Conferința Curs de Guvernare București, 22 octombrie 2014

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Şcoala Gimnazială Nr. 7 "Sfânta Maria" Timişoara-România
Advertisements

Proiectul vietii si asigurarile de viata
Proiect strategic POSDRU/87/1.3/S/ 62339
UNIUNEA PIETELOR DE CAPITAL UN PROIECT EUROPEAN PRIORITAR
LICEUL TEHNOLOGIC “SOMEŞ” DEJ
STATELE ŞI GRUPĂRIELE REGIONALE DE STATE
CONDUCĂTORI AUTO PROFESIONIŞTI
Procesul Bologna si sistemul de învăţământ tehnic superior
Castele Medievale.
STAGII DE PRACTICÃ 2015 – 2016 Departamentul de Relații Internaționale
PROIECTUL EUROPEAN “ENDURANCE”
ORGANIZAŢIILE DE MICROFINANŢARE Realizări, oportunităţi şi provocări
PARTENERIAT STRATEGIC DOMENIUL ȘCOLAR
Biblioteca Județeană Vâlcea – proiecte cu finanțare europeană ( )
Evolutii recente ale sistemului bancar
SUB LUPA COFACE INTERCREDIT
CURS DE FORMARE Metode eficiente de învățare a fizicii
CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII: DE CE, CUM, CINE?
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
Atelier tematic Liceul teoretic "Mihai Eminescu“ Cluj,
1 2 3 X O Tabela de scor Clic aici dacă X câştigă
...într-un colțișor al Terrei...
GrECo JLT Romania GmbH Viena Sucursala Bucuresti
CONFERINTA “ROMANIA IN TABLOUL DE BORD EUROPEAN” 13 MAI 2013
ESPON Climate – Schimbări climatice şi efecte teritoriale asupra economiilor locale şi regionale în Europa Dr. ecol.-urb., drd. geogr. Alexandru-Ionuţ.
BURSA DE VALORI BUCURESTI
AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ
Conferința Națională OER 2012
Eveniment de lansare proiect Activitati si rezultate
Cine este Agricover AGRI-BUSINESS AGRI-FINANCE
Proiect.
GRADINITA CU P.P. “MOTANUL INCALTAT” GALATI
BURSA DE VALORI BUCURESTI DIRECTII DE ACTIUNE STRATEGICA
Programul Operaţional Regional
Evolutia Pietei Leasingului Imobiliar in Romania si CEE
Florin Talpes CEO Bitdefender/Softwin 14 Noiembrie 2013
ECONOMISIREA SI CREDITAREA PENTRU DOMENIUL LOCATIV
Structura emitentilor listati la BVB
CONFERINTA “CRESTERE SUSTENABILA: ROLUL MEDIULUI DE AFACERI IN ECHILIBRUL MACROECONOMIC SI IN CONVERGENA REALA” 28 OCTOMBRIE 2015 SPINOASA PROBLEMA A CONTEXTULUI.
Austria, disecția micii sirene, Linz.
Bilanţ Absorbţia fondurilor structurale și de coeziunie
Proiectul ESPON Territorial Diversity (TeDI)
Creșterea sustenabilă: Mediul de afaceri și rolul său în echilibrul macroeconomic și în convergența reală Ionut Dumitru Presedinte Consiliul Fiscal, Economist-sef.
Stadiul implementării Programului Operaţional Regional
Proiect Erasmus+ ”Consorțiu regional pentru educație de calitate în medii defavorizate” (CREDEM) RO01-KA "Structured Educational Visit.
Status EUGA in cifre Ce reprezinta EUGA?
MOBILITĂŢI INDIVIDUALE DE FORMARE CONTINUĂ
Bursa de Valori Bucuresti Perspective de dezvoltare
Conferinţa Curs de Guvernare
Facultatea Constructii de Masini
Zona Rusia America latina
prin Banca Transilvania
Inspecţia şcolară Inspecţia şcolară reprezintă un ansamblu de acţiuni care urmăresc îndrumarea, controlul şi evaluarea activităţii desfăşurate de cadrele.
România şi migranţii 12 iunie 2014.
Stadiul implementării POSDRU în 2008 Braila,
Modele de succes: Plăţile electronice în Noua Europă
Calea spre succes. O educatie mai buna pentru toti
Tema 4. Tipurile de strategii ale întreprinderii.
DEZVOLTARE ECONOMICA PRIN CAPITAL ROMANESC
Evolutia produsului si pietei de leasing din Romania
Radu Enache, Director General HP România 11/07/2011
Pregatirea IMM pentru integrarea europeana
CONSIDERAŢII PRIVIND CRITERIILE DIN TABLOUL DE BORD
UNIUNEA NAŢIONALĂ A ORGANISMELOR
Robert C. Rekkers Director General, Banca Transilvania
Raportul Grupului de Lucru 3
DIN PRIMII ANI, O EDUCAȚIE INCLUZIVĂ ȘI DE CALITATE
Transcriere de prezentare:

Conferința Curs de Guvernare București, 22 octombrie 2014 PERSPECTIVELE ȘI OPORTUNITĂȚILE ECONOMIEI ROMÂNEȘTI ÎN CONTEXT INTERN ȘI EUROPEAN INDUSTRIA Conferința Curs de Guvernare București, 22 octombrie 2014 VALENTIN LAZEA

Avantaje pentru a investi în industria românească O forță de muncă ieftină O poziționare geografică între Est și Vest O fiscalitate rezonabilă (în context european) AVANTAJE PREZENTE O infrastructură dezvoltată O educație (tehnică) îmbunătățită O relativă independență energetică AVANTAJE POTENȚIALE

Rezerve uriașe de creștere a productivității muncii Țara Cost orar cu forța de muncă (euro) Productivitatea unei ore de muncă (ore) Țară Productivitatea unei ore de muncă (euro) Suedia 40,1 45,5 Slovenia 14,6 21,4 Danemarca 38,4 53,5 Grecia 13,6 20,2 Belgia 38,0 45,9 Malta 12,8 N/A Luxemburg 35,7 Portugalia 11,6 17,1 Franța 34,3 45,6 Cehia 10,3 13,1 Olanda 33,2 45,8 Estonia 9,0 11,4 Austria 31,4 39,9 Croația 8,8 Finlanda 39,7 Slovacia 8,5 13,2 Germania 31,3 42,8 Polonia 7,6 10,6 Irlanda 29,0 48,8 Ungaria 7,4 11,5 Italia 28,1 32,2 Letonia 6,3 8,4 Spania 21,1 32,1 Lituania 6,2 Marea Britanie 20,9 39,2 România 4,6 5,6 Cipru 17,2 21,6 Bulgaria 3,7 4,9 Sursa: Eurostat

Lecțiile trecutului (1) Sursa: F.Neagu, F.Dragu, A.Costeiu – “După 20 de ani: o perspectivă microeconomică a schimbărilor structurale din economia României din perioada 1994-2013” Dezvoltarea s-a făcut preponderent pe datorie, leverage-ul firmelor românești ajungând cel mai ridicat din Europa (grafic). Soluții: - implicarea mai activă a proprietarilor - disciplina la plată implementată mai bine - creșterea transparenței și ieșirea pe bursă.

Lecțiile trecutului (2) S-au rupt lanțurile de producție, firmele preferând să importe materia primă (ex: Dacia vs. Mittal Galați) Soluții: - crearea de parteneriate strategice pentru refacerea lanțurilor de producție (sub egida ANEIR, UGIR, etc.)

Lecțiile trecutului (3) A fost desființat învățământul profesional, firmele fiind nevoite să-și instruiască la locul de muncă personalul Soluții: - refacerea învățământului profesional (poate după clasa a 8-a sau după clasa a 10-a) pentru elevii care nu vor să continue în mediul universitar.

Ce model industrial se prefigurează pentru România? (1) Conform unui studiu recent ( După 20 de ani: o perspectivă microeconomică a schimbărilor structurale din economia României din perioada 1994-2013, de Florian Neagu, Florin Dragu, Adrian Costeiu), economia se bazează cel mai mult pe ramurile low-tech și medium- tech, care prezintă cea mai mare rentabilitate, sustenabilitate și productivitate. Entitățile economice sunt tot mai mici în general, ceea ce implică slaba probabilitate de generare de campioni regionali. Principalele constrângeri: lipsa capitalului propriu, o forță de muncă insuficient educată.

Ce model industrial se prefigurează pentru România? (2) Principala provocare pentru România o constituie crearea în următorii 5-10 ani a circa 4 milioane locuri de muncă în industrie și în servicii pentru cei 2 milioane de agricultori de subzistență ți pentru cei 2 milioane de “căpșunari”. Prin definiție, acestea ar fi industrii și servicii low-tech, situate cu precădere în mediul rural și în micile orașe.

Ce model industrial se prefigurează pentru România? (3) România poate aspira la un model industrial high-tech numai după o reformă aprofundată a sistemului de educație. Această reformă presupune, printre altele: învățarea de la țările mai avansate (Polonia, Finlanda, Estonia) și adaptarea curiculei la standardele internaționale admiterea ca profesori doar a celor mai bine clasați absolvenți universitari un program “Fiii satelor”, prin care cei mai buni elevi din mediul rural să beneficieze de burse la universitățile de stat, condiționate de întoarcerea și profesarea în comuna natală înlocuirea sistemului de meditații private cu meditații publice o cultură educațională bazată pe rigoare.