CONFERINTA “CRESTERE SUSTENABILA: ROLUL MEDIULUI DE AFACERI IN ECHILIBRUL MACROECONOMIC SI IN CONVERGENA REALA” 28 OCTOMBRIE 2015 SPINOASA PROBLEMA A CONTEXTULUI.

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Estimarea Cheltuielilor
Advertisements

Registrul Potentialilor Contractori (RPC)
NOUA LUME A RESURSELOR UMANE
Sistemul de pensii facultative - oportunitati si provocari 2008
Conferința Curs de Guvernare București, 22 octombrie 2014
In sfârşit o veste bună ...si prea târziu nu-i niciodată!
Publicitatea in cadrul societatii S.C.CLADI S.R.L
ÎNTREBĂRILE PE CARE AR TREBUI SĂ NI LE PUNEM
EVOLUŢII GEODEMOGRAFICE CONTEMPORANE. DIFERENŢIERI REGIONALE
LEGE nr. 336 din 21 decembrie 2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria.
ORGANIZAŢIILE DE MICROFINANŢARE Realizări, oportunităţi şi provocări
Prima casă sau credit standard?
Evolutii recente ale sistemului bancar
CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII: DE CE, CUM, CINE?
COMISIA NAŢIONALĂ A PIEŢEI FINANCIARE
Masuri de sprijinire a contribuabililor aflati in dificultate financiara Temei legal: * Art.VIII si art. XI din OG 30/2011 pentru.
Management performant în administrația publică din Municipiul Vulcan
RISCURI ȘI DEZECHILIBRE EXTERNE
INDICATORI AI REZULTATELOR MACROECONOMICE
TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilităţi!
CONFERINTA “ROMANIA IN TABLOUL DE BORD EUROPEAN” 13 MAI 2013
Reforma fiscală - Măsuri şi rezultate aşteptate -
Analiza arieratelor. Măsuri propuse
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
Percepţia mediului de afaceri asupra economiei Raport de cercetare Pregătit pentru Camera de Comerţ şi Industrie a României Martie 2015 Studiu desfăşurat.
AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ
PROCESE FEEDBACK FUNDAMENTALE
Conferinţele Finmedia Piaţa creditului
PROIECTUL BUGETULUI GENERAL AL MUNICIPIULUI FOCŞANI PE ANUL 2019
Instrumente şi mecanisme de promovare prin sectorul public
Rolul sistemului bancar în finanţarea dezvoltării economiei
Un nou tip de consumator? Tendinte si preferinte
Riscuri operationale - definitie
Structura emitentilor listati la BVB
PIATA CREDITULUI IN ROMANIA – FAST FORWARD >>
Conferinta de presa August 2018
Servicii de Comert Electronic
Bilanţ Absorbţia fondurilor structurale și de coeziunie
Creșterea sustenabilă: Mediul de afaceri și rolul său în echilibrul macroeconomic și în convergența reală Ionut Dumitru Presedinte Consiliul Fiscal, Economist-sef.
Conferinta internationala “Intarirea Legitimitatii”
Prima rectificare a anului 2019
  GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII, COMERŢULUI ŞI MEDIULUI DE AFACERI  Agenţia pentru Implementarea proiectelor şi Programelor.
Reinventing Public Administration Processes
Săptămâna Europeană a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii
Your Text Here STIATI CA un component esential
STRATEGIA DE LA LISABONA
EVOLUTIA SI IMPORTANTA CARDULUI DE CREDIT
Conferinţa Curs de Guvernare
prin Banca Transilvania
Informaţii privind venitul reglementat şi venitul reglementat corectat
CONCURENȚA PE PIAȚA MUNCII. PROVOCĂRI, PERSPECTIVE
Tema 4. Tipurile de strategii ale întreprinderii.
Suportul statisticii în societatea civilă
DEZVOLTARE ECONOMICA PRIN CAPITAL ROMANESC
Aspecte juridice referitoare la piata de retail
Facilităţi fiscale şi modificarea Codului fiscal
Pregatirea IMM pentru integrarea europeana
DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII: Strategie si prognoze
“STUDIU SATISFACTIE CLIENTI”
Mediul antreprenorial in România
CONSIDERAŢII PRIVIND CRITERIILE DIN TABLOUL DE BORD
Sistemul de pensii facultative Oportunitati si provocari 2008
Robert C. Rekkers Director General, Banca Transilvania
Relațiile de muncă se schimbă. Cât de repede se schimbă legislația?
Raportul Grupului de Lucru 3
Speranța Pîrciog, director științific
Despre radierea din sistemul TVA la încasare
Impactul deciziilor politice asupra evaluarii companiilor
Transcriere de prezentare:

CONFERINTA “CRESTERE SUSTENABILA: ROLUL MEDIULUI DE AFACERI IN ECHILIBRUL MACROECONOMIC SI IN CONVERGENA REALA” 28 OCTOMBRIE 2015 SPINOASA PROBLEMA A CONTEXTULUI SAU CAND POLITICILE ECONOMICE NU SUNT CEEA CE PAR A FI DR. AURELIAN DOCHIA

CONTEXTUL FACE DIFERENTA O anumita masura de politica economica poate produce efecte pozitive sau negative in functie de conditiile generale in care este implementata. Contextul general este adesea ignorat in fundamentarea deciziei de politica economica intrucat este “invizibil”, este parte a cadrului de referinta. Ignorarea sau interpretarea diferita a contextului este unul din factorii care submineaza eficienta comunicarii atat la nivelul decidentilor politici cat si intre acestia si mediul de afaceri sau publicul larg.

Exemplul 1: Reducerea fiscalitatii Sistemul fiscal din Romania a fost schimbat fundamental in anul 2005, cand a fost introdusa cota unica de impozitare a veniturilor. Rezultatul principal al acestei reforme a fost cresterea venitului disponibil ramas firmelor si gospodariilor. Pe termen scurt, masura reducerii fiscalitatii a avut un efect pozitiv intrucat a stimulat cererea de consum si investitiile, ceea ce a determinat un spor de crestere economica: in 2008, ritmul de crestere atinsese 8,5%! Cresterea PIB real pe componente

Exemplul 1: Reducerea fiscalitatii Contextul ignorat: in 2005 Romania se afla deja pe o traiectorie de crestere peste potential (cresterea in 2004 era de 6,5%); O masura de stimulare suplimentara a cresterii nu era necesara si risca aparitia pe termen mediu a unor dezechilibre. Deficitul bugetar a depasit 5% din PIB in 2008, fiind de fapt dublu daca se ia in considerare cresterea peste potential din acest an. Deficitul extern s-a situat la peste 10% din PIB. Similaritati cu situatia de astazi, cand se propune o noua reducere a fiscalitatii. Deficitul bugetar si datoria publica Balanta contului curent si deviatia PIB

Exemplul 2: Cresterea potentiala “Cresterea potentiala” este un concept prin care se incearca stabilirea unui nivel maxim teoretic de crestere sustenabila a unei economii care isi foloseste optim resursele disponibile. In Romania persista un optimism nejustificat privitor la cresterea potentiala, care ignora contextul: Demografic; Resursele de crestere a PTF (cheltuielile pentru cercetare inovare ale intreprinderilor din Romania reprezinta 0,12% din PIB in 2012, de sapte ori mai mici decat media europeana.) Cresterea potentiala pe componente

Exemplul 3: Cresterea salariilor In ultimii ani au fost luate decizii de crestere a salariilor: Salariul minim a crescut accelerat in ultimii doi ani si va ajunge la 1200 lei in 2016; Personalul din sectorul public a beneficiat de cresteri atat ca urmare a reconstituirii salariilor cat si ca urmare a unei noi grile de salarizare ce va fi aplicata. Salariul minim va ajunge la sfarsitul anului 2016 sa reprezinte 48% din salariul mediu brut – se comprima grila de salarii.

Exemplul 3: Cresterea salariilor Context ignorat: relatia dintre salarii, productivitate si competitivitate. Productivitatea muncii in Romania comparata cu alte tari UE Evolutia productivitatii muncii in Romania

Exemplul 3: Cresterea salariilor Evolutia costului unitar cu cu munca pe sectoare Costul unitar cu forta de munca pe componente

Exemplul 4: Contextul extern Conditiile de functionare ale economiei si impactul politicilor economice sunt profund schimbate de contextul extern: Razboi si pace; reasezari geopolitice; migratii in masa. Criza europeana; Romania nu poate ignora astfel de factori atunci cand ia decizii de politica economica; Prudenta este necesara, este util sa iti creezi un spatiu de manevra si sa eviti masuri de politica economica ce creaza vulnerabilitati.