, cu urechi potrivit de mari și semiblegi. Gâtul este scurt, gros și musculos. Trunchiul este masiv, cu aspect de butoi (linia spinării ușor convexă, iar cea a abdomenului lăsată). Șuncile posterioare sunt slab dezvoltate.  Prolificitatea este redusă, între 5-6 purcei la fătare, iar scroafele pe lângă capacitatea de alăptare slabă, prezintă un instinct matern slab. Caracteristica rasei este pata Wellmann care se situează la baza urechii în interior cu diametrul de 3-5 cm.

4 Suinele adulte au următoarele caracteristici:
SEX VÂRSTĂ ÎNĂLȚIMEA LA GREABĂN (cm) GREUTATE CORPORALĂ 1 64-67 90-100 Scroafă 2 72-73 3 74-77 65-70 Vier 75-80 80-85

5 Varietăți de culoare la rasa mangalița
Momentan există trei varietăți de culoare: blond roșu burtă de rândunică

6 Varietatea blondă vier blond Părul varietății blonde variază de la culoarea gri la galben și gălbui. Colorarea părului în galben-roșiatic poate fi cauzată de condițiile de exploatare și condiții pedoclimatice. scroafă blondă

7 Purcei mangalița varietatea blondă
Se nasc cu dungi baris sur închise la culoare,localizate longitudinal pe partea superioară și laterală a corpului care dispar la cca săpt.

8 Varietatea roșie vier roșu
Părul la această varietate este de un roșu închis sau de o nuanță roșie-cărămizie. Coada este roșie cu vârful negru. scroafă roșie

9 Purcei mangalița varietatea roșie
Se nasc cu dungi baris cărămiziu sau maro închise la culoare,localizate longitudinal pe partea superioară și laterală a corpului care dispar la cca. 6-7săpt.

10 Varietatea burtă de rândunică
vier burtă de rândunică Culoarea acestei varietăți este compusă din negru și sur. Culoarea neagră este prezentă pe partea superioră a corpului coborând până la jumătatea părții laterale după care este sură de diferite nuanțe până la gălbui. Coada este sură cu vârful negru. scroafă burtă de rândunică

11 Purcei mangalița varietatea burtă de rândunică
Se nasc cu dungi baris sure sau galben deshise la culoare,localizate longitudinal pe partea superioară și laterală a corpului care dispar la cca.12-14săpt.

12 Defecte nedorite la rasa mangalița
Pigmentație deschisă sau roză în regiunea abdominală. Lipsa pigmentației la orificiile corporale(orificii nazale, vulva,anus). Vârful părului de culoare brună sau neagră. Urechi prea mici și îndreptate în sus sau prea mari atârnânde în jos. Păr prea fin sau prea dur. Defecte de aplomb.

13 Defecte eliminatorii la rasa mangalița
Pete albe pe corp. Pete de culoare maro sau negru în îmbrăcămintea piloasă. Unghii depigmentate, de culoare deschisă sau dungată. Sfârcuri depigmentate sau culoare roz. Vîrful cozi de culoare albă. Gene și sprîncene de culoare albă. Lipsa petei Wellmann.

14 Mangalița varietatea neagră
Din anul 2013 prin anumite retroîncrucișări în paleta de culori a reapărut mangalița varietatea neagră,având aceleași standarde ca și celelalte varietăți.

15 Vă mulțumesc pentru atenție !


Descărcați ppt "Descrierea rasei mangalița"

Prezentări similare


Publicitate de la Google