Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

El Greco pictor spaniol de origine greaca,(nascut în insula Creta, în 1541 ). Picturile sale, pe teme religioase, au o forta de expresie nebanuita. Muzica:

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "El Greco pictor spaniol de origine greaca,(nascut în insula Creta, în 1541 ). Picturile sale, pe teme religioase, au o forta de expresie nebanuita. Muzica:"— Transcriere de prezentare:

1 El Greco pictor spaniol de origine greaca,(nascut în insula Creta, în 1541 ). Picturile sale, pe teme religioase, au o forta de expresie nebanuita. Muzica: Ave Maria interpretata de Johnn Mathis Iisus redând vederea orbului

2 El Greco, a pictat în mod remarcabil scene din viata lui Iisus: Cina cea de taina, Alungarea negustorilor din templu, Iisus redând vederea orbului, Iisus pe cruce. Cina cea de taina

3 A căutat forme noi de expresie pentru a putea reda profunzimea scenelor pictate-din viata lui Iisus- de aceea picturile sale au avut un caracter de originalitate. Prin aceasta, a depăşit concepţile si puterea de înţelegere a multora dintre contemporanii săi. Preţul pe care l-a plătit pentru originalitate a fost uitarea, care a durat până în secolul al XIX-lea, când arta sa a fost înţeleasă si a devenit o sursă de inspiraţie pentru pictorii moderni..

4 El Greco: “Coronacion de la Virgen”
Depasind conceptile artistice ale vremii sale, a fost respins de clasicismul secolului al XVIII-lea, însa mai târziu, El Greco va fi recunoscut drept unul din cei mai creativi si valorosi pictori. El Greco: “Coronacion de la Virgen”

5 Creaţia lui El Greco devine şi punctul de referinţă al avangardei expresioniste germane. Secolul al XX-lea îl repune în drepturi ca pe cel mai mare pictor mistic al tuturor timpurilor. Picturile lui El Greco vor constitui sursa de inspiratie pentru Millet, Manet, sau Delacroix. Picasso va nutri o adevărată fascinaţie faţă de opera maestrului cretan, fapt oglindit în multe dintre tablourile sale.

6 El Greco: “Inchinarea pastorilor”
În Muzeul Naţional de Artă al României din Bucuresti se găsesc trei opere ale lui El Greco: "Martiriul Sfântului Mauriciu“, “Inchinarea pastorilor” si “Logodna Mariei” El Greco: “Inchinarea pastorilor”

7 El Greco: “Alungarea zarafilor din templu”
În anul 1577, El Greco se stabileste în Toledo, Spania, unde începe executarea a trei altare pentru biserica mănăstirii Santo Domingo el Antiguo, si a picturilor pentru sacristia catedralei oraşului. El Greco: “Alungarea zarafilor din templu”

8 În bisericile din întreaga Spanie se găsesc picturile lui care prezintă personaje deformate cu priviri extatice. S-a încercat în mod naiv să se interpreteze originalitatea picturilor lui El Greco, cu persoane având figuri alungite, ca fiind o consecinţă a astigmatismului de care suferea. Mulţi au văzut în el un vizionar dezechilibrat. Mai târziu s-a înteles ca originalitatea sa era rezultatul cautarii unor noi forme de expresie, mai profunde.

9 El Greco: “Mary Magdalena in Penitence”
Despre El Greco, în 1943,Jean Coteau spunea:"El Greco este o chemare, El Greco este o rugăciune, El Greco este un strigăt, El Greco este privirea unui deţinut îndreptată spre o fereastră îndepărtată, El Greco este un pescuitor de perle". El Greco: “Mary Magdalena in Penitence”

10 El Greco: “Coronacion de la Virgen”
Criticul de arta Manuel Cossio îl caracteriza astfel:"El Greco este cel mai autentic dintre pictorii spanioli, a insuflat personajelor sale tristeţe exact în acelaşi moment când Cervantes a dat naştere veşnic actualului <<Cavaler al tristei figuri>>". El Greco: “Coronacion de la Virgen”

11 “Logodna Mariei”, pictura autentica a lui El Greco aflata în Muzeul Naţional de Artă al României din Bucuresti

12 El Greco: “Portrait of a Nobleman with His Hand on His Chest”

13 El Greco : “Bunavestire”

14 El Greco : “Iisus ducând crucea”

15 El Greco : “Iisus pe cruce”

16 El Greco : “ Pieta ”

17 El Greco: “Sfânta Maria”

18 El Greco: “Traum Philipps II”

19 El Greco: “Iisus pe cruce”

20 El Greco “Purification”(Alungarea negustorilor din templu)

21 El Greco: “Martiriul Sfântului Mauriciu”, pictura aflata în Muzeul National de Arta al României din Bucuresti

22 El Greco: “Maria Magdalena”

23 El Greco: “Entierro del Conde”

24 El Greco: “Bautismo de Cristo” (“Botezul lui Christos”)

25 El Greco: “The Disrobing of Christ”

26 El Greco: “View of Toledo”

27 El Greco: “The Holy Trinity” (“Sfânta Treime”)

28 El Greco: “Sfânta Veronica”

29 El Greco: “The Assumption of the Virgin” (“Adormirea Maicii Domnului”)

30 El Greco : “Sagrada familia” (Sfânta familie)


Descărcați ppt "El Greco pictor spaniol de origine greaca,(nascut în insula Creta, în 1541 ). Picturile sale, pe teme religioase, au o forta de expresie nebanuita. Muzica:"

Prezentări similare


Publicitate de la Google