BUCĂTĂRIA SI DOTAREA ACESTEIA FACTORI DE CONFORT ÎN BUCĂTĂRIE Ing.prof.Liliana Conciatu
BUCĂTĂRIA ŞI DOTAREA ACESTEIA Bucătăria este spaţiul în care se prepară alimentele, se depozitează o parte dintre ele şi, eventual, se serveşte masa. Pentru pregătirea şi prelucrarea alimentelor se folosesc vase, ustensile şi echipamente specifice. Vesela este formată din totalitatea vaselor folosite la masă, atât pentru gătit cât şi pentru servirea preparatelor: oalele şi cratiţele pot fi confecţionate din tablă emailată, aluminiu, oţel inoxidabil, sticlă termorezistentă, teflon. farfuriile pot fi din porţelan, ceramică, sticlă. Ele sunt: întinse mari, pentru servirea preparatelor de bază întinse mijlocii, pentru servirea gustărilor reci şi calde adânci, pentru servirea preparatelor lichide întinse mici, pentru servirea deserturilor Ing.prof.Liliana Conciatu
BUCĂTĂRIA ŞI DOTAREA ACESTEIA Toate farfuriile de mai sus formează un serviciu, la care se pot adăuga platouri mari sau mici, salatiere, boluri, castroane, supiere, solniţe, fructiere, coşuleţe pentru pâine, cupe pentru deserturi. Paharele se folosesc la servirea băuturilor şi, de aceea, au forme şi mărimi diferite, în funcţie de băutura servită. Ele pot fi: pahare pentru băuturi aperitive pahare pentru vinâ pahare pentru şampanie pahare pentru apă pahare pentru băuturi răcoritoare Ing.prof.Liliana Conciatu
BUCĂTĂRIA ŞI DOTAREA ACESTEIA Tacâmurile se folosesc la servirea preparatelor. Ele sunt confecţionate din oţel inoxidabil, aluminiu, argint. Un set de tacâmuri este format din: linguri furculiţe cuţite linguriţe La acestea se mai pot adăuga furculiţe şi cuţite pentru aperitive, care sunt mai mici decât cele de bază, furculiţe pentru salată, cuţite pentru prăjituri, polonic pentru supă. Ing.prof.Liliana Conciatu
BUCĂTĂRIA ŞI DOTAREA ACESTEIA Ustensilele sunt obiecte folosite la realizarea operaţiilor de pregătire şi finisare a preparatelor culinare. Cele mai des folosite sunt: strecurătoarea, răzătoarea, telul, tocătorul, planşeta etc. Dispozitivele se folosesc pentru executarea mai uşoară şi mai rapidă a operaţiilor. Printre acestea se numără: dispozitivul pentru curăţat cartofi, tirbuşonul, deschizătorul de conserve, dispozitivul pentru scos sâmburi, dispozitivul pentru zdrobit usturoiul etc. Ing.prof.Liliana Conciatu
BUCĂTĂRIA ŞI DOTAREA ACESTEIA Aparatele se folosesc pentru următoarele scopuri: pentru prelucrarea alimentelor: maşina de tocat carne, râşniţa, robotul de bucătărie, mixerul pentru păstrarea şi conservarea alimentelor: frigiderul; congelatorul, combina frigorifică pentru pregătirea termică a mâncării: aragazul, cuptorul cu microunde, aparatul de prăjit pâine, rotisorul Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
FACTORI DE CONFORT ÎN BUCĂTĂRIE Activitatea desfăşurată în bucătărie are trei etape principale: pregătirea materiilor prime gătitul propriu-zis spălarea vaselor Pentru ca fiecare dintre aceste etape să se desfăşoare cu cât mai puţin efort din partea celui care le realizează, este necesar ca mobilierul să fie astfel aşezat încât să se evite mişcările inutile şi, totodată, bucătăria să fie dotată cu aparate şi dispozitive moderne. Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu
Ing.prof.Liliana Conciatu