Violenţa în şcoală. Agresivitate în rândul elevilor

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Şcoala Gimnazială Nr. 7 "Sfânta Maria" Timişoara-România
Advertisements

Cadrul normativ privind organizarea procesului de învățământ, în anul școlar
Proiect strategic POSDRU/87/1.3/S/ 62339
Aboradrea curriculara a disciplinei Consiliere si Orientare invatamantul profesional de 3 ani SIMONA LUCA   Consilier școlar în cadrul CMBARE, la Colegiul.
CONDUCĂTORI AUTO PROFESIONIŞTI
Cea de-a patra întâlnire transnaţională
Prevenirea fenomenelor de violenţă în şcoală presupune dezvoltarea şi implementarea unor strategii care să implice diverse categorii de actori din mediul.
Propunere dezbateri la nivelul sistemului de învățământ
Valorile și principiile Uniunii Europene
COMENIUS REGIO “4S-Say Short Simply Sport”
VALENŢE CULTURALE ALE SECURITĂŢII ŞI SĂNĂTĂŢII ÎN MUNCĂ
INSTRUCȚIUNEA PRIVIND MANAGEMENTUL TEMELOR PENTRU ACASĂ ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR, GIMNAZIAL ȘI LICEAL V.TONU,șefa DÎHâncești.
Publicitatea in cadrul societatii S.C.CLADI S.R.L
OFERTA PRIVIND ÎNVĂŢĂMÂNTUL PROFESIONAL ȘI TEHNIC / ÎNVĂŢĂMÂNT DUAL DIN JUDEȚUL ILFOV- AN ŞCOLAR
CONSFĂTUIREA PROFESORILOR DE LIMBA ȘI LITERATURA ENGLEZĂ
ZIUA PORŢILOR DESCHISE,
TEHNOLOGIA CONFECTIONATII PROTEZELOR MOBILIZABILE
ŞCOALA GIMNAZIALĂ „MIHAI VITEAZUL”
Ideile din această prezentare le-am primit prin
Ileana Vulpescu.
Parteneri: Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Colegiul Naţional Emil Racoviţă Şcoala Gimnazială Nr. 88 Școala Profesională Specială pentru Deficienți.
...într-un colțișor al Terrei...
Ziua Internaţională Împotriva Violenţei asupra Femeilor 25 Noiembrie
ÎMPREUNĂ PENTRU TOLERANŢĂ
Tutunul și bolile pulmonare
PROIECTUL Profesor: Babusca Tatiana
VIOLENŢA ULTIMUL REFUGIU AL INCOMPETENŢEI
Titlul proiectului: Integrarea instrumentelor IT în predare – calea de a aduce elevii înapoi la şcoală Programul Erasmus+ Acţiunea Cheie 1 – Proiect.
ȘCOALA GIMNAZIALĂ CENTRALĂ, CÂMPINA
Propunere dezbateri la nivelul sistemului de învățământ
PROGRAM DE FORMARE ACADEMICA I.
COMENIUS REGIO ‘YES’ VIDEOCONFERINTA Bologna-Iasi 13 decembrie 2010
PROIECT-CONCURS LA NIVEL DE ȘCOALĂ
Nu este o lecție de istorie
Conf. univ. dr. Paul COCIOC
ÎMPREUNĂ PENTRU PACE Proiect educațional.
STRATEGII DE STIMULARE A GÂNDIRII CRITICE LA PREȘCOLARI
GRADINITA GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR.3 CU PROGRAM NORMAL NR.24
I.2. Dezvoltarea durabilă și egalitatea de șanse și de gen
CUNOAŞTEREA MEDIULUI CE VOM ÎNVĂŢA ASTĂZI
Simulare de examen Psihologie medicală
Să știi mai multe, să fii mai bun
Proiectul “Profesionişti în Reformă şi Educaţie Europeană”
Prioritățile MECC privind dezvoltarea curriculară în învățămîntul general Valentin CRUDU, șef Direcție Învățământ general.
Există obiceiuri în viaţă, zilnic, care dăunează creierului, practic se distrug neuronii, diminuându-se simţitor cantitatea lor. Fără micul dejun Persoanele.
LICEUL TEORETIC ,,LUCIAN BLAGA” CLUJ-NAPOCA Raportul Comisiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii AN ŞCOLAR
SCOALA DE ARTE SI MESERII……
RAPORT DE ANALIZĂ CEAC SEM. I.
“Să formezi o echipă este doar începutul, Să rămâi împreună înseamnă progresul, Să lucrezi împreună aduce succesul! ” Henry Ford.
“Educatie cu responsabilitate si oportunitate de dezvoltare pentru copii si tinerii romi din Homorod, judetul Brasov –EROD” Proiect finanţat cu sprijinul.
Programe de studii liceale și de formare profesională
Proiect co-finanţat din Fondul Social European
METODA PROIECTULUI.
Cadrul normativ privind organizarea
AGRESIVITATEA ȘI JOCUL PE CALCULATOR
Prof. Mihaela Apetroae – I.S.J. Iaşi
METODE INTERACTIVE DE GRUP
PREZENT! Stimularea participării la formarea continuă a angajatilor aflati în situatie de risc pe piata muncii – informare, constientizare si acces la.
Şi frunzele s-au vestejit, Căci iată toamna a sosit
Scoala Gimnaziala “Alexandru Ivasiuc” REZULTATE EVALUARE NATIONALA
Contractul de voluntariat
Prof. Irina Prodan – I.S.J. Iaşi
● Anul şcolar are 35 de săptămâni de cursuri, din care:
Structura anului şcolar aprobată prin OMEN nr. 3191/2019
studii de caz PROGRAMUL FLEX: Future Leaders Exchange Program
LICEUL TEORETIC ,,LUCIAN BLAGA” CLUJ – NAPOCA RAPORTUL COMISIEI INTERNE DE EVALUARE ŞI ASIGURARE A CALITĂŢII ANUL ŞCOLAR 2010 – 2011.
PORTOFOLIUL PROFESORULUI METODIST
Rolul procurorului în sistemul de justiţie penală
Ghid de utilizare în siguranță a Internetului
Cea de-a cincea întâlnire transnaţională
Transcriere de prezentare:

Violenţa în şcoală. Agresivitate în rândul elevilor

Definiţie Violenţa – este considerată violarea generală a drepturilor fiinţei umane: dreptul la viaţă, la demnitate, la securitate şi la integritate fizică şi mentală.

Noţiunea de violenţă este discutată în relaţie cu cea de agresivitate Noţiunea de violenţă este discutată în relaţie cu cea de agresivitate. Majoritatea analizelor privilegiază ideea că agresivitatea ţine mai mult de instinct, în timp ce violenţa ţine mai mult de cultură, educaţie, context.  Rădăcina latină a termenului violenţă este „vis”, care înseamnă “forţă” şi trimite la ideea de putere, dominaţie, de utilizare a superiorităţii fizice asupra altuia.

Agresivitatea trebuie înţeleasă într-un context de interacţiune socială care presupune în mod obligatoriu vătămare. Ea este, deci, o acţiune vătămătoare, orientată împotriva unui organism, iar a vătăma înseamnă a traumatiza, a leza, a distruge, componente care afectează, enervează şi jignesc.

Între elevii care frecventează diferite niveluri de învăţământ apar forme specifice de violenţă: bătaie, agresivitate verbală, furturi etc. Aceste forme de violenţă sunt menţionate cu pondere mai ridicată la nivelul şcolilor cu clase I-VIII (unde diferenţa de vârstă dintre copiii din clasele mici faţă de cei din clasele finale este de până la 8 ani), comparativ cu unităţile de învăţământ post-obligatoriu.

În cazul acestor forme de violenţă, cel mai adesea, copii de vârstă mai mică sunt victimele elevilor din clasele mai mari. Alte situaţii de violenţă şcolară fac referire la conflictele dintre elevii care aparţin unei scoli şi cei din afara acesteia.

Consiliul Europei a recomandat câteva principii directoare în confruntarea cu fenomenul violenţei şcolare: conceperea prevenirii violenţei ca o dimensiune centrată pe educaţie în spiritul civismului democratic (toleranţă şi relaţii interculturale, egalitate între sexe, respectarea drepturilor omului, gestionarea pacifistă a conflictelor, valorizarea persoanei, a nonviolenţei );

considerarea tinerilor ca actori şi parteneri-cheie în orice acţiune desfăşurată în această direcţie; conceperea unor modalităţi de acţiune înainte ca faptele de violenţă să se declanşeze, avându-se în vedere sensibilizarea tuturor actorilor implicati şi prevenirea timpurie a violenţei;

prevederea unor modalităţi de reacţie rapide şi echilibrate în cazul declanşării faptelor de violenţă; conştientizarea necesităţii de acţiune la toţi actorii implicaţi şi întărirea mobilizării acestora; promovarea dezvoltării de schimburi, dialoguri la toate nivelurile în cadrul comunităţii;

Manifestarea violenţei în şcoală - tendinţe semnalate la nivel internaţional Violenţa fizică – violenţa simbolică Violenţa – expresie a intoleranţei faţă de diferenţele etnice, religioase, de gen, de statut social Multiplicarea violenţei faţă de profesori Creşterea numărului de violenţă extremă în spaţiul şcolar Difuzia mediului proxim şcolii în spaţiul şcolar

Violenţa în şcoala românească – elemente de context Tensiunile sociale asociate perioadelor de tranziţie – difuzie la nivelul şcolii Procesele de schimbare sunt însoţite de tensiuni Democratizarea şcolii - nevoia unor reevaluări de rol, de statut, de norme şi valori ale actorilor Rolul mass-media în informarea publicului Efecte ale mass-media asupra dezvoltării copiilor

VIOLENŢA NAŞTE VIOLENŢA!

Actori ai violenţei în şcoală Violenţa între elevi Manifestări violente ale elevilor faţă de profesori Manifestări violente ale profesorilor faţă de elevi Părinţii – actori ai violenţei în şcoală Violenţa în proximitatea şcolii

ŞCOALA - UN LOC TOT MAI VIOLENT

Cele mai frecvente forme de violenţă între elevi Loviri – agresiune fizică Injurii, jigniri Agresiune non verbală Atitudini ironice, sarcastice Refuzul îndeplinirii sarcinilor Ignorarea mesajelor transmise Indisciplina Absenteismul, fuga de la ore

Cele mai frecvente forme de violenţă între elevi

Cele mai frecvente comportamente neadecvate ale profesorilor faţă de elevi

Cauzele violenţei şcolare Ierarhizare Mediul familial I Incapacitatea de a găsi alte forme de manifestare II Lipsa stimei de sine III Comportamentul agresiv al altora IV Absenţa unui program riguros V Programul zilnic/săptămânal încărcat VI Influenţa mass-media VII Presiunea grupului VIII Autocontrolul scăzut IX Consum de alcool sau droguri X Supravegherea exagerată din partea părinţilor/profesorilor XI Iubirea neîmplinită XII Neacceptarea de către colectivul clasei XIII Comportamentul profesorului XIV

Profilul elevului violent: ipostaze posibile Eşti al nimănui! Descurcă-te cum poţi în viaţă! Fie ce-o fi! Viaţa este o junglă. În viaţă îţi ajută tare mult dacă ştii să te baţi.

A lupta contra violenţei şcolare înseamnă a ameliora calitatea relaţiilor şi a comunicării între toate persoanele angrenate în actul educaţional. Dardel Jaouadi

STOP VIOLENŢEI ÎN ŞCOALĂ!

Un copil este ca o sămânţă de floare Un copil este ca o sămânţă de floare... Cât de frumos va creste, cât de frumos va rodi, Depinde de grădinarul care o va îngriji, De ce pământ şi de câtă lumină şi apă are, De cât e de ferită de frig, de furtună ţi de soare prea tare. E atât de plăpândă... Cum ai putea s-o rupi ori să o calci în picioare Când e tot ce va mai rămâne în urma ta.                  (Irina Petrea)