CARACTERISTICI ORGANOLEPTICE ÎNAINTE
CARACTERISTICI ORGANOLEPTICE Produsele alimentare pot fi apreciate şi selectate în funcţie de caracteristicile lor organoleptice, care se stabilesc cu ajutorul ORGANELOR DE SIMŢ
CELE CINCI SIMŢURI
PÂINEA
aspect-formă regulată,cu coaja netedă, lucioasă
culoare- brun deschis,aurie,nearsă
miez- elastic,fără urme de făină,fără corpuri străine gust-fără gust acru, amar sau de mucegai miros-fără miros de mucegai,petrol etc.
LAPTELE
aspect-lichid omogen,fără impurităţi culoare-alb-gălbui sau albă, uniformă în toată masa miros şi gust-plăcut, gust dulceag
CIOCOLATA
aspect -exterior-lucios, neted fără pete -interior-masă omogenă, fără goluri culoare -uniformă, de la maro închis până la maro deschis consistenţă-tare, se sparge când este la rece şi se încearcă ruperea ei miros şi gust-plăcut, cu aromă caracteristică tipului de ciocolată
SIMŢ TACTIL Prin pipăit se apreciază duritatea şi elasticitatea produsului. Se exprimă prin cuvintele: neted aspru tare moale fraged uleios făinos
VĂZ Prin văz se apreciază forma produsului, aspectul, culoarea, mărimea. La obţinerea produselor alimentare se urmăreşte realizarea unui aspect agreabil, a unor culori plăcute, care să creeze senzaţii ce stimulează apetitul.
MIROS Prin miros se apreciază substanţele odorizante (mirositoare) care imprimă această caracteristică produsului.
GUST Cu ajutorul senzaţiilor gustative, create în cavitatea bucală, se disting patru gusturi: dulce-dat de conţinutul de zahăr acru-dat,de exemplu, de zeama de lămâie sărat-întâlnit la sarea de bucătărie amar-dat, de exemplu, de boabele de cafea
AUZ Senzaţiile sonore,care ajută la estimarea calităţii produselor, pot fi apreciate prin: sunetul care apare la masticare sunetul produs la ruperea unor produse zgomotul băuturilor carbogazoase
TIPURI DE AMBALAJE Ambalajul este un material destinat să cuprindă sau să învelească unul sau mai multe produse de acelaşi fel. El se aplică cu scopul de a asigura protecţia temporară, astfel încât produsele să-şi menţină calitatea şi integritatea în timpul manipulării, transportului, depozitării şi comercializării. AMBALAJE
AMBALAJE SFÂRŞIT
hârtie sau carton
materiale metalice
materiale plastice
sticlă