Diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Contract nr. 46PCCDI/2018 Proiect Complex Partener 1
Advertisements

O ORGANIZAŢIE SĂNĂTOASĂ (AUTENTIZOTICĂ)
Gena mucoviscidoza.
GENETICA MEDICALĂ în OLTENIA
Ecosistem unic in Europa
STATELE ŞI GRUPĂRIELE REGIONALE DE STATE
Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie «Nicolae Testemitanu» Chisinau, aprilie 2010 Rolul Tomografiei Computerizate In diagnosticul Precoce al Accidentului.
APARATUL RESPIRATOR BRONSIOLITA.
Poluarea apei Poluarea se produce atunci cand, in urma introducerii unor substante determinate – solide, lichide, gazoase, radioactive – apele sufera modificari.
CONDUCĂTORI AUTO PROFESIONIŞTI
VALENŢE CULTURALE ALE SECURITĂŢII ŞI SĂNĂTĂŢII ÎN MUNCĂ
NOUTĂŢI ÎN FITOTERAPIA AFECŢIUNILOR PSIHIATRICE
In sfârşit o veste bună ...si prea târziu nu-i niciodată!
TEORIA SISTEMELOR AUTOMATE
UTILITATEA HEPATOPROTECTOARELOR IN CAZUL ASOCIERILOR MORBIDE
CONSFĂTUIREA PROFESORILOR DE LIMBA ȘI LITERATURA ENGLEZĂ
...lipsa apei e cauza nr.1 a oboselii din timpul zilei?
Dermatoza nodulară contagioasă
Honeywell Space Academy (HESA) - Curs care se adresează profesorilor de matematică și științe - 17 – 23 iunie 2015.
TEHNOLOGIA CONFECTIONATII PROTEZELOR MOBILIZABILE
ŞCOALA GIMNAZIALĂ ,,SFÂNTUL ANDREI’’ BRĂILA
Transmiterea veştilor proaste
Metabolismul Energetic
Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate
Abordarea fitoterapeutică în afecțiuni genitale inflamatorii
Prezentare de caz Dr. Simina Muresan Anul.II
DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ CLUJ
Tutunul și bolile pulmonare
Viaţa în Irlanda şi UK lucrând ca şi asistent medical generalist
TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilităţi!
Autori: Dr. Mioara Radu, Dr. Mihaela Gaiculescu, Dr
„Informati-vă pacienţii despre serviciile preventive!”
7 aprilie 2019 Ziua Mondială a Sănătăţii
a eficienţei unui fitopreparat în infectiile vaginale
Alimentatia.O viata mult mai buna si sanatoasa
PACHETUL DE BAZĂ – MEDICINA DE FAMILIE
Conf. univ. dr. Paul COCIOC
Conferinta FinMedia: “Valoarea companiilor romanesti” 15 aprilie 2010
IMPORTANȚA MICROBIOMULUI ÎN PATOLOGIA SEXUALĂ A FEMEII
4 Reînvie Speranța Creat pentru iubire SET PARTEA
ŞASE OBICEIURI SÃNÃTOASE CARE NE ÎMBOLNÃVESC
Simulare de examen Psihologie medicală
Simulare de examen Psihologie medicală
6 Reînvie Speranța Creat pentru iubire SET PARTEA
Există obiceiuri în viaţă, zilnic, care dăunează creierului, practic se distrug neuronii, diminuându-se simţitor cantitatea lor. Fără micul dejun Persoanele.
Boala Fabry.
Campania pentru Săptămâna Mondială A Alimentaţiei la Sân
STARTUP ECO TRAINING FIRMS
Creșterea sustenabilă: Mediul de afaceri și rolul său în echilibrul macroeconomic și în convergența reală Ionut Dumitru Presedinte Consiliul Fiscal, Economist-sef.
Echilibrul acido-bazic
SENZORI ȘI TRADUCTOARE INTELIGENTE
METODA PROIECTULUI.
Dinţi sănătoşi pentru un organism sănătos
STRATEGIA DE LA LISABONA
Kinetoprofilaxia KT. ADINA MUNTEAN.
TINERII INTRE “DA” SI “NU”
Implicarea în procesul de formare profesională a Patronatului Român din Industria de morărit și panificație - Rompan Dr. ing. Daniela Voica – Director.
FUNCŢII DE BAZĂ ALE ORGANISMULUI ANIMAL
DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ MUREȘ
„Informati-vă pacienţii despre serviciile preventive!”
- dr. Folea Mirela – medic primar dermatologie
Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud
  Consultare publică cu privire la normele privind răspunderea producătorului pentru prejudiciul cauzat de un produs cu defect Constanta, 25 aprilie 2017.
TATUAJUL şi RISCURILE LUI
Cardul Anti-Radiatii, cel mai bun din lume!
VĂ ROG SĂ PĂSTRAŢI LINIŞTEA !.
Robert C. Rekkers Director General, Banca Transilvania
Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud
E-Sign Romania Solutii de securitate.
Ziua Internațională a Sănătății
Transcriere de prezentare:

Diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare Laboratorul de analize Centrul de biomedicina Diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare biolog specialist Dumitru Nicolau dr. Manuela Amuzescu

Laboratorul de analize Centrul de biomedicina Intoleranța alimentară este o reacție anormala, adesea întârziată, la unul sau mai multe alimente. Termenul de hipersensibilitate alimentara este generic folosit atât pentru intoleranțele alimentare, cât și pentru alergiile alimentare. Debutul este insidios cu acuze în sfera digestiva (discomfort abdominal apărut imediat după masă sau la un interval de timp variabil, diaree sau constipaţie, balonare, etc), cu manifestări cutanate (acnee, eczeme, urticarie, prurit, eritem, etc), osteo-articulare (mialgii, artalgii, oboseala cronica, etc) si neurologice (depresie, insomnie sau anxietate). Intolerantele alimentare pot exacerba si alte afectiuni precum alergiile (bronsita astmatiforma), pot exacerba puseul inflamator in bolile autoimune. In extermis, intolerantele pot afecta chiar si fertilitatea cuplului prin dereglarea mecanismului imunologic prin care mama trebuie sa pastreze grefa timp de noua luni !

Laboratorul de analize Centrul de biomedicina Deficitul enzimatic congenital sau secundar ! Exista deficite enzimatice congenitale (sucraza, izomaltaza, lactaza, la sugari), precum si deficite enzimatice secundare (boli hepato-pancreatice, boala celiaca,bolile inflamatorii intestinale, etc). Intolerantele sunt reactii imunologice intestinale care nu sunt mediate de Ig E. - mecanism imunologic umoral cu secretie Ig G4 ! IgG1, IgG2 şi IgG3 apar în cursul răspunsului imun umoral mediat de limfociteleTh1. IgG4 (ca şi IgE) se asociază caracteristic cu răspunsul indus de limfocitele Th2. - mecanism imunologic celular ! Reactii de citotoxicitate . Leucocitele in contact cu antigene alimentare sunt distruse ! Modificarea microbiomului intestinal ! Alimentele nedigerate pot perturba microbiomul intestinal si astfel intreg statusul imunologic al gazdei.

Laboratorul de analize Centrul de biomedicina Nu exista un consens referitor la utilitatea testelor de intoleranta alimentara ! Testele pentru diagnosticul de laborator al intolerantelor alimentare nu sunt recunoscute de NHS (National Health Institute) din Statele Unite ! In Europa, parerile sunt mai temperate ! Diagnosticul de laborator este standardizat. Exista producatori de teste de intoleranta alimenatara ! - in Italia, prin anii 70 se intoduc testele de citotoxicitate pentru evaluarea subiectiva a gradului de toxicitate al alimentelor asupra leucocitelor! In anii 2010 se introduc si teste automate pentru evaluarea citotoxicitatii in Statele Unite - in Germania, prin anii 2000 se introduc teste de tip ELISA teste imunoenzimatice pentrun evaluarea raspunsului imun umoral (nivel Ig G4). - testele genetice pentru evaluarea enterobiomului au fost dezvoltate dupa anii 2010 in Europa si in Statele Unite. - testele pentru deficitele enzimatice sunt teste genetice (intoleranta la lactoza) si teste specifice deficientelor enzimatice secundare.

Laboratorul de analize Centrul de biomedicina Testele imunoenzimatice / ELISA deceleaza prezenta Ig G4 – la ora actuala sunt controversate (scoala medicala nord americana le contesta). La un prim “search pe net” cele mai multe referinte sunt negative (probabil din cauza favorizarii motoarelor de cautare nord americane). Scoala medicala europeana, britanica si chiar si cea canadiana le promoveaza: Imu Pro (100 / 200 / 300 alimente), York test (127 alimente), Nutrismart (57 alimente), etc. Testele de citotoxicitate – introuse de scoala medicala italiana la ora actuala sunt in curs de recunoastere chiar si de scoala medicala nord americana. Exista metode manuale (Citotoxic test – 57 alimente, Leucotrace 60 alimente) precum si metode automate (ALCAT – 450 alimente). Acestea urmaresc (vizual) gradul de balonizare al leucocitelor dupa ce au fost puse in contact cu respectivul aliment. Metodele automate folsesc metoda impedantei (la fel ca si hemocitometrele curente) !

Laboratorul de analize Centrul de biomedicina diverse grade de intoleranta alimentara (citotoxicitate) alimentara evaluata in functie de gradul de balonizare si respectiv distrugere al leucocitelor ! aspect normal

Laboratorul de analize Centrul de biomedicina În general, o diversitate mare a microbiotei este indicatorul unei flore intestinale sănătoase. Scăderea diversităţii fiziologice poate fi manifestarea unei disbioze. In cadrul proiectului MetaHIT se convine asupra urmatoarei clasificari a disbiozelor intestinale ! Enterotip I: microorganismul predominant este Bacteroides energia fiind generată în principal din carbohidrați și proteine, prin procesul de fermentație. Este mai frecvent la persoanele obeze ! Este favorizata producerea de biotina ! Enterotip II: specia bacteriană predominantă este Prevotella Are capacitatea de a degrada mucina de la nivelul mucoasei intestinale. Acest tip favorizeaza descompunerea glucidelor complexe, producerea de thiamina ! Enterotip III: microorganismul dominant este Ruminococcus Glucidele produse în urma degradării mucinei sunt absorbite, cu traversarea membranei celulare prin mecanisme speciale de transport. Acest enterotip este implicat în biosinteza hemului. 

Laboratorul de analize Centrul de biomedicina Va multumim pentru atentie si va invitam sa ne spuneti care “slide” v-a placut cel mai mult !