S i c i l i a Impresii de calator.

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
Prof.i.p. Bițeanu Anișoara Liceul Tehnologic Economic Administrativ
Advertisements

ALFABETUL VESEL AL CLASEI PREGĂTITOARE
PISICI MAI MULT SAU MAI PUTIN...
de Liviu Rebreanu Roman
Povestea lui Moș Crăciun
A fost odată o fetiţă căreia i se spunea Norişor pentru că privea mereu norii.
Ce cred Adventiştii de Ziua a Şaptea
DE LA INTRAREA TRIUMFALĂ LA RĂSTIGNIRE
Simbolurile de Stat ale Republicii Moldova
1826 Prima fotografie din lume.
India.
MARCO POLO.
Încă din Preistorie, oamenii au călătorit pe apă sau pe uscat pentru a descoperi noi locuri.
10 cei mai faimosi copaci lume. 10 cei mai faimosi copaci lume.
Merita sa acordati 2 min. de lectura
Duminica a V-a din Postul Mare
Este Exact Ora 20:27.
:47:25 teste teste teste.
LA MULTI ANI.
ABATIA SAINT MICHEL-MINUNEA DIN LARGUL OCEANULUI
GATEWAY ARCH de Valer Pop Bibliografie: Jurnalul casei mele
CIPRU - LEAGĂNUL AFRODITEI
Palatul Quirinal.
SALVAREA NATURII Vasile Oana Teodora Clasa XII-a B
Școala parteneră, Åkraskolan, Sala
1. Voi toți, cei ce căutați Cetatea cea de sus, Veniți acum cu noi în rând, Aceleași flamuri fluturând! Veniți pe-același drum, Spre-al nostru Tată Sfânt!
De ce sărbătorim Paştele
PORTMEIRION - LOCUL EXOTIC DIN TARA GALILOR
Evanghelia după Marcu Cap. 1 Cap. 2 Cine este Isus ?
Lucruri inedite.
HALLSTATT.
PERSIA ANTICĂ Triburile persane sunt unite în jurul anului 700 de către Ahaimene,care întemeiază dinastia ahemenidă.
1. În prezența Ta eu vin, Doamne ascult-al meu suspin
INTREBARI CU PATRU PATRATE!.
Cu ocazia zilei de nastere !!!!!
Sc.Valea Mare- Stefanesti , Arges
Cele 3 blonde si comisarul
Gabriel Garcia Marquez
MAXIME.
Untdelemnul cel binemirositor
Un nou tip de consumator? Tendinte si preferinte
BUSUIOCUL 2016.
C E R D O P I ….
GRADINILE MIRABELL.
Albert Einstein Gânduri şi vorbe.
Geometria şi algebra sunt două surori?
Ce cred Adventiştii de Ziua a Şaptea
Definitia iubirii...spusa de niste copii cu varsta intre 4 si 8 ani!
Cipru Insula Afroditei.
pestera Red Flute China
Ţara Sfîntă Seleucizii Marea Mediterană Ptolemeii Daniel 11.
Filozofia batranetii George Carlin
El Greco pictor spaniol de origine greaca,(nascut în insula Creta, în 1541 ). Picturile sale, pe teme religioase, au o forta de expresie nebanuita. Muzica:
ISTANBUL Oras imens, foarte populat, cu o pozitie geografica exceptionala, este situat pe ambele maluri ale Cornului de Aur, (mic golf adanc de pe malul.
Biruinţa prin Hristos.
Un cintec japonez faimos -Rimi Natsukawa –
Mesaje de.
Baden şi pădurea Vienei.
prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud
Geometrie clasa a VII-a
Veneţia, canale îngheţate
Cele 7 minuni ale lumii antice
Probabil ca nu vei crede in asta, dar sfatul este minunat!
CERCETASIA ESTE ALTFEL! ESTE UN MOD DE VIATA!
Transcriere de prezentare:

S i c i l i a Impresii de calator

Cand auzim de Sicilia, ne gandim imediat la Mafia Cand auzim de Sicilia, ne gandim imediat la Mafia ! Dar Sicilia este altceva sau poate si altceva... Situata in Marea Mediterana, cu o clima ce aprinde spiritele si intretine adrenalina, asezata motz in calea aventurierilor armatori ai antichitatii, nici macar ea nu mai poate spune cu precizie cati au calcat-o, cucerit-o si pierdut-o, in vanzoleala mediteraneana ce tine mult inainte de Hristos, mai precis de cand s-a inventat corabia si a aparut turismul de cucerire. Primii care i-au calcat pamanturile au fost fenicienii, apoi cartaginezii, grecii, romanii, bizantinii, arabii, germanii, spaniolii si francezii, iar astazi este provincie italiana. Toate popoarele care au trecut pe aici au lasat cate ceva, rezultatul fiind Sicilia de astazi, un tinut surprinzator, intesat de istorie, locuit de urmasii celor de mai sus, dar care traiesc in prezent. Sicilia este o insula triunghiulara, cea mai mare din Mediterana, scaldata de ape calde, plina de surprize, care a lasat lumii o zestre istorica, pe care poate nu intotdeauna o pretuim la adevarata valoare.

Atat drapelul cat si stema Siciliei, contin imaginea unui triskelion, o figura formata din trei picioare umane, care dau impresia ca alearga unul dupa celalalt si care in conceptia antica reprezenta continuitatea, schimbarea permanenta prin miscare. In cazul Siciliei, se pare ca grecii i-au atribuit acest simbol si datorita formei triunghiulare a insulei. In centru este suprapus capul Medusei, cea care a pacatuit unde nu trebuia si a fost pedepsita prin inlocuirea parului cu serpi vii. Imaginea mai reprezinta si trei spice de grau, deoarece in timpul imperiului roman Sicilia era considerata granarul Italiei.

Si aceasta se vede si astazi, deoarece sicilienii cultiva tot pamantul pe care pot intra cu utilajele

Aici si limba soacrei este buna la ceva, deoarece fructele sale sunt comestibile. Dar acestea nu sunt singurele delicii vegetale caci suntem pe taramuri mediteraneene cu toate bunatatile specifice.

Rodii Smochini Maslini din vremuri imemoriale, sursa renumitului ulei

In piete se ofera felurite fructe Peste Dar si bautura pentru toate gusturile Si legume...

Messina este poarta de intrare pe calea apelor, situata la o aruncatura de bat de varful cizmei Italiei, distanta strabatuta permanent de vase care transporta dintr-o parte in alta oameni, marfuri, visuri si sperante !

In acest oras, in iunie 1955, ministrii de externe ai tarilor dezvoltate din Europa de vest, au infiintat Comunitatea Economica Europeana

PALERMO este capitala Siciliei si cel mai mare oras, inzestrat cu arhitectura lasata mostenire de catre cei care au trait aici de-a lungul istoriei

De la cladiri uitate de vremuri si autoritati...

...la statui impresionante in curti,

...sau catarate pe cladiri.

Palermo este locul nasterii delicioasei prajituri TIRAMISU si al catorva preparate pe baza de peste si legume

Palermo este locul unde se gasesc ramasitele pamantesti ale lui Nicolae Balcescu, intr-un osuar al capucinilor, de unde nu au mai putut fi scoase la lumina.

Valea Templelor de langa Agrigento ne ofera imaginea performantelor arhitectonice ale sec V i.Hr. Nu mai putin de 7 temple au fost construite aici in cinstea diferitelor zeitati, care ne duc cu gandul la viata trepidanta a acelor vremuri.

Templul Concordiei este cel mai bine pastrat templu doric si admirat pentru armonia formei si proportiilor

Templul lui Hercule este cel mai vechi, din care se mai pastreaza o parte din coloane

Arta contemporana are insa o orientare usor inclinata...

SIRACUZA prin teatrul grec ne dovedeste apetenta vechilor colonisti pentru arta. In acelasi timp, acest oras este locul unde a trait marele invatat al antichitatii ARHIMEDE, despre care se spune ca atunci cand a avut revelatia principiului care-i poarta numele, a iesit din baie si a luat-o la goana pe strazi strigand ,,EVRIKA !’’( Am gasit ! ), uitand sa mai puna ceva pe el sa nu raceasca ! Acest om care a stiut si a descoperit atat de multe, a fost ucis de un soldat roman care nu stia decat un singur lucru : sa ucida.

Aceasta pestera, de forma timpanului urechii, a lasat lumii o expresie celebra : <<Urechea lui Dionysos>>. Acest tiran conducator (sec IV I.Hr.) invita aici supusii de soi la masa si cand acestia erau suficient de ghiftuiti si matoliti, incat sa-i ia gura pe dinainte, se retragea in partea de sus, de unde printr-o fanta auzea tot ce se spunea. Cei care se exprimau prea libertin, dispareau. Este prima ascultare ilegala cunoscuta din istorie, mai tarziu aceasta activitate mutiplicandu-se la nesfarsit...

Tot de la Dionysos a ramas expresia <<Sabia lui Damocles>>. Se spune ca prietenul lui, Damocles, l-a laudat prea mult pentru pozitia pe care o detine, dar acesta in loc sa fie magulit, l-a asezat pe tronul lui, suspendandu-i deasupra capului sabia legata cu un fir de par de cal, ca sa inteleaga fragilitatea situatei.

Orasul – statiune TAORMINA este situat pe panta muntelui Tauro, de unde ii vine si numele, de la poalele scaldate-n mare si pana in varf.

Atrasi de frumusetea peisajului, grecii au construit aici in sec al VII-lea I.Hr.un teatru din caramida, care este si astazi vizitat si unde se tin diverse spectacole, concerte si festivaluri.

Plimbare linistita pe Corso Umberto

CATANIA, al doilea oras ca marime al Siciliei, se mandreste a fi detinatorul primei universitati din insula (1434).

De asemenea cu o mutime de catedrale, toate foarte frumoase. Aici catedrala care poarta numele Sfintei Agata, ocrotitoarea orasului.

Aici s-a nascut compozitorul Vicenzo Bellini, al carui nume il poarta Teatrul de opera din localitate

Dar cel mai captivant obiectiv turistic, care reprezinta in acelasi timp si cel mai mare pericol, este furiosul insulei, vulcanul ETNA, cel mai mare vulcan activ din Europa (3340 m inaltime), care se supara destul de des si arunca cu cenusa prin vecini.

Pana la refugiul Sapienza situat la 1910 m altitudine, se poate ajunge cu mijloace auto. Pentru cei ce vor mai multa adrenalina, drumul se poate continua cu telefericul, sau cu niste microbuze speciale 4X4, apoi, pentru cei mai impatimiti, pe jos, in niste costume asemanatoare cu cele ale cosmonautilor.

Cautatorii de comori. E o munca grea si stresanta, deoarece bineinteles ca cele mai frumoase pietre au fost luate de catre cei care au fost inainte !

Peisaj martiano, venusiano, selenar.

Va salut cu respect !

Muzica : Tarantella siciliana- fragment Teodor Gorunescu