Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

© Architecture: Art & Build + Atelier d’architecture Paul Noël

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "© Architecture: Art & Build + Atelier d’architecture Paul Noël"— Transcriere de prezentare:

1 © Architecture: Art & Build + Atelier d’architecture Paul Noël
Bine ați venit!

2 Ce este CESE?

3 Articolul 13 din Tratatul privind Uniunea Europeană
Comitetul Economic și Social European este un organ consultativ care reprezintă societatea civilă organizată „Parlamentul European, Consiliul și Comisia sunt asistate de un Comitet Economic și Social și de un Comitet al Regiunilor, care exercită funcții consultative.” Articolul 13 din Tratatul privind Uniunea Europeană

4 CE ÎNSEAMNĂ SOCIETATEA CIVILĂ ORGANIZATĂ?
Un ansamblu de grupuri și organizații în cadrul cărora se lucrează în cooperare: Angajatori Lucrători Diversitate Europa (cuprinzând agricultori, consumatori, ONG-uri, diverse profesii etc.) Ele acționează pentru a-și apăra interesele și valorile, funcționând adesea ca intermediari între factorii de decizie și cetățeni.

5 Ce face CESE?

6 De asemenea, CESE adoptă
Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană au obligația legală de a consulta CESE înaintea adoptării unor acte legislative noi, într-o gamă largă de domenii: Industrie Energie Transporturi Investiții Mediu CESE analizează propunerile și elaborează avize, pe baza acordului dintre membrii săi. De asemenea, CESE adoptă avize din proprie inițiativă, pe teme pe care membrii săi le consideră importante, în interesul cetățenilor UE. Elaborează și avize exploratorii, la solicitarea organelor legislative ale UE, atunci când acestea doresc să aibă o imagine de ansamblu a opiniilor societății civile. Sănătate publică Nediscriminare și cetățenia Uniunii Sănătate și securitate Educație, formare profesională, tineret și sport Agricultură și pescuit Politică socială Ocuparea forței de muncă Cercetare, dezvoltare tehnologică și spațiu Piața comună nucleară Rețele transeuropene Norme comune privind concurența, fiscalitate și apropiere legislativă Coeziune economică, socială și teritorială Protecția consumatorilor Libera circulație a persoanelor, serviciilor și capitalurilor Fondul social european

7 VIDEO: „CICLUL DE VIAȚĂ AL UNUI AVIZ”
Pentru a înțelege diversele etape ale elaborării unui aviz al CESE, priviți videoclipul animat din secțiunea „Despre noi” a site-ului web al CESE.

8 PREZENTARE GENERALĂ A AVIZELOR ȘI A ALTOR ACTIVITĂȚI
Avize în centrul atenției =portal.en.documents Pentru a căuta un aviz Search/Pages/opinionssearch.aspx?culture=RO

9 METODE DE LUCRU Comitetul poate fi consultat de Parlamentul European, Consiliul UE sau Comisia Europeană. Avizele pot fi obligatorii, din proprie inițiativă sau exploratorii. Pentru a emite avize, secțiunile constituie, de regulă, grupuri de studiu, fiecare cu un raportor. Dezbatere constructivă în ședințe, pentru a se ajunge la un consens. Se votează mai întâi în ședința secțiunii, apoi în sesiunea plenară. Avizul final este transmis instituțiilor europene și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

10 STRUCTURA ACTIVITĂȚII
9 sesiuni plenare pe an În general, secțiunile se întrunesc o dată pe lună Fiecare grup de studiu organizează între una și trei reuniuni, pentru a-și elabora avizul Membrii și diferitele organe de lucru sunt asistați de Secretariatul General

11 Cine sunt membrii CESE?

12 O ADUNARE FORMATĂ DIN 350 DE MEMBRI, CARE PROVIN DIN TOATE STATELE MEMBRE ALE UE,
numiți de către Consiliu, la propunerea fiecărui stat membru, pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit neremunerați, dar beneficiind de rambursarea costurilor de transport și de cazare nu au reședința în Bruxelles în mod permanent: majoritatea lucrează în continuare „acasă”

13 NUMĂRUL DE MEMBRI DIN FIECARE ȚARĂ
9 NUMĂRUL DE MEMBRI DIN FIECARE ȚARĂ 6 12 7 9 9 9 24 12 21 12 24 12 5 9 12 12 24 15 7 9 12 21 24 12 12 24 de limbi de lucru 5 5

14 aleasă pentru un mandat de doi ani și jumătate
PREȘEDINȚIA CESE aleasă pentru un mandat de doi ani și jumătate Președinte Luca Jahier (IT) Grupul „Diversitate Europa” Vicepreședintă (Comunicare) Isabel Caño Aguilar (ES) Grupul „Lucrători” Vicepreședintă (Buget) Milena Angelova (BG) Grupul „Angajatori”

15 CESE este alcătuit din trei grupuri:
GRUPURILE CESE este alcătuit din trei grupuri: Grupul „Angajatori”, Grupul „Lucrători” și Grupul „Diversitate Europa”. Obiectivul este găsirea unui consens între aceste grupuri, astfel încât avizele CESE să reflecte cu adevărat interesele economice și sociale ale cetățenilor UE.

16 Grupul „Diversitate Europa”
GRUPURILE Președinții de grup sunt aleși pentru un mandat de doi ani și jumătate Grupul „Angajatori” Președinte Jacek Krawczyk (PL) Grupul „Lucrători” Președinte Oliver Röpke (AT) Grupul „Diversitate Europa” Președinte Arno Metzler (DE)

17 Președinții de grup sunt aleși pentru un mandat de doi ani și jumătate
GRUPURILE Președinții de grup sunt aleși pentru un mandat de doi ani și jumătate Reprezentanți ai asociațiilor naționale ale întreprinderilor, activi în industrie, comerț, servicii și agricultură Reprezentanți ai sindicatelor, centralelor sindicale și federațiilor sectoriale de la nivel național Alți reprezentanți și părți interesate din societatea civilă organizată, în special în domeniile economic, civic, profesional și cultural

18 ORGANELE DE LUCRU: 6 SECȚIUNI
CESE are 6 secțiuni, care se ocupă de diferite aspecte ale activității UE. Membrii fac parte din una sau mai multe secțiuni, în funcție de domeniile în care sunt specializați. În secțiuni, membrii își desfășoară activitatea de bază, care constă în elaborarea avizelor cu privire la propunerile de legislație a UE. În cursul acestui proces, diverșii participanți trebuie să negocieze pentru a ajunge la un consens.

19 ORGANELE DE LUCRU: 6 SECȚIUNI
ECO INT TEN REX NAT SOC Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială Secțiunea pentru piața unică, producție și consum Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională Secțiunea pentru relații externe Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului Secțiunea pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie Stefano Palmieri (IT) Grupul „Lucrători” Ariane Rodert (SE) Grupul „Diversitate Europa” Pierre Jean Coulon (FR) Grupul „Lucrători” Dilyana Slavova (BG) Grupul „Diversitate Europa” Maurizio Reale (IT) Grupul „Angajatori” Christa Schweng (AT) Grupul „Angajatori”

20 CCMI GSE OPU ODD OPFM ALTE ORGANE DE LUCRU Grupul de legătură
Comisia consultativă pentru mutații industriale Grupul privind semestrul european Observatorul pieței unice Observatorul dezvoltării durabile Observatorul pieței forței de muncă Cooperarea structurată cu organizațiile și rețelele societății civile de la nivelul UE

21 De ce avem nevoie de CESE?

22 AVEM NEVOIE DE CESE FIINDCĂ...
reprezintă singura modalitate prin care grupurile de interese din Europa își pot exprima în mod oficial punctul de vedere asupra proiectelor legislative ale UE, în context instituțional participarea societății civile organizate reprezintă o parte esențială a democrației: democrația participativă acoperă toate subiectele care țin de viața de zi cu zi a oamenilor (ocuparea forței de muncă, sănătatea, drepturile consumatorilor, agricultura, lupta împotriva criminalității organizate etc.)

23 CESE este așadar un fel de grup de lobby?
Nu, deloc. Comitetul este singurul loc de întâlnire instituțional și singurul forum de dialog la nivel european care mijlocește consensul dintre diferitele interese, spre deosebire de lobby-uri, care reprezintă în mod clar doar interesele uneia dintre părți.

24 Conform Protocolului de cooperare dintre Comisia Europeană și CESE, Comisia trebuie să ofere feedback în scris, regulat, cu privire la avizele CESE.

25 Câteva exemple ale impactului avizelor CESE asupra politicilor UE

26 VIITORUL EUROPEI În martie 2017, Comisia Europeană și-a prezentat Cartea albă privind viitorul Europei, în care propune cinci scenarii diferite pentru direcția pe care o va urma UE. În aprilie, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a cerut CESE să prezinte pozițiile societății civile organizate. După desfășurarea unei serii de dezbateri la nivelul celor 27 de state membre, CESE a răspuns prin Rezoluția privind viitorul Europei. Cu această ocazie, CESE:  a subliniat necesitatea ca statele membre să coopereze mai bine unele cu celelalte, în beneficiul tuturor cetățenilor UE  a exprimat sprijinul societății civile pentru continuarea eforturilor europene de integrare  a îndemnat UE să nu uite de dimensiunea socială și să lucreze în continuare la inițiative precum Pilonul european al drepturilor sociale

27 „ADIO!” OBSOLESCENȚEI PROGRAMATE
Obsolescența programată este o strategie comercială intenționată, care îi forțează pe consumatori să înlocuiască mai rapid produsele uzate sau depășite, lucru care are efecte negative clare asupra mediului, utilizării unor resurse prețioase etc. CESE a decis să combată obsolescența programată și a elaborat un aviz din proprie inițiativă pe această temă. Avizul a fost primul text al unei instituții europene care a abordat acest subiect important. Ulterior, a fost preluat de Parlamentul European, care a votat aproape în unanimitate în favoarea unei rezoluții. Astfel, acest aspect a devenit una dintre prioritățile Comisiei Europene și ale Parlamentului European.

28 CHESTIUNEA SĂRĂCIEI ENERGETICE
Sărăcia energetică este lipsa accesului la servicii energetice moderne. Circa 50 de milioane de gospodării europene se află în această situație, neputând să-și permită toate costurile legate de iluminat, gătit, încălzire sau răcire. Un aspect al sărăciei energetice este sărăcia legată de lipsa combustibililor, situație în care o familie cu venituri mici nu își poate încălzi locuința la un cost rezonabil (definiție din legea britanică privind încălzirea locuințelor și conservarea energiei „Warm Homes and Energy Conservation Act”). În 2001, CESE a fost prima instituție a UE care a făcut referire la riscul sărăciei legate de lipsa combustibililor. În 2013, Comitetul a adoptat un aviz din proprie inițiativă în care pleda pentru instituirea unui observator european al sărăciei energetice. În 2018, Comisia Europeană a înființat Observatorul sărăciei energetice al UE și a cerut CESE să devină membru al consorțiului care este însărcinat cu acest organism.

29 Dacă doriți să aflați mai multe
Treceți în revistă cei 60 de ani de istorie a CESE și descoperiți Activitățile societății civile pentru Europa de mâine Acum 60 de ani – la 19 mai 1958 – avea loc prima sesiune plenară a Comitetului. Pe site-ul internet al CESE, vizitatorii pot consulta o publicație digitală cu numeroase conținuturi multimedia (materiale video și grafice informative), care refac cei 60 de ani de activitate a Comitetului, prin care societatea civilă, în toată diversitatea sa, participă la edificarea Europei. Această publicație digitală evidențiază și succesele și realizările Comitetului, valoarea sa adăugată și viziunea sa despre viitorul Europei.

30 MULTILINGVISMUL ÎN CADRUL COMITETULUI
Cetățenii europeni au dreptul să comunice cu instituțiile UE și să consulte legislația UE într-una din cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Multilingvismul este important și pe plan intern: serviciile interinstituționale de interpretare și propria Direcție Traducere le asigură membrilor Comitetului posibilitatea de a lucra în propria limbă, atât oral, cât și în scris. Astfel, membrii Comitetului pot să aibă mai multă influență asupra deciziilor și politicilor UE și să le apropie de pozițiile cetățenilor europeni. Esențială este eficiența din punctul de vedere al costurilor: Direcția Traducere utilizează un sistem de limbi-pivot, care reduce numărul de combinații lingvistice de la 552 la 134. Limbile-pivot sunt franceza, engleza și germana, fiecare dintre ele fiind responsabilă pentru alte 7 limbi. De exemplu, dacă un text trebuie tradus din malteză în irlandeză, traducerea în engleză servește ca intermediar. Textele originale scrise în italiană și spaniolă sunt traduse direct, dar aceste două limbi nu sunt utilizate ca limbi-pivot.

31 552 de combinații 134 de combinații Înainte Sistemul nostru
de limbi-pivot CS BG HU CS DA NL FR DE Înainte PT EL RO EN IT ES BG ET EL FI FR 552 de combinații FI GA GA EN HR MT HU SK IT SL LT ES LV DA MT ET NL PL 134 de combinații HR PT LT DE RO LV SK PL SL SV SV

32 REALIZĂRI ÎN DOMENIUL MEDIULUI ALIMENTE ECOLOGICE ÎN MENIU
CESE se angajează să îmbunătățească impactul pe care îl au activitățile și clădirile sale asupra mediului. EMAS (sistemul de management de mediu și audit) este un instrument prin care organizațiile își reduc impactul asupra mediului și devin mai durabile. ALIMENTE ECOLOGICE ÎN MENIU ENERGIE VERDE DONAȚII DE ALIMENTE HÂRTIE DEȘEURI 150 m2 de panouri solare - 41% față de 2009 - 50% față de 2010 4500 de sandviciuri Pavel Trantina Grupul „Activități diverse” (CZ) 11 %

33 Informații suplimentare privind realizările recente ale CESE
Vizitați site-ul nostru web și descărcați broșura

34 Este vorba despre Europa. Este vorba despre TINE!
Vizitați site-ul nostru web și căutați-ne pe platformele sociale

35 Este vorba despre Europa. Este vorba despre TINE!
Pagina membrilor Pentru a căuta un aviz Search/Pages/opinionssearch.aspx?culture=RO Informații suplimentare despre activitatea noastră Sintezele sesiunilor plenare Documents#/boxTab1-2

36 Este vorba despre Europa. Este vorba despre TINE!
Stagii traineeships Vino să lucrezi cu noi EPSO

37 Comisia Europeană Consiliul UE Casa Istoriei Europene CESE Comitetul European al Regiunilor Parlamentarium Parlamentul European

38 Este vorba despre Europa. Este vorba despre TINE!
Vă rugăm să ne împărtășiți impresiile dvs. în urma acestei vizite, completând formularul de evaluare.


Descărcați ppt "© Architecture: Art & Build + Atelier d’architecture Paul Noël"

Prezentări similare


Publicitate de la Google