Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Bursa de Valori Bucuresti Perspective de dezvoltare

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Bursa de Valori Bucuresti Perspective de dezvoltare"— Transcriere de prezentare:

1 Bursa de Valori Bucuresti Perspective de dezvoltare
Sergiu Oprescu Presedintele Consiliului Bursei de Valori Bucuresti

2 Directiile principale de actiune:
2005: UN NOU INCEPUT Anul 2005 marcheaza pentru piata de capital din Romania trecerea intr-o noua etapa a dezvoltarii sale, influentata de: noul cadru legislativ; modificarile care au loc pe celelalte segmente ale pietei financiare; schimbarile in forma de organizare a institutiilor pietei de capital. Institutiile pietei de capital trebuie sa fie pregatite sa faca fata unui mediu financiar tot mai dinamic si puternic concurential. Directiile principale de actiune: consolidarea tendintelor de crestere a activitatii bursiere; consolidarea institutiilor pietei de capital.

3 Capitalizarea bursiera Valoarea anuala a tranzactiilor
PIATA BURSIERA: TENDINTE Capitalizarea bursiera Valoarea anuala a tranzactiilor Anul 2005 confirma realizarea unui important salt la nivelul principalilor indicatori bursieri, care trebuie sa reprezinte punctul de plecare pentru dezvoltare viitoare a pietei. * estimare

4 PIATA DE CAPITAL: FACTORI DETERMINANTI
Continuarea tendintelor pozitive conturate la nivelul pietei bursiere va depinde de modul in care se va reusi construirea echilibrului dintre CERERE si OFERTA: OFERTA CEREREA Noi companii la Cota Bursei; Cresterea free-float; Incurajarea IPO; Majorari de capital prin oferte publice; Diversificarea instrumentelor financiare; Titluri de stat; Obligatiuni ipotecare Investitorii de retail; Interes crescut al investitorilor straini; Investitorii institutionali locali: fonduri de investitii; societati de asigurari fonduri de pensii

5 Companiile cuprinse in programul “O piata puternica”:
PIATA DE CAPITAL: OFERTA Companiile cuprinse in programul “O piata puternica”: C.N. Transelectrica S.A.: %; S.N. Transgaz S.A.: %; S.N. Romgaz S.A.: 5%; S.C. Electrica Transilvania Nord S.A.: 10%; S.C. Electrica Muntenia Nord S.A: 10%; Administratia Porturilor Maritime Constanta: 15%; Aeroportul International “Henri Coanda”: 15%. Companii aflate in proces de privatizare: Romtelecom: Banca Comerciala Romana; CEC Companii private care cauta finantare pentru proiectele proprii de dezvoltare. Fondul “Proprietatea”; Exista in bursa de valori capacitatea de a absorbi oferta potentiala?

6 Structura tranzactiilor de cumparare la BVB
PIATA DE CAPITAL: CEREREA Structura tranzactiilor de cumparare la BVB Ian - Sep 2005

7 valoare oferte publice/valoare zilnica tranzactii
PIETELE DE CAPITAL DIN REGIUNE Raport valoare oferte publice/valoare zilnica tranzactii 2004 Milioane USD Sursa: World Federation of Exchanges Anul 2005 confirma realizarea unui important salt la nivelul principalilor indicatori bursieri, care trebuie sa reprezinte punctul de plecare pentru dezvoltare viitoare a pietei.

8 PIATA DE CAPITAL DIN POLONIA
Din perspectiva ofertelor publice initiale derulate, Polonia a fost in ultimii doi ani cea mai dinamica piata de capital din regiune. Cererea pentru cele mai importante IPO din Polonia a depasit consistent oferta: 2004: PKO BP cea mai importanta banca poloneza; valoarea totala a ofertei: aproximativ 2 miliarde euro; oferta a fost suprasubscrisa de circa 5 ori. 2005: PGNiG principalul operator pe piata locala a gazelor naturale; valoarea totala a ofertei: aproximativ 700 milioane euro; oferta a fost suprasubscrisa de circa 16 ori.

9 PIATA DE CAPITAL DIN ROMANIA
Prin raportare la: - evolutiile pietei de capital din Polonia; - valoarea medie de tranzactionare de la BVB (10 mil. euro), se poate estima ca potentialul actual al pietei de capital din Romania se situeaza in jurul a 500 de milioane euro anual. Potentialul pietei poate cunoaste o crestere semnificativa in perioada urmatoare, daca: - va exista o prima tranzactie semnificativa (flagship transaction) incheiata cu succes; - se va renunta la intentia de a impozita agresiv castigurile de capital; - vor fi infiintate fondurile de pensii administrate privat. Consolidarea institutiilor pietei de capital din Romania poate cataliza manifestarea cererii si ofertei.

10 Forta unui operator de piata unic s-ar putea traduce in:
BVB: CONSOLIDAREA INSTITUTIONALA Finalizarea fuziunii BVB - BER va conduce in Romania la crearea unui operator de piata mai puternic. Forta unui operator de piata unic s-ar putea traduce in: posibilitatea de a se implica in crearea depozitarului central; cresterea capacitatii de a investii in infrastructura: - sistem de tranzactionare performant; - back up. o mai buna pozitionare in cadrul sistemului financiar din Romania; o prezenta internationala mai activa: - in cadrul organizmelor internationale de profil (W.F.E., F.E.S.E., F.E.A.S.); - in relatia cu celelalte piete bursiere din regiune.

11 EuroNext NOREX (alianta) OMX
PRINCIPALELE BURSE EUROPENE EuroNext NOREX (alianta) OMX Paris Stockholm LIFFE Amsterdam Helsinki Brussels Oslo Lisabona Virt-X Copenhaga Reykyavik Riga Zurich Dublin Talin EUREX Vilnius Viena Frankfurt XETRA Warsaw Londra Budapest Praga Madrid Milano Luxemburg Athens Istanbul Ljiubliana BVB Legenda: actionariat; platforma tehnica;

12 II. Realizarea de aliante sau parteneriate strategice:
PIETE EMERGENTE: OPTIUNI STRATEGICE I. Dezvoltarea propriei activitati pentru a face fata de una singura competitiei cu alte burse: Avantaj: pastrarea identitatii proprii; Dezavantaje: costuri ridicate, slaba vizibilitate pentru investitorii straini, dificultati in cresterea si chiar mentinerea lichiditatii. II. Realizarea de aliante sau parteneriate strategice: Avantaje: permite realizarea sau dezvoltarea de platforme tehnice de tranzactionare sau compensare-decontare unice; promovare mai eficienta; transfer de know-how; vizibilitate crescuta; limitarea puterii de decizie;

13 III. Implicarea intr-un proces de fuziune:
PIETE EMERGENTE: OPTIUNI STRATEGICE III. Implicarea intr-un proces de fuziune: Avantaj: reducerea costurilor de operare; lichiditate crescuta Dezavantaje: pierderea identitatii proprii; posibila renuntare la strategiile orientate catre emitentii si investitorii locali (in cazul unei fuziuni cu o piata dezvoltata). Cele trei optiuni prezentate se pot constitui ca etape ale unui proces. Oricare optiune strategica va fi aleasa trebuie sa urmareasca maximizarea beneficiilor pentru principalii actori ai unei fiecarei piete bursiere nationale: emitenti, investitori, intermediari.


Descărcați ppt "Bursa de Valori Bucuresti Perspective de dezvoltare"

Prezentări similare


Publicitate de la Google