AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
UNIUNEA PIETELOR DE CAPITAL UN PROIECT EUROPEAN PRIORITAR
Advertisements

Vârsta a treia – prioritate pe agenda publică
Adevărul despre robor – Daniel Zamfir – senator alde – Presedinte Comisia Economica, Industrii si servicii a senatului romaniei.
Conferința Curs de Guvernare București, 22 octombrie 2014
Programul de training pentru jurnaliști
Modificarea şi completarea unor acte normative - OUG nr.114/2018
Conferinta Nationala ALB
STRATEGIA NAȚIONALĂ DE REINTEGRARE SOCIALĂ
LEGE nr. 336 din 21 decembrie 2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria.
VULCAN – 10 ANI DE ISTORIE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
ORGANIZAŢIILE DE MICROFINANŢARE Realizări, oportunităţi şi provocări
Prima casă sau credit standard?
Evolutii recente ale sistemului bancar
SUB LUPA COFACE INTERCREDIT
Cadru legislativ Fondurile deschise de investitii
Investeşte în oameni ! Program cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 –
Masuri de sprijinire a contribuabililor aflati in dificultate financiara Temei legal: * Art.VIII si art. XI din OG 30/2011 pentru.
SERVICII ŞI FACILITĂŢI OFERITE DE SPO (Serviciul Public de Ocupare)
Comisia Naţională a Pieţei Financiare
Studiul National cu privire la raportarea incidentelor precum si a aspectelor legate de consecintele acestora Campania Nationala “Nu te lasa furat” Analiza.
Tutunul și bolile pulmonare
TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilităţi!
BURSA DE VALORI BUCURESTI
MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE
Raport de bilanţ al activităţii profesionale desfăşurate în anul 2015
Analiza arieratelor. Măsuri propuse
Arta de a vorbi în public
Eveniment de lansare proiect
Percepţia mediului de afaceri asupra economiei Raport de cercetare Pregătit pentru Camera de Comerţ şi Industrie a României Martie 2015 Studiu desfăşurat.
PROCESE FEEDBACK FUNDAMENTALE
Conferinţele Finmedia Piaţa creditului
PROIECTUL BUGETULUI GENERAL AL MUNICIPIULUI FOCŞANI PE ANUL 2019
PROIECTUL EDUCAŢIONAL
Ziua ASIGURĂRILOR de VIAŢĂ & SĂNĂTATE
Produse structurate emise de Erste Group Bank AG
Evolutia Pietei Leasingului Imobiliar in Romania si CEE
Rolul sistemului bancar în finanţarea dezvoltării economiei
Un nou tip de consumator? Tendinte si preferinte
Structura emitentilor listati la BVB
CONFERINTA “CRESTERE SUSTENABILA: ROLUL MEDIULUI DE AFACERI IN ECHILIBRUL MACROECONOMIC SI IN CONVERGENA REALA” 28 OCTOMBRIE 2015 SPINOASA PROBLEMA A CONTEXTULUI.
STRATEGIE PRIVIND EDUCAȚIA ȘI FORMAREA PROFESIONALĂ (Draft document) Perioada de programare Reuniunea Comitetului Consultativ Tematic Educație.
Cadrul legal al procedurilor de informare și consultare a angajaților
Raport de bilanț al activității profesionale desfășurate în anul 2018
PIATA CREDITULUI IN ROMANIA – FAST FORWARD >>
EVOLUŢIA ŞI SITUAŢIA DEPOZITELOR
Tinerii: bine informați, stăpâni pe situație!
Operațiuni de încasări și plăți în numerar
Ce este EURES ? EURES* - reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale Spaţiului Economic.
Creșterea sustenabilă: Mediul de afaceri și rolul său în echilibrul macroeconomic și în convergența reală Ionut Dumitru Presedinte Consiliul Fiscal, Economist-sef.
Stadiul implementării Programului Operaţional Regional
“Sesiune de Comunicări Ştiinţifice a Studenţilor”
Prima rectificare a anului 2019
  GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII, COMERŢULUI ŞI MEDIULUI DE AFACERI  Agenţia pentru Implementarea proiectelor şi Programelor.
Dinţi sănătoşi pentru un organism sănătos
Bursa de Valori Bucuresti Perspective de dezvoltare
Problemele reglementării asociațiilor de asigurări în Ungaria
STRATEGIA DE LA LISABONA
Elena Apostolescu, FCCA
B U G E T U L F A M I L I E I ȘCOALA GIMNAZIALĂ, NR.1, MOISEI
Starea de Sănătate a Pieţei Farmaceutice
August 2009 LUNI MARŢI MIERCURI JOI VINERI SÂMBĂTĂ DUMINICĂ
COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU POPULAŢIE ŞI DEZVOLTARE
CONCURENȚA PE PIAȚA MUNCII. PROVOCĂRI, PERSPECTIVE
Suportul statisticii în societatea civilă
Evolutia produsului si pietei de leasing din Romania
Facilităţi fiscale şi modificarea Codului fiscal
“STUDIU SATISFACTIE CLIENTI”
Actualitatea politică
Robert C. Rekkers Director General, Banca Transilvania
Raportul Grupului de Lucru 3
Transcriere de prezentare:

AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ ROMANIA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ SITUAŢIA PIEŢEI MUNCII DIN ROMÂNIA DIN PERSPECTIVA ŞOMAJULUI ÎNREGISTRAT

ROMANIA În România, primele semne ale crizei economico-financiare s-au manifestat cu precădere la finele anului 2008 prin scăderea ritmului de creştere economică, restrângerea unor activităţi şi apariţia şomajului tehnic. Anii 2009 şi 2010 au debutat cu o creştere bruscă şi semnificativă a şomajului, piaţa muncii din România fiind influenţată de criza financiară şi economică manifestată la nivel mondial.

ROMANIA Numarul somerilor inregistrati si rata somajului în perioada 2004- ianuarie 2010 Daca la finele lunii ianuarie 2009, numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM a fost de 444.907 persoane, la finele lunii ianuarie 2010, numărul acestora a fost de 740.982 persoane, cu 296.075 persoane mai mult faţă de aceeaşi luna a anului 2009. Rata şomajului înregistrat a crescut în perioada ianuarie 2009 (4,9%)-ianuarie 2010 (8,1) cu 3,2 puncte procentuale.

Evoluţiile ratei şomajului înregistrat în perioada ROMANIA Evoluţiile ratei şomajului înregistrat în perioada ianuarie 2006 – ianuarie 2010 În perioada 2006 - 2008, şomajul înregistrat nu a cunoscut fluctuaţii importante şi a înregistrat o evoluţie descrescătoare şi constantă, tendinţa fiind de atenuare şi aplatizare pe toată perioada de referinţă. Începând cu luna octombrie a anului 2008, rata şomajului cunoaşte o evoluţie crescătoare, mai accentuată începând cu anul 2009, odată cu creşterea numărului de şomeri înregistraţi.

ROMANIA Creşterea numărului de şomeri se datorează disponibilizărilor colective din ultima perioadă, a concedierilor, lipsei locurilor de muncă vacante dar şi valului de absolvenţi care nu au reusit să se angajeze după finalizarea studiilor. Totodată, mulţi angajatori au preferat în această perioadă să-şi lichideze firmele sau sa le suspende activitatea.

ROMANIA Evolutia numarului de someri inregistrati si a numarului de someri indemnizati in anul 2009 Somerii indemnizati: sunt persoane care provin din activităţi economice şi au fost disponibilizate în lunile anterioare sunt persoane cărora li s-a prelungit perioada de indemnizare conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/2009. absolvenţii de învăţământ ai promoţiei 2009 care s-au înscris, ca persoane în căutarea unui loc de muncă

ROMANIA Evolutia disponibilizarilor colective, estimate/ realizate in perioada octombrie 2008- decembrie 2009 Începând cu luna octombrie 2008, disponibilizările estimate a avea loc de către agenţii economici se monitorizează zilnic, astfel încât ANOFM să poată cunoaşte şi contracara efectele crizei economice pe piaţa muncii prin măsurile specifice stabilite de cadrul legal.

ROMANIA

ROMANIA 9

ROMANIA 10

ROMANIA 11

Situatia disponibilizarilor colective in anul 2009 ROMANIA Situatia disponibilizarilor colective in anul 2009 12

LOCURI DE MUNCA VACANTE ROMANIA LOCURI DE MUNCA VACANTE 13

AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ ROMANIA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ Locurile de muncă vacante declarate de agenţii economici au înregistrat o reducere cu circa 50% în perioada ianuarie-decembrie a anului 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 14