Metabolismul Energetic

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
BUCĂTĂRIA SI DOTAREA ACESTEIA FACTORI DE CONFORT ÎN BUCĂTĂRIE
Advertisements

Gena mucoviscidoza.
Ecosistem unic in Europa
Muşcături de şarpe.
Pământenii-duşmani ai Terrei?
Poluarea apei Poluarea se produce atunci cand, in urma introducerii unor substante determinate – solide, lichide, gazoase, radioactive – apele sufera modificari.
Merita sa acordati 2 min. de lectura
Frunza Alcătuire şi funcţii.
VALENŢE CULTURALE ALE SECURITĂŢII ŞI SĂNĂTĂŢII ÎN MUNCĂ
In sfârşit o veste bună ...si prea târziu nu-i niciodată!
TEORIA SISTEMELOR AUTOMATE
Educație financiară Internet banking.
SURSE DE LUMINA.
...lipsa apei e cauza nr.1 a oboselii din timpul zilei?
MODELAREA SEDIMENARII
Dermatoza nodulară contagioasă
SALVAREA NATURII Vasile Oana Teodora Clasa XII-a B
TEHNOLOGIA CONFECTIONATII PROTEZELOR MOBILIZABILE
ŞCOALA GIMNAZIALĂ ,,SFÂNTUL ANDREI’’ BRĂILA
ŞCOALA GIMNAZIALĂ ,, SFÂNTUL ANDREI’’ BRĂILA
Un enunţ despre padurile tropicale
Tutunul și bolile pulmonare
TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilităţi!
Autori: Dr. Mioara Radu, Dr. Mihaela Gaiculescu, Dr
Asociatia Profesionistilor Prof. dr. Mircea Vintilescu, Decan
PIELEA.
Vrei să fii milionar ?.
Alimentatia.O viata mult mai buna si sanatoasa
EVOLUTIA VIREMIEI SUB TRATAMENT FITOTERAPEUTIC IN HEPATITA B ȘI C
PACHETUL DE BAZĂ – MEDICINA DE FAMILIE
TEHNOLOGIA CONFECTIONATII PROTEZELOR MOBILIZABILE
PROIECTUL BUGETULUI GENERAL AL MUNICIPIULUI FOCŞANI PE ANUL 2019
ŞASE OBICEIURI SÃNÃTOASE CARE NE ÎMBOLNÃVESC
Simulare de examen Psihologie medicală
Simulare de examen Psihologie medicală
Totul tine de date! Ce date sunt necesare pentru Inventarul de Emisii de Referință? Angajamentul Pactului Primarilor este transpus în acțiuni practice.
Diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare
Un nou tip de consumator? Tendinte si preferinte
Există obiceiuri în viaţă, zilnic, care dăunează creierului, practic se distrug neuronii, diminuându-se simţitor cantitatea lor. Fără micul dejun Persoanele.
UNITATEA ÎN FAMILIE Studiul 7 pentru 18 Mai 2019.
CONFERINTA “CRESTERE SUSTENABILA: ROLUL MEDIULUI DE AFACERI IN ECHILIBRUL MACROECONOMIC SI IN CONVERGENA REALA” 28 OCTOMBRIE 2015 SPINOASA PROBLEMA A CONTEXTULUI.
Boala Fabry.
Campania pentru Săptămâna Mondială A Alimentaţiei la Sân
Atmosfera planetei Terra
MOTORUL ELECTRIC Dispozitivul care exercită lucru mecanic atunci când consumă energie electrică.
Corpul tău....
Kinetoprofilaxia KT. ADINA MUNTEAN.
TINERII INTRE “DA” SI “NU”
FUNCŢII DE BAZĂ ALE ORGANISMULUI ANIMAL
SISTEME ANALOGICE DE INTERFAȚARE ȘI CONDIȚIONARE
Teoremele lui Kirchhoff
ESANTIONAREA SI CUANTIZAREA IMAGINILOR 1. Introducere
Autor Diaconu Vlad Clasa A VIII-A Prof: Bratu Luminiţa
Stridia, perla si TU.
Tudor Pereanu Cosmina clasa a V-a prof. coordonator. Maria Mitroi
Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud
ȚESUTURILE VEGETALE ȘI ANIMALE
Contractul de voluntariat
ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII
Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului
Adolescenta.
TATUAJUL şi RISCURILE LUI
Cardul Anti-Radiatii, cel mai bun din lume!
Metodologia elaborării proiectelor de intervenţie
SURSE DE DEZVOLTARE PENTRU AGRICULTURA ENERGII REGENERABILE
Chişinău 2016 Iuliana Curea
Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud
Instrumentar de formare privind APE 1
Ziua Internațională a Sănătății
Transcriere de prezentare:

Metabolismul Energetic

Cea mai mare parte din substanţele alimentare ingerate sunt degradate în organismul animalelor şi al omului, în vederea eliberării energiei chimice potenţiale şi transformării ei în forme de energii specifice manifestărilor vitale şi căldură.

Eliberarea energiei în organism Omul se hrăneşte cu produse de origine animală şi vegetală, dar animalele care constituie hrana omului se hrănesc în ultima instanţă tot cu vegetale.Deci hrana noastră este direct sau indirect de origine vegetală.Plantele prin procesul de fotosinteză elaborează o serie de substanţe care au incluse în ele energie solară.Deci sursa de energie a organismului nostru este reprezentată indirect de energia solară, drept pentru care alimentele au fost numite şi pachete de energie solară.

În timpul catabolismului principiilor nutritive are loc eliberarea energiei chimice potenţiale incluse în ele în timpul sintezei lor.Omul este deci un transformator de energie biochimică.Energia eliberată este utilizată parţial sub forma legăturilor fosfatmacroergice ale ATP-ului, care reprezintă combustibilul specific al organismului viu, iar restul se pierde sub formă de căldură.

Cheltuielile energetice Consumul de energie se poate determina prin măsurarea cantităţii de căldură degajată, în calorii. Caloria este o unitate de măsură a energiei. În nutriţie, ea măsoară atât energia adusă prin alimente cât şi cheltuielile energetice ale organismului. Corpul uman respectă, firesc, toate legile fizicii, inclusiv legea conservării energiei. În primul rând, dacă energia adusă organismului este egală cu energia cheltuită de organism, atunci ‚nimic nu se pierde, şi greutatea rămâne constantă. Daca energia (caloriile) furnizată prin alimente şi băuturi depăşeşte cheltuielie organismului, atunci excesul se depune, organismul uman fiind dotat genetic cu mijloace de a depozita energie – atât la nivel de celule (unde „unitatea de măsură” este molecula de ATP – adenozin trifosfat) cât şi la nivel de organe şi ţesuturi.

Metabolismul bazal Caloriile de care avem nevoie sunt utilizate în primul rând pentru funcţionarea normală a organismului.În repaus perfect, la distanţă de ultima masă şi la o temperatură care nu solicită energie pentru termoreglare, energia consumată este utilizată pentru acele procese biologice ce asigură funcţiile de bază: bătăile inimii, circulaţia sângelui, mişcarea şi schimburile gazoase din plămâni etc. Acestea compun metabolismul bazal, care în general utilizează în jur de 70% din resursele de energie disponibile organismului. Aceste cheltuieli pot fi estimate pe baza unor ecuaţii, care suprind modificările metabolismului bazal în raport cu 3 parametri: MB creşte cu greutatea şi înălţimea, şi scade cu vârsta. Metabolismul bazal este influenţat de numeroşi factori, inclusiv sexul şi compoziţia corporală.

Metabolismul energetic în efortul fizic Prin efectuarea oricărei mişcări se cheltuieşte o cantitate de energie proporţională cu durata şi intensitatea efortului.În efortul muscular, metabolismul din muşchi creşte foarte mult.De exemplu, în poziţia şezând creşte cu 25 %, în poziţia stând cu 40 %, în mersul încet cu 80-100%, iar în alergări de semifond creşte de aproximativ 10 ori.

Alimentele si efectul lor asupra metabolismului Alimentele pe care le consumam necesita pentru digestie, absorbtie, transport si metabolizare un consum energetic (termogeneza indusa de alimente), ajungand pana la 10% din consumul energetic zilnic. Aceasta valoare depinde de anumite caracteristici ale alimentelor, de perioada zilei cand sunt consumate etc. Principiile nutritive din alimente necesita cheltuiala energetica diferita, cea mai mare find pentru proteine, iar cea mai scazuta pentru lipide. De asemenea, consumul este mai mare daca principiile sunt administrate separat, fata de combinarea acestora.

Adaptarea la temperatura mediului Organismul are nevoie de energie si pentru a se adapta la modificarile temperaturii din mediul ambient, cu ajutorul mecanismelor de termoreglare. In cazul omului modern, aceste cheltuieli energetice sunt minime, deoarece ne desfasuram majoritatea activitatilor in spatii inchise, cu temperatura de confort, ceea ce nu supune organismul la procese intense de mentinere a temperaturii organismului.

Boli ale metabolismului Iata cateva boli si probleme de sanatate care pot altera sau incetini metabolismul, ingreunand procesul de slabire sau mentinerea unei greutati normale. Sindromul Cushing Aceasta boala apare cand organismul produce prea mult cortizol, un hormon eliberat de sistemul adrenal, determinand un metabolism lent. Excesul de cortizol poate duce si la o crestere in greutate. Printre simptome se numara chiar aceasta crestere (mai ales in jurul taliei), vergeturi si un exces de par facial, la femei. Hipotiroidism In cazul acestei afectiuni, glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, ceea ce poate cauza incetinirea functiilor organismului, crestere in greutate, oboseala, dureri ale articulatiilor si alte simptome. Cel mai frecvent tratament este administrarea tiroxinei in forma sintetica. Boala Graves Aceasta boala apare cand sistemul imunitar produce anticorpi care ataca celulele tiroidei, stimuland corpul sa secrete prea multi hormoni tiroidieni, ceea ce poate duce la hipertiroidism. In aceasta situatie, pacientii pierd in greutate si se plang de oboseala si o senzatie de foame pronuntata. Diabet Desi diabetul nu este o cauza in sine pentru crestere in greutate, daca esti obez sau supraponderal ai si un risc mai mare de a face diabet de tip 2. In acest caz, organismul nu poate produce suficienta insulina, astfel ca nivelul glicemiei este adesea ridicat.